
Søllerød Naturpark

Introduktion
Søllerød Naturpark er en række af store og små fredninger, der blev gennemført i et af Nordsjællands smukkeste landskaber i perioden 1940 og fremefter. Gennem lokale borgeres indsats er det lykkedes at skabe en ”mini-nationalpark” i form af en naturpark i dette smukke område i Nordsjælland. Stier og oplevelser venter den besøgende gæst.
Søllerød Naturpark er et grønt overdrevslandskab – der hvor der altså ikke er golfbane! Foto: Thomas Eriksen
Landskabet
Søllerød Naturpark ligger i den trekant, der har sin nordlige spids, hvor Helsingør-motorvejen løber sammen med Hørsholm Kongevej på sin vej gennem Rude Skov. Naturparken er på cirka 400 ha, altså cirka fire km2.
Søllerød Naturpark ligger i et kuperet landskab. Jo længere man kommer mod nord, jo højere bakkeformationer. Mange steder ses græsklædte skråninger, levende hegn og stengærder og dyrkede landbrugsjorder. Damme, småsøer og moser ligger i lavningerne. Det kulminerer i et bakkelandskab, hvis højeste punkt er Høje Sandbjerg (85 m). Herfra er der en fin udsigt mod øst helt til Øresunds og Skånes kyster.
Markant i områdets nordlige del ligger Rygård Overdrev, der i dag bl.a. huser Søllerød Golfklub, men området minder stedvis om de overdrev, der i landbrugsfællesskabets tid lå ude bag de dyrkede marker.
Syd for Øverødvej ligger Søllerød Kirkeskov, som dog ikke er med i fredningen, men alligevel udgør et væsentligt islæt i naturparken. Som navnet antyder, har skoven engang været kirkens ejendom. Skoven er på 47 ha, og de ældste træer er ca. 120 år gamle. Tværs gennem skoven løber en ådal, der er dannet for 11.500 år siden, da isen smeltede under sidste istid. Det meget bakkede terræn gør skoven spændende at færdes i. Et vandskel omkring Attemosevej bevirker, at vandet i Kalvemosen løber mod vest til Indre Sø og videre til Søllerød Sø. Vandet øst for Attemosevej ledes derimod via Kikhanerenden til Øresund.
Generelt kan man sige, at fredningerne sikrer det åbne, ubebyggede landskab.
Brygger Jakobsens eg. Foto: Thomas Eriksen
Plantelivet
Søllerød Naturpark giver med sine fire km 2 god plads til en rig flora. Enkelte steder i parken vokser solitære, store træer, som skaber dybden i landskabet. Flere steder ses fortsat levende hegn. Den nordligste del af fredningen er Rygård Overdrev, der i dag desværre er blevet noget ensformig, da der er etableret en golfbane.
Dyrelivet
De opdyrkede marker i Søllerød Naturpark er en seværdighed i sig selv. Her dyrkes nemlig vinterfoder til hjortene i Jægersborg Dyrehave. Markerne dyrkes økologisk, da Naturstyrelsen ønsker at gå foran med en dyrkningsform, som beskytter naturen og det omgivende miljø.
På de åbne arealer ses rådyr og dådyr og det åbne lands fugle rummer blandt andre arterne sanglærke , engpiber , vibe , hvid vipstjert , gulspurv , og højt over markerne kredser musvåge , duehøg , tårnfalk og spurvehøg rundt og søger konstant efter føde.
Kulturhistorie
Fredningerne er blevet til gennem adskillige årtier, hvor større eller mindre fredningssager er rejst og nu sammenlagt udgør en ret stor fredning i form af Søllerød Naturpark.
I naturparken ligger et par markante gårde:
Rygård
Den stråtækte Rygård var den første, der blev flyttet ud fra landsbyen Øverød til det åbne land i slutningen af 1700-tallet. Rygård er smukt istandsat og ligger i hjertet af Søllerød Naturpark. Det var arkitekten Palle Suenson, der ejede Rygård (1940-1987), der tog initiativ til at åbne Rygårds arealer for offentligheden og frede dem. I 1928-30 boede storfyrstinde Olga og oberst Kulikovsky på gården. Olga var yngste datter af zar Alexander III og kejserinde Dagmar. Hun flygtede sammen med sin mand oberst Kulikovsky fra den russiske revolution.
Havarthigaard
Havarthigaarden blev opført af Hanne og Hans Nielsen 1861-66. De indrettede stalde med de bedst mulige produktionsforhold, ligesom de indrettede et gårdmejeri i den høje kælder under hovedhuset. Yderligere opførte Hans Nielsen et teglværk, hvorfra de gule, røde og mønstrede sten, som gården er opført af, stammer. Hanne Nielsen gjorde 1866-90 osteproduktionen på Havarthigaarden landskendt. Hun opnåede den anerkendelse, at blive Kongelig Leverantinde og producerede bl.a. osten Chr. IX, opkaldt efter den daværende konge. Havarthiosten er den eneste ost, der er opkaldt efter en gård, Havarthigaarden.
Højbjerggård
Højbjerggård er nok mest kendt for Bulotti-mordet. I 1908 kom Wasili Michael Karazoff fra Riga til Danmark. Han kaldte sig Bulotti efter en russisk frihedshelt fra 1700-tallet. Lauritz Bech på Højbjerggård ansatte Bulotti, men det endte med, at Bech fyrede Bulotti, som han stemplede som ”en doven russer”. Med en for datiden ukendt frækhed krævede Bulotti løn for sin tid på Højbjerggård. Dette blev ham nægtet og Bulotti lovede ved sin afsked, at han nok skulle komme forbi ved lejlighed. Det gjorde han sammen med nogle venner og da det ikke lykkedes ham at få sine penge, dræbte han Lauritz Bech. Bulotti døde senere på et sindssygehospital.
