Hyby Fælled
Introduktion
Hyby Fælled er et grønt åndehul nord for Fredericia ud til Lillebælt. Området er et militært øvelsesområde, hvor der aldrig er blevet anvendt gødning eller gift, hvilket betyder, at det besidder en stort artsrigdom. Området er en del af skovområdet, Trelde Næs, som ligeledes er rigt på arter. Men Hyby Fælled er mere end bare skov. Fælleden, som den bliver kaldt, indeholder mange forskellige naturtyper, hvilket giver en alsidig naturoplevelse kort fra Fredericias industri – og så er området også en del af danmarks krigshistorie.
Landskabet
Alsidig natur og et alsidigt landskab, som pludseligt forsvinder ud i Lillebælt. Området består af åbne sletter med damme, hegn og fritstående træer, af krat og skov samt kystskrænter mod Lillebælt. Langs kystskrænten er der masser af gode udsigtssteder, hvorfra udsigten over Lillebælt er helt unik.
Det er blandt andet på grund af de landskabelige værdier, at området er blevet fredet. Også det faktum, at jorden hverken har været sprøjtet eller gødet og derfor er rig på plante- og dyrearter har spillet ind.
Landskabsmæssigt rummer det en række forskellige karakterer og formationer, der fortæller historien om, hvordan landskabet blev skabt, og ud mod kysten kan man, som det eneste sted i landet, se et tværsnit af den 245.000 år gammel landskabsdannelse.
Plantelivet
Fælleden er hjemsted for en lang række orkidearter, hvor flere kun kan findes få andre steder. Blandt andet er der den sjældne Stor Gøgeurt, som er Fredericia Kommunes særlige ansvarsart. De mange forskellige naturtyper på Hyby Fælled indeholder samtidig mange andre planter end lige orkidéer. For eksempel vil svampeentusiaster kunne hygge sig med de 50 arter af svampe, som er fundet i Treldeskovene, som Hyby Fælled er en del af. Blandt dem er der en række både sårbare og sjældne svampearter – der er desværre ingen oplysninger om, hvorvidt svampene befinder sig på det militære areal, eller om det er i de omkringliggende områder.
I det hele taget er området utroligt rigt på arter, hvilket skyldes, at området har været plejet af militæret, som aldrig har sprøjtet eller gødet området. På den måde har området udviklet sig til fordel for langt flere forskellige arter.
Dyrelivet
Området vrimler med dyr. Det er muligt at finde den sjældne Lille Humlebille, og en art Blåfugl, som kun trives i uforurenede områder med mange blomster, hvilket viser noget om fælledens unikke kvaliteter.
Hyby Fælleds pattedyr er ikke undersøgt specielt godt. Men der er masser af dem. Både de almindelige, som rådyr, hare, pindsvin og grævling og de mere specielle skovmår og flagermus. I området er det også muligt at se vandsalamandere, løvfrøer og en lang række billearter; blandt andet flere arter af snudebiller. Der er i området registreret omkring 50 ynglende fuglearter – eksempelvis yngler både hvepsevåge, musvåge, spurvehøg, tårnfalk, grønspætte, ravn, nattergal, sangdrossel, bynkefugl, rødstjert, gulbug, kærsanger, jernspurv, halemejse, digesvale, stillits og gråsisken i området.
Kulturhistorie
Hyby Fælled er en del af Danmarks militære historie. Ikke bare som øvelsesplads, men også som en del af Første Slesvigske Krig fra 1848 til 1850, hvor Fredericia var belejret af preusserne. Blokaden foregik i 1849 og preusserne brugte belejringen til at beskyde Fredericia.
Belejringen blev brudt af generalerne Rye og De Meza. I den forbindelse kom det til hårde kampe – også på fælleden, hvor en del soldater blev dræbt. De fleste af de dræbte blev begravet på Trinitatiskirkegården, men en enkelt blev begravet på fælleden. En østlig skanse er blevet rekonstrueret på Fælleden. De oprindelige blev bygget kort efter krigen.
Inden da havde fælleden primært været brugt som græsningsområde for folk i landsbyen Hyby, som lå nogle kilometer derfra – men som nu er et boligområde.
Forsvaret forvalter den dag i dag området, og har gjort det i mange år. Så godt, at områdets biodiversitet er helt unik. Området har været militært siden før industrialiseringen, hvilket også betyder, at landbruget ikke havde mulighed for at brede sig ind i området – hvilket altså har sikret at der hverken er sprøjtet gift eller gødning i området.
Ud over forsvarsværkerne og rester fra krigen rummer området også en række oldtidsfund.
Ture og seværdigheder
Dyrelivet på Fælleden er i absolut topklasse, derfor er dette også det, de fleste kigger efter på fælleden. Samtidig er også de mange naturtyper og skanserne seværdige. For slet ikke at tale om udsigten over Lillebælt fra skrænten.
Vejbeskrivelse
Hvis du i Fredericia kører ad Vestre Ringvej mod nord og/eller øst og fortsætter til højre gennem rundkørslen til Nordre Kobbelvej, kan du køre direkte ind i midten af det fredede område.
Fredningen og dens pleje
Fredningen er gennemført som en hvilende fredning, så det kommer ikke til at have indflydelse på Forsvarets brugs- og råderet over området. Det er fortsat militært område og forvaltes efter de gældende drifts- og plejeplaner for området. Skulle det ske, at Forsvaret ikke længere ønsker at anvende Hyby Fælled som militær øvelsesplads vil fredningen træde i kraft.
Området ligger i den nordøstlige del af Fredericia by, og det militære øvelsesterræn begrænser byens udvikling ud mod kysten til Lillebælt. Danmarks Naturfredningsforening har foreslået fredning, så området ikke kan anvendes til byudvikling, med attraktive beliggenheder langs kysten, hvis Forsvaret fraflytter og efterfølgende afhænder arealet.
Fredningskendelse:
Hyby Fælled, 2016