Møllekrogen og Stenholt Mølle
Introduktion
I den sydøstlige del af Esrum Sø ligger Møllekrogen, der er et stort fugleområde med flere fugletårne og gode observationsmuligheder. En vandmølle pryder fredningen. En af Danmarks store skarv-kolonier ligger i fredningen.
Skarverne har indtaget mange træer ved Møllekrogen.
Foto: Thomas Eriksen
Landskabet
Den 17 km2 store Esrum Sø er ca. 8 km lang og ca. 2 km bred; den er Danmarks tredjestørste sø. En stor del af søen er 15-20 m dyb, og den maksimale dybde er 22 m. Et volumen på 230 mio. m3 gør søen til landets vandrigeste.
Mod vest begrænses søen af randmoræner i Gribskov, mod nord og øst af uregelmæssige morænebakker, der er dyrkede undtagen omkring Fredensborg. Søbredden er stenet og præget af bølgeslag og isgang og har derfor kun lidt rørskov. Esrum Sø er naturligt næringsrig, en såkaldt eutrof sø, og har været en af de reneste søer af denne type i Danmark, men i de senere år har der været algeopblomstring og badeforbud om sommeren. Den har en rig bundfauna og fiskebestand. Søen har stor naturvidenskabelig værdi og er en af de bedst undersøgte søer i verden.
Esrum Sø har afløb mod nord gennem Esrum Å, der løber gennem byen Esrum, som siden middelalderen har haft vandmølle. Erhvervsfiskeriet ophørte i 1997, og der drives ikke jagt på søen.
I fuglereservatet Møllekrogen i søens sydlige ende er adgang forbudt, men det kan overskues fra to fugletårne. Det fredede område er præget af fugtigbundsvegetation. Fra P-pladsen ved Stenholt Mølle kan man følge en sti mod øst. Den fører forbi flere mindre søer.
Plantelivet
Vegetationen på engen nord for P-pladsen er meget artsrig. Her findes Nordsjællands største bestand af den fredede orkide, kødfarvet gøgeurt . Nord for engen dominerer et smukt løvtræsbælte, og tilsvarende syd for.
Kødfarvet gøgeurt vokser i kær og enge, hvor der gerne må være græsning eller høslæt. Foto: Biopix /I.N. Nielsen
Dyrelivet
Det er skarv kolonien, der dominerer fuglelivet og den kan let betragtes fra landsiden. Sommeren igennem er det et fascinerende syn at betragte de mange, sorte fugle. Redetræerne er helt hvide af skarvens ekskrementer og allerede i stærkt forfald. Mange af de oprindelige, høje redetræer er ikke længere brugbare som sådanne, men skarverne har udvidet kolonien stærkt ved at bygge reder i lave pilebuske.
Skarverne slog sig i 1985 ned på den tange, der skiller søen fra de gamle tørvegrave vest herfor. I 2004 satte kolonien rekord med 677 par, men er nu i tilbagegang.
Skarven tørrer sig og får varme. Foto: Biopix /Nils Sloth
Kulturhistorie
Stenholt Mølles historie går tilbage til 1100-tallet, hvor Valdemar Den Store testamenterede Stenholt Mølle med vande og enge til Esrum Kloster.
Herefter blev møllen drevet som et almindeligt fæstemål under kronen af kongens tro folk. Siden blev mølleanlægget ved Stenholt udvidet med de velbevarede fiskedamme, kanaler og vandløbssystemer, der helt eller delvist stadig er i funktion. Det er en anlægstype, der tidligere var kendt flere steder i landet.
Fortidsminderne i Stenholt-området omfatter bl.a. bebyggelser fra middelalderen, rester af forsvundne landsbyer, en adelsgård fra 1500-tallet, det omfattende mølleanlæg (har været i brug i en 800-årig periode), og desuden levn fra ferskvandsfiskeriets storhedstid i Nordsjælland. Den nuværende møllebygning er opført i 1869 og begynder fra 1916 at blive anvendt til beboelse. Fra 1978 inddrages hele bygningskomplekset til beboelse, og i 1980’erne nedrives de vestlige udlænger.
Første gang Stenholt Mølle helt sikkert nævnes i forbindelse med maling af korn til mel er i 1662, men først fra 1742 foreligger en beskrivelse af anlægget. Møllen brænder flere gange, men bliver hver gang genopbygget.
Ture og seværdigheder
Download kort og turforslag (PDF-fil)
Fra P-plads ved Stenholtsvej kan man gå over vejen ned til Esrum Sø og fortsætte ad stien mod nordøst. Her kommer man forbi de to fugletårne, hvorfra skarvkolonien kan iagttages. Fortsæt den lille rundtur indtil man er tilbage ved Stensholtsvej og gå tilbage til P-plads.
Man kan også fortsætte af en med gult markeret sti sydøst for P-pladsen og gå en rundtur i området ved Stenholt Mølle Eng og Stenholt Indelukke.
Stenholt Mølle er i dag i privat eje, og der er intet møllehjul på stedet. – hjulet kanistedet ses på Esrum Møllegård.
Vejbeskrivelse
<p> Fra Hillerød køres ad rute 6 mod Fredensborg. I rundkørsel drejes mod nord ad Stenholtsvej til P-plads ved Møllekrogen.</p><p> Hvis man kommer nordfra, så fører rute 227 gennem Gribskov og umiddelbart syd for Nødebo drejes til venstre ad Stenholtsvej. Efter ca. en kilometers kørsel kan man parkere på P-plads i højre side.</p><p> Ovenstående GPS-koordinater viser til P-plads.</p><p> <iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&msa=0&t=h&msid=109072133245204789761.000485e7ae61f2877c021&ll=55.966617,12.351422&spn=0.008407,0.01502&z=15&output=embed" width="350"> </iframe> <br/> <small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&msa=0&t=h&msid=109072133245204789761.000485e7ae61f2877c021&ll=55.966617,12.351422&spn=0.008407,0.01502&z=15&source=embed" style="text-align: left; color: #0000ff"> Møllekrogen </a> på et større kort </small></p>
Fredningen og dens pleje
Møllekrogen, 50 ha., fredet 1971
Efter en sænkning af vandstanden med efterfølgende tilgroning fremtræder området i Møllekrogen som søens naturlige afgrænsning mod den sydlige del af Grib Skov.
Arealet, hvor der under besættelsestiden blev gravet tørv, henligger nu med store vandflader og er et af de bedste områder for vade- og svømmefugle i Nordsjælland. Det har stor ornitologisk og landskabelig værdi, herunder undervisningsmæssig værdi for skolerne i området. Ved et samarbejde mellem Hillerød Kommune, Naturstyrelsen og Dansk Industri er der i 2010 foretaget omfattende naturgenopretning med henblik på at etablere gydebanker for søørred i Fønstrup Bæk og Egelund Bæk. I øvrigt lever der bæklampret i vandløbene.
Området blev fredet på foranledning af Naturfredningsforeningen.
Bemærk at det er forbudt at sejle ind i Møllekrogen.
Link til fredningskendelse
Møllekrogen , 1971
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser
Hillerød Kommune
Trollesmindealle 27
3400 Hillerød
Tlf: 72320000
Læs også
Naturstyrelsens folder: Gribskov – Nødebo
Miljøministeriet Natura2000-område: Grib Skov, Esrum Sø