Råbjerg Mile
Introduktion
Hvad er det, der er en km lang, halvanden km bred og 20 m høj, er 3-400 år gammel og skyder en fart på 20 m – om året? Til de, der ikke kan gætte det, kommer her en ekstra oplysning: den er lavet af 3,5 mio. m³ sand! Så har de fleste nok fundet svaret. For Råbjerg Mile er enestående i sin art og kan ikke sammenlignes med nogen anden naturseværdighed i dette land. Det er Nordeuropas største aktive vandreklit, og hvert år betages en kvart million mennesker af det imponerende skue her, hvor naturen har fået lov at være stor, og mennesket kan være lille.
Råbjerg Mile er de åbne sandvidders rige.
Foto: Eigil Torp Olesen
Landskabet
Råbjerg Mile er et af de mest særprægede og markante indslag i den storslåede natur på Skagens Odde. Den er et levn fra den store sandflugtsperiode fra 15-1800-tallet, hvor Skagens Odde ligesom mange andre egne blev hærget af fygende sandmasser. Der har været mange vandreklitter som Råbjerg Mile, om end den nok har været en af de største; men de er nu alle tilplantet eller gået i havet.
Denne skæbne undgik Råbjerg Mile som en af de eneste, for at vi i dag skal kunne forstå, hvad der foregik dengang for mange år siden og samtidigt undre os og glæde os over naturkræfternes frie spil.
Milens placering i dag er ca. midtvejs mellem Skagerrak og Kattegat. Hvert år flytter den sig 10-30 m mod øst-nordøst som et resultat af de fremherskende vindretninger. Den må altså i sin tid være opstået et sted vesterude. De lærde er ikke helt enige om hvordan. En teori siger, at milens sand kommer fra Skagerrak, hvorfra det er skyllet op på stranden. Vestenvindens efterfølgende tørring af sandet og gennembrud af havklitterne har så sendt sandmasserne af sted ind i landet. Sådan er mange vandreklitter opstået. En anden teori peger på, at der godt kan være tale om en fødsel længere inde i landet. Man skal huske på, at underlaget for Milen og de nærliggende områder er en sandodde, som kun er dækket af et tyndt vegetationslag. Denne vegetation gik der hul på, når datidens befolkning skulle skaffe sig store mængder af foder til husdyr, strå til tagdækning og brændsel, og resultatet var, at sandet blev blottet og begyndte at blæse sammen i klitter, som bevægede sig østpå.
Råbjerg Mile er som mange af de andre tidligere vandreklitter en såkaldt parabelklit. Parabelformen kan sammenlignes med en hestesko eller en halvmåne. Milen har spidserne (her kaldet armene) vendende mod vinden i form af to lange klitrækker. De dannes ved, at sandets hastighed ude i kanten af milen er lavere end i den centrale del. Herved kan plantevæksten bedre få fat og bidrage til dæmpning af sandet. Åbningen mellem de to milearme er en stor flade, afblæsningsfladen, som klitten nyligt er vandret hen over. Milen rydder godt op efter sig og tager sandet med, så langt ned i underlaget, den kan, og det vil i praksis sige ned til det niveau, hvor grundvandet fugter sandet. I tørre perioder ligger grundvandet længere nede, og vinden graver da hulninger, som bliver til temporære småsøer. De to større Milesøer, der ligger på sydsiden af den sydlige milearm, er dannet på samme måde, men er permanent vandfyldte.
Vandringen foregår mest ved, at sandskornene triller eller hopper op til toppen af den svagt hældende vindside og triller ned af den stejle læsideskråning. Kun ved kraftig vind er sandet reelt ”oppe at flyve”. Alligevel har milen i det meste af sin levetid flyttet sig 10-15 m om året. I de senere år synes farten at være øget til 20-30 m om året, muligvis pga. af de mange vintre, hvor sne og frost har været afløst af kraftige storme fra vest. Fremrykningen sker ikke planmæssigt over en bred front, men derimod i form af store sandtunger, der skyder ud fra hovedklitten.
En mile er egentligt en betegnelse for en stor, afrundet vandreklit. Råbjerg Mile har sandsynligvis begyndt sin løbebane på denne måde; i hvert fald er den ikke født som parabelklit. På et gammelt topografisk kort fra 1887 har den en tæt og sluttet form, næsten som en barkan (ørkenklit, der i modsætning til parabelklitten vender ryggen til vinden). Først på et kort fra 1945 begynder den at udvise parabelform. Desuden ses det ved at sammenholde kort og flyfotos fra 1887 og op til i dag, at milens marchretning i dette tidsrum er ændret fra øst til øst-nordøst.