Hvad er egentlig en naturpark?
Naturparkbegrebet opstår i 1967, hvor Naturfredningskommissionen foreslår at der oprettes et antal naturparker i Danmark med særlig beskyttelsesstatus i form af fredninger eller at staten erhvervede områderne. Det udarbejdede kort over naturparker fik stor betydning for beskyttelsen af landet imod planløs bebyggelse og anlægsvirksomhed. Egentlige naturparker er dog ikke blevet oprettet, idet man foretrak at satse på en almen beskyttelse af landet og ikke en særlig områdebeskyttelse. Større områder er dog igennem årene blevet undergivet en særlig beskyttelse, så de har præg af naturparker. Dette gælder f.eks. Mols Bjerge, Tystrup-Bavelse, Nordsamsø, Silkeborg-Skanderborg-området, Skagen, “den sydvestjyske naturpark” mellem Tipperne og Skallingen og isolerede naturområder som f.eks. Råbjerg Mile. Ordet findes i Farum Naturpark (tunneldalen vest for Farum) og Søllerød Naturpark ved Sandbjerg.
Ture og seværdigheder
Download kort og turforslag (PDF-fil)
Der er tre gode P-pladser med indgang til området:
Ved golfbanens indgang ved Gammel Holtevej: N 55° 50.131′, E 12° 30.615′
Ved Øverødvej: N 55º 49.291 ‘ E 12º 29.955′
Ved Attemosevej: N 55° 49.244′, E 12° 30.776’
På kortet, som du kan downloade ovenfor, er markeret en tur på 7,5 km. Turen fører dig rundt på golfbanens nordlige arealer, men også på de smukke overdrev og forbi Oksemosen, som hører til Rygård. Syd for Øverødvej kommer du ind i den dejlige Søllerød Kirkeskov, der er meget kuperet. Igennem skoven løver en ådal og der er et vandskel netop ved Attemosevej, hvor vandet vest for vejen løber til Søllerød Sø, mens vandet øst for vejen løber til Øresund.
Naturstyrelsens folder, ”Søllerød Naturpark” giver også et fint overblik over området.
Vejbeskrivelse
<p> Fra Holte kan man køre til de fredede områder ad flere veje. Kør f.eks. ad Øverødvej til p-plads efter Havarthigården, hvorfra flere turmuligheder i f.eks. Søllerød Kirkeskov eller til Rygaard Overdrev udgår: GPS-koordinater N 55° 49.291', E 12° 29.958'</p><p> En anden køn vej er at køre ad Attemosevej til P-plads i bunden af dalen. Herfra kan man gå til en række søer og ind i Søllerød Kirkeskov. GPS-koordinater: N 55° 49.255', E 12° 30.765'.</p><p> <iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?hl=da&ie=UTF8&t=h&msa=0&msid=213685801281432675902.00049f9cf2ee4f909039c&ll=55.828095,12.502956&spn=0.016873,0.030041&z=14&output=embed" width="350"> </iframe> <br/> <small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?hl=da&ie=UTF8&t=h&msa=0&msid=213685801281432675902.00049f9cf2ee4f909039c&ll=55.828095,12.502956&spn=0.016873,0.030041&z=14&source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left"> Søllerød Naturpark </a> på et større kort </small></p>
Fredningen og dens pleje
Adskillige fredninger, 400 ha., fredet i perioden 1940’erne til nu.
Begrebet naturpark bruges ikke mange steder i Danmark. Det stammer fra 1962, hvor der blev nedsat en naturfredningskommission, der visionært udpegede områder hvor en naturpark kunne oprettes. I Københavnsområdet var det især Farum Naturpark, Lejre Naturpark og Søllerød Naturpark, der var på tegnebrættet. DN tog ideen til sig og begyndte at få fredede de arealer, der skulle indgå i parkerne. Imidlertid kom naturparkbegrebet ikke med i revisionen af naturfredningsloven i 1969, men først i 2004 kom det nye begreb nationalparker med i loven. I dag nyder vi godt af de mange fredede områder, som nu mere eller mindre fremstår som sammenhængende grønne, rekreative områder.
Stier fører rundt overalt i Søllerød Naturpark, blandt andet til den skibakke, der ligger i naturparken. Mange steder holder græssende kvæg området frit.
Gl. Holtegård er en smuk, fredet ejendom vest for Helsingør-motorvejen i naturparkens udkant, der nu er kunstmuseum. Øst for motorvejen ligger andre fredede ejendomme, Egebækgård og Aggershvile samt Kratmosen mellem Nærum og Trørød, der grænser op til nordsiden af Jægersborg Hegn og dermed afslutter det grønne bånd fra Søllerød Naturpark næsten helt ude ved havet.
Link til fredningskendelser
Søllerød Naturpark , 1991
Høje Sandbjerg , 1951
Vedbæk-Søllerød , 1954
Østerlide , 1957
Højbjerggård , 1940
Rygård , 1951
Holtegård (to små arealer), 1973
Gl. Holte Golfbane , 1967
Trepilehuset , 1951
Havartigården , 1951
Søllerød Naturpark Syd , 1986
Holte Rideklubs arealer, 1973
Vidnæsgård, 1954
Højbjerggård, 1963
Søllerød Naturpark, 2016
Yderligere information
Om fredningernes bestemmelser
Rudersdal Kommune
Øverødvej 2
2840 Holte
Tlf: 46110000
Læs også
Naturstyrelsens folder: Søllerød Naturpark