Sjørring Volde og Kirke
Introduktion
Sjørring Volde i Thy er et af Danmarks mest imponerende voldsteder. Det ligger ved et smalt sted mellem to nu udtørrede søer, hvorfra man kunne kontrollere hovedfærdselsåren gennem Thy. Voldstedet består af en cirka otte meter høj borgbanke, omgivet af en voldgrav og høje ydervolde. Størrelsen tyder på, at Sjørring har været et magtcentrum i vikingetiden og den tidlige middelalder, hvilket arkæologiske fund også bekræfter. Også den imponerende Sjørring Kirke, som er opbygget af granitkvadre i romansk stil, vidner om stedets betydning. På kirkegården ligger et gådefuldt gravmonument fra cirka år 1200 med relieffer af en engel og en biskop. Sagnet fortæller, at det var en Børglumbisp, der forliste i Vesterhavet.
Sjørring Kirke. Foto: Søren Olsen
Landskabet
Landsbyen Sjørring ligger på en smal forhøjning i landskabet ved de nu udtørrede søer Sjørring Sø og Sperring Sø, som har dannet en naturlig forhindring på vejen fra Thisted til det sydvestlige Thy. Geologer tolker den langstrakte lavning med Sjørring Sø som en såkaldt inderlavning, hvorfra materiale til randmorænebakkerne Hundborgbuen er skubbet op fra et isfremstød fra nord.
Man har tidligere ment, at søen var en fjordarm i stenalderhavet med forbindelse til Vesterhavet, men nyere undersøgelser har ikke kunnet påvise saltvandsaflejringer under den nuværende søbund. Landskabet nord for Sjørring er stærkt præget af jordfaldshuller, som er dannet ved opløsning af den højtliggende kalkundergrund.
Tæt ved kirken ligger de gamle volde. Foto: Søren Olsen
Plantelivet
Vegetationen på Sjørring Volde består hovedsagelig af typiske overdrevsplanter med en lang række græsser, men også blomster som gul snerre , blåhat , kornet stenbræk , håret høgeurt , blåklokke og almindelig kongepen . Sidstnævnte forveksles ofte med mælkebøtte , men kongepen har som regel en længere blomsterstængel og virker slankere i det.
Kongepen blev førhen brugt som lægeplante og vintersalat. Det er sikkert sådan tidligere tiders beboere på Sjørring Borg har anvendt denne plante. Men egentlige, gamle kulturplanter har man også fundet her, blandt andet bulmeurt, der er en såkaldt dvaleplante. Det vil sige, at dens frø kan ligge i dvale i jorden gennem mange år uden at gå til, for så at spire frem når lejligheden byder sig. Det gør den for eksempel når der foretages arkæologiske udgravninger.
I de lavere dele af den tidligere Sjørring Sø, omkring Sjørring Kanal, findes her og der lidt fugtige enge, hvor der er fundet planter som grenet pindsvineknop , høj søgræs og lancetbladet ærenpris . Nogle steder står der tagrør .
Dyrelivet
Fra Sjørring går en vej syd om Sjørring Sø, hvorfra man forår og efterår undertiden kan se i hundredvis af rastende sædgæs . Tag en kikkert med og nyd synet af dem inde fra bilen, så de ikke skræmmes væk. Her ses også et mindre antal kortnæbbede gæs , grågæs , bramgæs og de meget sjældne lysbugede knortegæs , samt sangsvaner og pibesvaner .
Kulturhistorie
Sjørring betyder ”søens ende” og hentyder til beliggenheden. I forbindelse med afvandingen af Sjørring Sø og Sperring Sø, i årene 1858-78, blev der fundet en del våben og genstande fra vikingetiden og middelalderen.
Fæstningsanlægget Sjørring Volde er anlagt omkring år 1100 og er blandt de største og flotteste i hele landet. Voldanlægget blev placeret på en naturlig forhøjning mellem to søer, så vandet fra Sjørring Sø kunne løbe ind gennem to åbninger til voldgraven. Anlægget var strategisk placeret, hvor datidens hovedfærdselsåre mellem Nord- og Sydthy krydsede et vandløb, der forbandt søerne.
Den firkantede midterbanke havde kun plads til et tårn og en palisade, og borgen var kun beregnet på forsvar. Den egentlige kongsgård har ligget nord for, omkring det sted hvor Sjørringvold Efterskole nu ligger. Det menes, at Knud den Hellige (konge 1080-86) i en kort periode opholdt sig på kongsgården på sin flugt fra oprørerne i Vendsyssel i 1086, hvor han endte med at blive myrdet i Sankt Knuds Kirke i Odense.
