Dæmpegård
Introduktion
Skovlysningen ved Dæmpegård i den nordlige del af statsskoven Tokkekøb Hegn er et enestående smukt eksempel på de skovlysninger med store natur- og kulturhistoriske kvaliteter, der indtil ca. 1940-50’erne var almindelig mange steder i de Nordsjællandske statsskove.
Næsten alle andre steder end her er denne helhed forsvundet i tilplantning, frasalg af areal, pyntegrøntsdyrkning og andre aktiviteter.
Centralt i Dæmpegårdslysningen troner den smukke gamle skovridergård i bindingsværk, omgivet af flerhundredårige bøge- og egetræer, græssede overdrev med vildæbletræer, vandfyldte rene, lergrave og det flotte og velbevarede fortidsminde Dæmpegårdsdyssen (Kongedyssen).
Området er i dag et populært udflugtsområde, idet her er opsat borde/bænke og grillplads. Om sommeren er det populært at bade i den rene gamle lergrav øst for Dæmpegård.
Flora og fauna er spændende med bl.a. et rigt fugle- og insektliv.
Fra Dæmpegård kan den besøgende foretage spadsere- og cykelture til den øvrige del af Tokkekøb Hegn, bl.a. til den nærliggende ”store Donse dam” og videre ud i det Nordsjællandske landskab.
Dæmpegård er åbne overdrev omkranset af skov.
Foto: Thomas Eriksen
Landskabet
Dæmpegård-skovlysning er karakteriseret ved et jævnt småkuperet morænelandskab med en mindre sø/mose og to vandfyldte lergrave. Jorderne er lerholdige, som nogle steder tangerer til stiv lerjord. Lerforekomsterne er i nyere tid blevet bortgravet til teglværksproduktion.
Området afvandes mod Øresund af den lille Donse å, som er et sideløb til Usserød å – Nivå. På grund af jordernes stivhed har området tidligere været vanskeligt at rydde og opdyrke, hvorfor det været skovdækket meget længe.
Den imponerende kongedysse ligger ud til overdrevet.
Foto: Thomas Eriksen
Plantelivet
Skovlysningen er en af vores mest artsrige naturtyper, og Dæmpegård er ingen undtagelse. De åbne arealer var i en årrække opdyrkede eller lå ugræssede hen, hvilket udarmede floraen, men de sidste 15- 20 år har området været afgræsset med kreaturer, hvilket har fremmet en flora med arter tilhørende overdrev.
Her findes hulkravet kodriver i mængde, alm. knopurt , liden klokke , gul snerre og hvid okseøje , der alle begunstiges af græsning. I den vestlige del af græsningsfolden findes en artsrig lille lund med gamle ege og mange vildæbler.
Søerne indeholder flere karakteristiske vandplanter og hvor dyrene græsser på fugtig bund findes bl.a. trævlekrone . I lergravene ses kransnålealger , mens arealet omkring den større østlige grav har præg af pioner- overdrevsvegetation med mange kløverarter.
Det gamle overdrev med gamle senile bøge og ege øst for Dæmpegård er ikke længere græsset, men indrettet til rasteplads. Dette slid fra publikum er med til at holde arealet lysåbent. Hele området er et udmærket svampested, når varme- og fugtighedsforhold er til det.
Dyrelivet
Overgangen mellem skov og lysåbne arealer er oftest hjemsted for et rigt dyreliv, og dette gælder også for Dæmpegård-lysningen. Specielt det rige fugleliv falder i øjnene, mens man skal være kender for at afkode stedets specielle insektliv.
Dæmpegård er bl.a. et godt sted at iagttage rovfugle. Musvåge , spurvehøg , tårnfalk , duehøg og (sjældnere) hvepsevåge kan ses jage og fouragere på og omkring de åbne arealer. Sjældnere trækgæster som rød glente og fiskeørn observeres ofte, ligesom flokke af traner høres og ses når vindretningen får trækket til at gå over Østdanmark.
Ravnen er en forholdsvis ny ynglefugl i området, men høres og ses nu ofte.
Om foråret ses og høres en stor del af vores sang- og spurvefugle, og ved Donse å kan man med lidt held se vandstær ved vintertide.
Af det øvrige højere dyreliv ses rådyr mest. Men her findes også hare , ræv , og med lidt held kan man møde lækat , brud eller grævling .
Skovbrynszonen, kombineret med de mange gamle, senile og døende træer bøge- og egetræer, huser ofte et rigt insektliv. Denne tendens forstærkes hvis der som her også findes godt med nektarplanter på de åbne arealer. Insektlivet er ikke specielt undersøgt ved Dæmpegård, men især mange dagsommerfugle er observeret, heriblandt det hvide c , sørgekåbe , kejserkåbe , græsrandøjer , ildfugle , blåfugle , nældesommerfugl , citronsommerfugl og aurora . I takt med at overdrevsfloraen udvikles gennem en fortsat afgræsning, kan det forventes at insektlivet vil blive endnu mere artsrigt.
