Døndalen og Helligdomsklipperne
Introduktion
Døndalen med Bornholms største vandfald er en af klippeøens mest besøgte sprækkedale. Den smukke og frodige dal er en oplevelse på alle årstider, både en varm sommerdag, en stille efterårsdag og en frostklar vinterdag. Men allersmukkest er dalen dog lige inden løvspring. Så er skovbunden dækket af anemoner og de stærkt lugtende ramsløg, og nattergalenes sangkor klinger mellem klippesiderne.
Omkring 1 km øst for Døndalen ligger de ligeledes velkendte og velbesøgte Helligdomsklipper, der er blandt de mest imponerende ved de bornholmske klippekyster. Her har havets bølger skabt nogle markante strandpiller og fremspringende klippevægge med navne som Lyseklippen, Mågetårnet, Sorte Gryde og Våde Ovn. Og oven for klipperne ligger Bornholms Kunstmuseum, hvor den gamle helligkilde – der har givet navn til klipperne – løber gennem gulvet som en moderne vandkunst.
Landskabet
Døndalen har en lidt anderledes geologisk oprindelse end de andre bornholmske sprækkedale, idet et stykke af grundfjeldet er sunket ned under det omgivende terræn som en såkaldt gravsænkning. Det forklarer, hvorfor den er betydeligt bredere end de andre sprækkedale.
Dalens nordvestside rejser sig stejlt i en op til 25 meter høj klippevæg, der kulminerer i udsigtspunktet Amtmandsstenen. Sydsiden fremtræder mere som et jævnt skrånende skovområde. På den egentlige klippevæg ses tynde lag af grønsten, rester af en såkaldt diabasgang (af bjergarten af sammen navn), der på et tidligt tidspunkt i dalens geologiske historie har udfyldt en sprække i grundfjeldet.
I bunden af dalen løber Døndale Å. Den er 6,5 km lang og udspringer i Dammemose, en sprækkedalssø næsten inde ved Klemensker. Herfra har åen forbindelse til Spellinge Mose via et vandløb, der løber i den smalle sprækkedal Kløven.
Åens forløb fra Spellinge Mose til det sted, hvor den krydser Røvejen (her kaldes den i øvrigt Spellinge Å), er knap så interessant. Men fra Røvejen til udløbet i Østersøen har åen et naturligt og varieret forløb med et stort vandfald på næsten 20 meter. Det er dog som regel kun i vinterhalvåret, at vandfaldet kan imponere, da åen ligesom andre bornholmske vandløb har det med at tørre ud om sommeren.
Den stærkt varierede kyst, især øst for Døndalen, består af skær og fremspring, samt høje og lave klippeformationer, der afløser hinanden. Her finder man også Bornholms kendteste klippeparti, de op til 22 meter høje og stejle Helligdomsklipper, der er et omkring 500 meter langt kystparti. Neden for de stejle klipper ligger et smalt bælte af lave, ujævne klipper.
Den stærkt varierede kystprofil skyldes, at sprækker og revner i granitten har været fyldt ud af mindre modstandsdygtige bjergarter, som havets brændingsbølger har fjernet. Vind og vejr får klipperne til at smuldre eller forvitre. Det sker især om vinteren, når vandet i revner og sprækker fryser til is og skørner klippen. Under pålandsstorme kan havet så fjerne de løsnede materialer, hvis de da ikke falder ned af sig selv.
I den brede kløft og oven for Helligdomsklipperne er der en bro og en trappe til klippespalten Sorte Gryde, som er en såkaldt tør strandovn. Altså en spalte, hvorfra havet har fjernet smuldret klippemateriale, i dette tilfælde den bløde diabas. Gangen går 54 meter ind i klippen, så det vil være en god idé at tage en lommelygte med, hvis man vil udforske den nærmere. Våde Ovn ligger i niveau med havet og kan besejles. Et markant klippeparti i sydøstlig retning er Lyseklippen, der er en såkaldt strandpille.
