Mølleåen – fra Burre Sø til Farum Sø
Introduktion
Mølleåen løber i et af de mest spektakulære Nordsjællandske tunneldalssystemer, som er blevet et af de mest besøgte naturområder i landsdelen.
Den 36 km lange Mølleå løber gennem adskillige fredede områder. Helt fra vest ved Jørlunde og Slagslunde ved Buresø er der naturfredninger i de brede tunneldale med mange moser, væld, rørskove og ellesumpe, og mod øst (efter Lyngby Sø og ud til Strandmølle ved Øresund) fredninger med stor kulturhistorisk indhold, da åens fald mod Øresund i tidernes løb har givet energi til 11 møller.
Denne omtale fokuserer på Mølleåens øvre strækning. Fredningerne ligger i både Allerød, Egedal og Furesø kommuner.
Landskabet
Mølleåen, der er 36 km lang, begynder vest for Bastrup Sø, og åen løber gennem Bastrup Sø, Farum Sø og Furesø. Åen løber mest i tunneldale skabt under isen, mens randen stod vest for København, og vandet fossede mod det isfri land vest for.
Nord for Buresø lå isranden. Her aftog vandstrømmen, og grus og sand dannede Slangerup Ås og nogle små-åse ved søens nordøstende. Landskabet sydøst for søen, lige syd for skoven Ganløse Eged, Langåsen og Nellesødalen er stærkt kuperet og dannet af smeltevandet og enestående for den nordsjællandske bakkeverden.
Mellem Bastrup Sø og Farum Sø løber åen gennem flere tørvemoser, og i Sortemosen ved Farum Sø ses rester af højmose, inden den løber ud i Furesøen. Farum Sø er på 120 ha. På det dybeste sted er der 15 meter, men gennemsnitsdybden er knap 7 meter.
Tidligere var der i Sortemosen åbne enge og kær, der anvendtes til græsning og høslæt. I dag er den stærkt tilgroet med pil og birk. Syd for søen ligger Sækken, der består af birke-ellesump og lysåbne moseområder med hængesæk.
Vandskellet mellem Roskilde Fjord og Øresund går mellem Burresø og Bastrup Sø ved stien Småsøerne nord for Ganløse Eged. Skellet ligger på GPS-koordinater: N 55o 49′ 08.86” E 12o 15′ 06.86”.
Damvad Å neden for Langåsen. Foto: Claus Poulsen
Plantelivet
Ved Mølleåens udspring, i engene vest for Bastrup Sø, vokser såvel melet kodriver som orkideen maj-gøgeurt i store bestande.
Langåsen og Nellesødalen er fyldt med småmoser med elletræer og pilebuske og flere store overdrev.
Rødellen dominerer i de ellesumpe, som bækken gennemløber, men også birk , pil og tørst har slået rødder. Kærmysse , ses også. Ellers kan man se sump-kællingetand , bukkeblad , vinget perikon , leverurt , trævlekrone , kær-tidsel , vibefedt og engblomme . I Sortemosen er tilvoksningen fremherskende og domineres af træer, mjødurt , lådden dueurt , kål-tidsel , hjortetrøst og tagrør .
Maj-gøgeurt er en af de mere almindelige orkideer.
Foto: Biopix /Nils Sloth
Dyrelivet
Nattergalen synger mange steder i ådalene. Spætter, stære , mejser, træløber, spætmejse , natugle, fiskehejre ser og hører man sandsynligvis også – og i heldigste fald også vandstæren om vinteren – men kun de steder, hvor der er brusende og klukkende vand.
Flere sumpfugle holder til langs Mølleåen. Vandriksen er let at kende på stemmen: Et skrig, der fuldstændig lyder som et grisehyl.
I de større søer ligger stor skallesluger på vandet, men trækker ud på det åbne hav, hvis søerne iser til.
Stor vandsalamander lever i området, men de søer, de holder mest af, ligger så spredt, at det kan være svært at opretholde den lille bestand, når de ikke kan udveksle gener. De risikerer at dø på grund af indavl. I Sortemosen findes både skæv vindelsnegl og sumpvindelsnegl. Disse to snegle er bl.a. med til at støtte udpegningsgrundlaget for Mølleåens øvre løb som et Natura2000-område.
Vandriksen fouragerer langs mudderbunden.
Foto: Klaus Malling Olsen
Kulturhistorie
Farum Naturpark er navnet på en forening, der i årtier har arbejdet for at få dette område bevaret. Naturparken er det enestående landskab, der strækker sig fra Farum til Slangerup, og som bl.a. rummer Farum Sø, Bastrup Sø, Buresø og den øvre Mølleå.
