Harlev-fredningen
Introduktion
Omtrent 8 kilometer vest for Aarhus og 10 kilometer nord for Skanderborg, mellem Harlev, Stjær, Lillering og Tåstrup ligger Lillering Skov, Tåstrup Sø og Mose samt Stjær Stenskov og Søskov. De danner tilsammen et smukt helstøbt landskab på 221 ha i en del af Aarhus Ådal.
Foruden en stor landskabelig herlighedsværdi rummer området en ganske varieret natur med elementer af international betydning, geologiske forekomster og kulturhistoriske spor af national betydning og stor forsknings-, undervisnings- og formidlingsmæssig værdi.
Landskabet
Fredningsområdet udgør et tværsnit af tunneldalen Aarhus Ådal, som strækker sig fra Ry i vest til Aarhus Bugt i øst. Tåstrup Sø tolkes som et dødishul, og de mindre cirkulære forhøjninger i terrænet vest for søen (Brandtbjerg, Birkemose Høj og andre) skal formentlig tolkes som hatbakker.
Skråningerne i Aarhus tunneldal samt det småkuperede dødislandskab nord for ådalen er primært skovklædte med et mindre overdrevsareal beliggende i det bakkede terræn, mens sø og mose dækker bunden af tunneldalen i mosaik med mindre engområder. I den sydlige del af området findes den sidste rest af en større stenbestrøning, der blev aflejret i randen af indlandsisen i en stilstandsperiode under isens afsmeltning. Skrænterne rummer systemer af kildevæld og vældbække. Særligt i Stjær Sten- og Søskov er kilder og væld rige på kalk.
Plantelivet
Takket være de mange forskellige biotoptyper, bøg på muld, ege-blandskov, aske-, elle- og pilekrat, rigkær, kalkoverdrev, surt overdrev, hængesæk, kildevæld, kransnålalge-sø, næringsrig sø og mose er der en meget stor artsrigdom. Fra området kendes over 400 arter af karplanter.
Lillering Skov og Stjær Stenskov består overvejende af Bøg. I Lillering Skov findes desuden en del smalle slugter med Ask, mindre partier med lysåben Stilkegeskov samt bevoksninger med nåletræer. Af skovtræer skal Avnbøgen endvidere fremhæves. Den er et vigtigt element i både Lillering og Stjær skovene. Af øvrige planter i skovene kan nævnes Gul-, Blå- og Hvid Anemone, Guldnælde, Tandrod, Skovbyg og den meget sjældne Forskelligblomstret Viol.
I Stjær Stenskov og Søskov er kalkudfældende kildevæld og rigkær. Rigkær ses også i Tåstrup Mose, der er stærkt tilgroet af Rødel, Femhannet-Pil, Grå-Pil og Vrietorn. Rigkærene i mosen er rester af tidligere ekstrem-rigkær dvs. vådområder, hvor jorden er meget kalkrig. Her ses Tyndakset Gøgeurt, Hjertegræs, Festgræs, Tue-Star samt Engblomme. Tørvegravning i mosen har været årsag til dannelse af hængesæk, hvor der blandt andet ses Almindelig Blærerod og en meget stor bestand af Krebseklo. Der er ligeledes dannet en mindre sø i mosen med Kransnålalger.
Tåstrup Sø er lavvandet med en største dybde på 2 meter, forholdsvis klarvandet men næringsstofpåvirket. Åkander og andre flydeplanter fylder det meste af søens vandoverflade.
Inden for fredningsområdet findes endvidere sure overdrev med arter som Tormentil og Kantet Perikon og kalkoverdrev med arter som Hulkravet Kodriver og Stivhåret Borst.
Dyrelivet
I Stjær Stenskov og Lillering Skov træffes bl.a. Natugle, Musvåge, Ravn og Stor Flagspætte. I Tåstrup Sø ses regelmæssigt Knopsvane, Grågås, Krikand og Troldand, og i den tilstødende rørskov yngler Rørhøg, Vandrikse og Skægmejse. Isfugl og Rørdrum er registreret flere gange ved søen. Dobbeltbekkasin og Nattergal forekommer såvel her som i Mosen, og på det mellemliggende areal yngler Vibe.
Hare, Rådyr, Ræv og Rødmus er almindelige, og Odder er konstateret ynglende i området.
Butsnudet Frø og Skrubtudse er almindelige ligesom Skovfirben og Snog.
I Mosens omfattende bestand af Krebseklo er der konstateret yngel af den fredede og rødlistede guldsmed, Grøn Mosaikguldsmad.
I udpegningsgrundlaget for området (Habitatområde nr. 232) nævnes den sjældne Sumpvindelsnegl.
Kulturhistorie
Områdets beliggenhed i udkanten af Det Midtjyske Søhøjland har gjort det til genstand for en ganske særlig kulturhistorisk udvikling. Søhøjlandet har dannet bufferzone mellem det mere opdyrkede land mod øst og smeltevandssletterne mod vest, og har således været inddraget til jordbrugsformål – græsning, tørvegravning, tømmerproduktion og senest foder- og fødevareproduktion – i skiftende omfang gennem tiderne alt efter behovet for jord.
Området blev beviseligt jordbrugsmæssigt udnyttet allerede i jernalderen. Under folkevandringstiden blev det forladt og groede til med skov, mens det atter i middelalderen var genstand for en kraftig reduktion af skoven. De arkæologiske spor tyder på, at området har været beboet i bondestenalderen og i bronzealder og jernalder. Sporene er i særlig grad at finde i Lillering Skov. Overvejende er der tale om rundhøje, gravhøje fra oldtiden og yngre sten- eller bronzealder, men enkelte bopladser og spor af jernproduktion og agerbrug er også registreret i området såvel som der er gjort enkeltfund af neolitiske økser på markerne nær Tåstrup Moses østkant og ildsten fra jernalder fundet ved Tåstrup Sø. En undersøgelse af marksystemernes udbredelse i Lillering Skov indikerer endvidere, at der er ikke mindre end fem nord-sydgående hulveje fra oldtiden.
