
Vestervig Klosterkirke

Introduktion
Højt og markant ligger Vestervig Klosterkirke i det åbne landskab og vidner om, at Vestervig engang var hovedbyen i Thy. Bortset fra Viborg Domkirke er Vestervig Nordjyllands største kvaderstenskirke. Den smukt beliggende bygning stammer fra 1100-tallet og var da en del af et augustinerkloster. Ved nordsiden af tårnet ligger en romansk dobbeltgrav, som kaldes Liden Kirstens Grav, fordi den menes at rumme Valdemar den Stores søster, Kirsten, og prins Buris. Umiddelbart nord for kirken ligger en udgravet jernalderlandsby, og mod nordvest ligger den seværdige Sankt Thøgers Kirkegård. I nærheden finder man også en udstillingsbygning og en klostermølle.
Vestervig Kirke. Foto: Søren Olsen
Landskabet
Den 234 hektar store fredning omkring Vestervig Klosterkirke består af et mindre antal landbrugsejendomme og et åbent landbrugslandskab. Formålet med fredningen i 1990 var netop at sikre det åbne, frodige landskab, der grænser op til Krik Vig, Ørum Sø og Flade Sø. Vestervig betyder Limfjordens ”vestre vig” og henviser til, at Limfjorden oprindelig var åben ud mod Vesterhavet.
Vestervig Kirke kan ses på lang afstand. Foto: Søren Olsen
Plantelivet
På markerne dyrkes blandt andet byg. Vårbyg og vinterbyg er stadig en af de mest dyrkede kornsorter i Danmark og anvendes især til dyrefoder og ølfremstilling. Byg kendes let på de lange stak, ”hår”, der sidder på akset i toppen af planten.
Der er mange rådyr og harer i det åbne agerland omkring klosterkirken. Musvågen er den rovfugl, man oftest ser her. Som regel kredser den på sine brede vinger eller sidder på en hegnspæl, hvor den spejder efter bytte på jorden. Vagtler, agerhøns og fasaner også blandt områdets fugle.
Kulturhistorie
Vestervig Klosterkirke er Danmarks ældste klosterkirke og stammer fra 1100-tallet. På sydmuren findes et solur, som anses for at være et af de ældste i Norden. Med bogstaver er det markeret, hvornår munkene skulle samles til bøn. Klosterkirken var en del af et augustinerkloster, som blev bispesæde for Nordjylland efter at sejladsforbindelsen vestpå sandede til i tidlig middelalder. Senere, efter reformationen, blev klosteret revet ned og kun kirken, der udgjorde nordfløjen, stod tilbage. I dag omtales den ofte som Nordens største landsbykirke.
Kirkens ydermure er rige på stenbilleder, blandt andet på korvæggen, hvor der sidder et særpræget relief, som kaldes Vestervigs vartegn. Det består af fire hoveder omgivet af planteornamentik og to drager, hvoraf den ene bider den anden i halen. Øverst ses to skæggede mandshoveder og nederst to karikerede, dyreagtige hoveder.
Kirkegården rummer landets største samling af romanske gravsten. En af dem er dateret 1217, og den er dermed landets ældste daterede gravsten. Særlig berømt er Liden Kirstens Grav, en romansk dobbeltgrav på nordsiden af tårnet. Den nedslidte inskription fortæller, at her ligger en bror og søster begravet. Udgravninger, senest i 1962, har afdækket to grave i forlængelse af hinanden. Så hvis bror og søster skal forstås i overført betydning, er det intet der modbeviser legenden om, at det forelskede par, Valdemar den Stores søster, Kirsten, og prins Buris, er begravet her ved hinandens fødder.
Umiddelbart nord for kirken ligger en jernalderlandsby, som blev udgravet i 1960’erne. Det menes, at landsbyen bestod af 15-20 huse, men i dag er kun tre hustomter tilbage. Som noget helt enestående er der bevaret nogle smukke indgangspartier af strandsten lagt i sildebensmønster, foruden fint brolagte gader og nogle stensatte afløbskanaler.