Området omfatter også en række skove, åbne marker, moser og enge med et rigt dyre- og planteliv, bl.a. en række sjældne vilde blomster. Store dele af Naturparken er udpeget som nationalt geologisk og/eller biologisk interesseområde samt EU-habitatområde.
Bag Naturparken ligger en lang historie. Ideen opstod allerede i slutningen af 1930’erne hos cigarsorterer Thorvald Vognsen. Han drøftede sagen med statsminister Thorvald Stauning, forfatteren Johs. V. Jensen og andre af datidens store personligheder, der støttede idéen om en naturpark nær København.
I 1942 blev nedsat et arbejdsudvalg bestående af en række fremtrædende videnskabsmænd, der efter moden overvejelse udpegede det område, som nu hedder Naturparken mellem Farum og Slangerup.
Det ældste navn på åen er “Lughn”, som nævnes første gang i 1200-tallet. Det stammer formentlig fra gammelnordisk i betydningen “vaskevandet”, eller fra det svenske “rolig”. Sandsynligvis er det Lyngby Mølle, som Erik Lam kalder Lugen Mølle i et gavebrev. Efterhånden som møllernes betydning steg, opstod navnet Mølleåen – idet den øvre del også hed Hestetang Å.
Nord for Bastrup Sø ligger Bastruptårn, der er fra 1100-tallet og Danmarks ældste verdslige og private fæstning. Den ligger tæt ved vandskellet mellem den vestløbende Græse Å og den østløbende Mølleå, og fra dette vadested kunne al trafik mellem Roskilde og Helsingør og dermed til Sverige kontrolleres.
I Mølleåen mellem Bastrup Sø og Farum Sø lå de to Hestetangsmøller nord for skoven Ganløse Orned. Den nordlige mølle lå 100 m nord for Kalkgården, hvor den offentlige vej i dag krydser åen, mens den sydlige mølle lå 100 m nedstrøms herfor.
Som et kuriosum kan nævnes, at mellem 1895 og 1904 kunne man sejle med en amfibiebåd i Farum Sø og Furesø. I passagen ved Fiskebæk sejlede båden op på en rampe, fangede nogle spor, der så styrede den sikkert over Frederiksborgvej til Furesøen!
Ture og seværdigheder
Download kort og turforslag (PDF-fil)
Mange vil blive betaget af Mølleåens skønhed og det varierede landskab, som den løber igennem. Her er ufatteligt kønt.
Der er mange muligheder for oplevelser i dette område. Man kan vælge at gøre en tur rundt om Farum Sø eller man kan starte ved Gedevasebro og Sortemosen og gå mod Bastrup Sø (bemærk at stien et stykke her kan være fugtig og kræve solidt fodtøj). Endelig er der turen fra Bastrup Sø til Burre Sø, hvor stien går over åbne marker. For de seje kan hele turen cykles på et par timer, men husk den kan være strabadserende og indimellem ikke så nem at cykle (bemærk at det ikke er tilladt at cykle igennem Farumgård, jvf. fredningsrevision af 2023). Følg skiltningen af Bastrupstien.
I fredningen fra 2003 ved Langåsen og Nellesødalen er der – ad en gammel hulvej – adgang til Ganløse Eged. Parkér ved (N 55º 48′ 18.71″ E 12º 14′ 40.33″), fortsæt til fods af den lille vej og drej ad hulvej til højre mod skoven. I denne smukke skov ligger en af Sjællands største sten, Myrestenen (N 55º 48′ 42.35″ E 12º 15′ 15.17″) og en stor rokkesten.
Bastruptårnet ligger ved nordsiden af Bastrup Sø, lige på vandskellet og der var derfor tidligere en omfattende færdsel på dette sted. Der er mulighed for at overnatte i shelter nær tårnet. Parkering: N 55º 49′ 11.51″ E 12º 16′ 18.45″. Der er et væld af oplevelser i Farum Naturpark – find dem på: www.fnv.dk .
I det sydlige dalstrøg syd for Slagslunde Skov og Ganløse Eged men nord for Ganløse by til Værløse skal der også på sigt etableres et sammenhængende stisystem – det er ikke tilfældet endnu – så her må man klare sig gennem brudstykker af markveje, skovveje og offentlige veje, hvis man vil opleve det skønne landskab her.
