Vandet Sø
Introduktion
Den 480 hektar store og 20 meter dybe Vandet Sø er en af landets reneste søer. Den er en såkaldt karstsø, dvs. en næringsfattig sø på kalkbund, som har vandtilstrømning gennem sprækker i kalken. Søen og dens nærmeste omgivelser blev fredet i 1977. Det skete for at bevare de smukke udsigter omkring søen, men også for at beskytte de naturvidenskabelige værdier. Ved vestenden af søen ligger således det meget værdifulde Kvadderkær, på hvis enge der vokser vilde orkidéer som sumphullæbe. Et par steder kan offentligheden komme helt ned til søen, hvor der er mulighed for badning og lystfiskeri. Interessant er også Vester Vandet Kirke, der blandt sit inventar har et fire meter høj standur fra 1754.
Vandet Sø fra nordsiden. Foto: Søren Olsen
Landskabet
Vandet Sø er en afsnøret havbugt, og i landskabet omkring søen ses de gamle kystskrænter fra stenalderen. Det gamle klitlandskab omkring søen er meget bakket, og visse steder er der så høje og stejle skrænter, at der er trapper ned til søen. Undergrunden er for en stor del kalk- og kridtaflejringer, hvilket forklarer mange ejendommeligheder ved søen.
Den 480 hektar store sø er en såkaldt karstsø, som ligger i en fordybning i kalkgrunden. Den er opstået dels ved sprækkedannelser og dels ved jordfaldshuller i de underliggende kalkformationer. Jordfaldshullerne er opstået ved, at syreholdigt vand har opløst kalken. Søen har en maksimumdybde på 20,5 meter og en middeldybde på 9 meter. Det dybeste sted ligger lige midt i søen.
Vandet Sø har to overjordiske tilløb, Skadkær Bæk og Rindbæk. Skadkær Bæk er en kanal, der løber ud i søens sydøstlige hjørne, mens den vandrige Rindbæk er en mindre å på cirka to kilometer, som løber ud i søen midt på den sydlige bred. På sin vej ud til Vandet Sø løber Rindbæk gennem den kunstigt opstemmede Rindbæk Sø i Vandet Plantage. Da Vandet Sø modtager næringsholdigt vand fra tilløbene, er den ikke så udpræget karstsø som den nærliggende Nors Sø. Vandet Sø har udløb i Vesterhavet via Klitmøller Å, der ligger i søens nordvestlige hjørne. Et område øst for Vandet Sø er inddæmmet areal, og afvandingen sker ved hjælp af en pumpestation ved Vandetvej.
Klitplantagerne omkring søen er oprettet for at holde på flyvesandet, der hævede området gennem flere århundreder. De er grundlagt i slutningen af 1800-tallet og er senere udvidet ved yderligere jordkøb i perioden 1930-50. Nystrup og Vilsbøl Plantager har begge en vestlig del beliggende på hævet stenalderhavbund, og her er væksten generelt ringe. Længere mod øst findes der fedt, kalkholdigt moræneler under flyvesandet. Det giver bedre vækstforhold til træer og urter i de områder, hvor sandlaget ikke er så tykt.
Sti langs Vandet Sø. Foto: Søren Olsen
Plantelivet
I Vandet Sø findes vandplanter som tornfrøet hornblad , børstebladet vandaks , kredsbladet vandranunkel og strandbo . På vestsiden af Vandet Sø, omkring afløbet til Klitmøller Å, findes en artsrig bredvegetation med arter som brudelys , tagrør og bredbladet mærke . Langs syd-og østbredden findes også lidt bredvegetation, mens den er meget sparsom langs nordsiden på grund af kalken. På nordsiden (ved Bleghule) ligger dog en kalkskrænt med en vældpræget eng, hvor der vokser sjældne arter som purpur-gøgeurt og stivhåret kalkkarse .
På de våde enge, i det vidtstrakte Kvadderkær ved søens afløb, findes en række fattig- og ekstremrigkær med arter som sump-hullæbe og rødlistearten dværgulvefod . Her vokser også andre orkidéer, for eksempel plettet gøgeurt , og mere almindelige arter som gul iris , spæd mælkeurt , blåtop , vibefedt og trævlekrone .
På hedeområder ved søen vokser blandt andet hedelyng , bølget bunke og revling , men også smalbladet høgeurt , klokkelyng , hulkravet kodriver , kornet stenbræk og tormentil . I plantagerne vokser overvejende nåletræer som bjerg-fyr , contorta-fyr , skov-fyr og sitka-gran , men på den bedre jord i den østlige del indgår en del løvtræer som bøg , eg , birk og ask .