Nordvest for Vestervig Kloster ligger Sankt Thøgers Kirkegård med den stensatte Sankt Thøgers Kilde. Indtil reformationen fungerede kirken som sognekirke, hvorefter klosterkirken overtog rollen. Vest for kirken ligger Æ Beeshus, en lille kampestensbygning, som kreaturerne kunne søge læ i. Her findes i dag en lille udstilling om klosteret og naturen. Lidt længere mod vest ligger Vestervig Klostermølle, en såkaldt hollandsk vindmølle fra 1860. Møllen er sat i stand af Vestervig Håndværker- og Borgerforening. Den er funktionsdygtig og er åben ved særlige lejligheder.
Liden Kirstens grav. Foto: Søren Olsen
Ture og seværdigheder
Download kort og turforslag (PDF-fil)
Nord for klosterkirken (ved jernalderlandsbyen) ligger en stor P-plads, der måske er Danmarks smukkeste. Herfra kan de kulturhistoriske seværdigheder besøges. Vestervig Klosterkirke er åben mandag til fredag hele året mod entré.
Seværdigheder
Numrene herunder henviser til markeringer på kortet, som du kan downloade foroven.
1. Klosterkirken. Den treskibede kirke med kor og apsis er opført i 1100-tallet, dog er tårnet i vest samt hvælvingerne senmiddelalderlige tilføjelser.
2. Jernalderlandsby. Bestod fra cirka år 150 før vor tidsregning til 400 efter vor tidsregning begyndte. Under et gulv er der fundet et kranium og knogler fra en hest, som måske blev ofret til guderne efter et såkaldt hesteblot.
3. Æ Beeshus. Blev i sin tid brugt som ly for kvæget, men rummer nu en udstilling om klostertiden og naturen. Der er desuden en oversigtstavle over områdets øvrige seværdigheder.
4. Sankt Thøgers Kirke. I middelalderen havde Vestervig to kirker, en klosterkirke og en sognekirke. Sidstnævnte er opkaldt efter Thøger fra Thüringen.
5. Klostermølle. I 1964 blev møllen fredet, og året efter købte Vestervig Håndværker- og Borgerforening den for at bevare den som kulturminde. Den blev siden restaureret.
Vejbeskrivelse
<p> Vestervig Klosterkirke ligger i Sydthy, cirka 30 km syd for Thisted. Fra rute 11, der løber på østsiden af Thy, går flere veje vestpå til Vestervig. For eksempel rute 545 fra Hurup.</p><p> <i> Offentlig transport <br/> </i> Toget mellem Struer og Thisted stopper i Hurup. Herfra tager man busrute 251 til Vestervig Klosterkirke.</p><p> <i> GPS-koordinater <br/> </i> Ovenstående koordinater viser den P-pladsen ved klosterkirken.</p><p> <iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&msa=0&t=h&msid=109072133245204789761.000495299efffddeac798&ll=56.774504,8.318667&spn=0.00823,0.01502&z=15&output=embed" width="350"> </iframe> <br/> <small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&msa=0&t=h&msid=109072133245204789761.000495299efffddeac798&ll=56.774504,8.318667&spn=0.00823,0.01502&z=15&source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left"> Vestervig Klosterkirke </a> på et større kort </small></p>
Fredningen og dens pleje
I 1954 og 1973 blev mindre arealer omkring klosterkirken fredet. I 1990 fredede man 234 hektar for at beskytte udsigten både til og fra Vestervig Klosterkirke, men også for at bevare området omkring kirken som et åbent landbrugslandskab. Desuden sikrer fredningen, at den eksisterende bebyggelse i nærheden af kirken ikke ændres på en måde, der kan svække kirkebygningens virkning i landskabet.
Link til fredningskendelse
Vestervig Klosterkirke , 1990
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser
Thisted Kommune
Asylgade 30
7700 Thisted
Tlf. 99 17 17 17
Læs også
Folder: Rundt om Vestervig , Ture i Viborg Amt