Plantelivet
I det fugtige klima i Døndalen finder man året rundt en meget artsrig flora. Faktisk er der registreret 320 plantearter, men det er nok især forårets gule og hvide anemoner samt de mange ramsløg , man først og fremmest lægger mærke til. Den blå anemone findes også her, foruden dansk ingefær og skælrod . Orkidéerne tyndakset gøgeurt , ægbladet fliglæbe og skov-hullæbe forekommer.
Avnbøg er meget almindelig i Døndalen, som også rummer vorte-birk , ask , skov-elm og hassel , samt flere arter af røn . Ved vandfaldet ses blandingsskov med forskellige nåletræer. Dalen indeholder også flere udenlandske træarter, som den tidligere ejer havde en særlig interesse for. Op ad træer og klippesider og hen over skovbunden ligger den stedsegrønne vedbend som et tykt tæppe. På klippevæggene vokser en frodig vrimmel af bregner og forskellige mosarter.
Farverne på klipperne omkring Helligdomsklipperne skyldes alger og laver. De forskellige arter vokser alt efter hvor højt op på klippen saltvandssprøjtet kan nå. Nederst sidder de sorte, skorpeformede vortelav, undertiden sammen med de blågrønne alger. Højere oppe er klipperne farvet grå af strandskorpelav eller orangerøde af forskellige orangelaver. Øverst, hvor kun det forstøvede havvand kommer, vokser blandt andet de gule bladlaver.
Tyndakset gøgeurt har sit navn efter at den blomstrer samtidig med at gøgen kukker. Foto: Biopix /Nils Sloth
Dyrelivet
Om foråret genlyder Døndalen af et fuglesangkor uden lige, med stemmer fra nattergal , munk , havesanger, træløber og bogfinke . Ofte ses eller høres musvågen over trætoppene. Forskellige småfugle og rovfugle raster i dalen under trækket forår og efterår. Den store sortspætte findes her hele året. Fra oktober til marts er åen i dalen en af Bornholms mest sikre steder at se vandstær , der frygtløst dykker ned i det kolde vand efter smådyr. Især ved vandfaldet kan der være mange.
Døndalens frodighed giver de store sneglearter gode livsbetingelser, og man vader undertiden i dem. Blandt andet den røde skovsnegl er meget almindelig. I de tidlige morgentimer kan man være heldig at se et rådyr eller en mink. Egernet tilhører den skandinaviske underart; det er rødbrunt, men hale og øreduske er meget mørke.
Om efteråret vandrer havørreder op i åen til vandfaldet for at lege og gyde på åløbets grusbanker. Lejlighedsvis findes gedde, aborre, skalle, karusse og suder i åen, men de er næppe i stand til at formere sig ret mange steder og må stamme fra søerne længere oppe ad åen. Ved de bornholmske kyster kan ferskvandsfisk som gedde , aborre og skalle godt klare sig, så de stammer måske også derfra. Det rige smådyrliv omfatter forskellige vårfluelarver , hvis camouflerede rør ligger på bunden.
Ved Helligdomsklipperne yngler sølvmåge , stormmåge og allike på klippehylderne. Gravand og toppet skallesluger yngler på kyststrækningen. De ederfugle hunner med unger, som man ser fra maj og fremefter, stammer fra Ertholmene. Her ved den bornholmske kyst kan de finde føde, men turen fra skærene i øst er farefuld og mange unger dør undervejs.
Nattergalen er ikke en fugl, man lægger mærke til for dens udseende – men synge, det kan den! Foto: Klaus Malling Olsen
Kulturhistorie
Døndalen har formentlig altid været skovklædt, da terrænforholdene har umuliggjort opdyrkning og vanskeliggjort skovhugst. Visse dele har dog været drevet som stævningsskov. I 1800-tallet var dalen åbenbart bevokset med birketræer, for i 1890 skrev Vilhelm Bergsøe meget lyrisk: ”Dyndalen er en eneste stor Højsal, en Tempelhal for Våren, draget med Tapeter af Birkens fine, i solguldet glitrende Silke, indvirket i Roser og Vedbend.”
