Koloniparken ved Lersø Park Allé
Introduktion
Som en lang grøn kile langs jernbanestrækningen fra Ryparken station og til Bispebjerg station ligger kolonihaver på rad og række. Området afsluttes med Lersøparken, der ligeledes er fredet.
Københavns Kommune har ønsket at sikre denne grønne kile mod bebyggelse, således at der også i de ydre kvarterer i byen er grønne områder. Hvis kolonihaveområdet ophører med at fungere som sådan, skal det overgå til park.
Lersøparken
Lersøparken ligger lige syd for Bispebjerg Hospital og er fin at gå en lille tur i, hvis man har brug for noget grønt under sin rekreation. Parken bliver brugt som boldbaner og skolehaver. Initiativet med skolehaver skal sikre at også børn uden adgang til haver får en indblik i, hvordan køkkenhaver fungerer og hvor “maden-på-bordet” kommer fra. De frodige skolehaver er gemt bag tjørnehække og gemmer bl.a. på klatretræer, krydderurter, gulerødder og frugttræer.
Lersøparken har fået sit navn efter den gamle, udtørrede Lersø, der engang strakte sig fra Nørrebrogade til Lyngbyvej. Lersøen var en af de få naturligt opståede søer på Østerbro, men den groede til som mose og blev i løbet af 1800-tallet helt tørlagt og fyldt med byggematerialer. Omkring år 1900 var Lersø-området stadig et vildt morads, hvor ”lersøbøllerne” holdt til i huler og hytter. En del af området blev så i årene 1908-1913 lavet til et offentligt anlæg, under navnet Lersøparken.
Kolonihaveparken
Kolonihaveområdet ved siden af Lersøparken er både et offentligt og et privat rum. Den grønne cykelrute skærer igennem arealet, som er organiseret i seks haveforeninger med i alt 398 haver. Du kan frit bevæge dig gennem området, som oser af mormors kolonihave. Imellem kolonihaverne findes mindre grønne pletter, som inviterer til picnic.
Vejbeskrivelse
GPS X:55° 42.753', Y: 12° 33.069'
<p> Fredningerne ligger i Bispebjerg-kvarteret i København. Man kommer til området ved f.eks. at køre fra indre by ad Tagensvej mod Bispebjerg. Drej ad Bispebjerg Bakke, hvorfra der kan parkeres og hvor der er en skøn udsigt over parken. Herfra kan man enten gå eller cykle gennem parken og videre ad den grønne cykelsti gennem kolonihaveparken til man kommer til Ryparken Station. Tag enten samme vej tilbage eller benyt S-tog til Bispebjerg Station, hvorfra der ikke er langt tilbage til udgangspunktet.</p><p> GPS-koordinat for udsigt ved Bispebjerg Hospital: <br/> <span class="eniro-gps-value eniro-gps-gps-value"> N 55° 42.706', E 12° 32.545' </span></p><p> <span class="eniro-gps-value eniro-gps-gps-value"> For adgang til kolonihaverne ved Ryparken Station: <br/> <span class="eniro-gps-value eniro-gps-gps-value"> N 55° 42.918', E 12° 33.470' </span> </span></p><p> <span class="eniro-gps-value eniro-gps-gps-value"> <span class="eniro-gps-value eniro-gps-gps-value"> Og adgang ved Lersøpark Allé: <br/> <span class="eniro-gps-value eniro-gps-gps-value"> N 55° 42.744', E 12° 33.088' </span> </span> </span></p>
Fredningen og dens pleje
Fredningen af Lersøparken er en såkaldt deklarationsfredning, dvs. at kommunen frivilligt selv har fået påført området en servitut om, hvordan det skal forvaltes og at påtalemyndighed er fredningsnævnet.
Kolonihaverne indgår i en samlet fredning af 8 Københavnske parkanlæg, som Københavns Kommune fremsatte i 2007. Men allerede i 1958 fremsatte Danmarks Naturfredningsforening et ønske om at frede de Københavnske parker. Det skete for en del af dem, men ikke alle. Og siden 1958 har sagen ligget til behandling indtil 2004, hvor fredningsmyndighederne aftalte at en fredningssag kun måtte have en sagsbehandlingstid på to år i fredningsnævnet. Københavns Kommune valgte så at fremsætte et nyt fredningsforslag for de 8 parker, hvori altså kolonihaveparken indgår. Fredningen gik igennem i 2009.
Link til fredningskendelser
Lersøparken , 1969
8 Københavnske parker (herunder kolonihaverne), 2009
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser
Københavns Kommune
Rådhuset
1599 København V
Tlf: 33663366