Esrum Sø’s omgivelser
Introduktion
En af Danmarks smukkeste søer, der mod vest støder op til landets næststørste skov Gribskov, byder på mange oplevelser. Selve søen er ikke fredet, men det er omgivelserne for en stor del. For den kulturinteresserede er Esrum Kloster og Fredensborg Slot udgangspunktet, for naturentusiasterne er det ture i den artsrige Gribskov ned til søen, der trækker.
Esrum Sø en forårsdag. Foto: Ole Malling
Landskabet
Esrum Sø er Danmarks tredjestørste sø, 8 km lang og 2 km bred – i alt 17 km². Mod vest på Gribskovsiden ligger store nord-syd gående randmorænebakker, mens oplandet mod nord og øst i øvrigt er præget af morænebakker med mange dødishuller. Søen er – sammenlignet med Arresø – meget dyb, i gennemsnit 15-20 meter og på det dybeste sted 22 m. Den er derfor Danmarks vandrigeste sø med 230 millioner kubikmeter vand. Afløbet er til Kattegat gennem Esrum Å.
Fredningerne øst for søen er landbrugsland, mens der ved Fredensborg er park og skovbevoksede arealer. Mod vest grænser Esrum Sø op til Gribskov.
Plantelivet
Søen har ikke meget rørskov, da der ofte er store bølger på det dybe vand nær bredden. Vand-ranunkel , vandpest og spidsbladet vandaks ses fåtalligt, men bedst i Møllekrogens beskyttede omgivelser. Her og i Kobæk Vig ses også sø-kogleaks , bredbladet dunhammer og høj sødgræs , gul- og hvid åkande og såvel stor- som liden andemad .
Skoven ned mod søens vestbred er afvekslende. Den er plantet i første halvdel af 1800-tallet, da stutteridriften i Gribskov blev afviklet.
Sø-kogleaks danne ofte tætte bestande. Har været brugt til at lave sivsko af. Foto: Biopix /Jens Chr. Schou
Dyrelivet
Søen har en rig fauna, hvor ål , aborre , gedde og brasen er arter, som nogle få erhvervsfiskere tidligere har levet af. Naturvidenskabelige undersøgelser igennem meget lang tid har afsløret, at søen – udover at være meget renvandet og i naturlig balance – rummer landets rigeste bundfauna. Især vårflue- , døgnflue- og dansemyglarver trives på de stenede bredder og den dyndede bund.
Der er mange toppede lappedykkere , hvinænder og gråænder blandt de ynglende fugle, og rastende troldænder og hvinænder . Vandstær og isfugl træffes af og til – især som vintergæster.
I Møllekrogens krat og rørskove yngler mange sangfugle som kærsanger , rørsanger , nattergal og sivsanger. I ellesumpen har skarver bygget reder, og hvinænder benytter opsatte kasser på de gamle træer med mulighed for at flyve ud over søens vand.
Besøger man Esrum Sø gennem Grib Skov vil man sandsynligvis støde på rå- og dådyr , som her findes i stort tal.
En af de mange døgnfluer. Foto: Biopix /Jens Chr. Schou
Kulturhistorie
Esrum Kloster, der ikke er en del af fredningen, blev oprindelig bygget som et benediktinerkloster i 1140’erne. Senere var det et af Danmarks vigtigste cistercienserklostre. Efter reformationen indrettede Kronen stutteri på stedet. Hestene gik i seks vange langs Søvejen i Gribskov. Vangenes navne ser man den dag i dag på skovkortene. Hver vang var omgivet af diger og risgærder og var græsningsområde for heste af en bestemt farve. De huse, man går forbi på Søvej, er nu til skovens folk, men oprindelig lå her boliger for de vangemænd, der passede hestene, indtil stutteriet ophørte for 200 år siden.
Esrum Møllegård var tidligere et naturvejledersted, men er nu overgået til Fonden for Esrum kloster, der driver udstilling og café her i tilknytning til selve klosteret. Vandmøllen blev anlagt omkring 1605 af Chr. IV. I møllens lange levetid er der både blevet malet korn, der har været savværk og der er blevet produceret strøm.
I begyndelsen af 1800-tallet blev Esrum Kanal gravet mellem Esrum Sø og Kattegat. Ad kanalen blev brænde i pramme transporteret ud til havet, hvor det blev ladet om og hvorfra det bl.a. blev sejlet til København. Søvejen var lettere end transport over land.
Langs kanalen gik en sti, hvor heste trak prammene med træ. Det hele fik en brat ende, da Gribskovbanen blev anlagt for 120 år siden. Rester af kanalen ses stadig i terrænet.
Ved den sydøstlige del af søen ligger Fredensborg Slot, bygget i 1720’erne og et af Danmarks smukkeste barokslotte. I den offentligt tilgængelige park er landets største samling af haveskulpturer. Ved søbredden ligger spisestedet Skipperhuset.
Omegnen ved Fredensborg var oprindelig et jagtområde for Kongen, og i Gribskovs sydlige del ses stadig det stjerneformede net af skovveje, der blev brugt til de store parforcejagter.
I mange danske skove – især statens – står de såkaldte “Flådeege”. Efter Englænderkrigene i begyndelsen af 1800-tallet, hvor Danmark mistede sin flåde, reserverede staten en række gamle egeplantninger i private skove, og fik samtidig plantet nye ege. Dermed skulle det sikres, at landet altid havde velegnet egetræ til bygning af flådeskibe. Alene tabet af flåden i 1807 svarede i træmængde til 90.000 store træer.
