Introduktion
Bakkeøen Linnebjerg tegner sig smukt i landskabet med skovklædte skråninger ned mod de omkringliggende marker. Det der engang var bakkeø begroet af lynghedens planter fremstår i dag som en ensom løvklædt bakke med flade agerjorde til alle sider.
En vandretur til toppen afslører dog, at Linnebjerg gemmer på et mindre et hedeområde, som således gør stedet til et fint og varieret naturlandskab.
Linnebjerg ligger markant i landskabet. Foto: Karsten Andersen
Landskabet
Linnebjerg er en bakkeø, eller en morænebakke, der ikke blev dække af is ved sidste istid. Det omkringliggende område, som nu er opdyrket, er hedeslette.
Hedesletterne er smeltevandssletter, der er dannet af aflejret materiale fra de enorme smeltevandsfloder, som isbræen fra sidste istid pressede ud over Vestjylland gennem vældige smeltevandsporte. Dannelsesmæssigt er der cirka 100.000 år mellem de to landskabstyper.
Linnebjergs overskuelige størrelse og ensomme beliggenhed 74 meter over havet, får den til at virke meget markant i landskabet.
Der er dejlig turmuligheder ved Linnebjerg.
Foto: Karsten Andersen
Plantelivet
Linnebjerg består dels af varieret løv- og nåleskov på skråningerne, og dels af et åbent område med lynghede på et større plateau på toppen.
Der er blandt andet fine områder med lysåbent egekrat, hvor mængder af vilde hindbær , gedeblad , liljekonvaller og almindelig kohvede vokser i skovbunden.
På plateauet er lyngheden bevaret og byder på hedelyng , blåbær , tyttebær , revling og spredte bevoksninger af birk , bævreasp , ene og eg .
Frø fra vinter-ege på Linnebjerg er blevet brugt til forsøg med tilplantning af hedeområder med løvskov, og de har vist sig at være nogle af de mest sejlivede danske egetræer. Flere steder er det således lykkedes at etablere rentable løvskove på tidligere landbrugsjord i det midt- og vestjyske.
Dyrelivet
Det er muligt at se en række almindelige fuglearter på Linnebjerg, som for eksempel bogfinke , gransanger, løvsanger , forskellige mejse-arter og hvid vipstjert .
Skovskaden bebor egekrattet og musvåge ses ofte kredse over de omkringliggende marker.
Kulturhistorie
Der fortælles flere sagn fra området ved Linnebjerg. Der findes blandt andet en helligkilde, som eftersigende kunne hjælpe mod dårlig økonomi, hvis man skyllede sin pung i kilden.
Før man kendte til, hvordan bakkeøer og hedesletter blev dannet, skabte lokalbefolkningen deres egne forklaringer eller sagn om, hvordan disse bakker var opstået.
Det fortælles, at Linnebjerg Bakkeø blev skabt af en trold, der boede i Yllebjerg ved Hodsager. Trolden var blevet uvenner med sin slægtning fra det ligeledes fredede Isenbjerg. Isenbjergmanden var bange for at få klø, så han tog benene på nakken og løb hjemad. Yllebjerg trolden løb efter, men kunne ikke følge med. I arrigskab bøjede han sig ned, tog en håndfuld jord og kastede efter den flygtende. Der, hvor jorden blev gravet op opstod Sunds Sø. Jordklatten ramte heldigvis ikke, men faldt ned og blev til Linnebjerg.
Ved Linnebjerg åbenbarer et hedeareal sig.
Foto: Karsten Andersen
Ture og seværdigheder
Fra parkeringspladsen ved Linnebjerg er der mulighed for vandretur ad pænt vedligeholdte stier. Vejen fører forbi flere steder med varieret løvskov. Blandingsskov med dominans af eg og asp er den mest karakteristiske skovtype. Flere steder tæt på toppen ses flotte lyngklædte lysninger i egekrattet. Overgangen til hedelandskab sker der, hvor bakken flader ud og bliver til et fint plateau. Ved stien på hedens nordside findes der et udsigtspunkt, som friholdes ved rydning på skråningen ned mod markerne. I alt en tur på cirka 2,5 km.
Der er offentlig adgang til stierne, der fører rundt i området.
Vejbeskrivelse
GPS X:56º 12.115', Y: 009º 06.883'
<p> Fra Ikast centrum køres mod Ilskov ad Ilskovvej. Efter cirka 7 km drejes til venstre ad Linnebjergvej. Efter cirka 500 meter ses Linnebjerg og parkeringspladsen på højre hånd.</p><iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=109072133245204789761.00048e2cf70af4dbcc8ae&ll=56.205129,9.113503&spn=0.016709,0.030041&z=14&output=embed" width="350"></iframe><br/><small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=109072133245204789761.00048e2cf70af4dbcc8ae&ll=56.205129,9.113503&spn=0.016709,0.030041&z=14&source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left"> Linnebjerg </a> på et større kort</small>
Fredningen og dens pleje
De 45 hektar som udgør Linnebjerg Bakkeø blev fredet i 1979. Formålet med fredningen var at bevare det meget varierede løvskovsområde på skråningerne og lyngheden på toppen, som var i fare for at gro til.
Der udføres naturpleje i form af rydning af selvsåede buske og træer på hedeområdet – undtaget er dog selvsået enebær og eg.
Ligeledes plejes skovparcellerne i form af rydning af nåletræer som rød- og hvid-gran.
Link til fredningskendelse
Linnebjerg , 1979
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser
Ikast-Brande Kommune
Rådhusstrædet 6
7430 Ikast
Tlf: 99604000