Vejbeskrivelse
<p> Fra Hillerødmotorvejen drejes fra mod Farum C ad Stavnsholtvej. Kør mod centrum og parker f.eks. ved Farum Kirke, N 55º 48' 25.84'' E 12º 21' 22.86''. Herfra går man ad Kong Volmers Sti langs Farum Sø mod Bastrup.</p><p> Farum Sø kan være et godt udgangspunkt. Herfra går sti mod vest langs Mølleåen til Bastrup Tårn. Ved sydbredden ligger ud til søen et fugletårn. Parker ved (N 55º 47' 46.69" E 12º 19' 43.26").</p><p> En anden mulighed er at køre fra Farum mod Ganløse og dreje ad Kalkværksvej/Nymøllevej, der krydser Mølleåen. P-muligheder er ikke så gode. Herfra kan man gå enten mod vest og komme til et meget kønt udsigtspunkt over en del af Mølleådalen, eller man kan gå mod øst og gennem tunneldalen (kan være vådt) til Hestetangsbro.</p><p> Kortet herunder viser til Kalkværksvej/Nymøllevej. <br/> <iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=109072133245204789761.000482731f19b7acf2b57&ll=55.814883,12.333698&spn=0.033758,0.060081&z=13&output=embed" width="350"> </iframe> <br/> <small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=109072133245204789761.000482731f19b7acf2b57&ll=55.814883,12.333698&spn=0.033758,0.060081&z=13&source=embed" style="text-align: left; color: #0000ff"> Mølleåen, øvre løb </a> på et større kort </small></p><p> <b> Bus- og togtransport <br/> </b> Tag S-tog til Farum station (cykler kan medbringes). Kør herefter ad O. B. Muusvej til Klaus Nars Sti hvorfra der kan cykles ad stien langs Farum Søs nordlige side i vestlig retning mod Bastrup.</p>
Fredningen og dens pleje
Farum Naturpark kaldes egnen mellem Slangerup og Farum. 1240 ha agerjord, ådale, skove og søomgivelser fredet mellem 1934-2009.
I 2009 blev den af Fredningsnævnet afviste fredning af Langåsen og Kedelsødalen omstødt af Naturklagenævnet. Den sidste manglende fredning for at virkeliggøre “Farum Naturpark” var fredningen af tunneldalsystemet ved Ganløse og Slangerup og det skete også i 2009. Så nu er hele tunnedalsystemet langs Mølleåen, tvær-tunneldale mellem Ganløse Eged og Slagslunde Skov samt det sydlige dalstrøg syd for skovområderne, Bundsø-dalen ved Ganløse og dalstrøget ved Damvad Å ved Slagslunde, fredet.
Udover beskyttelse af naturværdierne har fredningerne også haft som mål at skabe bedre adgangsforhold i dalstrøgene. Det er lykkedes godt med Bastrupstien langs Mølleåen fra Farum Sø til Bastrup, mens det i det sydlige dalstrøg mellem Slagslunde og Værløse stadig udestår at få etableret et sammenhængende stisystem.
Link til fredningskendelser:
Farum Sø , 1949
Farumgård Park , 1949/1969 (ophævet – ny revision, 2023)
Mølleådalen , 1948 (delvis ophævet)
Præstebakken , 1922 (delvis ophævet)
Storebjerg , 2009
Præstemose , 1944
Præstemose, 1944
Farum Vest , 2009
Gretesholm , 1948-1950
Sortemose , 1954
Sortemose , 1949
Skovgård , 1958
Ganløse Sti , 1958
Mølleådal, Bastrup Sø, Bure Sø , 1956
Bastrup Ruin , 1940
Bastrup Sø , 1948
Ganløse Egede , 1949
Krogenlund Mose , 1994
Bure Sø , 1941
Buresø Syd , 1973
Buresø Syd, skrænt , 1952
Ganløse – Værløse , 1953
Kedelsødalen og Langsødalen , 2009
Ganløse Tunneldale 2010
Langåsen og Nellesødalen, 2003
Langvad Ådal, 1989
Jørlunde, 1974
Yderligere information
Om fredningerne og deres bestemmelser:
Allerød Kommune
Bjarkesvej 2
3450 Allerød
Tlf: 48100100
Furesø Kommune
Stiager 2
3500 Værløse
Tlf: 72354000
Egedal Kommune
Rådhustorvet 2
3660 Stenløse
Tlf: 72596000
DN Furesø
furesoe@dn.dk
DN Egedal
egedal@dn.dk
Se også:
Folder for Bastrupstien Buresø-Fiskebæk, (side 1) og (side 2)
Farum Naturparks Venner
Miljøministeriet Natura2000-område: Øvre Mølleådal, Furesø og Frederiksdal Skov