Ewalds Høj
Introduktion
Forfatteren Johannes Ewald boede fra marts 1773 til efteråret 1775 på den daværende Rungsted Kro, hvor han havde nogle af sine mest produktive år og skrev bl.a. Rungsteds Lyksaligheder – En Ode . Kroen flyttede i 1803, men bygningerne bestod og fik nu navnet Rungstedlund. Johannes Ewald ligger dog ikke begravet i højen, som man let foranlediges til at tro, han er derimod begravet i Trinitatis Kirke i København. Det ændrer dog ikke på at der, fra højen, er der en glimrende udsigt over Øresund og Rungsted Havn og den så absolut er et besøg værd.
Ewaldshøj har en stor plads i litteraturhistorien.
Foto: Poul Henrik Harritz
Landskabet
Ewalds Høj ligger på en gammel kystskrænt på hjørnet af Strandvejen og Rungstedvej lige overfor Rungsted Havn. Ser man godt efter, kan man stadig fornemme den kystskrænt, som bronzealderfolket byggede højen på for flere tusind år siden – placeringen fik højen til at se større og mere imponerende ud i landskabet. Højen var tidligere en af mange bronzealderhøje, der lå som perler på en snor langs eller nær kystskrænterne ud mod Øresund. I dag er de fleste forsvundet eller stærkt ødelagt, men der er dog heldigvis undtagelser som her, hvor i alt fire gravhøje er beskyttet og bevaret. Udover Ewalds Høj omfatter fredningen nemlig også de tre bagvedliggende gravhøje, som kan opleves fra Bolbrovej.
Ewalds høj er, sammen med de tilstødende arealer, i starten af 1800-tallet omdannet efter romantikkens have- og landskabsidealer med en sneglegang til toppen, bænk og mindesmærke.
Kulturhistorie
På højen var det, at Rungsted Kros meget navnkundige gæst, Johannes Ewald, sad og udødeliggjorde Rungsted i litteraturen – siges det. Den høj hvor Johannes Ewald sad og lod sig inspirere, var formodentlig en høj beliggende i Rungstedlunds park.
Ewald tilbragte rigtignok to, tre af sine mest lykkelige, eller mindst ulykkelige år, fra 1773 til 1776 i Rungsted og skrev her “Rungsteds Lyksaligheder”, “Balders Død”, og det meste af sit “Levned og Meninger”. Men han boede ikke på kroen (den daværende kro, som i dag er Karen Blixen Museum) som myten fortæller, men i nærheden i en lille fiskerhytte, “Ewalds Hytte”, der hørte med til kroen. Desværre blev den nedrevet for nogle år siden. Det var her, han modtog sin Arendse “i min ensomme Hytte”, som han skriver.
Ewald indtog sine måltider på kroen, hvor han var tinget i kost, og færdedes i krohaven og lod sig inspirere af udsigten fra højen, som er den rigtige Ewaldshøj, i det nuværende Rungstedlund.
Det er eftertiden, der har givet Ewaldshøj ved Rungstedvej sit navn og de romantisk sindede generationer efter Ewald har dyrket tanken om at Johs. Ewald har siddet her. Og ejeren af stedet greb stemningen allerede i 1820 og omdannede højen til et lille anlæg med en snegleformet gang til toppen. Den smukke mindesten med H. V. Bissens portrætrelief af digteren og et citat fra “Rungsteds Lyksaligheder”, blev rejst i 1876.
Mange af tidens kulturelle personer tog på sommerudflugt til Ewaldshøj. Her kom Johanne Louise Heiberg og hendes mand Johan Ludvig Heiberg, digteren Hostrup og studenter fra Regensen gik den lange vej fra København til Ewaldshøj – for at se pinsesolen danse over Øresund!
På højen i Rungstedlunds nordvestlige hjørne står en gammel prunkløs mindesten, kun med Ewalds navn på lige over det sted, hvor Karen Blixen ligger begravet under den store bøg. Hun mente, at denne høj er den rigtige Ewaldshøj. (Johannes Ewald er begravet ved Trinitatis Kirken i København).
Ewaldshøj – mindesmærke for Johannes Ewald.
Foto: Poul Henrik Harritz
Ture og seværdigheder
Man kommer nemt til Ewalds Høj i bil (p-pladser lige overfor eller ved havnen) og på cykel.
For gående kører der busser på Strandvejen, eller man kan tage toget til Rungsted Kyst Station 1 km væk. Herfra kan man evt. gå gennem Rungstedlund ned til Rungsted Havn.
På kort er angivet nogle mindre vandreture længere mod syd, f.eks. i haven til Rungstedlund.
Download kort (PDF-fil)
Vejbeskrivelse
<p> Der kan parkeres i den nordlige del af Rungsted Havn. Højen ligger i det nordvestlige hjørne af en mindre græsplæne mellem Rungsted Strandvej og Rungstedvej.</p><p> GPS-position: 55.88633 12.54145</p><p> <iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?hl=da&ie=UTF8&msa=0&t=h&msid=213685801281432675902.000499cd92ab97fbec9b1&ll=55.886649,12.542138&spn=0.004176,0.00751&z=16&output=embed" width="350"> </iframe> <br/> <small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?hl=da&ie=UTF8&msa=0&t=h&msid=213685801281432675902.000499cd92ab97fbec9b1&ll=55.886649,12.542138&spn=0.004176,0.00751&z=16&source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left"> Ewaldshøj </a> på et større kort </small></p>
Fredningen og dens pleje
Området er fredet af flere omgange og skal i det væsentligste bevare gravhøjene og sikre offentlighedens adgang og udsigten til Øresund.
Fredningen af højen skyldes primært en diskussion om beskæring af opvækst og dermed at sikre udsigten fra højen over Øresund og Hven.
Som det fremgår under ”Kulturhistorie” så knytter der sig mange historier til højen, hvor romantisk sindede folk har kommet her og nydt Rungsteds lyksaligheder. Så for at bevare udsigten, blev man enige om, at trævækst foran højen kun må blive 5 m høj regnet fra Strandvejen.
Link til fredningskendelse
Ewaldshøj , 1920
Ewaldshøj, 1918
Ewaldshøj, 1921
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser
Hørsholm Kommune
Ådalsparkvej 2
2970 Hørsholm
Tlf: 48490000