I 1916 erhvervede gårdmand Aksel Jensen en del af Døndalen, og hans store interesse for træer fra alle verdenshjørner medførte at han i 1930’erne plantede over 150 eksotiske træer. Blandt dem var der californiske mammuttræer, ædelgraner fra Himalaya, kinesiske korktræer og også et sjældent dansk træ, tarmvridrøn.
I slutningen af 1960’erne modtog ejerne af Døndalen et godt tilbud fra et stenbrudfirma. Havde de taget imod det, ville området have set fuldstændig anderledes ud i dag. Heldigvis valgte ejerne i 1969 at sælge området til Danmarks Naturfond. Denne fond, der ejes af Danmarks Naturfredningsforening, havde netop modtaget en arv fra Birthe Daell, og i 1975 fik foreningen området fredet.
Ved Døndalen, umiddelbart ud til landevejen, findes der jernalderagre. På det åbne engstykke nord for landevejen, ud mod kysten, ligger fire skanser, der blev anlagt som led i Bornholms forsvar mod svenskerne i 15-1600-tallet.
Navnet Helligdomsklipperne er en gammel betegnelse fra lang tid før turisterne opdagede de dramatiske klipper. I middelalderen lå her en hellig kilde, kaldet Rø Kjijla, der blev opsøgt af spedalske og andre syge. Her lå også Trefoldighedskapellet, hvor folk ved hjælp af kildevandet, især sankthansnat, kunne få lindret deres smerter. I dag er kilden lagt ned i rør, men løber i en smal kanal gennem Bornholms Kunstmuseum, som en slags moderne vandkunst.
Bornholms Kunstmuseum er en arkitektonisk og udstillingsmæssigt spændende bygning fra 1993, der blev udvidet med tilbygninger i 2003. Temaerne for udstillingerne er de bornholmske malere, såsom Karl Isakson, Edvard Weie, Oluf Høst og Niels Lergaard, men også nutidens kunstnere er rigt repræsenteret. Bornholmsk kunsthåndværk udstilles også og i museets tårn findes en udstilling om Danmarks Naturfond. Museet er åbent hele året.
Ture og seværdigheder
Download kort og turforslag (PDF-fil)
Der er fri adgang til fods, både i Døndalen og ved Helligdomsklipperne; dog ikke på klippevæggene. I Døndalen findes et tæt stisystem, men ikke alle stier er egnede for dårligt gående eller kørestole, da de kan være glatte i fugtigt vejr. Hunde skal føres i snor. Langs kysten løber den såkaldte redningssti og ved Helligdomsklipperne findes trapper. Danmarks Naturfond har udgivet en turfolder til området.
Turforslag
En klassisk bornholmertur indbefatter en vandretur op til vandfaldet i Døndalen. Det er en tur på knap 2 km frem og tilbage og kan let klares på en times tid. Ruten ind til vandfaldet sker ad brede og velanlagte skovveje og kan også klares af folk, der ikke er så godt gående. Mindre barnevogne kan formentlig også godt klare turen. Undervejs kommer man forbi en trappe op til udsigtspunktet Amtmandsstenen, som dog er noget krævende.
Mere krævende er også den videre tur, op forbi vandfaldet og ud til Røvejen, hvor man kan vende om og se det hele fra den anden side. Denne tur er frem og tilbage på omkring 4 km og kan gøres på 1,5 time. På denne tur ser man forskellen mellem den parkagtige Døndal (fra P-pladsen og op til vandfaldet) og resten af dalen, der er udlagt som urørt skov, hvor selv døde træer får lov til at ligge og rådne. Gummistøvler anbefales vinter og forår.
Seværdigheder
Numrene herunder henviser til markeringer på kortet, som du kan downloade ovenfor.
P. P-plads.
1. Skanser. På det åbne engstykke ligger fire skanser, der blev anlagt som led i Bornholms forsvar mod svenskerne i 15-1600-tallet.
2. Egelund. Plantet i 1970 til minde om Birthe Daell, for hvis pengegave købet af dalen blev muligt.
3. Eksotiske træer. I dette område findes nogle af de eksotiske træer, som Aksel Jensen plantede i 1930’erne.
4. Amtmandsstenen. En trappe fører op ad den imponerende klippevæg. Ifølge et gammelt sagn ofrede man fra Amtmandsstenen til guderne ved at kaste dyr og mennesker ud.
