Frederiksdal Gods
Introduktion
Det fredede Frederiksdal Gods ved sydenden af Furesøen omfatter både Frederiksdal Storskov, Nybroskoven, Spurveskjulsskoven, Virum-markerne, Frederiksdal Fribad og næsten alle de bebyggede arealer i Frederiksdal.
Frederiksdal Storskov rummer en del gammel bøgeskov, blandt andet langs Furesøen. Et andet interessant område findes omkring Store Hulsø, der ligger meget uforstyrret og minder om urskov. Her kan man være heldig at se eller høre Danmarks største spætte, sortspætten. I skoven ligger flere såkaldte rillesten, hvoraf nogle har været vejvisersten, mens andre har været brugt til religiøse formål i oldtiden.
Et meget populært udflugtsmål, især på varme sommersøndage, er området omkring Frederiksdal Mølle. Her ved Mølleåens udløb i Furesøen udlejes der kanoer, og flere skovstier udgår herfra, blandt andet til Hjortholm Voldsted ved Furesøen. Stedet er også et populært udflugtsmål om vinteren, hvor der er gode muligheder for at se vandstær og isfugl omkring sluseporten.
Landskabet
Frederiksdal Gods er i alt på 278 ha. Godsets skove er på 197 hektar og består af Storskov (vest for Mølleåen), Spurveskjulsskoven (nord for åen) og Nybroskoven (syd for åen). Skoven er den eneste større, privatejede skovejendom i Nordsjælland. Terrænet er stærkt bakket og spreder sig ud mellem Furesøen i nord og Bagsværd Sø og den statsejede skov Bøndernes Hegn i syd. Mod øst ligger Lyngby Åmose.
I den midterste del af Frederiksdal Storskov skråner terrænet ned i en dyb, smuk lavning, hvor den 2,5 hektar store og op til 4 meter dybe Store Hulsø ligger. Den våde lavning strækker sig rundt om et aflangt bakkedrag, som kaldes Store Kobberholm, og videre i østlig retning mod Bagsværd Sø. Det særlige terræn gjorde det muligt at grave et system af karpedamme, der var adskilt fra hinanden med små dæmninger. Systemet var konstrueret på en sådan måde, at vandet etapevis kunne lukkes ud af dammene, og fiskene samles op i net på bunden af dammen.
De to mindre skovpartier mod øst, Spurveskjulsskoven og Nybroskoven, deles af Mølleåen eller Furåen, der her løber mellem Furesøen og Lyngby Sø. Åløbet kaldes også Fæstningskanalen, fordi det i 1887 blev rettet ud og uddybet i forbindelse med anlæggelsen af Københavns landbefæstning. Idéen med denne del af den københavnske landbefæstning var, at man i tilfælde af krig i løbet af nogle dage kunne føre 10 millioner kubikmeter vand fra Furesøen frem til Ermelunden og herfra skabe store oversvømmelsesområder til Øresund og til Vestvolden ved Kagsåen.
Plantelivet
Skovene er afvekslende med bøg, ahorn og gran. Områder med ældre bøgetræer findes flere steder, blandt andet ud mod Bagsværd Sø. Især ved Furesøens skrænter findes store, 100-250-årige træer. I den store lavning omkring Store Hulsø og langs Mølleåen findes sumpskov med rødel og birk . Om foråret er skovbunden visse steder dækket af hvide anemoner , mens bølget bunke dominerer andre steder. Nybroskoven er en fin svampelokalitet med flere gode spisesvampe.
Hvide anemoner dækker skovbunden. Foto: Biopix /Nils Sloth
Dyrelivet
Rådyret kan man være heldig at møde en tidlig morgenstund, og egernet kan man næsten ikke undgå at se. Der er en tæt bestand af ræve , og grævlingen findes stadig, selvom den er gået en del tilbage. Ræven og grævlingen besøger ofte villahaverne og supplerer kosten med både husholdningsaffald og udlagt foder. Mindre pattedyr som spidsmus , markmus og mosegris holder også til her. Vandflagermusen og dværgflagermusen kan man især opleve ved Furesøen på lune sensommeraftener.
Af fugle yngler den sjældne svaleklire, der er en skovvadefugl, og hvinanden , der er en lille dykand, som ruger i opsatte redekasser. Er man heldig, får man skovsneppen og hulduen at se. Af andre ynglende skovfugle kan nævnes stor flagspætte , sjagger , misteldrossel , spætmejse , træløber og kernebider , samt natugle , spurvehøg og musvåge . Også sortspætten , som er på størrelse men en krage, yngler i skoven.
Ved både Furesøen og Bagsværd Sø ses toppede lappedykkere , fiskehejrer og skarver året rundt. Fiskeørnen kommer regelmæssigt på besøg om foråret og i sensommeren. Om vinteren raster rigtig mange troldænder og et mindre antal store skalleslugere på søerne. Omkring sluseporten ved Frederiksdal Mølle er der gode muligheder for at se vandstær og isfugl om vinteren.