Det er ikke kun Råbjerg Mile, der kan gøre beskueren åndeløs. Det kan også det landskab, den er placeret i, og som den selv har været med til at forme. Råbjerg Hede vest for milen udgøres af 10-12 km² ødemark med klitter, heder og moser, som alle skylder sandflugten deres eksistens og udseende. Sumpe og småsøer afslører afblæsningsflader fra gamle vandremiler. På nær et enkelt sommerhus er hele det enorme område uden bebyggelse, og kun enkelte stier og hjulspor gør området fremkommeligt. Ud mod kysten ligger flere stensletter med Råbjerg Stene som den største. Denne ørkenagtige flade er dækket af små, lavbevoksede strandsten, som i sin tid er skyllet op fra havet. Nu ligger de som følge af landhævningen en halv snes meter over havet.
Råbjerg Sø (eller Præstesøen) lidt vest for Råbjerg Kirke er også med i fredningen. Den menes at være resterne af en lagunesø, dannet i forbindelse med opbygningen af en krumodde i dette område for 5-6.000 år siden. Resten af søen ses i dag som engområderne Troldkær, der strækker sig på sydsiden af Råbjergvej. Søen er under kraftig tilgroning og kan se frem til at ende sine dage som en tørvemose.
En uvejrsdag ved Råbjerg Mile kan være en voldsom oplevelse.
Foto: Eigil Torp Olesen
Plantelivet
Den vigtigste plante i alle sandflugtsområderne er sand-hjælme . Det er nemlig den plante, som gjorde en ende på sandfygningen, da man omkring 1800 fandt ud af at udplante den i de levende klitter. Det er også den, der nu stabiliserer de to milearme.
På afblæsningsfladens let fugtige og lysåbne bund trives en række interessante planter, som er sjældne i det meste af landet. De insektædende liden soldug og rundbladet soldug findes her sammen med vandportulak , liden vintergrøn , klit-vintergrøn , liden ulvefod samt på de tørrere partier alm. ulvefod .
På Råbjerg Hede vest for milen finder man klitternes, klithedens og hedemosens karakterarter. Hedelyng , revling og gråris dominerer på klitheden. I de fugtige hedelavninger vokser smalbladet kæruld , mose-pors , mose-bølle , klokkelyng og blåtop . Visse steder findes store bestande af den smukke liljeplante benbræk . Klokke-ensian kan træffes bl.a. i gamle hjulspor. Af sjældne arter kan nævnes den lille bregne pilledrager , brun næbfrø , tråd-siv og orkideen hjertelæbe .
I det fredede område løber 3 mini-vandløb ud til Skagerrak. De løber i render, der er skabt af vinden. På den fugtige bund findes planter som purpur-gøgeurt , vibefedt , trævlekrone , mose-troldurt og bukkeblad .
Milesøerne syd for milen er af typen lobeliesøer, opkaldt efter planten tvepibet lobelie . Søerne er klarvandede, næringsfattige og sure, og typen er blevet sjælden i Danmark pga. den omfattende nitratforurening. Lobelien blomstrer ikke hvert år, men man kan se dens bladrosetter på den lave bund sammen med strandbo , der har lignende rosetter. De kendes fra hinanden på bladtværsnittet, som hos lobelie har to luftkanaler (deraf ”tvepibet”). Den østligste af de to søer har en bred rørsump af tagrør .
Ved Råbjerg Sø er tilgroningen kraftigere. Rundt om søen dannes en hængesæk af sphagnummosser blandet med rundbladet soldug , kragefod , bukkeblad og tranebær . Dusk-fredløs , eng-troldurt , plettet gøgeurt og bakke-gøgelilje vokser hist og her.
Klit-vintergrøn kendes mest fra Vestjylland.
Foto: Biopix /Jens Chr. Schou
Dyrelivet
Den mest udbredte dyreart på Råbjerg Miles nøgne sandflader er uden tvivl homo sapiens, som kommer trækkende forbi i et antal af ca. 250.000 om året! Men der er også andre, for man ser jævnligt spor i sandet af strandtudser , salamandere , hugorme samt forskellige fugle og insekter. I bunden af milen færdes harer og rådyr , ja selv krondyr spor ses. På afblæsningsfladen kan der være en del fugle ved småsøerne, bl.a. vibe , rødben , gråand , gravand , sølvmåge og svartbag . Længere ude i den korte vegetation yngler storspove , dobbeltbekkasin og krikand fåtalligt. Markpiber har haft en af sine sidste danske bastioner på de vegetationsfattige sandflader. Tranen har fået fodfæste og yngler nu med et enkelt eller to par i området.
I fuglenes træktid om foråret raster mange rovfugle i de store hedeområder syd og vest for milen. Af andre fugle ses f.eks. stenpikker , bynkefugl , gøg og stor præstekrave (ved Råbjerg Stene).
