Draved Skov og Kongens Mose
Introduktion
Draved Skov er en af de bedst udviklede naturskove, hvor de urørte dele minder om urskov. Her vokser den træart, der dominerede i stenalderen, skovlinden. Naturskovens robusthed blev bevist under decemberorkanen i 1999.
Den store højmose vest for er delvis drænet og opdyrket, men stadig et vigtigt naturområde og derfor et besøg værd.
Dele af Draved Skov fremstår nærmest urskovsagtig. Foto: Thomas Eriksen
Landskabet
Draved Skov er en af de få ældre skove mellem Aabenraa og Vesterhavet. Det skyldes bl.a., at den har været godt skærmet af de omkringliggende, svært fremkommelige moser, der havde meget større udbredelse før i tiden. Skoven ligger på en nordøstlig udløber af Abild Bakkeø med meget forskellige jordbundsforhold. Den fede lerjord fra forrige istid er stedvis dækket af lave flyvesandsklitter, aflejret under seneste istid, hvor Vestjylland ikke var isdækket. Stedvis ses blank- og kantslidte sten i overfladen fra dengang under seneste istid da fygende sne og sand jog henover dem.
Plantelivet
Draved Skov er meget artsrig. I skoven er mange gamle skov-lindetræer – det træ der herskede i stenalderskovene. Birk , stilk-eg , bøg , bævreasp , rødel , røn , skov-æble , tørst , hassel og kristtorn ses også. Kristtornen har stedsegrønne, stikkende blade og røde frugter sent på året og er nogle steder i skoven meget fremtrædende.
Mange steder i denne urørte skov står eller ligger døende og døde træer, som gradvis omsættes og indgår i kredsløbet. Nedbøren er nogle år på 1000 mm, og det giver derfor mulighed for mere end 250 arter svampe og et utal af laver, mosser og blomsterplanter. På den høje, fattige bund i skoven dominerer arter som liljekonval , majblomst og på de lavere dele ligner bunden enkelte steder en eng med ranunkel , eng-nellikerod og mjødurt foruden hvid anemone og den kløverlignende skovsyre , der har en pikant syrlig smag, der kommer fra oxalsyre. Ellers vokser der bl.a. skov-star , firblad , vedbend , mose-bunke og skovmærke . Krans-konval , der er sjælden, ses flere steder. Skavgræs forekommer mange steder tæt på stien.
I de dele af Kongens Mose, hvor højmosefladen er intakt, ses blot en halv snes blomsterplanter: Hedelyng , rosmarinlyng , klokkelyng , hvid næbfrø , tue-kæruld , soldug , benbræk , og tranebær . De dominerende planter er fire arter af tørvemos (sphagnum). Mosen er blandt landets fire betydeligste og mest urørte højmoser.
Vildtvoksende kristtorn er sjældne – i hvert fald på Øerne. Foto: Biopix /Nils Sloth
Dyrelivet
Også dyrene er værd at gå efter. I Draved lever grævling , ræv , skovmår (sjælden) og det røde egern ses. De mange, gamle træer giver plads til stær , huldue , grå fluesnapper , spætter foruden ravn , og duehøg . Fyrremejse, lille flagspætte og sortspætte kan du være heldig at øje på fra P-pladsen, hvis du er meget tålmodig. Skoven og mosen er på EU’s liste over vigtig natur, fordi her yngler trane , hedehøg , rørhøg , og mosehornugle .
Hundredvis af insektarter trives, ikke mindst i det døde ved.
I mosen yngler den sjældne vadefugl, tinksmeden , ligesom stedet – på grund af den sydlige beliggenhed – ofte er brohoved for indvandrende arter som savisanger og græshoppesanger .
Tranen ynder moseområder, hvor reden kan placeres. Foto: Klaus Malling Olsen
Kulturhistorie
Ordet ”Draved” kommer af ”drav”, der betyder mose, og ”ved”, der er skov. Det kan altså nærmest oversættes til ”sumpskov”. Skoven har før i tiden været meget større. Den ligger i dag urørt hen, og en del er derfor selvsået blandingsskov. Det øger robustheden, og kun spredt i naturskoven skete der stormfald ved decemberorkanen i 1999.
Indtil midten af 1950’erne lå mosen næsten intakt, men den såkaldte ”Russerfenne” blev dog opdyrket under 1. Verdenskrig, og siden blev dele af mosen afvandet og opdyrket, og flere steder fjernede man tørv. Halvdelen af mosen er i dag vedvarende græsarealer. De er under retablering som en del af fredningen, og nogle steder er ryddet træer, mens andre steder er under naturlig tilgroning.
