Lejre Vig
Introduktion
Fra motorvejen og Landevejen har man et smukt udsyn over Lejre Vig med de mange små holme, tætte rørskove, strandenge og høje kystskrænter.
Lejre Vig. Udsigt fra Mariedal over Skovholmene mod Lyndby Strand og Borrevejle Skov. Foto: Bent Gotfredsen
Landskabet
Ved Lejre Vig er der kun ganske lidt forland foran de stejle kystskrænter fra stenalderen. En undtagelse er Tranehalsen med Lejre Ås udløb ved Sluphuse, hvor Lejres konger måske engang trak deres både op for vinteren. Herfra fortsætter åens erosionsdal ind mod Lejre.
Fra den højtliggende vej på Hornsherreds østkyst er der et storslået udsyn over vigen med Skovholmene til vestkysten med Borrevejlecentret. Skovholmene hedder fra nord til syd; Nørreholm, Stenknolden, Stenholmen, Den trekantede Holm, Langholmen og Myren. De er antageligt dannet ved isskruninger på det lave vand. Lidt længere mod nord ligger Langholm med Dybø og Hyldeholm. Holmene er lave og flade og består af sten, grus og sand. På Hyldeholm nås én meter og på den yderste Langholm nås to meter. Nord for Langholm ligger Nørrerev på højde med Gershøj og Færgebrorev på Bognæs. Det er en forlængelse af åsen, der strækker sig gennem Bognæs.
Holmene i Roskilde Fjord er nogle af de ganske få områder i Danmark, der stort set henligger uden menneskelig påvirkning. Derfor er de af stor naturvidenskabelig interesse.
Lidt øst for Dybø findes et af fjordens virkelig bemærkelsesværdige fænomener, nemlig et dybt hul – heraf navnet Dybø – på over 30 meter i den ellers så lave fjordbund. Det antages opstået på grund af udstrømmende ferskvand.
Plantelivet
Kysterne og Skovholmene er for det meste dækket af tætte rørskove – tagrørsump . På Skovholmene findes dog også den sjældne samel samt strand-kvan . Langholm er græsklædt, men takket være mosegrisene, der ved deres aktiviteter skaber ”såbede”, findes der også rosen-katost , almindelig stedmoderblomst og asparges .
Hyldeholm er dækket af høje græsser, men her findes desuden almindelig katost samt naturligvis nogle få hyldebuske . Hvor der på kysterne er mere åbent findes strandeng med planter som jordbær-kløver , strand-asters , harril , læge-kokleare , samel , gåse-potentil , strand-kogleaks , sylt-star og eng-klaseskærm . I bunden af Borrevejle Vig findes et stort område med kæmpe-bjørneklo , der forsøges bekæmpet med fåregræsning.
Kystskrænterne har sommerhusområder som meget nære naboer. De er de enten dækket af høje græsser eller bevokset med buske og småtræer. Her er ask , rød-el , hyld , tjørn , slåen og rynket rose . Tranehalsen er yderst strandeng, længere inde strandoverdrev. Herfra kendes kendes jordbær-kløver , harril , strand-trehage , samel , smalbladet klokke , blodrød storkenæb , mat potentil , engelskgræs , blåhat , mark-krageklo , gul snerre og blæresmælde .
Dyrelivet
Roskilde Fjord er EF-fuglebeskyttelsesområde og et af vore allervigtigste områder for vandfugle.
På de lavvandede områder er der masser af muslinger, snegle, småfisk og krebsdyr.
I Lejre Vig yngler: sølvmåge , stormmåge , hættemåge , knopsvane , gråand , gravand , troldand , skeand , fjordterne , havterne , klyde , strandskade , vibe , ederfugl , toppet skallesluger , grågås og rødben .
På holmene er der som oftest ro og fred for rovdyr. Inderst i fjorden på Skovholmene yngler fugle, der er knyttet til ferskvand som toppet og gråstrubet lappedykker , grågås , blishåne og troldand , men der er også fjord- og havterne samt måger endda svartbag . På Langholm findes fjordens største knopsvanekoloni med ca. 150 reder, en stor sølvmågekoloni, pæne storm- og hættemågekolonier samt grågæs og troldænder. På Hyldeholm fandtes en stor hættemågekoloni, der blev udryddet af rotter og nu er under langsom genetablering.