De permanente søer tiltrækker en del fugle. Ved Milesøerne yngler grågås , gråstrubet lappedykker , vandrikse , lille lappedykker , rørsanger og rørspurv . Desuden raster mange andefugle her. De samme arter kan iagttages ved Råbjerg Sø, hvor der er opstillet fugletårn.
Krondyr fra de nærliggende plantager kan strejfe rundt ude i sandet. Foto: Biopix /K. Andersen
Kulturhistorie
Råbjerg Mile og de omliggende landskaber opfattes af de fleste besøgende som noget af det vildeste og mest uberørte natur, man kan opleve i Danmark. Vildt er det nok, men ikke uberørt. Det er et landskab, der er udsprunget af den store sandflugt fra senmiddelalderen og op til ca. 1800. Sandflugtens opståen skyldes flere forhold, men menneskelig overudnyttelse af arealerne til husdyrgræsning og indsamling af klitgræsserne til foder, brændsel o.a. er en vigtig årsag. I 1800-tallet blev der gjort en storstilet plantningsindsats, først med udplantning af hjælme på de hvide klitter og senere med anlæggelse af klitplantagerne, af hvilke vi i nærheden af Råbjerg Mile finder Bunken Klitplantage som milens nabo mod øst og Råbjerg Klitplantage i den sydligste del af fredningen.
Den lille tårnløse Råbjerg Kirke ligger i dag næsten uden naboer, men da den blev bygget, var det for at betjene en nærliggende landsby, Råbjerg, som imidlertid blev udslettet af sandet. Landsbyen har ligget et par kilometer vest for kirken. Kirkegården er absolut et besøg værd. Her ligger bl.a. Axel Schiøtz begravet, og tæt derved ser man en sten for digteren C. Andersen. Han var ikke spor talentfuld, men er alligevel blevet udødeliggjort, nemlig i Bent Hallers roman ”Digterpjalten”, som giver et fint tids- og egnsbillede fra 1800-tallet. Man kan også more sig med at finde gravstenen for fru Overklitfoged Biddy Heilmann, der selv har forfattet sin gravskrift. På stenen står: ”Her vil jeg hvile – bag Råbjerg Mile – og ligge og smile”!
Ture og seværdigheder
Download kort og turforslag (PDF-fil)
Tur (tallene i parentes henviser til kortet, der kan downloades foroven).
Råbjerg Mile
Det mest oplagte turforslag er naturligvis at køre ind til Råbjerg Miles P-plads (1) og derfra gå op på milen. Fra toppen er der storslået udsigt hele kompasset rundt. Fra Frederikshavn og over mod Hirtshals udgøres horisonten af en bakket linje; det er den gamle stenalderkystskrænt, som danner grænsen mellem Skagens Odde og det gamle morænebakkeland fra istiden.
Oplevelsen bliver større, hvis man kombinerer besøget med en vandretur. Sæt bilen ved P-pladsen (2) ved Råbjergvej i den sydlige del af Bunken Klitplantage og følg den rødmarkerede rute gennem plantagen til milen. Lige inden milen er der rasteplads med borde og bænke (3). Cykelrute nr. 1 (Vestkyststien) fører også forbi her. Vandreturen gennem skoven er ca. 3,5 km hver vej.
Råbjerg Stene
Fra P-pladsen ved Råbjerg Kirke (4) går en vandresti til Råbjerg Stene (5). Turen tager en god halv time hver vej og byder på en af de bedste muligheder for at opleve storheden i landskabet. For de eventyrlystne kan det godt lade sig gøre at komme længere ind i hedeområdet, men det foregår udelukkende via gamle hjulspor og ofte utydelige stier, så man skal se sig godt for, hvis man vil undgå at fare vild.
Råbjerg Sø
En halv km vest for Råbjerg Kirke går en sti mellem træerne ind til den lille naturskønne Råbjerg Sø (6). Her er fugletårn med udsigt over søen.
