Sædballe Fredmose
Introduktion
Sædballe Fredemose umiddelbart øst for Nordenbro på Sydlangeland er en næringsrig mose med rørskove og udbredte pilekrat. I det omgivne agerland ligger de for Langeland så karakteristiske, afrundende hatbakker. Mosen er en klassisk og højt prioriteret fuglelokalitet. Især gennem forår og sommer er der mulighed for at gøre fine naturiagttagelser. Fra en naturelskers dagbog er hentet følgende beskrivelse af et besøg den 6. juni 1984 om aftenen:
”Fra den tætte rørskov med mosaikker af små åbne vandflader høres græshoppesangerens sære sang, som en langvarig snurren. I pilene langs mosens kant sidder 2-3 nattergale. Deres klare, dybe og nærmest trommende sang går flot gennem den fugtige aftenluft. Over rørene jager en lærkefalk guldsmede, som selv er på jagt efter mindre insekter. Tværs over mosen flyver en gøg med sine spidse vinger og lange hale. Den forveksles let med en tårnfalk.”
Hvis fredningens intensioner følges, er det muligt at gøre tilsvarende oplevelser ud i fremtiden. I alt 65 ha er fredet i 1981 af ornitologiske og botaniske grunde. Området et privatejet og underlagt almindelige bestemmelser for jagt.
Landskabet
Sædballe Fredmose ligger i et morænelandskab fra sidste istid. Mosen er en hesteskoformet lavning skabt af dødis. Fra syd skyder et parti med langelandske hatbakker sig ind i mosen og danner et højdedrag med fantastiske udsigter ud over mosefladen. I øst skærer grøften Tangrenden sig gennem et sommerhusområde ved Bukkemose Strand. På mosens nordside findes landbrugsjorder. Og mod vest ligger landsbyen Nordenbro omgivet af frugtplantager.
Plantelivet
På grund af den næringsrige jord, tilledning af spildevand gennem en årrække samt tilløb med næringsrigt drænvand fra de omgivne landbrugsjorder er Sædballe Fredmose under tilgroning. Den lavvandede mose er omgivet af en frodig rørskov af tagrør . Stedvis findes tætte bevoksninger af hvas avneknippe . Den kødædende plante blærerod forekommer.
Mosen præges desuden af pilekrat, og i kanten af mosen findes tidligere afgræssede, nu tilgroede enge. Udover en række græs- og sivarter træffes hulkravet kodriver , kattehale , gul iris , eng-kabbeleje og lyse-siv . Maj-gøgeurt , som tidligere var talrig, forekommer sparsomt.
Dyrelivet
Sædballe Fredmose er et fantastisk sted for den fugleinteresserede. Mange arter både almindelige og sjældne kan iagttages. Fra toppen af den efterhånden tilgroede hatbakke, der ligger som en halvø ind i mosens sydlige del, er et imponerende blik ud over mosen. Herfra kan man uden at forstyrre fuglelivet gøre fine iagttagelser.
På de åbne vandflader ses toppet lappedykker , blishøne , skeand , knarand og grågås og på kanten til rørskoven står fiskehejren på lur efter sit bytte. Selve rørskoven huser rørsanger , græshoppesanger , skægmejse foruden vandrikse , rørdrum og rørhøg . I de omgivne pilekrat yngler nattergal og mellem de tætte brændenælder høres med lidt held den sangsvage kærsanger , hvis repertoire alene består af efterligninger af andre sangfugle. I krattene og hegnene omkring mosen findes desuden gærdesanger, tornsanger og stær . På de omgivne marker fouragerer store flokke af grågæs.
Kulturhistorie
Sædballe Fredmose har op gennem tiden været genstand for kreaturgræsning, jagt, fiskeri, rørskær og udledning spildevand. I dag er stort set kun jagten opretholdt. I 2003 og 2004 tog jagtaktiviteterne et bizart omfang. Trods fredningen, fandt en massiv udsætning og opfodring af ællinger sted, med henblik på salg af dagkort i jagtsæsonen. Fodringen tiltrak rotter og forårsagede et fald i artsrigdommen. Bl.a. forsvandt rørhøgen, som hidtil havde ynglet med 3 par. Det tidl. Fyns Amt rejste i 2004 sag mod ejeren, men tabte året efter både i byretten og landsretten. Dommerens argument var, at der ikke kunne påvises ændringer i mosen som følge af tiltaget.
Ture og seværdigheder
Mosen er ikke lettilgængelig. Vær opmærksomme på private lodsejeres rettigheder og vær opmærksom på jagt i efteråret.
Download kort og turforslag (PDF-fil)
Vejbeskrivelse
<p> Der er adgang til Sædballe Fredmose ad eksisterende markveje. Fra Nordenbro holdes østpå mod Sædballe. Ca. 1 km fremme (N 54° 47' 15.83" E 10° 43' 44.60") fører en markvej til venstre ind i mosen. Da mosen ikke er jagtfredet, frarådes besøg i efteråret, når andejagten går ind den 1. september.</p><iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&msa=0&t=h&msid=109072133245204789761.000476d297ebd5e1b60b3&ll=54.793164,10.728149&spn=0.017319,0.030041&z=14&output=embed" width="350"></iframe><br/><small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&msa=0&t=h&msid=109072133245204789761.000476d297ebd5e1b60b3&ll=54.793164,10.728149&spn=0.017319,0.030041&z=14&source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left"> Sædballe Fredmose </a> på et større kort</small>
Fredningen og dens pleje
Sædballe Fredmosen blev fredet ved fredningsnævnets kendelse i 1981 og OFN i 1983, hvori det bl.a. hedder, at området skal henligge i den nuværende naturtilstand. Den gang var mosen omgivet af kreaturgræssede enge med rig flora. I dag er græsningen ophørt og mosen er under tilgroning. Kendelsen hindrer ikke, at myndighederne kan iværksætte naturpleje for at opretholde den ønskede naturtilstand, men naturpleje har kun fundet sted i begrænset omfang. Der blev desuden indført begrænsninger for byggeri samt forbud mod terrænændringer, vandindvinding, ændring af mosens vandstand samt brug af sprøjtemidler på udyrkede områder. Et forbud mod camping er ikke overholdt. Endelig er ophør af spildevandsudledninger fra angivne ejendomme et væsentligt punkt i fredningskendelsen.
Link til fredningskendelse
Fredmosen , 1983
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser:
Langeland Kommune
Fredensvej 1
5900 Rudkøbing
Tlf: 63516000