Grejs Ådal
Introduktion
Grejs Ådal er sammen med Grejsdalen Danmarks Schweiz. Flere mindre bække har eroderet sig ned og dannet dybe kløfter og landskabet er blevet bakket med stejle skrænter. Området ligger få kilometer nordvest for Vejle.
Grejsdal med Grejs Mølle i baggrunden. Foto: Westy Esbensen
Landskabet
Grejs Ådal strækker sig fra Grejs i øst til Førup Sø i vest og er resultatet af en tunneldal fra istiden. Ved Grejs lå i istiden en stor smeltevandssø, Bøgager Issø, som da den tømtes eroderede sig dybt ned i landskabet mod syd mod Vejle og skabte Grejsdalen, der således er en smeltevandsdal.
Dalen, som løber nord-syd, er en af de af landets dybeste og smukkeste dalstrøg med stejle bakkeskrænter og Grejs Å strømmende i dalbunden.
Plantelivet
Plantelivet i denne dybe dal, som er omgivet af dyrkede marker og småskove, er rigt. Her nævnes nogle af de mere sjældne og interessante botaniske fund.
Ved målrettet eftersøgning er kæmpe-rapgræs nu kendt fra 15 adskilte væld i Grejsdalen. Det var ellers frygtet, at den helt var forsvundet fra Grejsdalen. De fleste af fundene er gjort i Lerbæk Skov, men også Højgård Skov og Grejs Skov rummer et par bestande.
I og omkring nogle af vældene i Grejsdalen er der fundet ægbladet fliglæbe og tyndakset star . Ellers kan der findes finger-star , vår-fladbælg , druemunke , skov-svingel , tandrod , skov-hullæbe , skov-gøgelilje og tyndakset gøgeurt .
Otteradet ulvefod har tidligere vokset på ca. 20 lokaliteter i Vejle Amt, men er forsvundet. Dog blev den i sommeren 2000 glædeligt genopdaget på en morbundsskrænt i bøgeskov i Lerbæk Skov i Grejsdalen. Planterne dækkede et meget lille areal.
Vedvarende måneskulpe blev også i 2000 atter set i Grejsdalen i en askeskov nær Grejs Å i Grejsdal Skov. Der var mindst 100 planter bl.a. sammen med skov-storkenæb .
På et lille overdrev ved Grejs vokser en række sjældne svampe, som kun findes på gamle overdrev bl.a. purpursort jordtunge, mark-nonnehat og gulfodet vokshat.
Kæmpe-rapgræs. Foto: Biopix/Jens Chr. Schou
Dyrelivet
I de mange skovbevoksninger i dalen er et rigt fugleliv. Småfugle holder af åens nærhed og dens rene vand. Hvid vipstjert , gærdesmutte , bogfinke , nattergal og musvit er blandt ynglefuglene. I den smalle nord-sydgående dal er landets største bestand af bjergvipstjerter , og om vinteren kan ses mange vandstære . Det hurtigstrømmende vand giver meget fine betingelser for slørvinger, døgnfluer og vårfluer, og betyder, at også isfugl yngler langs åen.
Også hvepsevåge og duehøg yngler i dalen – og nogle år kan den røde glente , vores eneste rovfugl med kløftet hale, også gæste dalen.
Grejsdalen er kerneområde for den rødlistede syngende løvgræshoppe.
Den flotte isfugl. Foto: Biopix /S. D. Lund
Kulturhistorie
For 700 år siden blev området kaldt Greese, der betød ”område med græs”.
Grejs Ådal gennemstrømmes af Grejs Å, der udspringer i Fårup Sø og løber mod øst gennem en tunneldal. Ved Grejs Mølle drejer åen mod syd og løber gennem Grejsdalen, som udmunder i Vejle Ådal inde i Vejle by.
Grejsdalen er dannet ved vanderosion og skærer sig dybt ned i morænebakkerne. De stejle, 50-70 m høje skrænter er skovklædte, og området regnes for et af de smukkeste danske landskaber.