Kulturhistorie
Tokkekøb Hegn, hvor Dæmpegård ligger, var kongens ejendom fra 1391 til 1771, hvor det blev statsejendom. Gennem disse århundreder blev skoven meget medtaget, idet bønderne havde ret til at tage træ i underskoven, og lade deres husdyr græsse frit.
Dette betød at landskabet mere havde præg af lysåbne græsgange med spredte, dårligt formede træer, en landskabstype vi i dag kalder overdrev, og som er en meget artsrig naturtype. Træ var dengang en af de vigtigste ressourcer og derfor blev det i 1781 bestemt, at græsning ikke længere måtte forekomme i skoven. Samtidig hermed blev mange af skovens stengærder og jordvolde anlagt.
En rationel skovdrift blev nu indført i statens skove, men omkring skovejendomme som skovridergårde, skovfoged- og skovløbersteder, bibeholdt man åbne tjenestejorde med landbrug og husdyrgræsning indtil vore dage.
Dæmpegård-lysningen er en sådan tjenestejord, som takket være en tidlig og fremsynet fredning, aldrig blev tilplantet.
I 1904 solgte Landbrugsministeriet Dæmpegård med tilhørende jorder til en privat køber, som videreførte ejendom og jorder som landbrug. I 1940’erne blev der rejst en fredningssag for ejendom og jorder, som blev endeligt fredet i 1944. Der blev ikke offentlig adgang til de åbne arealer, undtagen en tinglyst offentlig adgang til den fredede ”Kongedysse” NV for Dæmpegård.
Senere er ejendommen købt tilbage til statsskovvæsenet, som i dag driver området som natur- og rekreativt skovområde i overensstemmelse med fredningens bestemmelser.
Ture og seværdigheder
Download kort og turforslag (PDF-fil)
Der er offentlig adgang til arealet, hvor der er gode muligheder for forskellige traveture på de afmærkede stier i den smukke skovnatur. Hertil kan suppleres med picnic på rastepladsen og badning i lergraven i sæsonen.
Et yndet udflugtsmål er Dæmpegårdsdyssen (Kongedyssen) nord for Dæmpegård.
Fra Dæmpegård er der yderligere muligheder for skovture i den øvrige del af Tokkekøb Hegn, bl.a. til den nærliggende Donse Dam.
Læs også Naturstyrelsens folder over Tokkekøb Hegn.
Vejbeskrivelse
<p> Besøgende til Dæmpegård kan komme til stedet fra forskellige sider:</p><p> 1) Fra Kongevejen-Kirkeltevej til P-pladsen ved Frederik d. 7s vej og herfra ad afmærket sti til Dæmpegård og Dæmpegårdsdyssen.</p><p> 2) Nordfra er der adgang ad Dæmpegårdsvej (cykel- og gå mulighed, idet bilkørsel ikke er tilladt).</p><p> 3) Sydfra fra Stumpedyssevej – Bomvej (kun gå- og cykelmulighed), og videre til Dæmpegårdslysningen, hvor der udgår en sti igennem skovlysningen og husdyrfolden. På de anlagte stier gennem husdyrfolden er der et godt overblik over området.</p><p> 4) Fra den store P-plads på Stumpedyssevej – ad Skovridervej, som fører direkte til Dæmpegård.</p><p> OBS: Det er ikke tilladt at bil-parkere ved Dæmpegård.</p><p> <iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=109072133245204789761.00048212844d6a90249ad&ll=55.894326,12.381163&spn=0.008422,0.01502&z=15&output=embed" width="350"> </iframe> <br/> <small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=109072133245204789761.00048212844d6a90249ad&ll=55.894326,12.381163&spn=0.008422,0.01502&z=15&source=embed" style="text-align: left; color: #0000ff"> Dæmpegård </a> på et større kort </small></p>
Fredningen og dens pleje
Dæmpegård, som er på 27,68 hektar, blev fredet i februar 1944.
Baggrunden for fredningen var stedets naturskønhed og et ønske fra statsskovvæsenets side om at kunne styre udviklingen, bl.a. bortgravningen af lerforekomster i området.
De væsentligste fredningsbestemmelser er:
– Den nuværende tilstand ikke må forandres
– Arealet primært skal anvendes til landbrug som hidtil
– Sten- og jorddiger ikke må bortgraves
– Der ikke må opføres bygninger mv.
– Der ikke må foretages tilplantning uden særlig tilladelse
– Der må ikke udstykkes eller anlægges nye veje
Statsskovvæsenet (Skov- og Naturstyrelsen) står for den nuværende pleje af arealet, som bl.a. indebærer udlæg af naturskov, forsigtig plukhugst, husdyrgræsning og anlæg af publikumsfaciliteter.
Link til fredningskendelse
Dæmpegård , 1944
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser
Allerød Kommune
Bjarkesvej 2
3450 Allerød
Tlf: 48100100
Læs også
Naturstyrelsens folder over Tokkekøb Hegn