
Munklinde Mose

Introduktion
Munklinde Mose er en af de få bevarede større moser i Midtjylland. Det store område med flere spændende naturtyper veksler mellem fugtig hede, hedekær og hedemose. Mod øst afgrænses Munklinde Mose af fugtige enge med en rig engflora ud mod bredden af Karup Å.
Netop ved Munklinde Mose har Karup Å et smukt og naturligt slynget forløb. På den østlige bred af åen kan man se terrassedannelser i det tilstødende terræn. Disse terrasser er bredden af en stor smeltevandsflod fra sidste istid.
I de fugtige områder breder birken sig. Foto: Karsten Andersen
Landskabet
Landskabet ved Munklinde Mose strækker sig over dels 50 hektar mose i en 500-1000 meter bred bræmme langs vestsiden af Karup Å, og 45 hektar agerjord vest for mosen. I det afvekslende landskab i findes i dag fugtig hede, hedemose, en vandfyldt tørvegrav, små gran- og birkebevoksninger, græsningsarealer og agerjord.
På den østlige bred af Karup Å ses 3-4 meter høje terrassedannelser, som er tilbageværende partier af den oprindelige bred under sidste istid, hvor åen var en mægtig smeltevandsflod.
I Munklinde Mose har der tidligere været højmose med tilhørende enge til afgræsning. Efter at mosen har været genstand for tørvegravning, er der ikke mere noget område i mosen, der har den helt specielle florasammensætning, som kendetegner en højmose.
Mosen har tilmed været tilgroet med pil, birk og bævreasp, men i 1988, få år efter fredningen af området, blev der iværksat et plejeprojekt med blandt andet rydning og afgræsning med får og kvæg.
Dette projekt har især givet en positiv ændring i forhold bestanden af ynglefugle.
Gammelt skræntparti hvor smeltevandet fra istiden har løbet.
Foto: Karsten Andersen
Plantelivet
Floraen i området veksler med naturtypen, og den omfatter enkelte fredede arter. Blandt andet findes der en god bestand af maj-gøgeurt på de fugtige enge tættest ved Karup Å.
På engen blomstrer gøgeurterne fint i maj-juni måned side om side med eng-nellikerod , kragefod , bidende ranunkel , lav ranunkel , kær-ranunkel , trævlekrone , engkarse , smalbladet kæruld , eng-brandbæger , kær-tidsel og almindelig mjødurt . Samtidigt, ude i åen, blomstrer vandranunkel i små hvide tæpper, som bølger fint i strømmen.
Længere fra åen findes et område med mose-pors og tætte tuer af blåtop , som er karakteristiske arter ved næringsfattige hedekær og tørvemoser. Andre karakteristiske arter som hedelyng , klokkelyng , tyttebær , revling og lyng-snerre findes hist og her i lysninger i mindre områder med rødgran- og birkebevoksning .
Dyrelivet
Odderen er aktiv i det stykke af Karup Å, der passerer Munklinde Mose. Desuden er den fugtige eng ved bredden af åen et godt sted at se hugorm og snog .
Fuglelivet er varieret, og har været i udvikling i en årrække. Blandt sjældenhederne er der en enkelt observation af hærfugl fra 2003 ved Munklinde Mose.
I terrassedannelserne ved åen yngler digesvalen og isfuglen ses jævnligt søge efter føde. På engene ses blandt andet vibe , sanglærke , stor regnspove og dobbeltbekkasin , mens der i områder med gran- og birkebevoksning findes arter som sortmejse , topmejse, fuglekonge, løvsanger , havesanger, græshoppesanger og gransanger. Bynkefuglen er også almindelig og træffes gerne siddende i buske af mose-pors.
Hele året ses rovfugle som musvåge , duehøg og tårnfalk .
Kulturhistorie
Der har foregået tørvegravning ved Munklinde Mose gennem mange år. Den omfattende opgravning har blandt andet resulteret i at det oprindelige højmose-område er forsvundet. I stedet er der nu en stor vandfyldt tørvegrav.
Under gravningen er der gjort et spændende fund fra tidlig jernalder.
I 1917 fandt en gårdejer fra Agerskovgård ved Munklinde en guldskat i forbindelse med tørvegravning. Skatten indeholdt otte brakteater, 32 glasperler og et fragment af en ornamenteret sølvfibula.
En brakteat er en lille rund guldplade, som ofte er præget på den ene side og kendes ved, at den er forsynet med en øsken, så det er muligt at bære den om halsen. Brakteaterne blev lavet og brugt i Norden, efter romersk forbillede, i en hundredårsperiode fra cirka 450-550 e.Kr. Arkæologisk forskning peger på, at brakteaterne blev brugt som smykker/amuletter, men også som gravmønter eller offergaver.
Ture og seværdigheder
En tur til Munklinde Mose starter i den sydlige udkant af landsbyen Munklinde. Mod øst går der en jordvej ved navn Engdraget igennem det fredede område til bredden af Karup Å. Først er der agerjord til begge sider. Dernæst ses græsningsarealer og små gran- og birkebevoksninger, som afløses af hedekær og fugtig eng, inden åbrinken nås.
Turen frem og tilbage er cirka 2,5 km lang. Ved åbrinken kan man hvile på en bænk, mens den betagende engflora og fuglelivet nydes.
Der er offentlig adgang hele året til området, dog må man ikke gå ind på græsningsarealerne.
Hunde skal føres i snor.
Der er gode turmuligheder ved mosen. Foto: Karsten Andersen
Vejbeskrivelse
<p> Munklinde Mose ligger ca. 10 km nordøst for Ikast. Kør mod Bording og drej til venstre ad Skyggevej. To km efter Bording Kirkeby drejes til venstre ad Munklindevej, som følges til landsbyen Munklinde. På højre hånd ses mosen adskilt fra landevejen af marker. Parker ved jordvejen Engdraget.</p><p> Der er ikke skiltning ved landevejen, men først efter 500 meters vandring, når markerne er passeret.</p><iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=109072133245204789761.00048e2d0f5bd7afcdc22&ll=56.229469,9.194098&spn=0.016699,0.030041&z=14&output=embed" width="350"></iframe><br/><small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=109072133245204789761.00048e2d0f5bd7afcdc22&ll=56.229469,9.194098&spn=0.016699,0.030041&z=14&source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left"> Munklinde Mose </a> på et større kort</small>
Fredningen og dens pleje
Fredning af det 95 hektar store areal, Munklinde Mose, blev gennemført i 1981. Fredningsmæssigt er området delt op i to zoner, hvor zone I omfatter selve mosen og zone II omfatter dyrkede arealer.
Formålet med fredningen er at sikre naturtilstanden af Munklinde Mose og at bevare de øvrige arealer som ubebyggede og ubeplantede arealer.
I fredningszone I, der omfatter selve mosen og nogle græsningsarealer må der ikke foretages hugst eller beplantning. Kun den administrerende myndighed har ret til at foretage landskabspleje i form af rydning, hugst eller afbrænding.
I fredningszone II, der omfatter agerjord, må der ikke beplantes med træer og buske eller bebygges.
Link til fredningskendelse
Munklinde Mose , 1981
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser
Ikast-Brande Kommune
Rådhusstrædet 6
7430 Ikast
Tlf: 99604000