Den vandrige å med stabil vandføring har tidligere leveret kraft til driften af ikke færre end 14 vandmøller med dertil knyttet klæde-, papir- og metalfabrikation. Især på åens nederste seks kilometer, hvor faldet er på hele 25 meter, var forholdene for mølledrift optimale. I Grejsdalen ligger rester af det tidligere industrimiljø, som har udnyttet åens vandkraft. I slutningen af 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet, hvor aktiviteten var størst, havde området landets største koncentration af industrimøller.
Ture og seværdigheder
Download kort og turforslag (PDF-fil)
Det bedste indtryk af stilheden, idyllen og landskabsmosaikken med enge og vældskove fås ved at følge den markerede tur ad Lerbæk Østre Skovvej fra Grejs til Lerbæk Mølle. Turen er markeret med grøn på kortet-
En anden tur (gul rute) følger den gamle vej mellem Vejle og Grejs. Vest for vejen løber jernbanen og Grejs Å, og øst for vejen rejser dalens stejle skrænter sig. Man kan begynde turen fra Møllehusvej i Grejs.
Vejbeskrivelse
<p> Fra motorvej E 45 tag afkørsel 59 mod vest. Drej til venstre mod Grejs og dernæst mod Grejsdalen. Efter jernbanen køres mod Vonge. Drej til venstre mod Brandbjerg og siden til venstre mod Lerbæk Mølle.</p><p> Fra Vejle By kører du ad Grejsdalsvej direkte ind i området.</p><iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=109072133245204789761.000476fd9cd5016473bcc&ll=55.761702,9.534245&spn=0.033804,0.060081&z=13&output=embed" width="350"></iframe><br/><small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=109072133245204789761.000476fd9cd5016473bcc&ll=55.761702,9.534245&spn=0.033804,0.060081&z=13&source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left"> Grejsdalen </a> på et større kort</small>
Fredningen og dens pleje
Grejs Ådal – Lerbæk Skov, 220 ha, fredet 1929
Grejsdalen, 35 ha, 2007
Det område som på initiativ af Danmarks Naturfredningsforening og tre lodsejere blev fredet allerede i 1929, løber vest-øst, i den øvre del af ådalen. Dér, hvor fredningen slutter mod øst, ændrer Grejsåen kurs og løber mod syd ned i den nedre snævre Grejsdal.
På et møde den 8. juli 1929 klarede Fredningsnævnet den sag:
”Nævnets medlemmer Dommer A. Rudbeck, Formand, forhenværende amtsrådsmedlem Kragh af Trappendal, valgt af Vejle Amtsråd, proprietær H.E. Kallerup af Petersminde, valgt af Hover Sogn, sognerådsmedlem Andreas Overmark af Lindved, valgt af Grejs-Sindbjerg Sogne, og sognerådsformand Hougaard af Hørup, valgt af Jelling sogn, var mødt op.
Der blev fremlagt forskellige skrivelser, deklarationer og tingbogsattester. For nævnet mødte kammerherre Valløe, dels som amtmand over Vejle Amt, dels som formand for Naturfredningskomiteen for Vejle og Omegn, dels som befuldmægtiget for Danmarks Naturfredningsforening og for de tre ejere, godsejerne Sass og Dinesen og proprietær Carlsen i henhold til fire fuldmagter.
Følgende overenskomst blev indgået: ”De i den fremlagte deklaration med tilhørende rids nærmere angivne arealer fredes på den i deklarationen angivne måde. Denne fredning respekterer alle i de pågældende ejendomme, for tiden gyldige stiftede prioriteter og andre rettigheder. Underskrevet.”
I 2007 blev et større område på 35 ha fredet. Det var de lokale lodsejere, der henvendte sig til DN og ønskede en frivillig fredning af deres arealer. De frygtede bl.a. at et øget pres fra byudviklingen ville ødelægge dette naturskønne område. Da der ikke blev udbetalt erstatning og Vejle Kommune var positiv stemt for fredningen, gik den glat igennem.
Link til fredningskendelser
Lerbæk Skov – Grejs Ådal , 1929
Grejsdal , 2007
Yderligere information
Om fredningerne og deres bestemmelser
Vejle Kommune
Skolegade 1
7100 Vejle
Tlf: 76810000
Læs også
Folder om Grejsdal, udgivet af DN, Grejs Lokalråd og Vejle Kommune
Miljøministeriet Natura2000-område: Øvre Grejsådal