Hjortedalen
Introduktion
Hjortedalen er en spektakulær fredning. Meget dybe og smalle slugter er højdepunkter i dette fredede område, der står i forbindelse med Egtved og Vejle ådale.
Landskabet
Hjortedalen er det gamle navn for den øvre del af Vejle Ådal fra Randbøldal op til Gødding.
Fredningen ligger lige på den linje, hvortil isen nåede under den sidste istid. Flere brede og smalle dale har ført de smeltende ismasser fra hovedopholdslinjen mod vest ud over Randbøl Hede og videre mod det nuværende Vesterhav. Randmorænelandskabet et fremherskende.
De markante høje skrænter er skovbevoksede, mens dalbunden er uden træbevoksning. En del af dalen anvendes til dambrug, og ellers er der større åbne engarealer, der afgræsses. Hjortedalen er i dag et uforstyrret område. Der er flere natur- og kulturhistoriske spor og aktiviteter. Mod vest ligger f.eks. gravhøjene “Firhøje”, hvorfra der er udsyn over flere gravhøje og hedesletten mod vest. Endvidere går en del af Hærvejen igennem området.
Den brede Vejle Ådal er Østjyllands længste og mest markante tunneldal, dannet og udskyllet af sommersmeltevands-afstrømninger under sidste istids østjyske iskappe gennem tusinder af år. Vejle Ådal strækker sig i ca. 20 km mod vest fra Vejle og ca. 20 km mod øst ud i Vejle Fjord. Vejle Ådal og det omgivende østjyske morænelandskab udgør, sammen med Randbøl Hede og sandflugtslandskaberne i bl.a. Frederikshåb Plantage, en fantastisk nøgle til forståelse af landskabsdannelsen under og efter sidste istid. På Runkenbjerg i Vejle Ådal kan man angiveligt som det eneste sted i verden stå med en tunneldal på den ene side og en smeltevandsdal på den anden side.
Den øvre del af Vejle Å er en smeltevandsdal, dannet på meget kort tid efter iskappens tilbagetrækning, og den snævre stejle dal er dannet i et dæmningsbrud af dramatiske dimensioner. Grejsdalen er tilsvarende en smeltevandsdal dannet som et ”dæmningsbrud” med et stort fald og snævre, stejle skrænter. Der, hvor Grejs Ådal brød igennem til Vejle Ådal aflejredes ud for mundingen en lille bunke jord, hvorpå man etablerede Nørregade i det ældste Vejle.
Plantelivet
Vejle Ådals skrænter er mange steder relativt lidt forstyrrede og rummer gamle naturtyper i form af aldrig ryddet skov og vanskeligt opdyrkelige vældområder med et – må vi formode – ret oprindeligt dyre-, plante- og svampeliv.
Det fredede område består hovedsageligt af skov, men også med indslag af sø-, eng-, mose- og overdrevsarealer.
Dyrelivet
Blandt insekter i området findes bl.a. den vingeløse violet oliebille og dagsommerfuglen sortåret hvidvinge .
Vandstæren yngler i området og har gjort det i en årrække. Den ses især i Randbøldal. Nær vandet ses også bjergvipstjert og det ”blå” lyn, isfuglen .
Ravne svæver over skovene og sortspætte , grønspætte og stor flagspætte huserer imellem træerne. Også den store hornugle yngler i området. Musvåger og spurvehøge opholder sig også indenfor fredningens grænser.
Grævling , skovmår og odder ses også i fredningen. I åerne er der mange havørreder .
Odderen var her, som så mange andre steder, men forsvandt fra ådalen i 1994. Nu er den med sikkerhed officielt genregistreret i Vejle Ådal og er nu almindelig i hele ådalen. En af de rigtig gode succeshistorier om at det godt kan blive bedre og bedre, ikke kun værre og værre.
Ture og seværdigheder
Download kort og turmulighed (PDF-fil)
Et godt udgangspunkt for fire korte vandreture i Hjortedal-fredningen er at køre til Randbøldal-Museet. Der er skiltet fra rute 28 – Vejle-Vandel. Ved Randbøldal-museet udgår de fire ruter i meget kuperet terræn.