Sump-hullæbe lever ved kalkrige jorde. Foto: Biopix /A.N.
Dyrelivet
Søen har en fin fiskebestand, der dog domineres af aborre og skalle , men også rummer gedde , ål , helt og rudskalle , foruden trepigget og nipigget hundestejle . Ved søen gør odderen sig til gode med aborrer og skaller , men man ser ikke meget til den. Der er større chancer for at få øje på en ræv eller et rådyr i området. Plantagerne har også en voksende bestand af krondyr og grævlinger .
Af søens ynglefugle lægger man især mærke til de mange toppede lappedykkere . Men både knopsvane , gravand , troldand og hvinand hører også til de faste ynglefugle, sammen med vadefugle som strandskade og rødben . På de mere åbne områder yngler rødrygget tornskade . I plantagerne er der ravne , grønspætter og skovhornugler .
Fra forår til efterår ses traner ved og omkring søen, da de yngler i stort tal i det nærliggende Hanstholm Vildtreservatet. Sensommer og efterår giver mulighed for fiskeørn , der lokkes af det rige fiskeliv i søen. Sædgæs , grågæs og kortnæbbede gæs ses på søen og på marker og enge i nærheden. Rovfugle som vandrefalk , kongeørn og havørn besøger også området.
Tranen kan man altid genkende. Foto: Klaus Malling Olsen
Kulturhistorie
Egnen omkring Vandet Sø har siden middelalderen været plaget af sandflugt, og syd for søen, hvor Nystrup Klitplantage nu ligger, nåede sandflugten 14 kilometer ind i landet. Øst for søen har sandflugten ikke hærget, da sandet blev opfanget af søens vand.
I 1792 indledte man en systematisk sandflugtsbekæmpelse , hvilket betød, at klitarealer blev fredet mod kreaturgræsning. Bønderne skulle møde i klitterne et bestemt antal dage for at hjælpe med at plante hjælme og lave diger. Nystrup Klitplantage blev anlagt i 1889 på jord, som staten erhvervede for 18 kr. pr. hektar. Vilsbøl Klitplantage blev anlagt i 1902 med flere hundrede felter på 21 gange 21 meter. Hvert felt blev beplantet med forskellige træarter, hvilket har givet en blandet skov.
Omkring søen findes en del gravhøje fra bronze- og jernalder, blandt andet Edshøjene nord for Vester Vandet Kirke. Da man i sin tid byggede skolen i Vester Vandet, fandt man en gravplads med stensatte grave fra jernalderen, som indeholdt talrige smykker og lerkar. En af gravene kan ses i skolegården. Vester Vandet Kirke er en romansk kirke, der er usædvanlig, fordi den mangler en korbygning. Det store apsis går direkte over i langhuset.
Måske helt frem til tidlig middelalder kunne man sejle ind til Vandet Sø fra havsiden via Klitmøller Å. I de seneste år er der gjort adskillige fund af mønter og ædelmetaller, som peger på, at der ved overgangen mellem vikingetid og middelalder var en handelsplads mellem Øster Vandet og Vester Vandet. Afløbet fra Vandet Sø, Klitmøller Å, har tidligere leveret vand til de tre vandmøller i Klitmøller.
Ture og seværdigheder
Download kort og turforslag (PDF-fil)
Vandet Sø og de nærmeste omgivelser byder på udflugtsmuligheder på alle årstider. Afmærkede stier leder frem til seværdighederne, og folderen ”Klitplantagerne ved Vandet Sø” (vandreture nr. 34) kan være en hjælp. Fiskekort kan købes til den vestlige bred af søen. Der er gode badepladser ved Søvej i Nystrup Plantage (på vestsiden) og ved Årbjerg Næs (på nordsiden), hvor der udlægges en badebro i sæsonen.
Turforslag
En bil- eller cykeltur rundt om søen kan anbefales. Begynd for eksempel på Årbjerg Næs, et offentligt areal med god udsigt over søen og en trappe ned til søbredden. I Vester Vandet besøges eventuelt Edshøje og kirken. På sydsiden af søen kan man gøre et stop på det åbne areal Kronens Hede, og herefter køre ud ad Søvej (fra vejen mellem Klitmøller og Vang) til det offentlige areal ved søbredden. Her findes en bål- og grillplads, bademuligheder og en dejlig udsigt.
Seværdigheder
Numrene herunder henviser til markeringer på kortet, som du kan downloade foroven.
