Nissum Fjord
Introduktion
Nissum Fjord og det omkringliggende landskab rummer nogle af Vestjyllands vigtigste fuglelokaliteter. De er af international betydning for store bestande af ænder, gæs og vadefugle. Men i Nissum Fjord er mere end fugle. Naturen viser sin styrke, hvor sandtransport langs kysten har skabt Thorsminde-tangerne og dermed skabt fjorden, som rettelig er en stor lagunesø.
Nissum Fjord er prægtig at skue en dejlig sommerdag.
Foto: DN Lemvig
Landskabet
Nissum Fjord var – ligesom Ringkøbing og Stadil Fjorde – tidligere en åben havbugt mod Vesterhavet. Bølger og havstrømme aflejrede gennem århundreder en tange af sand og grus foran bugten, og Nissum Fjord endte – ligesom de andre vestjyske fjorde – som en lagune kun forbundet med havet gennem et smalt udløb.
Den store meget lavvandede fjord var tidligere omgivet af udstrakte rørskove og flade enge. Nissum Fjord og dens omgivelser er voldsomt ændret af afvanding og opdyrkning gennem de sidste 150 år, men alligevel er der bevaret masser af smukt landskab og spændende dyreliv – ikke mindst de store flokke af trækfugle forår og efterår.
På de store enge ses et rigt fugleliv forår og efterår.
Foto: DN Lemvig
Plantelivet
Fjordens udløb til havet går gennem en sluse i Thorsminde, der regulerer vandstand og saltholdighed i fjorden. Slusen skal sikre mod oversvømmelser på de lave enge omkring fjorden og fastholde en bestemt saltholdighed i fjordens vand. Derfor er fjordens vand ‘brakvand’.
Tidligere var næsten hele fjordens bund dækket af ålegræs som gav skjul for en rig bestand af fisk og føde til store fugleflokke. Sygdom og forurening har reduceret ålegræsset til stor skade for fiskeriet og for fuglene.
Nogle af strandengene langs den lange Thorsmindetange bruges stadig til græsning og høslet og her kan man om foråret opleve det smukke syn af hele marker af lyserøde tjærenelliker og engkarse .
På den lille ø Fjandø, der aldrig har været dyrket, giver gamle strandvolde et varieret landskab med mange planter tilpasset det skiftevis våde og tørre terræn. Her vokser lyng og revling øverst på strandvoldene, mens siv og sumpplanter vokser mellem voldene.
Engkarse findes ved fugtige, græssede enge, og med sin lave rosetdannelse tæt ved jorden undgår den at blive spist i større mængder. Foto: Biopix /Nils Sloth
Dyrelivet
Som de øvrige vestjyske fjorde ligger Nissum Fjord på trækfuglenes ”hovedlandevej” mellem Skandinavien og det sydvestlige Europa. Da fjorden er meget lavvandet – så lav at den nordlige del, kaldet Bøvling Fjord, er tørlagt ved kraftige nordlige vinde – er den en yndet rasteplads for svømmefugle, der kan nå bundplanterne, og for vadefugle, som udnytter de udstrakte vader med kun få centimeter vand.
Også strandengene rummer et rigt fugleliv. Hele den lange tange mellem hav og fjord på begge sider af Thorsminde blev tidligere brugt til græsning og høslet. En overgang blev enkelte af englodderne dyrket, men landbrugets ændrede driftsformer betyder, at det ikke længere kan betale sig hverken at dyrke engene, at slå hø eller sende dyrene på græs. Når den landbrugsmæssige drift hører op, gror engene til med tagrør.
For at bevare strandengene er der nogle steder givet tilskud til afgræsning, så engene fortsat kan tiltrække både ynglende fugle og flokke af trækkende fugle. På den sydlige del af tangen er der i de enge, der ikke længere afgræsses, anlagt damme for at forbedre forholdene for fuglene. På de åbne strandenge yngler bl.a. rødben , viber , ryler og klyder . I de englodder, der er groet til med rørskov, holder rørhøns og blishøns til. For at sikre gode forhold for engfugle skal der fortsat ske afgrænsning for at sikre lav bevoksning og der skal genskabes naturlige hydrologiske forhold på engene.
Det mest spændende for fugleinteresserede er de store flokke af trækfugle, som forår og efterår holder til på enge og vader.
Både kortnæbbede gæs og bramgæs græsser på engene, og flokke af lysbugede knortegæs , hvis naturlige føde ellers er ålegræs, har vænnet sig til at æde enggræsser. Også hjejler raster på engene i store flokke.
De store flokke af kobbersnepper , ryler og andre vadefugle foretrækker de lavvandede vader, hvor de æder de smådyr, der skjuler sig i den bløde bund.
Store flokke af krikand , pibeand og hvinand bruger også fjorden i træktiden.