Vandflagermus er en almindeligt forekommende flagermus. Foto: Biopix /Jens Chr. Schou
Kulturhistorie
Allerede i slutningen af vikingetiden var der en vandmølle ved Furesøens udløb i Mølleåen ved Frederiksdal. Ved opstemning af søens vand fik man en mægtig møllesø at trække på, hvilket også gav en nøgleposition over for de mange møller nedenfor i åen. Det ældste navn for Frederiksdal Mølle er Langsøbjerg Mølle, men da den kom under bispeborgen Hjortholm, fik den navn efter denne.
Da Frederik 3. i 1668 byggede et jagt- og lysthus ved Hjortholm, fik møllen sit nuværende navn. Det var hensigten, at der omkring jagt- og lysthuset, også kaldet ”Det lange Hus på Bakken” skulle anlægges et barokt haveanlæg på begge sider af Mølleåen. Anlægget blev aldrig fuldført. I skoven øst for Kulhusvej ses det kunstige Sneglebjerg, som var en del af dette anlæg. Hensigten med Sneglebjerget var, at kongen i hestevogn kunne køre op på Sneglebjerget og nyde udsigten over området. Omkring Det lange Hus på Bakken blev der anlagt en lille terrassehave i 3 afsatser, hovedsagelig med køkkenurter. Mod nordøst, på skråningen neden for Spurveskjulsskoven, fik Frederik 3.’s svigerdatter dronning Charlotte Amalie anlagt en stor lysthave, også fordelt over 3 terrasser. Den blev helt færdig i 1680. På øverste terrasse blev der plantet frugttræer og andre udenlandske vækster, frugttræerne kom især fra egnene omkring Rhinen. Den midterste terrasse, der bagtil har en stenmur, var hovedsagelig prydhave, og her fik dronningen et lille lysthus. Der blev også opført et lille orangeri til sjældne planter. I begge haver var bedene formet som kongekroner og rigsvåben med skønne blomster.
Frederiksdal Mølle var kobbermølle i 1648-70, og desuden blev der drevet kornmølle. I 1673 blev møllen indrettet til papirfabrikation, men produktionen blev indstillet allerede omkring år 1700. Kornmøllen fortsatte dog. I begyndelsen af 1800-tallet forsøgte man igen med industridrift i forbindelse med kornmøllen, først med stampeværk og senere med papirfabrikation. I 1886 måtte mølleværket og en del af bygningerne vige til fordel for et større sluseanlæg, der indgik i Københavns befæstning. Tilbage er den nuværende bygning, det såkaldte strømhus.
I 1745 blev Frederiksdal Slot, et smukt, hvidpudset rokokopalæ, bygget af gehejmeråd Johan Sigismund Schulin efter tegninger af Nicolai Eigtved. Frederiksdal arrangerer tre gange om året klassiske koncerter med kunstnere fra hele verden. Der er offentlig adgang til disse koncerter.
Sophienholm, der ligger ved Nybroskoven og ejes af Lyngby-Taarbæk kommune anvendes til vekslende udstillinger af malerier og kunst. Det blev opført i 1769 som et landsted af generalpostdirektør Theodor Holm. Om sommeren arrangeres der koncerter og underholdning i parken, der er anlagt i engelsk stil.
På det lille næs hvor Furesøen løber ud i Mølleåen, lod bispen i Roskilde opføre en borg, Hjortholm, der blev ødelagt under Grevens Fejde i 1535. Bønder fra landsbyen Virum hentede i de følgende århundreder byggematerialer fra borgen. Den høj der ligger ved Hjortholm Voldsted, indeholder murrester, men har ellers intet med borgen at gøre. Den stammer fra en udretning af Mølleåen i 1880’erne.
I Frederiksdal Skov og den nærliggende Nørreskov findes en del sten med riller. Man kan også finde sådanne sten andre steder i Danmark. Nogle har tydelige spor af riller, mens andre har dybe udflækninger. Rillestenene menes at have været anvendt i kultiske handlinger og som vejvisersten. Andre mener, at rillerne primært har været anvendt som sigteretninger i forhistoriske, astronomiske solkalendere.
Ture og seværdigheder
Download kort og turforslag (PDF-fil)
I skovene og langs Mølleåen og søerne findes en del stier. Nogle af stierne, især langs Mølleåen, er også egnet for gangbesværede og barnevogne. Selv om Frederiksdal Skov er en privat skov, så medfører fredningen, at der er de samme adgangsmuligheder som i offentlige skove. Det er således tilladt at færdes til fods uden for stierne. Hunde skal føres i snor i hele det fredede område!
Udover vandreture er her flere andre rekreative muligheder. Med et lovpligtigt fiskekort kan man fiske frit ved Furesøen, og lige nord for Hjortholm findes en mindre badeanstalt. Rutebådene udgår fra Frederiksdal Mølle, og samme sted udlejes kanoer og robåde.