Fredningen af Kongens Mose betyder, at græsslættet er indstillet, sitkagranerne på mosefladen er ryddet, og vandstanden er under højnelse.
De tykke, uforstyrrede lag af tørv og mor er skovens rigsarkiv. Lagene har bevaret vidnesbyrd om årtusinders naturudvikling. Med bl.a. pollenanalyser har geologer mulighed for at læse lagene – som var de sider i en bog. Analyserne har vist, at en lille del af skoven har haft samme sammensætning gennem årtusinder, og er det nærmeste vi kommer den oprindelige urskov i Danmark. Andre steder i skoven var der små rydninger i oldtiden og endda lynghede i vikingetiden. Et tredje sted forsvandt linden brat omkring 1650. Arkivalier viste siden, at hærgende hære under svenskekrigene huggede linde i Draved og solgte dem til billedskærere i Holland.
Ture og seværdigheder
Download kort og turforslag (PDF-fil)
Fra P-pladsen udgår flere markerede vandreture. Vestturen er på to kilometer og går forbi gamle skovdiger og naturskov til Kongens Mose, som man kan nyde ved en forlængelse på 500 meter af Vestruten.
Østturen er på fire kilometer og går gennem skovbevokset mose og skov.
Begge ture slutter ved P-pladsen, se GPS-koordinater.
Der er udsigt over Kongens Mose fra et fugletårn. P-plads og tårn nås ved at dreje ad Teltkrovej (N 55º 1′ 18.50″ E 8º 58′ 3.73″) mod vest i skovens nordbryn.
Vejbeskrivelse
<p> Draved Skov og Kongens Mose ligger 10 km nordøst for Tønder og fire km syd for Løgumkloster.</p><p> Bedste udgangspunkt er P-pladsen (N 55º 0' 47.76" E 8º 58' 0.24" ) ved den offentlige vej, der fører gennem skoven. Kongens Mose kan nås ved at dreje mod vest ad Teltkrovej i den nordlige del af Draved Skov. Der er adgangsforbud i mosen i perioden 1.3.-1.7.</p><iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=109072133245204789761.000475b7b9782c9072b89&ll=55.018379,8.955917&spn=0.034446,0.060081&z=13&output=embed" width="350"></iframe><br/><small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=109072133245204789761.000475b7b9782c9072b89&ll=55.018379,8.955917&spn=0.034446,0.060081&z=13&source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left"> Draved Skov og Kongens Mose </a> på et større kort</small>
Fredningen og dens pleje
Draved Skov, gammel skov og mose, 92 ha, fredet 1963.
Draved Mose, 381 ha højmose, fredet 1991.
Draved Skov
Skoven er meget seværdig, da den nu helt er udlagt som urørt skov. Den får fuldt ud lov til at passe sig selv, og det er ualmindeligt for danske skove, der ellers drives forstmæssigt.
Gennem mere end 50 år er områder taget ud af driften. Forskere følger skovudviklingen og alle hegn er fjernet. I 1950’erne forsøgte man gennem nogle få år at dyrke et lille areal som i yngre stenalder. Der blev fældet træer med flintøkse, kvas og grene blev afbrændt, gamle kornsorter dyrket, og arealet blev afgræsset med kvæg. Siden fulgte forskere indvandringen af naturen efter endt dyrkning.
Kongens Mose/Draved Mose
Fredningen af mosen har været kompliceret og resulterede både i en Landsrets- og Højesteretsdom. Kort fortalt havde Pindstrup Mosebrug as ret til at grave efter sphagnum-mos. En tilladelse der løb frem til 2005. Men i 1979 kom en ny naturfredningslov, hvor bl.a. moser fik en større beskyttelse. En fortsat tilladelse til tørvegravning blev ikke givet efter den nye lov. Samtidig blev der rejst en fredningssag. Men var der tale om ekspropriation eller et tab af ret til tørvegravning, som var erstatningsfri? Pindstrup Mosebrug as ønskede en erstatning på op til 15 mio kr., Miljøministeriet frifindelse, men Landsretten nåede frem til at ministeriet skulle betale 5 mio i erstatning. Sagen blev anket til Højesteret, der pure frifandt ministeriet.
I Kongens Mose forsøger man at genskabe mosens åbne flade ved at fjerne opvækst og øge vandstanden. Der er udsigt over en tørvegrav fra et fugletårn.
Link til fredningskendelser
Draved Skov , 1963
Draved Mose , 1991
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser:
Tønder Kommune
Kongevej 57
6270 Tønder
Tlf. 74929292
Læs også:
Naturstyrelsens hjemmeside om Draved Skov
Miljøministeriet Natura2000-område Draved Skov og Kongens Mose