Longelse Bondegårdsskov
Introduktion
Midt på Langeland ligger en lille helt unik skov, som de fleste ikke får øje på. Det er synd, for skoven er en lille perle, der henligger som urørt skov, hvor der ikke sker nogen hugst. Når træerne falder om, bliver de liggende. Skovnaturen får lov at udvikle sig helt på egne betingelser.
I skoven udvikles mange svampe, som nedbryder træerne og man kan gå på opdagelse i den spændende urteflora. De hulrugende fugle har let ved at finde redepladser i de døde, hullede træer og de har gode muligheder for at finde føde blandt de rige insektliv.
Elm angrebet af elmesyge, men som skyder fra stød.
Landskabet
Bondegårdsskoven ligger på det kuperede Langeland. Midt i det hele, næsten lige langt fra Lohals i nord som Bagenkop i syd, og lige langt fra øst- som vestkysten. Det er i dette kuperede landskab Longelse Bondegårdsskov er vokset op. Her kan spores skov helt tilbage til år 1682.
Skoven adskiller sig fra andre langelandske skove, ved at den rummer mange forskellige træ- og buskarter, dels at skoven er rig på endog meget store træer.
I den østlige del af skoven er der lavtliggende, fugtige partier, mens den vestlige og sydlige del er mere tør.
Plantelivet
Bondegårdsskoven er den mest artsrige på hele Langeland. Den er kun på 85.000 m² og næsten kvadratisk og altså omkring 350 gange 250 meter.
Der findes 20 forskellige træ- og buskarter spredt mellem hinanden og med mange store og gamle træer. Skoven har siden 1967 været urørt. Træer vokser, ældes og dør. Skoven passer sig selv. Nogle steder er der fugtigt og der står vand om vinteren. Her findes ege der måler 1,3 m i diameter. Andre steder ses bøge , avnbøge og udgående elme . Ask , avnbøg , hassel , bøg og tjørn vokser op mange steder.
Om foråret er der fuld gang i anemonerne. Her er såvel hvid som gul og krydsningen mellem dem, svovlgul anemone , i fuldt flor i slutningen af april og begyndelsen af maj.
Storblomstret kodriver , vorterod , lærkespore , dansk ingefær og orkideerne tyndakset gøgeurt , ægbladet fliglæbe og også rederod og skov-hullæbe kan findes i skovbunden.
Store bestande af storblomstret kodriver findes i skov og krat. Foto: Biopix /Jens Chr. Schou
Dyrelivet
I en urørt skov får træerne lov til at ligge og rådne op. Det giver levested for mange arter. Insekter trives godt, og det gør også de fuglearter, der æder insekter. Mejser, spætter, stære, hulduer og natugler yngler i de rådnende træer – og nogle år hører man også den smukke gule pirol. Rådyr holder til i skoven og markerne omkring og flere og flere dådyr ses også. De er oprindeligt sluppet ud fra en dyrehave ved Tranekær og breder sig derfra til det øvrige Langeland.
Huldue i flugt. Foto: Klaus Malling Olsen
Kulturhistorie
Den lille skov hørte i årtier under Longelse Bondegård, der ligger 250 meter sydøst for skoven. Carl Hansen ejede gård og skov og var mere end normalt interesseret i skoven, der hørte til gården. Ved tyskernes besættelse af Danmark i 1940 blev mange skovejere tvunget til at fælde mere i skovene end de plejede. Der var mangel på koks, kul og brænde, så den lokale skovrider mødte også op – på vegne af staten – og bankede på døren hos Carl Hansen, så de i fællesskab kunne finde ud af, hvilke træer der skulle fældes i Bondegårdsskoven. Carl ville slet ikke åbne døren. ”Nej, der skal ikke hugges i min skov!” råbte han ud til skovrideren, der svarede: ”Hansen – de kan frede skoven!”. Hansen blødte op og råbte: ”Skovrider – De har sagt det, skoven skal fredes, kom indenfor!”
Det blev også resultatet. Samme år blev skoven fredet, og fredningen bestemmer at træerne skal blive stående og bevare samme karakter, som den har haft hidtil.
Skoven omtales i 1682 som en “kohauge”, hvor der kan græsse to køer og i oldenår otte svin. Skoven indgik i Bondegårdsskovens daglige drift som brændsel, til redskaber, bygningstømmer og risgærder etc.
Den vestligste del af skoven har ikke været skovklædt altid. I skovbunden kan man se højryggede agre. Det betyder at jorden har været under plov. I middelalderen brugte man en plov, der skar jorden, så der dannedes tydelige højdeforskellen mellem plovfurerne. Det fungerede også som datidens drænrør.
Ture og seværdigheder
Download kort (PDF-fil)
Der er fri færdsel overalt i skoven, der er så lille, at der ingen afmærkede ture er. Ved indgangen hænger en folderkasse.
I den vestlige del står en gammel bøgeskov, og ser du godt efter, kan du i skovbunden ane såkaldte højryggede agre. Det er små øst-vest-gående forhøjninger med 12-14 meters afstand, og de fortæller, at her engang var opdyrket i middelalderen. Midt i skoven ligger en lergrav og her vokser skvalderkål og snebær, så en beboelse har engang ligget på dette sted.
Vejbeskrivelse
<p> Du kan parkere på Spodsbjergvej, der går fra ringvejen øst for Rudkøbing mod Spodsbjerg. P-pladsen er en græsrabat, der ligger ved nr. 164 (N 54º 55' 21.67" E 10º 47 11.44"). Herfra går en sti langs have og markskel mod syd til skovens nordøsthjørne.</p><p> <iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&t=h&msa=0&msid=109072133245204789761.000475e06acc9ff657f8d&ll=54.921026,10.785613&spn=0.008632,0.01502&z=15&output=embed" width="350"> </iframe> <br/> <small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&t=h&msa=0&msid=109072133245204789761.000475e06acc9ff657f8d&ll=54.921026,10.785613&spn=0.008632,0.01502&z=15&source=embed" style="text-align: left; color: #0000ff"> Longelse Bondeskov </a> på et større kort </small></p>
Fredningen og dens pleje
Longelse Bondegårdsskov, 8,5 ha, fredet 1940 og 1988.
At denne skov blev fredet skyldes, at den helt fra middelalderen og frem til 1800-tallets begyndelse hørte under Longelse Bondegård. Køer, heste og svin gik i skoven, og bonden hentede træ til brug i husholdningen som bygningstømmer, brænde og redskaber. Da skovene i Danmark i 1805 blev fredet forsvandt dyrene, og de blev siden holdt ude af stengærder omkring skoven, som du stadig kan se i bondegårdsskoven.
I 1897 blev gården, som skoven hører under, overtaget af en ejer der passede godt på den, og derfor blev den mere og mere særegen og værdifuld som årene gik. I 1972 blev den købt af Danmarks Naturfond under Naturfredningsforeningen, og af uvist grund blev fredningen annulleret som led i salget. Derfor blev den genfredet i 1988, og siden har skovfolk og videnskabsmænd fulgt udviklingen i den urørte skov.
Link til fredningskendelse
Longelse Bondegårdsskov , 1988
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser:
Langeland Kommune
Fredensvej 1
5900 Rudkøbing
Tlf. 63516000
Se også:
Danmarks Naturfond om Longelse Bondegårdsskov (klik på ejendomme).
Folder om Longelse Bondegårdsskov