F.eks. går blå rute til Hjortedal: Den gamle landsbysti gennem skov og bebyggelse til Rodalvej. Derfra er der muligheder for at fortsætte op i Hjortedalen opstrøms og op til Markedspladsen og Randbøl Kirke – eller for at gå tilbage til museet langs Rodalvej.
Men ellers er der i hele Vejle Ådal en række fantastiske udsigtssteder. Bl.a.: Munkebjerg, Vejle Vindmølle, Himmelpind, Haraldskær, Blæsebakke, Rodbjerggaard, Tørskind Grusgrav, Refsgaardsvej, Runkenbjerg, Fortvad Bjerg, Springbjerg, Bindeballevej ved Potkærvej, Tingkærvad, Markedspladsen i Hjortedalen og Nørup Kirkedige.
Vejbeskrivelse
<p> Fra motorvej E 45 tages afkørsel 61. Følg rute 18 gennem Vejle og fortsæt videre gennem ådalen ad rute 28. Ved Gødding ligger fredningen lige syd for vejen. P-plads og udgangspunkt for ture kan være ved Randbøldal museet. Dette findes ved fra rute 28 ved Gødding at dreje mod Randbøldal ad Rodalvej.</p><iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=109072133245204789761.000476fdc80868afdbdef&ll=55.706031,9.274435&spn=0.016926,0.030041&z=14&output=embed" width="350"></iframe><br/><small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=109072133245204789761.000476fdc80868afdbdef&ll=55.706031,9.274435&spn=0.016926,0.030041&z=14&source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left"> Hjortedalen </a> på et større kort</small>
Fredningen og dens pleje
Hjortedalen, 140 ha, fredet 2008
Naturfredningsforeningen ønskede i 2003 dette smukke område fredet.
Fredningsnævnet besluttede i 2006 at frede området. Afgørelsen blev anket af tre lodsejere.
Formålet med fredningen er at sikre og forbedre områdets særlige naturlige, landskabelige, geologiske og kulturhistoriske værdier. Fredningen skal også hindre anlæg af en motortrafikvej mellem Vandel og Bredsten syd for den eksisterende vej. Efter planen skal den nye vej passere over Hjortedalen på en højbro.
I 2004 ændrer Fredningsnævnet opfattelse og vil alligevel ikke gennemføre fredningen. Begrundelsen er at veje af regional betydning alene bør kunne forhindres gennem en fredning, hvis det er nationale værdier, der står i vejen, eller hvis der er brugbare, alternative forslag.
Fredningsnævnet mener ikke, at området skal fredes, da store dele af det i forvejen er beskyttet. Samme år ophæver Naturklagenævnet fredningsnævnets afgørelse, og hjemviser sagen til fredningsnævnet til fornyet behandling.
Naturklagenævnet mener, at den sydlige linjeføring af motortrafikvejen medfører et markant og uopretteligt indgreb i det uforstyrrede naturområde. Da der samtidig findes andre, mere skånsomme vejgennemføringer, og da Hjortedalen i forvejen rummer store rekreative interesser, mener Naturklagenævnet, at fredningen bør gennemføres.
Naturklagenævnet gennemfører fredningen med et flertal.
Hjortedalen skal fremover fremstå som et natur- og skovområde med skovklædte skrænter, åbne enge, moser, heder, å, sø og overdrevarealer. Erstatningen udgør i alt næsten en halv million kroner.
Fredningen kan også ses i sammenhæng med en lang række andre fredninger, der tilsammen beskytter Vejle Ådal og de store hedesletter, hvor smeltevand aflejrede materialer:Det gælder den meget store Nybjerg Mølle-fredning, den store Grejs Ådal-fredning og denne nye fredning ved Hjortedalen ved Randbøldal – og til en vis grad har disse sammenhæng med den meget store Randbøl Hede-fredning af Jyllands største indlandshede.
Link til fredningskendelse
Hjortedalen , 2008
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser
Vejle Kommune
Skolegade 1
7100 Vejle
Tlf: 76810000
Læs også
Folder: Stier i Randbøldal, Vejle Kommune
Folder: Engelsholm og Gødding Skov, Naturstyrelsen
Folder: Vejle Ådal rundt på hjul