Turforslag
Følgende tur er cirka 3,5 km lang og kan gøres på under en time. Den tager sin begyndelse ved P-pladsen ved traktørstedet Den Gamle Have, tæt ved Frederiksdal Mølle. Først følger man stien langs Fæstningskanalen op til Hjortholm (kan være særdeles fugtig, alternativ følg sti på vestsiden af kanalen), og herfra følger man kyststien vestpå, ad Langelinie. Efter cirka 600 meter tager man den sydgående skovsti (den anden sydgående sti efter det åbne område Søbakken) ned til Store Hulsø. Den går man rundt om, mod uret, hvorefter man følger skovstien østpå. Ved nordenden af Bagsværd Sø tager man Søvej og Kulhusvej op til udgangspunktet.
Seværdigheder
Numrene herunder henviser til markeringer på kortet, som du kan downloade ovenfor.
P. P-plads.
1. Frederiksdal Slot. Denne hvidpudsede rokokobygning er opført 1745. Den berømte zoolog Otto Fr. Müller var huslærer her i årene 1753-67. Der er ikke adgang til bygningerne.
2. Frederiksdal Mølle. Selve møllen blev revet ned i 1886 og kun det såkaldte strømhus er tilbage af mølleanlægget fra 1600-tallet. Omkring sluseporten er der gode muligheder for at se vandstær og isfugl om vinteren.
3. Kanosejlads. Her udlejes kanoer og robåde, og rutebåde til søerne udgår herfra.
4. Hjortholm Voldsted. Fra den lille høj er der god udsigt over søen.
5. Bøgetræer. Langs Furesøen er der en meget smuk, gammel bøgeskov.
6. Store Hulsø. En stille skovsø på 2,5 hektar, som tilbage i 1600-tallet på grund af en opstemning havde en vandflade på over 10 hektar.
7. Karpedamme. I den lavning hvor Store Hulsø også ligger, blev der anlagt en række fiskedamme. I 1600- og 1700-tallet var karpen en populær spisefisk på Frederiksdal Slot, der på den tid var ejet af skiftende konger og dronninger. Af dammene findes i dag kun spor af dæmningsværker, samt en lille, restaureret dam nord for Kulhusvej.
Vejbeskrivelse
<p> Frederiksdal Skov ligger syd og sydøst for Furesøen, mellem Virum og Bagsværd.</p><p> <b> Vejbeskrivelse </b> <br/> Kommer man sydfra ad Lyngby Omfartsvej (rute 201) køres af ved Skovbrynet, hvorefter man drejer til venstre ad Hummeltoftevej. Den fortsætter man ad frem til Frederiksdalvej, som man drejer til venstre ad, og snart er man ved Frederikdal Mølle. Kommer man nordfra, ad Kongevejen (rute 201) , drejer man af ved Virumvej og fortsætter ad denne frem til Frederiksdalvej, som man drejer til venstre ad, og snart er man ved Frederiksdal Mølle.</p><p> <b> Offentlig transport </b> <br/> S-tog til Lyngby Station. Her skiftes til busrute 191, der kører forbi Sophienholm og Frederiksdal Mølle, og videre til Sorgenfri Station.</p><p> GPS-koordinater viser til P-pladsen ved traktørstedet Den Gamle Have, ved Frederiksdal Mølle. <br/> <iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=109072133245204789761.000475b728f86a5cb8297&ll=55.784006,12.42691&spn=0.033785,0.060081&z=13&output=embed" width="350"> </iframe> <br/> <small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=109072133245204789761.000475b728f86a5cb8297&ll=55.784006,12.42691&spn=0.033785,0.060081&z=13&source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left"> Frederiksdal skov </a> på et større kort </small></p>
Fredningen og dens pleje
Frederiksdal Gods er på i alt 278 hektar og blev fredet i 1943. Det skete som følge af en overenskomst mellem staten, lokale myndigheder, fredningsmyndighederne og ejeren af Frederiksdal Slot, lensgreve Sigismund Schulin. Formålet var at beskytte de ”skønne Skove med deres naturlige Terræn…(samt den) gamle Gaard med Park og Landbrug… (og for at) være aabnet for Offentligheden”. I dag er det stadig Schulinfamilien, der ejer Frederiksdal Skov og forvalter den, så der også tages hensyn til skovens store naturmæssige og landskabelige værdier.
På Miljøstyrelsens hjemmeside – viser ti fotografier, hvorledes Frederiksdalsskovene behandles på en særlig, naturvenlig måde.
Fredningens vigtigste område, i biologisk henseende, er Store Hulsø og det tilstødende 18 hektar store vådområde, der begge har et meget værdifuldt plante- og dyreliv. Dette område trues af nogle vandindvindingsplaner, som Bagsværd Vandværk har i den statsejede naboskov, Bøndernes Hegn. Disse planer er Danmarks Naturfredningsforenings lokalkomite i Lyngby-Taarbæk Kommune imod.
Link til fredningskendelse
Frederiksdal , 1943
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser:
Lyngby-Taarbæk Kommune
Rådhuset
Lyngby Torv
2800 Kgs. Lyngby
Tlf. 45973000
Læs også:
Miljøministeriets Natura2000-området Øvre Mølleå, Furesø og Frederiksdal skov
Miljøstyrelsen, Frederiksdal Skovdistrikt