Vejbeskrivelse
<p> Råbjergvej udgår fra vej 40 (hovedvejen mellem Frederikshavn og Skagen) ca. 3 km nord for Ålbæk. Lidt efter jernbaneoverskæringen møder man P-pladsen ved Bunken Klitplantage, hvorfra man kan vandre ind til Råbjerg Mile.</p><p> Fortsætter man 5 km længere mod vest ad Råbjergvej, kommer man til Råbjerg Kirke, hvorfra Råbjerg Stene kan nås.</p><p> Den officielle P-plads for Råbjerg Mile findes ved at fortsætte ad vej 40 til rundkørslen ved Hulsig. Her drejes mod Kandestederne, hvor der er skiltet til milen.</p><p> <i> GPS-koordinater <br/> </i> Nedenstående koordinater angiver udgangspunkter for de foreslåede ture: <br/> P-pladsen ved Råbjerg Mile: N 57° 39.254', E 10° 24.499'</p><p> P-pladsen i den sydlige del af Bunken Klitplantage (ved Råbjergvej): N 57° 37.827', E 10° 26.113'</p><p> Råbjerg Kirke: N 57° 37.542', E 10° 21.315'</p><p> Stien ind til Råbjerg Sø: N 57° 37.444', E 10° 20.755'</p><p> <iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=109072133245204789761.000482609bad7f60bb800&ll=57.653851,10.403709&spn=0.032146,0.060081&z=13&output=embed" width="350"> </iframe> <br/> <small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=109072133245204789761.000482609bad7f60bb800&ll=57.653851,10.403709&spn=0.032146,0.060081&z=13&source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left"> Råbjerg Mile </a> på et større kort </small></p>
Fredningen og dens pleje
Råbjerg Mile med omgivelser er over en lang periode på mere end 100 år blevet sikret gennem et større kompleks af fredninger, som igen hænger sammen med store fredede arealer både mod nord (Hulsig Hede og Pælens Mile) og mod syd (Slåbakkegård og Skiveren). Flg. fredninger nævnt i kronologisk orden har dannet baggrund for nærværende beskrivelse:
Råbjerg Mile 1900 : Milen erhverves af staten med henblik på at bevare den som aktiv vandreklit.
Råbjerg Mile 1921 : Den første egentlige fredning, som iværksættes for at hindre en begyndende regulering af milen. Denne fredning omfatter 215 ha.
Råbjerg Mile 1962 : Denne helt centrale fredning blev rejst af Danmarks Naturfredningsforening bl.a. for at imødegå planer om sommerhusudstykninger. Fredningen er på ca. 1450 ha og strækker sig fra Kandestederne i nord til Råbjerg Sø og Råbjerg Klitplantage i syd. I øst-vestlig retning støder fredningen op til hhv. Bunken Klitplantage og Råbjerg Stene.
Råbjerg Stene 1964 : Også denne gang var planer om sommerhusudstykning årsag til rejsning af fredningen, som er på 163 ha.
Kandestederne II (Vester Engklit) 1976 : Fredningen supplerer ”Kandestederne Etape I” (også kaldet Pælens Mile) fra 1974, som er beskrevet under Hulsig Hede. Kandestederne II medtog imidlertid også de vigtige arealer umiddelbart øst og nord for milen. Denne fredning udgjorde 253 ha.
Råbjerg Mile 2008 : I 1994 rejste Naturstyrelsen, det tidl. Nordjyllands Amt, det tidl. Skagen Kommune og Danmarks Naturfredningsforening forslag om fredning af arealer øst for milen for at sikre dens fortsatte vandring. Årsagen var, at milen hidtil havde bevæget sig uproblematisk på offentligt ejede arealer, men nu var på vej ind på private jorder. Først efter 14 år var fredningen en kendsgerning, men til gengæld forventes milen først at nå østkanten af det nye område om ca. 100 år.
For alle fredningerne gælder, at områderne skal henligge i naturtilstand. Det betyder bl.a., at der er forbud mod afgravning eller opfyldning, dræning, nyopdyrkning, nyplantning, gødskning og sprøjtning. Arealer må ellers benyttes som hidtil; der kan således fortsat hegnes til græsning. Der gives mulighed for naturpleje.
Almenheden har adgang til fods på alle udyrkede arealer i de fredede områder, dog naturligvis med den almindelige hensyntagen til beboelse. Adgangen gælder også inden for evt. hegning.
Råbjerg Mile med de tilstødende heder og plantager er udpeget som EF-fuglebeskyttelsesområde og EU-habitatområde.
Link til fredningskendelser
Råbjerg Mile , 1962
Råbjerg Mile , 2008
Råbjerg Stene , 1964
Kandestederne II , 1976
Vester Engklit , 1988
Yderligere information
Om fredningerne og deres bestemmelser
Frederikshavn Kommune
Rådhus Alle 100
9900 Frederikshavn
Tlf: 98455000
Læs også
Naturstyrelsens folder: Råbjerg Mile
Miljøministeriet Natura2000-område: Råbjerg Mile og Hulsig Hede
Ole B. Clausen og Hans Jørgen Weitze: Naturlandskaber Vendsyssel. Dafolo 1993.
Eigil Torp Olesen: Skagens Odde – en naturguide. Geografforlaget 2005.
Skov- og Naturstyrelsen: Geologisk set – Det nordlige Jylland. Geografforlaget 1997.
Bo Mossberg og Lennart Stenberg: Den store nordiske Flora. Gads Forlag 1999.