1. Kvadderkær. Et meget værdifuldt vådområde med flere sjældne planter.
2. Bleghule. En kalkskrænt (litorinakyst) med en vældpræget eng ved foden.
3. Årbjerg Næs. Et højtliggende, offentligt areal med en trappe ned til søen.
4. Edshøje. En grusvej forbi ti gravhøje, hvorfra der er en storslået udsigt over Vandet Sø.
5. Kronens Hede. Et åbent område med et par gravhøje og planter som guldblomme og hedemelbærris.
6. Vodbakke. Fra P-pladsen ved Søvej går en afmærket sti gennem (og delvis rundt om) den artsrige mose, med planter som maj-gøgeurt og eng-kabbeleje.
Vejbeskrivelse
<p> Vandet Sø ligger syd for Hanstholm, sydøst for Klitmøller og cirka 10 km nordvest for Thisted.</p><p> <i> Vejbeskrivelse <br/> </i> Fra Thisted kører man nordpå, ud ad rute 26, til Skinnerup, hvor man drejer mod nordvest ad rute 557, der løber nord om søen.</p><p> <i> Offentlig transport <br/> </i> Busrute 322, der kører mellem Thisted og Hanstholm over Klitmøller, standser i Vester Vandet.</p><p> <i> GPS-koordinater <br/> </i> Ovenstående koordinater viser P-pladsen ved Årbjerg Næs.</p><p> <iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&msa=0&t=h&msid=109072133245204789761.0004952862e7b947ff3f4&ll=57.018216,8.559208&spn=0.032707,0.060081&z=13&output=embed" width="350"> </iframe> <br/> <small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&msa=0&t=h&msid=109072133245204789761.0004952862e7b947ff3f4&ll=57.018216,8.559208&spn=0.032707,0.060081&z=13&source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left"> Vandet Sø </a> på et større kort </small></p>
Fredningen og dens pleje
I 1977 blev Vandet Sø med omgivelser fredet, i alt 843 hektar med søens areal. Det skete af naturvidenskabelige grunde, men også for at sikre udsigten fra Thisted-Klitmøllervejen over søen og klitplantagen syd for den. Fredningen skulle også sikre og beskytte søens vældenge med deres særlige planteliv. Allerede i 1950 blev der udarbejdet et naturvidenskabeligt motiveret fredningsforslag for at beskytte de særdeles artsrige ekstremrigkær i Kvadderkær. I løbet af de følgende to årtier blev spørgsmålet om fredning af hele søen og de nærmeste omgivelser rejst flere gange. Men først i 1970 – efter pres fra Danmarks Naturfredningsforening – kom der gang i forhandlingerne med lodsejerne.
I 2001 blev der foretaget en botanisk beskrivelse af Kvadderkær og Tørvekær, hvilket medførte en naturplejeplan. I årene herefter blev dele af området ryddet for pil. Desuden blev der lavet en indhegning med kreaturafgræsning og anlagt to broer over åen, så dyrene kunne komme over til sydsiden og græsse i et kalkkær med sjældne planter.
Det er, efter seneste afgørelse fra Natur- og Miljøklagenævnet, tilladt at windsurfe på den østlige del af Vandet Sø, hvilket mange windsurfere benytter sig af, især når vinden på havet ved Klitmøller er for hård. Flere windsurferskoler holder til ved Vandet Sø, hvor mindre øvede prøver kræfter med surfing. For at beskytte dyrelivet i og omkring Vandet Sø rejste DN en fredningssag, og i begyndelsen af 2015 blev det i Natur- og Miljøklagenævnet besluttet at begrænse vindsurfingen til den østlige del af søen, samt at forbyde al sejlads på mere end fem knob – eller 9,26 kilometer i timen. Kitesurfing er i den forbindelse også blevet forbudt.
Link til fredningskendelse
Vandet Sø , 1977
Vandet Sø, 1961
Vandet Sø, 2015
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser
Thisted Kommune
Asylgade 30
7700 Thisted
Tlf. 99 17 17 17
Skov- og Naturstyrelsen, Thy
Søholtvej 6
Vester Vandet
7700 Thisted
Tlf. 97 97 70 88
Læs også
Folder: Klitplantagerne ved Vandet Sø , vandretursfolder nr. 34, Naturstyrelsen.
Folder: Vestkyststien Agger-Bulbjerg , Naturstyrelsen, folder nr. 31.
Miljøministeriet Natura2000-område: Hanstholmreservatet, Hanstholmknuden, Nors Sø og Vandet Sø
Jørgen Nordkvist: Min grønne plet: Kvadderkær – et besøg værd, Naturnyt nr 1, 2008, udgivet af Biologisk Forening for Nordvestjylland.