Allerede i midten af 1800-tallet tog stål over som skibsbygningsmateriale. Flådeegene står derfor i dag som smukke 200 år gamle træer. En anekdote fortæller, at Skov- og Naturstyrelsen i 1960’erne meddelte forsvarsministeren, at det bestilte træ var klar til levering nu!
Ture og seværdigheder
Download kort og turforslag (PDF-fil)
(grønne ruter er vandreture, sort er cykel- eller bilrute)
Søen bør opleves til fods eller cykel ad den skovvej, der løber i Grib Skov langs hele vestsiden af søen. ”Søvejen” ligger tæt ved søbredden og man går gennem de gamle vange fra stutteriets tid. Der er smukke udsigter undervejs.
Der er P-plads i skoven ved søens nordende, ved landevejen mellem Helsingør og Frederiksværk (N 56º 2′ 35.86″ E 12º 22′ 17.02″ ).
Det er oplagt at besøge Esrum Møllegård med naturudstilling og Esrum Kloster lige nord for ved samme lejlighed. Fra landevejen, der går nord om søen, er der skiltet.
Adskillige foldere, udgivet af Skov- og Naturstyrelsen, giver gode tips til vandringer i Grib Skov.
Ved Møllekrogen i skovens sydvestlige hjørne er der P-plads (N 55º 57′ 49.91″ E 12º 20′ 59.51″) og adgang til fugletårne med udsigt over søen og skarvkolonien.
Ønsker man at opleve Grib Skovs dybe stilhed og ro, kan man tage Gribskovbanen (lokalbanen) fra Hillerød mod Gilleleje eller Tisvilde og stå af ved trinbrættet Store Gribsø eller Kagerup Station.
Fredensborg Slotspark, der ligger ned til søens sydøstbred er også et besøg værd. Ved søen er traktørsted og om sommeren kan man tage en turisttur med båd ud på søen.
Vejbeskrivelse
<p> Fra Hillerød køres ad rute 22 mod Nødebo og Esbønderup. Inden Esbønderup drejes mod Esrum. P-plads ved Esrum Møllegård. Esrum Kloster ligger lige nord for møllegården. Udgangspunkt for tur ved Esrum Sø kan være P-pladsen nord for søen.</p><p> <i> GPS-koordinater </i> : <br/> Esrum Møllegård: (N 56º 2' 42.42" E 12º 22' 37.47”) <br/> P-plads nord for søen: (N 56º 02' 34.80" E 12º 22' 15.60")</p><p> <iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&msa=0&t=h&msid=109072133245204789761.000475562e85fd4320de9&ll=56.011434,12.398071&spn=0.134349,0.240326&z=11&output=embed" width="350"> </iframe> <br/> <small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&msa=0&t=h&msid=109072133245204789761.000475562e85fd4320de9&ll=56.011434,12.398071&spn=0.134349,0.240326&z=11&source=embed" style="text-align: left; color: #0000ff"> Esrum Sø </a> på et større kort </small></p>
Fredningen og dens pleje
Enge, dyrkede arealer og søbredden nord- og øst for søen, 167 ha, fredet 1952.
Landbrugsarealer under Danstruplund og Endrupgård øst for søen, 58 ha, fredet 1936 og 1975.
Sumpskov og eng ved Møllekrogen og Grønholt Vang, 68 ha, fredet 1939-1973.
Esrum Kanal og pramsti, fredet 1937 og 1982.
De to første fredninger skete først og fremmest for at sikre den smukke udsigt over markerne og ned mod søen.
Der blev tænkt visionært, da en fredningsdommer, hvad der i sig selv er ret usædvanligt, i 1952 tog initiativ til at frede Esrum Søs omgivelser. Fredningen skulle sikre søen, det omkringliggende landskab og friluftslivet. Dommeren ønskede restriktioner omkring hele søen. Nærmere end 100 meter fra søbredden måtte man stort set ingenting. Mellem 100 og 300 meter var der mere frihed og længere væk fra søen færre restriktioner.
Det skete i en tid hvor fredningssagen i høj grad også handlede om at sikre befolkningen gode oplevelser og let adgang til naturen.
Siden er der fredet områder til gavn for gæs, ænder og sumpfugle i søens sydøstligste hjørne, Møllekrogen (se selvstændig beskrivelse), og nord for søen er arealer omkring Esrum Møllegård og Esrum Kanal fredet.
Link til fredningskendelser
Esrums Søs omgivelser , 1952
Esrum Kanal , 1937
Endrupgård , 1974
Danstruplund , 1975
Karinelund Skov under Danstruplund , 1940
Dronningens Kovang , 1936
Møllekrogen , 1971
Erndrup By, 1992
Yderligere information
Fredningerne omkring Esrum Sø rækker ind i fire kommuner: Gribskov, Helsingør, Fredensborg og Hillerød. Nedenfor ses kontaktadresser for DN’s afdelinger i de øvrige kommuner:
DN Fredensborg
www.dn.dk/fredensborg
fredensborg@dn.dk
DN Helsingør
www.dn.dk/helsingoer
helsingoer@dn.dk
DN Hillerød
www.dn.dk/hilleroed
hilleroed@dn.dk
Læs også:
Miljøministeriet Natura2000-område: Grib Skov og Esrum Sø
Esrum Kloster og Møllegård