Frøbjerg Bavnehøj
Introduktion
I den sydlige del af Frøbjerg Banker, beliggende godt 4 kilometer vest for Tommerup, rejser Frøbjerg Bavnehøj sig 131 meter over havet, og er dermed Fyns højeste punkt. Bakken præges desværre af maskinel slåning for at holde vegetationen nede, men udsigten er i klart vejr formidabel. Man kan se Brændholt Bjerg tæt på mod nordøst, Vissenbjerg lidt længere ude mod nord og mod vest overskues meget af Vestfyn og Lillebælt.
På Bavnehøjen, som ejes af Skov- og Naturstyrelsen, er der offentlig adgang og de fleste grundejere, som bor i området, tillader at man færdes på stier og veje, så Frøbjerg Bavnehøj kan være udgangspunkt for en vandretur. Dog trænger den afmærkede vandresti til vedligeholdelse. Ved foden af bakken findes festpladsen, hvor der hvert år i august afholdes Frøbjerg Festspil.
Flot udsigt fra toppen af Frøbjerg Bavnehøj.
Foto: Torben Gang Rasmussen
Landskabet
Frøbjerg Banker er et fremtrædende parti i det store dødislandskab omkring Vissenbjerg, Brænde Ådal og Tommerup. Området består af en serie mere end 100 meter høje bakketoppe og prydes med Slagterbanke (127 meter) og Fyns højeste punkt Frøbjerg Bavnehøj (131 meter). Den østlige del af Frøbjerg Banker består af moræne og er derfor dannet af en isfront. Den 122 meter høje banke umiddelbart vest for Frøbjerg Bavnehøj består derimod af sand og grus og er med stor sandsynlighed dannet som en topbakke.
Hvad er en topbakke?
Man taler om en topbakke, når bakken er dannet på bunden af en sø under istiden. Dengang lå en mægtig iskappe hen over området. Oppe på isen dannedes en sø af smeltevand, hvor rivende vandstrømme bragte sand og grus til søen, som var omgivet af isbredder. Gruset sank til bunds, og da isen omkring søen smeltede bort, lagde gruset sig på den underliggende moræne som en topbakke.
Plantelivet
På nordskråningerne af Frøbjerg Bavnehøj står en række gamle og seværdige og træer af taks , fuglekirsebær , bøg , avnbøg og ask . Den næringsrige og frodige jordbund på skråningerne giver vilkår for udbredte bevoksninger af stor nælde , brombær , fuglegræs og stor fladstjerne . Desværre bliver det maskinslåede plantemateriale liggende på skråningerne, hvilket hæmmer udviklingen af en artsrig og mere mager flora.
Kulturhistorie
Navnet Frøbjerg kommer mærkværdigvis nok af det nordiske gudenavn Freja, og man mener at der i oldtiden lå et kultsted på toppen af højen. Det andet navn Bavnehøj skyldes, at man fra middelalderen og frem til begyndelsen af 1800-tallet regnede Frøbjerg Bavnehøj med til en kæde af bavnehøje, der strakte sig over det danske land. Ved at tænde bål, kunne man signalere over store afstande og bl.a. advare hinanden i krigstider.
I 1912 blev stiftelsen ”Fyens Bavnehøj” grundlagt. Stiftelsen etablerede en minde- og festplads ved foden af Frøbjerg Bavnehøj i lighed med Skamlingsbanke og Himmelbjerget i Jylland samt Fruebjerg på Nordsjælland. Indtil 1960 var festpladsen ramme om folkemøder, grundlovsfester, friluftsteater samt gymnastik og håndboldstævner. I dag prydes området med en række mindesten over store begivenheder i danmarkshistorien. Den seneste sten blev sat i 1999 i forbindelse med 150 årsdagen for grundlovens indførelse. Nu afholder Frøbjerg Festspil sit årlige friluftsteater i begyndelsen af august.
Ture og seværdigheder
Download kort og turforslag (PDF-fil)
Fra P-pladsen ved Frøbjergvej er der mulighed for at gøre ophold og vandringer i det kuperede og udsigtsrige landskab omkring Frøbjerg Bavnehøj. En udstillingsbygning giver information om områdets seværdigheder og muligheder. I august afholdes der de årlige Frøbjerg Festspil. Se www.froebjerg.dk
På det statsejede areal omkring Frøbjerg Bavnehøj findes regnvejrsly, bålplads, toilet, festplads og en nu nedlagt sportsplads. Af seværdigheder kan nævnes Den lille høj (1), Frøbjerg Bavnehøj (2), Grundlovsegen med mindesten (3), Mindelund for besættelsestidens ofre fra Fyn (4), samt en række af mindesten langs stien op til Frøbjerg Bavnehøj (5). Der er gode muligheder for at gøre en familietur med picnic. Husk at hunden skal holdes i snor.
Vejbeskrivelse
<p> Frøbjerg Bavnehøj ligger på Vestfyn midtvejs mellem Ørsted og Tommerup. Fra Tommerup køres ad Skovstrupvej og siden Frøbjergvej. 6 kilometer vest for Tommerup viser et skilt til P-pladsen bag gården Bavnely (GPS N 55° 20.262', E 10° 6.916').</p><iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=109072133245204789761.00048bb913a4c0879bfcb&ll=55.339323,10.113988&spn=0.008542,0.01502&z=15&output=embed" width="350"></iframe><br/><small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=109072133245204789761.00048bb913a4c0879bfcb&ll=55.339323,10.113988&spn=0.008542,0.01502&z=15&source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left"> Frøbjerg Bavnehøj </a> på et større kort</small>
Fredningen og dens pleje
I 1943 rejste ejeren af Frøbjerg Bavnehøj, som var stiftelsen Fyens Bavnehøj, fredningssag for godt 8 hektar omkring det højeste punkt på Fyn. Fredningssagen blev støttet af Danmarks Naturfredningsforening, og begrundelsen var at bevare et smukt og geologisk set værdifuldt landskab, samt at undgå udsigtshæmmende beplantning.
Sagen blev afgjort i Overfredningsnævnet i 1947. Af kendelsen fremgår, at området skal bevares i sin nuværende tilstand. Der må ikke opføres bygninger, master eller graves grus. Endelig må der ikke være udsigtshæmmende bevoksning på Frøbjerg Bavnehøj. Der er udbetalt erstatninger til de berørte lodsejere.
Link til fredningskendelse
Frøbjerg Bavnehøj , 1947
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser
Assens Kommune
Willemoesgade 15
5610 Assens
Tlf: 64747474
Læs også
Frøbjerg Festspil www.froebjerg.dk udgivet af Frøbjerg Festspil
Folder: Frøbjerg Bavnehøj og Brændholt Bjerg, Naturstyrelsen 2010