Gravhøjene er ikke enestående i sig selv, men ses ikke ofte med den tæthed, hvormed de findes i Lillering Skov. De er primært beliggende i den centrale vestlige del af skoven omkring Bøgebakken samt i den centrale østlige del af skoven nær Rødlund.
I Lillering Skov er de tidligere dyrkningsspor særligt velbevarede. Dyrkningssporene ses som markante terrasser på skrånende terræn samt som skelvolde på højderygge og røser af sten samlet fra markerne i forbindelse med dyrkningen. Terrasserne er bedst bevarede i den østlige del af skoven, men rester af terrassekanter findes også i den centrale del af skoven. De fleste af de skeldiger, som adskilte skovparcellerne ved udskiftningen omkring år 1800 findes fortsat. Ved den nordlige indkørsel står de to høje ledsten, som har markeret indgangen til skoven efter Fredskovsforordningen af 1805, der forbød græssende dyr i skovene.
I Lillering Skov vidner også stenkisteformede broer om behovet for uhindret trafik over vandløbene, et kulturspor som er forsvundet i langt de fleste danske skove. Broerne er opbygget af ensartede, tæt stillede sidesten på en ofte anlagt stenbund og dækket af store overliggersten. Nær Tåstrup er en særdeles bevaringsværdig stenbro over Tåstrup Bæk, hvor der gennem flere hundrede år har været en hovedfærdselsåre mellem Skanderborg og Randers.
Frem til slutningen af det 19. århundrede var området i bunden af dalen et stort uopdyrket eng-område med enkelte mindre vandhuller opstået ved tørvegravning. I første halvdel af det 20. århundrede blev store dele af engarealerne drænet. I Tåstrup Mose nord for engen fortsatte tørvegravningen, og den blev intensiveret under 2. Verdenskrig. Det er disse sidste tørvegrave, der i dag udgør de åbne vandflader i mosen.
Det senest tilkomne kulturhistoriske spor, er det resterende banetracé fra Hammel-Aarhus Jernbane, som fungerede i perioden 1902-1956. Banen blev anvendt til både person- og godstransport, hvilket stationsbygningen i Harlev og lasterampen ved Lillering Skov vidner om. I dag er størstedelen af banetracéet forsvundet, men en strækning mellem Harlev og Lillering Skov er bevaret og benyttes i dag som stiadgang til skoven for lokalbefolkningen.
Ture og seværdigheder
Området er i sin fulde udstrækning privatejet og underlagt naturbeskyttelseslovens bestemmelser om offentlighedens adgang. Det er således lovligt at færdes i skovene på vej og sti og ad markveje i det åbne land.
Der arbejdes på at gøre udvalgte eksisterende stier i området permanent tilgængelige for almenheden som trampestier med ret til at færdes til fods. Mellem Lillering Skov og Tåstrup Mose udlægges spang, hvorved den eksisterende sti kan benyttes tørskoet det meste af året. Tilsvarende udlægges spang på ny sti vest for Tåstrup Mose. Når skydebanen er i brug vil trampestierne i mosen være lukkede, hvilket markeres med skiltning.
For at sikre ro til fuglene og den nataktive odder, er der ikke adgang til Tåstrup Sø og Tåstrup Bæk. Søen og rørskoven vest for søen kan overskues fra et fugletårn med tilhørende gangbro og en mindre P-plads ved Stenskovvej.
Vejbeskrivelse
Det fredede område ligger mellem byerne Harlev, Tåstrup, Stjær, Storring og Lillering, vest for hovedvej 511.
Fra Aarhus kan området nås med buslinje 11 til Rødlundsvej i Harlev. Herfra kan man let komme til Lillering Skov via det nedlagte Hammelbanetracé.
Fredningen og dens pleje
Afgørelse om fredning af sammenhængende natur og landskab syd for Harlev i Skanderborg og Aarhus Kommune er fra 19.12.2019 og omfatter 221 ha.
Fredningens formål:
- at bevare og forbedre natur- og landskabsværdierne samt skabe et større sammenhængende naturområde.
- at forbedre adgangen til fredningsområdet både for offentligheden og i undervisnings- og formidlingsmæssigt sammenhæng
- at bevare og beskytte kulturhistoriske værdier og de naturligt forekommende stenbestrøninger
- at medvirke til at sikre gunstig bevaringsstatus for de naturtyper og arter, som er på det til enhver tid gældende udpegningsgrundlag for habitatområde 232.
De fredede arealer skal bevares i deres nuværende tilstand medmindre en tilstandsændring er påbudt eller tilladt i de følgende bestemmelser eller tillades ved en dispensation efter § 11. Det betyder blandt andet, at arealerne ikke må terrænændres, bebygges eller beplantes.
Desuden er de dele af fredningen, som er omfattet af NATURA 2000 underlagt den til enhver tid gældende NATURA 2000 plan og opfølgende kommunale handleplaner.
Yderligere information
DN Aarhus
Sebastian Jonshøj
Tlf.: 61603401
Email: aarhus@dn.dk
Web: www.dn.dk/aarhus
Aarhus Kommune
Vand og Natur
Tlf.: 89404400
Email: vandognatur@mtm.aarhus.dk
En væsentlig del af naturen i området er beskrevet i tidsskriftet GEJRFUGLEN udgivet af Østjysk Biologisk Forening. Sammesteds findes en omfattende artslister. Se tidsskriftet
Miljø- og Fødevareministeriet: Natura 2000-plan 2016-2021