Flokkene af vade- og svømmefugle tiltrækker rovfugle. Musvåger og fjeldvåger ses næsten altid ved fjorden, fiskeørn og havørn kommer forbi og – meget sjældent – kan man være heldig at opleve den imponerende jagtfalk jage gæs på strandengene.
Ornitologerne har registreret i alt 162 fuglearter i Nissum Fjord.
I fjordens største rørskove ved Felsted Kog i det sydlige hjørne yngler rørdrummen , den plettede rørvagtel og rørhøgen .
Musvågen er Danmarks almindeligste rovfugl.
Foto: Klus Malling Olsen
Kulturhistorie
Som ved de to andre vestjyske fjorde er landskabet omkring Nissum Fjord præget af store omvæltninger særlig de sidste 150 år. Midt i 1800-tallet fik forskellige aktieselskaber – flere af dem med engelsk kapital – eneret til at tørlægge lavvandede områder rundt omkring i Danmark.
Selskaberne rådede over mange penge og over moderne teknik som dampmaskiner, og de afvandede i løbet af få år kæmpestore vådområder, f.eks. Vejlerne i Thy, Vest Stadil Fjord og dele af Ringkøbing Fjord.
Indtægterne fra de tørlagte områder svarede imidlertid ikke rigtig til forventningerne, da de sandede jorder kun gav ringe udbytte. Samtidig betød stormfloder, at digerne mange steder blev gennembrudt.
For Nissum Fjord blev der udarbejdet planer om at tørlægge stort set hele fjorden, der skulle reduceres til en kanal, som skulle føre Storåens vand frem til en nyanlagt sluse i Thorsminde. Afvandingen startede i fjordens sydlige hjørne, hvor der blev anlagt et dige langs hele kysten og tværs over fjorden ved Felsted Odde. Vandet blev derefter med dampmaskiner pumpet ud af den nyanlagte ”Felsted Kog”. Efter kun få års drift blev digerne gennembrudt under en stormflod. Der var ikke penge til at reparere digerne, og staten overtog fallitboet.
I stedet for landbrugsarealer blev store dele af Felsted Kog til en rørskov. Hvert år sælger staten retten til at skære tagrørene på auktion. Rørene skal høstes, inden de første fugle bygger reder om foråret, og der skal efterlades bræmmer af gamle rør, hvor rederne kan bygges i skjul for rovdyr.
Udover til græsning og høslet bruges strandengene syd for Thorsminde til skæring af ”møntørv”. Tætte riller på strandengen viser, hvor man skærer de meterlange græstørv, der bruges på mønningen – tagryggen – af de stråtækte huse i Vestjylland. I de mere skovrige dele af Østdanmark bruger man ”kragetræer” på rygningen af stråtage – det må man absolut ikke i Vestjylland!
De vestjyske bønder, der boede i nærheden af fjordene, supplerede før i tiden landbruget med fiskeri og jagt. Fjorden havde et rigt fiskeri efter ål, skrubber og helt – et fiskeri der nu kun er en skygge af sig selv. Fiskeriet drives nu som hobby fra joller, der ligger i småhavne langs fjordens kyster. Her findes også redskabshuse fra dengang fiskeriet virkelig var godt. Nu landes der ikke mange fisk – men der er stadig en særlig atmosfære i de små havne.
I modsætning til dengang Vesterhavets strøm og bølger skabte landtangerne ud for de vestjyske fjorde så ”æder” havet nu af tangernes vestside. Den naturlige tange mellem havet og Nissum Fjord, der tidligere bestod af et bælte af klitter, er nu kun et dige, der konstant må holdes ved lige, for at havet ikke skal bryde igennem ved stormfloder. I kraftige storme kan bølgetoppene nå op til 7 meter over daglig vande!
På diget syd for Thorsminde står en mindesten for den værste skibskatastrofe der er sket i danske farvande.
Julenat 1811 strandede to engelske krigsskibe på vestkysten nord og syd for Thorsminde. Skibene havde en samlet besætning på næsten 1400 mand. Kun 18 kom levende i land! Vraget af det største skib – linjeskibet ”Sct. George” – der havde en besætning på næsten 900 mand, ligger ca. 700 m ud for mindestenen.
Ture og seværdigheder
Download kort (PDF-fil)
Strandengene på tangen på begge sider af Thorsminde grænser op til rute 181. Nogle steder når render fra fjorden helt op til vejen. På hele strækningen især ud for Bøvlig Fjord er der meget fine muligheder for at opleve både yngle- og trækfugle – og om foråret at glæde sig over engenes smukke blomstertæppe.
Bliv i bilen og parker den på rastepladserne ved den smalle vej, der er meget trafikeret. Ved Felsted Odde nordøst for Sdr. Nissum er der gode muligheder for at se fugle bl.a. på Sandøen.