Sjørring Kirke er også en imponerende størrelse. Den er opført af kvadersten med romansk kor, skib og apsis. Hertil kommer et sengotisk våbenhus og et tårn fra 1929. Skibets norddør, der endnu benyttes, har et par sjældne, fritstående søjler. Syddøren har været fjernet, men blev genanbragt ved en restaurering i 1875. På kirkegården findes den såkaldte bispegrav, som er en dobbeltgrav, hvis ene sten er prydet med en biskop i højt relief. Det er en af landets smukkeste romanske gravsten, men man ved ikke, hvem relieffet forestiller. Almindeligvis gives der tre muligheder: Det kan være en grav for en engelsk biskop, for biskop Mogens fra Vestervig eller for Børglums første biskop, Sølves.
Bispegrav ved Sjørring Kirke. Foto: Søren Olsen
Ture og seværdigheder
Download kort og turforslag (PDF-fil)
Efter et besøg ved voldanlægget og kirken kan man tage en cykel- eller biltur rundt om den udtørrede Sjørring Sø. Folderen ”Rundt om Sjørring Sø” indeholder et kort over området ved den udtørrede sø og fortæller om små og store seværdigheder i området. Syd for søen ligger en bakkekam (den såkaldte Hundborgbue) med landsbyen Hundborg på toppen. Fra Jannerupvej (mellem Jannerup og Hundborg) er udsigten storslået, både til de vestlige klitplantager, Sjørring Sø og det omgivende landbrugsland.
Turforslag
Et besøg ved Sjørring volde og kirke kan forlænges med en vandretur ved den udtørrede Sperring Sø. Fra voldstedet udgår en afmærket rute, et såkaldt Spor i Landskabet. Folderen ”Sporet ved Næstrup Skov og Sperring Sø” vil være en hjælp.
Seværdigheder
Numrene herunder henviser til markeringer på kortet, som du finder links til i boksen til højre.
1. Sjørring Kirke. På kirkegården findes den såkaldte bispegrav, der består af to parallelle, prismeformede kampesten med tilhørende gavlsten. På den ene prismes skråsider er der udhugget en biskop og en engel med løftede vinger.
2. Sjørring Volde. Voldstedet består af en cirka otte meter høj borgbanke, omgivet af en voldgrav og høje ydervolde. Neden for voldstedet ved den tidligere Sjørring Sø har man fundet nogle fornemme sværd fra den sene vikingetid omkring år 1000.
3. Sperring Sø Kanal. Blev gravet i 1878 for at afvande søen og frembringe landbrugsjord. Langs kanalen vokser en del tagrør, der giver husly til fugle.
4. Rosvang. Kaptajn J.C.H.C. Jagh (1821-95), der stod bag afvandingen af Sjørring Sø, opførte denne herregård i engelsk stil. På arealerne omkring gården ses ofte rastende gæs.
Vejbeskrivelse
<p> Sjørring ligger få kilometer sydvest for Thisted.</p><p> <i> Vejbeskrivelse <br/> </i> Fra rute 11, der løber på østsiden af Thy, kører man ved Thisted vestpå ad rute 539 til Sjørring.</p><p> <i> Offentlig transport <br/> </i> Toget mellem Thisted og Struer stopper i Sjørring. Busrute 113, der kører mellem Thisted og Nørre Vorupør, har et stop i Sjørring.</p><p> <i> GPS-koordinater <br/> </i> Nedenstående koordinater viser P-pladsen ved Sjørring Kirke.</p><p> <iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&msa=0&t=h&msid=109072133245204789761.00049529285eb39924fc2&ll=56.953119,8.590364&spn=0.016382,0.030041&z=14&output=embed" width="350"> </iframe> <br/> <small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&msa=0&t=h&msid=109072133245204789761.00049529285eb39924fc2&ll=56.953119,8.590364&spn=0.016382,0.030041&z=14&source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left"> Sjørring Volde og kirke </a> på et større kort </small></p>
Fredningen og dens pleje
I 1885 blev Sjørring Volde fredet efter det i århundreder havde været udsat for ødelæggelser. Først og fremmest ved nedpløjning i dyrkningsøjemed, men også ved fjernelse af jord til forskellige andre formål, blandt andet til vejanlæg, som har resulteret i fjernelse af det sydøstlige hjørne, hvor den nuværende indgang findes. I dag værner og vedligeholder de lokale anlægget, blandt andet gennem Sjørring Håndværker- og Borgerforening.
I 1955 blev en række arealer ved Sjørring Kirke fredet for at bevare og forbedre udsigten til og fra kirken. Dette er forklaringen på dens smukke placering i landskabet og byen.
Link til fredningskendelse
Sjørring Volde og kirke , 1955
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser
Thisted Kommune
Asylgade 30
7700 Thisted
Tlf. 99 17 17 17