Introduktion
Ingen steder i Danmark er bøgen som ved herregårdslandskabet syd for Barrit By med til at give et område karakter. Her afveksler landskabet med dyrkede marker og skove. Træerne vokser helt ned til strandkanten og ind i mellem gør det plastiske ler i våde perioder det svært for træerne at stå fast. Fra toppen af skrænterne er der flotte udsigter over fjorden til bl.a. Trelde Næs på modsatte side af fjorden.
Landskabet
Vejle Fjord er omkring 30 km lang og 2-5 km bred. Det er en markant, østjysk fjord, der mellem Juelsminde til Hvidbjerg har dybder på 10-15 m, mens fjorden ind mod Vejle bliver snæver og fladvandet med en uddybet sejlrende de sidste 5 km. Vejle Fjord begrænses i næsten hele sit forløb af skovklædte stejlskrænter. Fjorden ”fortsætter” sit markante forløb næsten 20 km vest for Vejle som Vejle Ådal.
Plantelivet
Fredningen dækker primært over nogle markante træer i Sønderskov, Barrit Tykke og Klakring Haver. Skovene står på lerholdigt jord, der indimellem bliver til plastisk ler, hvilket gør dem ustabile og letpåvirkelige overfor vind og vejr. I skoven er bøg dominerende, mens eg , ask og ahorn har betydelige andele. Barritskov Gods afdriver nåleskov og har indført bæredygtigt skovdrift ved bl.a. selvforyngelse af løvskoven.
Den stedvise sure plastiske ler og kalkholdige ler i skovene udgør levested for en mængde rødlistede, gullistede og fredede arter af dyr, svampe og planter. Her findes f.eks. 12 arter af orkideer, bl.a. stor gøgeurt , tætblomstret hullæbe , nikkende hullæbe , sværd-skovlilje og langsporet gøgelilje .
Skovene langs fjorden karakteriseres i øvrigt som ”… nogle af landets fineste eksempler på løvskov på plastisk ler, og blandt statsskovene” overgås ”de i botanisk værdi sandsynligvis kun af Møns Klinteskov” (Skov- og Naturstyrelsen).
Dyrelivet
Der findes både råvildt og dåvildt på Barritskov, men bestandene holdes nede med hård hånd for at fremme skovens foryngelse mest muligt. Jagten gennemføres af distriktet selv.
Kulturhistorie
Barritskov Gods har eksisteret siden 1300-tallet og har tilhørt en række af de fornemste adelige slægter, bl.a. Holck, Reedtz, Rosenkrantz, Scheel og Brockenhuus Schack. Den nuværende hovedbygning er opført 1914-16 af Gotfred Tvede. I parken henligger dele af det gamle Barritskov som en malerisk haveruin.
I dag er Barritskov først og fremmest hjemsted for Aarstidernes pakkeri. I 1996 begyndte historien om grøntsagskasserne på Barritskov ved Vejle Fjord. Dengang hed det Barritskov Grøntsagshave, og der var 100 medlemmer, som selv hentede deres kasser. I dag er Aarstiderne en af de største leverandører af økologiske grøntsager direkte til forbrugerne.
Ture og seværdigheder
Der er mulighed for at gå ad skovstier i Barrit Tykke. Adgang sker efter reglerne i naturbeskyttelsesloven, hvor man har adgang fra solopgang til solnedgang og må færdes på stier.
Vejbeskrivelse
GPS X:55º 42' 14.97", Y: 009º 55' 06.55"
<p> Fra Hedensted køres mod syd ad Daugårdvej til Daugård. Kør ad rute 23 mod Juelsminde. I Over Barrit drejes ad Barrit Langgade til Barritskov, hvor der kan parkeres.</p>
Fredningen og dens pleje
I 1935 og 1949 fredede ejeren af Barritskov, grev Brockenhuus Schack dels en allé med æbletræer, dels en række levende hegn med fuglekirsebær og æbler samt en række markante træer i Barrit Tykke og Sønderskov. Endvidere fredede han et bælte langs kysten med bøg. Endelig er det åbne areal mellem skovene fredet.
Barritskov driver bæredygtigt skovdrift, hvor deres træ er FSC-certificeret. Det er et mål at øge biomassen i skovene fra 185 m3 til 400 m³ på de bedste jorde. Man ønsker at opbygge en unik skov med meget store træer.
Barritskov Gods har i perioden 2003-2006 udarbejdet og udført en naturplan for ejendommen, hvilket indebærer konvertering af landbrugsjord til vedvarende græs (økologisk drevet), genåbning af vandløb, etablering af kvæggange for at sammenkoble græsningsarealer på hele ejendommen, vandstandshævning på lave arealer, bekæmpelse af kæmpebjørneklo, naturpleje på kystskrænter under tilgroning, selvforyngelse af skovene, offentlighedens adgang til fortidsminder og skov og anden information om naturværdierne på ejendommen.
Link til fredningskendelse
Barritskov , 1935 og 1949
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser
Hedensted Kommune
Niels Espes Vej 8
8722 Hedensted
Tlf: 79755000