Tilsvarende kan man fra halvøen i Nr. Fjand se fuglelivet på Fjandø.
Nissum Fjords østside er mere barsk og åben uden de brede strandenge langs fjorden. Ved Felsted Kog vest for Gørding Kirke står et fugletårn, hvorfra der er udsigt over kogens udstrakte rørskove. Der er adgang til fjorden ved Damhusåens udløb nær Skalstrup og vest for Nees.
Øst for Felsted Kog ligger Nr. Vosborg en af Vestjyllands få herregårde. Gården hed oprindelig Osborg – der betyder borgen ved åudløbet, hvor Storåen udmunder i Nissum Fjord. Herregården lå tidligere længere mod vest end i dag, men en stormflod ødelagde bygningerne, hvorefter gården blev flyttet til den nuværende plads. Nr. Vosborgs firlængede hovedbygning, der er omgivet af voldgrave og store, gamle avlsbygninger, er restaureret og taget i brug som kursusejendom.
Den fredede del af Indfjorden kan ses fra vejen mellem Nees og Bøvlingbjerg. Fra et fugletårn ved Krogshedevej 14 er der en god udsigt over hele den nordlige del af Nissum Fjord. Vil man besøge tårnet, som ligger på privat grund, skal man holde på en anlagt P-plads bag gården på Krogshedevej 14. Krogshedevej, findes på venstre side lige udenfor Bøvlingbjerg, når der køres mod vest af Høvsørevej.
Vejbeskrivelse
<p> Langs hele Nissum Fjords vestside løber rute 181. Fjordens østside kan nås fra kommuneveje fra Bækmarksbro over Nees og Skalstrup til Vemb.</p><p> Felsted Kog kan nås fra kommunevejen gennem Sdr. Nissum mod øst.</p><p> <b> GPS-koordinater <br/> </b> Krogshede enge: N 56º 25' 17.37'' E 8º 10' 24.42'' <br/> Felsted Kog: N 56º 18' 53.94'' E 8º 15' 39.84'' <br/> Bøvling Klit: N 56º 25' 42.31'' E 8º 7' 52.04'' <br/> <iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=109072133245204789761.00047608f8f03732c520a&ll=56.375898,8.211594&spn=0.133079,0.240326&z=11&output=embed" width="350"> </iframe> <br/> <small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=109072133245204789761.00047608f8f03732c520a&ll=56.375898,8.211594&spn=0.133079,0.240326&z=11&source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left"> Nissum Fjord </a> på et større kort </small></p>
Fredningen og dens pleje
Bøvling Klit og Fjord fredet i 1984.
Krogshede Enge fredet i 1975.
Nissum Fjord er udpeget som internationalt fuglebeskyttelsesområde. Siden 1936, hvor Felsted Kog blev udpeget som vildtreservat med jagtforbud og restriktioner for adgang, er der gennemført en række bestemmelser for at beskytte naturværdierne og regulere jagt og færdsel på og ved fjorden.
Selv om den totale afvanding af fjorden blev opgivet allerede før 1900, blev der helt frem til 1970’erne fremlagt planer for afvandinger af dele af fjorden og det omgivende landskab for at tørlægge dele af den lavvandede fjord og opdyrke rørskove og strandenge.
Planer for opdyrkning af Krogshede Enge og inddæmning af dele af Indfjorden, som ligger op til Nissum Fjords nordlige del, blev bremset af en fredningssag, der i 1975 sikrede 230 ha enge, rørskove og lavvandede dele af fjorden.
Et stort afvandingsprojekt i Bøvling Fjord – den allernordligste del af Nissum Fjord – blev også standset af en fredningssag. Her blev indgået et kompromis, som fredede fjorden og store dele af strandengene omkring Thorsminde. Kun et mindre areal ved Ramme Ås udløb gik tabt for naturen ved anlæg af en dæmning og en pumpestation. Fredningen, der omfatter ca. 350 ha, blev gennemført i 1984.
Fredningerne forhindrer opdyrkning af strandenge og rørskove og sætter begrænsninger for færdslen i områderne – både på fjorden og på landjorden.
Siden fredningernes gennemførelse har de største problemer med at bevare naturværdierne gennem landskabspleje været at sikre, at landbruget – som nævnt under beskrivelsen af dyrelivet – fortsat bruger strandengene til græsning og høslet.
Link til fredningskendelser
Bøvling Klit , 1984
Krogshede Enge , 1975
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser:
Lemvig Kommune
Rådhusgade 2
7620 Lemvig
Tlf: 96631200
Læs også:
Nissum Fjord: reservatfolder
Miljøministeriet Natura 2000-området: Nissum Fjord
Nissum Fjord netværket