Botanisk Have
Introduktion
Botanisk Have i Aarhus er med sine 18 ha, midtbyens største og mest prominente grønne område. Med en charmerende blanding af velfriserede græsplæner, frodige blomsterbede, små skovpartier og mere vildsomme kratbevoksninger udgør den et uvurderligt åndehul for befolkningen – en oase i en ørken af stål, glas og beton.
Botanisk Haves forskningsmæssige funktion er for længst ophørt, men der findes fortsat en bred og eksotisk variation af træer og buske i parken, og i de meget velbesøgte Væksthusene bedriver Aarhus Universitet aktiv formidling til offentligheden. Ved Væksthusene findes også en stor, udendørs legeplads og en café, som er åben hele året. I det sydvestlige hjørne grænser Botanisk Have op til én af byens andre store turistattraktioner, Den Gamle By.
Botanisk Have er et yndet udflugtsmål for aarhusianere i alle aldre og benyttes ikke mindst i sommermånederne flittigt til afslapning, hygge og fri leg.
Landskabet
Botanisk Have er lige netop stor nok til, at man komme på afstand af byens larm og trængsel. Beliggende mellem Ringgaden, Viborgvej, Ceres-krydset og Langelandsgade udgør den en attraktiv grøn lomme, i et i øvrigt tiltagende urbant landskab. Terrænet har nærmest karakter af en ådal med en kuperet topografi, som falder ganske stejlt fra nordvest mod sydøst. I bunden rinder et mindre vandløb, som passerer gennem tre små søer, inden det løber gennem den bolværksflankerede kanal i Den Gamle By’s brolagte bindingsværkidyl. Terrænforskellene og variationen mellem enkeltstående træer, større klynger af beplantninger, små lysninger og store lysåbne græsarealer skaber mange forskelligartede udsigter, opholdsrum – og oplevelser.
Plantelivet
På grund af parkens tidligere funktion som botanisk have, er beplantningen meget varieret og overvejende eksotisk. Men der findes også adskillige hjemmehørende træer og buske, og i De Danske Plantesamfund har man etableret små eksempler på typiske danske naturtyper. Alt i alt udgør parkens brede variation en spændende og rig mangfoldighed af liv og levesteder.
Dyrelivet
Dyrelivet i Botanisk Have er relativt beskedent. Havens isolerede beliggenhed og det høje publikumstryk gør det vanskeligt – for ikke at sige umuligt – for større pattedyr at slå sig ned. Men egern og flagermus trives i de store, gamle træer og fuglelivet er rigt, skønt på ingen måde prangende.
Kulturhistorie
Havens historie går tilbage til 1875, hvor Aarhus by udlejede et areal på 4,5 hektar til et nystiftet haveselskab, til anlæggelse af en planteskole og en prøvedyrkning af frugtsorter. Haveselskabet fik senere navnet Det Jydske Haveselskab. Selskabet lejede i de følgende år mere jord, således at haven gradvist voksede. Men i 1911 var driften blevet for dyr, og kommunen overtog jorden og anlagde sidenhen en botanisk have. I tidens løb er arealet løbende blevet udvidet og omfatter i dag ca. 18 hektar. Væksthusene, som står i havens østlige del, er tegnet af C.F. Møller og opført i 1968-70, med seneste ombygning og udvidelse i 2014.
Som nærmeste nabo til væksthusene ligger stubmøllen Tuesbøl Mølle. Møllen hører under Den Gamle By, men har fået lov at ligge uden for det egentlige museumsareal. Den er fra 1792 og blev opført ved Frøstrup Hovedgård. I 1799 blev den flyttet til Varde og videre til Tuesbøl ved Brørup i 1866. Derefter blev den genopført på den nuværende plads i 1931 – samme sted, hvor Århus gamle stubmølle tidligere stod.
Ture og seværdigheder
Botanisk Have er altid en gåtur og et ophold værd. På grund af terrænets skrånende karakter er det forholdsvis nemt at orientere sig, med vandløbet, møllen, Væksthusene og Den Gamle By som iøjnefaldende pejlemærker.
En spadseretur kan starte hvor som helst i havens udkant, og et omfattende, velholdt og hovedsageligt handicapvenligt stiforløb fører publikum rundt i havens afkroge, eller hurtigt igennem.
I den sydøstlige del af Botanisk Have er Væksthusene absolut et besøg værd. Her kan man krydse de indendørs klimazoner og gå på opdagelse i tropehusets frodighed, eller man kan udforske de udendørs, danske plantesamfund, hvor hede og overdrev veksler med vandhuller og strandeng. Ved Væksthusene findes også en stor, nyanlagt legeplads for børn i alle aldre. På havens højeste punkt, lige øst for Tropehusets hvælvede kuppel knejser stubmøllen Tuesbøl Mølle, der tilhører Den Gamle By. I havens vestligste hjørne, op imod Vestre Ringgade finder man Amfiscenen, hvor der blandt andet afvikles offentlige arrangementer. Såvel her, som i Væksthusene forefindes offentlige toiletter.
Det er ikke tilladt at cykle på havens stier, med undtagelse af Peter Holms vej i den nordlige, øvre del, som er udlagt til supercykelsti.
Vejbeskrivelse
Fra Strøget i Aarhus går man ned langs Åen (Åboulevarden) ned til Thorvaldsensgade, drejer til venstre og følger Thorvaldsensvej til Cereskrydset, hvor man fortsætter lige over og ind i Botanisk Have.
Offentlig transport findes talrigt ved alle omkringliggende gader og veje.
Kommer du i bil findes parkering på Poppelpladsen ved Væksthusene, Peter Holms vej. Alternativt på gader i omegnen af haven, eller i P-kælder i Ceresbyen
Koordinaterne 56.162388, 10.190724 ligger midt i haven.
<iframe src="https://www.google.com/maps/d/embed?mid=zZNA0Hms9F7o.k5a46H8eS64M" width="320" height="240"></iframe>
Fredningen og dens pleje
Aarhus Kommune ejer og forvalter Botanisk Have og skal gennem en plejeplan udmønte fredningens formål: At sikre parken som et rekreativt opholdssted for befolkningen og at bevare, udvikle og øge naturindhold og biodiversitet.
Plejen af De Danske Plantesamfund og Stenpartiet er overdraget til Aarhus Universitet, mens driften af Rosenbedet og Temahaverne varetages af Botanisk Haves Venner, en frivillig sammenslutning af borgere med grønne fingre. På den måde sparer kommunen ressourcer samtidig med, at borgere og studerende er involveret i pasningen af dele af parken og har et medansvar for parkens udvikling.
Anvendelse af pesticider er forbudt overalt i Botanisk Have.
Læs hele fredningen her