Rotterne er et stort problem for fuglekolonierne. De er gode svømmere og kan, hvis de etablerer sig på holmene udrydde fuglene fuldstændigt bortset fra knopsvanerne og sølvmågerne, der kan forsvare sig selv og deres reder. Uden for yngletiden er fjorden et vigtigt fouragerings- og rasteområde for bl. a. troldænder , pibeænder og blishøns .
I området findes en stor bestand af mosegrise. De er fredelige vegetarer, fremragende svømmere og kaldes af nogle for vandrotter, selv om de ikke er i familie med rotterne. Mosegrisene spiller en stor rolle for floraen ved deres levevis, idet de ved deres gravning frilægger jord, der giver planternes frø mulighed for spiring. Mosegrisene udryddes til tider helt fra nogle af holmene af rotterne, hvilket straks fører til en forarmning af floraen. Heldigvis genindvandrer de hurtigt.
Kulturhistorie
Tidligere have to af Ledreborgs husmænd ret til høslæt og rørskær på skovholmene og de lidt nordligere liggende Hyldeholm og Langholm, mens de havde forbud mod at sætte kreaturer på græs af hensyn til de mange ynglende fugle.
Ture og seværdigheder
Download kort (PDF-fil)
1. Skovholmene
2. Tranehalsen med Lejre Ås udløb
Der er ikke ordnede adgangsforhold til fredningerne. Parkering findes ikke. Det er dog muligt til fods gennem sommerhusområderne at nå frem til kysterne, hvor der flere steder er kortere trampestier med flotte udsigter langs de høje smukke skrænter.
Den tætteste kontakt med fredningerne opnår man ved at sejle på vigen. Kano og kajak kan flere steder på holmene og kysterne trækkes op. Bemærk, at der af hensyn til ynglende fugle er adgangsforbud på holmene fra 15. april til 15. juli. Der kan parkeres ved Borrevejlecentret for enden af Borrevejlevej i Lindenborg. Herfra kan kano og kajak også sættes i vandet.
Der er badeplads med bro ved Borrevejle.
Vejbeskrivelse
<p> Der er busstop på Landevejen, vej 155.</p><p> Borrevejlecentrets P- plads N 55 39.182' 11 56.498'</p><p> <iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="https://maps.google.dk/maps/ms?hl=da&ie=UTF8&msa=0&t=h&msid=213685801281432675902.000499040e281de23f6e9&ll=55.654348,11.937761&spn=0.016803,0.030041&z=14&output=embed" width="350"> </iframe> <br/> <small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?hl=da&ie=UTF8&msa=0&t=h&msid=213685801281432675902.000499040e281de23f6e9&ll=55.654348,11.937761&spn=0.016803,0.030041&z=14&source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left"> Lejre Vig </a> på et større kort </small></p>
Fredningen og dens pleje
På vestsiden af Lejre Vig findes en eller måske rettere to fredninger af Lundby Strand for at sikre udsynet fra offentlig vej ud over vigen. Den lille fredning mod nord blev gennemført i 1947. Den væsentlig større fredning mod syd blev først gennemført i 1962, selv om der oprindelig blev rejst en samlet fredningssag hele arealet på 100 ha.
På østsiden af vigen er fredet et kystareal ved Mariedal i 1963 på ca. 25 ha mest for at beskytte kystskrænterne mod tilplantning af hensyn til indsynet.
I selve Lejre Vig indgår øgruppen Skovholmene, kommunens mindste ejerlav på under 0,5 ha, og de to noget nordligere beliggende lidt større holme Hyldeholm på to ha og Langholm på næsten fire ha i Ledreborgfredningen fra 1973. Øerne er også omfattet af den samlede fredning af Holmene i Roskilde Fjord fra 1985. På Tranehalsen finder afgræsning sted.
Link til fredningskendelse
Mariedal , 1963
Lyndby Strand , 1947
Lyndby Strand , 1962
Øer i Roskilde Fjord , 1993
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser
Lejre Kommune
Møllebjergvej 4
4330 Hvalsø
Tlf: 46464646