Lergravsparken
Introduktion
Lergravsparken ligger som en grøn ubebygget plet på Amager. Parken blev anlagt i 30erne, og kan fortsat – på grund af fredningen – benyttes til rekreative formål. Til dette er den store legeplads i parkens nordlige del især velegnet for børnene, men sikkert også for barnlige sjæle. Udover legepladsen og Lergravsparkens Metrostation, er der i andre dele af parken også mulighed for at finde lidt ro, og nyde aktiviteter som gåture og solbadning. Under parken i bunkere, som beskyttede befolkningen mod bomber under 2. Verdenskrig, er der dog alt andet end stille – her benytter spirende rockmusikere de rustikke og sikrede omgivelser til at øve deres musik. Til sammen giver dette en rigtig folkets park, med aktiviteter for ung og gammel, rolig og vild, og faktisk også alle andre…
Landskabet
Mellem Sundparkens højhuse, en metrostation og Øresundsvej ligger Lergravsparken som en lille grøn plet i det ellers asfalterede og bebyggede område. Lergravsparken har tidligere, som navnet vidner om, været stedet, hvor folk hentede ler, men er nu et område med græsplæner, træer, små stier, en boldbane og en legeplads.
Flere stier, som ligger smukt og alléagtigt mellem træer, går gennem parken, og videre til både metrostation og legeplads. Indenfor parkens område ligger også en særskilt indhegnet boldbane samt et areal, som er afgrænset med stengærde.
Kulturhistorie
Det første tegn på, at der skulle ligge en park, hvor Lergravsparken ligger nu, var da Sundbyøster Remise blev anlagt. Remisen var som en slags lille lund, hvor vildt kunne søge føde og ly, og den lå ved siden af de lergrave, som siden skulle give navn til Lergravsvej og dernæst parken. Ovenpå lergravene blev Lergravvejens Skole opført i 1918, og den ligger lige vest for Lergravsparkens Metrostation – skolen hedder i dag Lergravsparkens Skole, men ligger i de samme bygninger. Remisen eksisterer stadig, og den ligger i et hjørne af parken, hvor den er omgivet af store kampesten. Parken i sig selv blev anlagt i 30erne, hvor det blandt de lokale oftest bare blev betegnet som “Anlægget”.
Siden har parken udviklet sig. Blandt andet blev der under 2. Verdenskrig bygget bunkere i og under parken, ligesom en Metrostation senere har sat et markant aftryk derpå. Men i dag er begge disse tiltag en vigtig del af de aktiviteter, som foregår i Lergravsparken. For eksempel benytter aspirerende rockmusikere de rustikke omgivelser i de gamle beskyttelsesrum til at øve deres musik.
Vejbeskrivelse
Den letteste måde at komme til Lergravsparken på, er ved at tage Metroen til Lergravsparken Station, som ligger på Metrolinjen mod Lufthavnen. Parken befinder sig på koordinaterne 55.661753, 12.617634, og i bilen kan man, hvis man kommer fra København C ad Amagerbrogade køre til venstre ad Øresundsvej, hvorefter man kører tæt forbi parken, som ligger på venstre side.
<iframe src="https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m14!1m12!1m3!1d2250.576158192741!2d12.618696641938943!3d55.661580506568484!2m3!1f0!2f0!3f0!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!5e0!3m2!1sda!2sdk!4v1434718094225" width="600" height="450" frameborder="0" style="border:0"></iframe>
Fredningen og dens pleje
Københavns Kommune har forpligtet sig til at bevare arealet som rekreativt grønt område og drive det som park. Der må ikke uden samtykke fra Naturfredningsnævnet for København på det fredede areal må anbringes bygninger, boder, skure eller andre indretninger af varigere karakter, hvis tilstedeværelse ikke tjener parkens formål. Udseende og placering af bygninger til brug for de parksøgende og for parkpersonalet skal godkendes af fredningsnævnet. Der må ikke uden samtykke fra nævnet anbringes reklameskilte eller foretages væsentlige ændringer i terrænet, betydeligere fjernelse af nu eksisterende eller senere tilkommende bevoksninger.
Det er kommunen forbeholdt at foretage eventuelle nødvendige ændringer af de til bebyggelsen på naboejendommen matr. nr. 18 b Sundbyøster hørende adgangsveje og tørrepladser m.v., der efter overenskomst er beliggende delvis på parkens område.
Indenfor parkens område findes en særskilt indhegnet boldbane samt et med stengærde afgrænset areal. Disse arealer samt de inden for parkens område værende mindre bygninger med redskabs- og folkerum for bl.a. vejkontorets forudsættes bibeholdt, ligesom det forbeholdes kommunen at foretage eventuelle nødvendige forbedringer heraf.
Det er kommunen forbeholdt at foretage mindre indgreb i parkens afgrænsning, som er nødvendige til regulering af de tilgrænsende gader – Østrigsgade og Øresundsvej – svarende til disse gaders eventuelle udvidelse med afgivelse af areal fra de til disse gader grænsende andre ejendomme.
Endvidere skal der kunne foretages sådanne ændringer i parkens afgræsning, som er nødvendige til udvidelse af det tilgrænsende baneareal.
I øvrigt er det forbeholdt kommunen at foretage alle foranstaltninger, der af gartneriske grunde tjener til opretholdelse af parken og dens udbygning som rekreativt område.
Alle spørgsmål vedrørende eventuel belysning, anbringelse af dertil hørende lygtepæle og eventuelle master, såvel som master til belysning- eller trafikformål i umiddelbart op til parken beliggende gader, samt opstilling af kunstværker og anbringelse af bænke, stole og borde til brug for publikum samt andre lignende foranstaltninger, der ikke ændrer parkens karakter, er det ligeledes forbeholdt kommunen at afgøre.
Læs hele fredningsbekendtgørelsen her
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser
Københavns Kommune
Rådhuset
1599 København V
Tlf: 33663366
Læs mere om området på Sundby lokalhistoriske forenings hjemmeside.