Introduktion
Helt ned til Svendborgsund ligger Tankefuld, som den eneste offentligt tilgængelige naturoase på kyststrækningen mellem Strandhuse og Rantzausminde vest for Svendborg. En ganske smal og stenet strand bevokset med almindelige strandplanter grænser ind til et bælte af pil og noget tagrør. Mod land rejser skovens sig med flere gamle og mangegrenede bøge. Fra P-pladsen i østenden af Tankefuld er det muligt at gøre en fin lille vandretur ad trådte stier. I sommertiden besøges stranden af badegæster. I alt 9 hektar blev fredet i 1959.

Tankefuld – en lille grøn oase nær Svendborg.
Foto: Torben Gang Rasmussen
Landskabet
Jordsmonnet ved Tankefuld skråner jævnt op fra Svendborgsund til Rantzausmindevej, der ligger 20 meter over havet. Midt i skoven findes en lille og ikke særlig dyb erosionsdal dannet under istidens afslutning. Gamle kort angiver forekomst af to oldtidsminder langs erosionsdalen.
Kulturhistorie
Svendborgs Kommunes “Masterplan 2009” er en trussel mod den ro og fred, der i dag knytter sig til Tankefuld, som benyttes af mange til adspredelse og hundeluftning. Der er planer om, at stranden nedenfor skoven skal udvikles til et miljø for sejlads, kajakroning, fiskeri, surfing, badning og leg med etablering af klubhuse og broer. Gennemføres dette vil den sidste naturoase langs kysten mellem Strandhuse og Rantzausminde gå tabt for altid.
Vejbeskrivelse
GPS X:55° 2.413', Y: 10° 33.959'
<p> Fra Rantzausmindevej umiddelbart vest for Kogtved fører en grusvej ned til en P-plads ved Svendborgsund og Tankefuld (GPS N 55° 2.413' E 10° 33.959').</p>
Fredningen og dens pleje
Fredningen ved Tankefuld blev gennemført i Fredningsnævnet den 27. oktober 1959 og omhandler alene adgang til skoven og stranden samt etablering af en P-plads for de besøgende gæster.
Link til fredningskendelse
Tankefuld , 1959
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser
Svendborg Kommune
Ramsherred 5
5700 Svendborg
Tlf: 62233000