Tvorup Hul i Tvorup Klitplantage
Introduktion
Tvorup Hul er en meget værdifuld lobeliesø, som endnu rummer usædvanlig mange af de planter, der er karakteristiske for denne søtype. Det drejer sig især om de såkaldte grundskudsplanter, der vokser rodfæstet på bunden af næringsfattige hede- og klitsøer. På søbunden vokser således både gulgrøn og sortgrøn brasenføde, tvepibet lobelie, sylblad, strandbo og liden siv. Heraf er hele fem på de nationale rød- og gullister over sjældne og truede arter. Men selvom man måske ikke er særlige botanisk interesseret, er området et skønt sted at besøge. Fra P-pladsen udgår en afmærket sti i den omkringliggende plantage, og i nærheden ligger en stemningsfuld kirkeruin.
Tvorup Hul er en af vores fine lobeliesøer. Foto: Søren Olsen
Landskabet
Den fredede hedesø og de nærmeste hedeenge ligger i dag i den østlige udkant af Tvorup Klitplantage, der er en af Jyllands ældste klitplantager og rummer træer, der er op til 200 år gamle. Plantagen afgrænses mod vest af klitter og klithede langs Vesterhavet, og de nordlige og sydlige arealer består af henholdsvis Vangså Klithede og Ålvand Klithede.
Den 4 hektar store Tvorup Hul (der også kaldes Vestersø) ligger i en grydeformet lavning i terrænet. Den har en maksimal dybde på omkring fem meter og en middeldybde på 2,4 meter. Bunden består af sand, og vandet er klart og næringsfattigt. Søen er omgivet af en hedeeng, som afgræsses af kvæg. I det sydøstlige hjørne findes lidt sandstrand og i mindre omfang anvendes søen til badning.
Plantelivet
Søen er fredet på grund af sit planteliv, som ud over tvepibet lobelie , strandbo , gulgrøn brasenføde , sortgrå brasenføde og hårfin tusindblad, omfatter den ekstremt sjældne sylblad . Søen har tidligere været hjemsted for flere andre, sjældne planter, blandt andet pilledrager , liden ulvefod , benbræk , fin bunke , sekshannet bækarve , flydende kogleaks og langbladet vandaks . Udledningen af grøftevand til søen, der havde en negativ virkning på plantelivet, blev stoppet for nogle år siden, og man håber nu, at flere af de forsvundne planter vender tilbage.
Langs søbredden er der lidt rørskov med tagrør , foruden smalbladet pindsvineknop , lyse-siv , næb-star , almindelig sumpstrå og smalbladet kæruld . På hedeengen omkring søen vokser bølget bunke , hedelyng , klokkelyng , mangeblomstret frytle og almindelig kongepen . Revling , mosebølle og tranebær ses også her.
Sylblad kendes kun fra to lokaliteter, der ligger i Vestjylland omkring 75 km fra hinanden. Foto: Biopix /Jens Chr. Schou
Dyrelivet
Grågæs og flere andre andefugle holder til ved søen. Tvorup Klitplantage har en fin bestand af natravn , foruden krondyr og rådyr . Natravnen opdages kun sjældent, da den om dagen sidder ubevægeligt og sover, godt camoufleret af sin gråbrune fjerdragt. Som følge af den natlige levevis er øjnene store og med et spejlende lag ligesom hos pattedyrene. I flugten, som minder noget om uglers, bemærkes den lange hale og hos hannen de hvide pletter i vingen og på halen.
SÅ svært er det om dagen at opdage natravnen!
Foto: Biopix /I.N. Nielsen
Kulturhistorie
Tvorup Klitplantage blev anlagt i 1800-tallet for at dæmpe sandflugten, der havde plaget egnen gennem flere hundrede år. Faktisk var det netop på denne egn, at man gjorde de første forsøg med at tilplante de udstrakte sandflugtsarealer. Selvom det kan være vanskeligt at forestille sig, var Tvorup Sogn førhen et af de mest velstillede sogne i Thy.
Historiske kilder fortæller, at en del storbønder kom til Tvorup Kirke i karet. Men sandflugten lagde sognets marker og gårde øde, og i 1794 var der kun 10 sognebørn tilbage. Kirken blev derfor nedlagt og nedbrudt. Gemt mellem træerne ligger den sparsomme, men stemningsfulde kirkeruin. Flere af stenene fra kirken blev anvendt til våbenhuset ved den nærliggende Vang Kirke, som rummer Danmarks mindste runesten.
Kirkeruinen i Tvorup Klitplantage. Foto: Søren Olsen
Ture og seværdigheder
Download kort og turforslag (PDF-fil)
Tvorup Hul er et fint sted at gøre ophold ved et besøg på egnen. Besøg også Tvorup Kirkeruin og tag eventuelt en lille vandretur i plantagen. Den røde, afmærkede rute, der udgår fra P-pladsen ved søen, fører forbi et udsigtstårn.
Seværdigheder
Numrene herunder henviser til markeringer på kortet, som du finder links til i boksen til højre.
1. Tvorup Hul. Den fire hektar store sø ligger i en grydeformet lavning i terrænet og blev fredet på grund af sit sjældne planteliv, blandt andet med tvepibet lobelie og den ekstremt sjældne sylblad.
2. Tvorup Klitplantage. Plantagen er blandt de ældste klitplantager i Jylland. Størstedelen af arealet er tilplantet i sidste halvdel af 1800-tallet, men det er muligt at finde træer som er 200 år gamle. Beplantningen i denne del, syd for søen, er fra 1882.
3. Tvorup Kirkeruin. Kirken fungerede indtil år 1794, hvorefter den blev nedlagt som følge af ødelæggende sandflugt. Rester af kirkemuren markerer kirkens omrids, og i græsset syd for kirkeruinen er det stadig muligt at se enkelte gravsteder.
Vejbeskrivelse
<p> Fra rute 181 kører man inde i Tvorup Klitplantage (i vejkrydset, der mod vest viser til Bøgsted Rende) østpå ad Tvorupvej til søen. Kommer man fra Thisted, kører man først mod Vang og så lidt sydpå til Tvorup.</p><p> <i> Offentlig transport <br/> </i> Der går ingen offentlige transportmidler til området.</p><p> <i> GPS-koordinater <br/> </i> Ovenstående koordinater viser P-pladsen ved søen, på Tvorupvej.</p><p> <iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&msa=0&t=h&msid=109072133245204789761.00049528e4e09d8503c93&ll=56.977544,8.456554&spn=0.032742,0.060081&z=13&output=embed" width="350"> </iframe> <br/> <small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&msa=0&t=h&msid=109072133245204789761.00049528e4e09d8503c93&ll=56.977544,8.456554&spn=0.032742,0.060081&z=13&source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left"> Tvorup Hul i Tvorup Klitplantage </a> på et større kort </small></p>
Fredningen og dens pleje
I 1955 blev søen og de allernærmeste omgivelser, i alt 20 hektar, fredet på grund af det unikke planteliv. Skov- og Naturstyrelsen, Thy, har i de senere år foretaget naturpleje ved at stoppet udledningen af vand fra skovens grøfter, og ved at fjerne nåletræer omkring søen. Det har bevirket, at vandkvaliteten er blevet forbedret til gavn for plantelivet.
Link til fredningskendelse
Tvorup Hul (Vestersø), 1955
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser
Skov- og Naturstyrelsen, Thy
Søholtvej 6
Vester Vandet
7700 Thisted
Tlf. 97 97 70 88
Thisted Kommune
Asylgade 30
7700 Thisted
Tlf. 99 17 17 17
Læs også
Folder: Tvorup Klitplantage, Naturstyrelsen