5. Døndalefaldet. Især om foråret er Danmarks største vandfald en uforglemmelig oplevelse med næsten et subtropisk klima. Navnet Døndalen skyldes larmen fra vandfaldet. For hvor det tordner, der dønner det, ifølge det bornholmske sprog.
6. Naturskov. Den øverste del af dalen er udlagt som urørt skov, hvor væltede træer får lov til at ligge, og hvor skoven fornyr sig selv ved selvsåning.
7. Bornholms Kunstmuseum. Et af landets smukkeste kunstmuseer, med blandt andet en mindre udstilling om Danmarks Naturfond. Den ellers rørlagte helligkilde, der har givet navn til klipperne, løber i en rende i granitgulvet inde i bygningen.
8. Helligdomsklipperne. De op til 22 meter høje klipper er opkaldt efter Helligdomskilden. I middelalderen blev stedet opsøgt af spedalske og andre syge. Fra maj til oktober sejler en turistbåd til klipperne fra Gudhjem.
Vejbeskrivelse
<p> Døndalen og Helligdomsklipperne ligger på Nordøstbornholm, mellem Gudhjem og Tejn.</p><p> <b> Vejbeskrivelse <br/> </b> Sønder Strandvej, kystvejen mellem Gudhjem og Tejn (rute 158), fører forbi begge naturseværdigheder.</p><p> <b> Offentlig transport <br/> </b> Busrute 2 fra Rønne kører over Klemensker og Rø til Bornholms Kunstmuseum og op forbi Døndalen. Busrute 7, der blandt andet kører mellem Gudhjem og Allinge, kører også forbi museet og dalen.</p><p> <b> GPS-koordinater </b> <br/> Nedenstående koordinater viser P-pladserne ved henholdsvis Døndalen og kunstmuseet:</p><p> P-pladsen ved Døndalen: <br/> Lat: N 55º 13' 36.68" <br/> Long: E 14º 53' 4.60" <br/> <p> P-pladsen ved kunstmuseet: <br/> Lat: N 55º 13' 23.28" <br/> Long: E 14º 53' 35.36" </p> <iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=109072133245204789761.000475b7e7a8d9910c8b4&ll=55.226086,14.888706&spn=0.017133,0.030041&z=14&output=embed" width="350"> </iframe> <br/> <small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=109072133245204789761.000475b7e7a8d9910c8b4&ll=55.226086,14.888706&spn=0.017133,0.030041&z=14&source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left"> Døndal og Helligdomsklipper </a> på et større kort </small></p>
Fredningen og dens pleje
Klippekysten ved Helligdomsklipperne blev frivilligt fredet i 1913 og 1918, så det fredede areal i dag er på 24 hektar. I 1974 købte Danmarks Naturfond 9 hektar ved Helligdomsklipperne og i 1976 købte samme naturfond den såkaldte Bornholmerplads på 4 hektar. Det har gjort det lettere at forbyde sportsklatring på klipperne. Stierne og trapperne omkring klipperne vedligeholdes i et samarbejde med de lokale miljømyndigheder.
I 1969 købte Danmarks Naturfond, der ejes af Danmarks Naturfredningsforening, Døndalen på 37 hektar, for en pengegave fra Birthe Daell. Det var i øvrigt naturfondens første naturejendom. I 1975 blev dalen fredet, med bestemmelse om en naturvenlig skovdrift. Således er en tredjedel af området udlagt som urørt skov. Bornholms Regionskommune står for naturpleje i Døndalen.
Link til fredningskendelser
Døndalen , 1975
Helligdomsklipperne , 1913, 1918
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser:
Bornholms Regionskommune
Ullasvej 23
3700 Rønne
Tlf. 56920000
Læs også:
Danmarks Naturfonds folder om Døndalen
Miljøministeriet Natura2000-område Døndalen og Helligdomsklipperne