Ulvshale – Nyord
Introduktion
Ulvshale, som er nordøstspidsen af Møn, er et populært område. Her har mange købt sommerhus, og der er også indrettet en campingplads til de mange besøgende. Og det er ikke noget tilfælde, at folk søger til Ulvshale. Her ligger en god badestrand og en pragtfuld varieret skov, her er store enge og en lille hede, og der er gode adgangsmuligheder til det hele, fordi store områder ejes af staten. Oven i det hele kommer så, at man hurtigt kan komme til den lille særprægede ø Nyord, hvor der både er usædvanlige naturoplevelser og kulturoplevelser.
Landsbyen Nyord på øen Nyord er en af Danmarks bedst bevarede landsbyer. Foto: Jan Kofod Winther
Landskabet
Halvøen Ulvshale, der rager ud fra Møns nordvestlige del, er et såkaldt marint forland, som består af en række mere eller mindre parallelle strandvolde af rullesten. Stenene, der overvejende er flintesten, stammer fra Møns Klint. Efterhånden, som havet har nedbrudt klinten, er kridtet blevet vasket bort, og den tungere flint i kridtet er blevet ført langs kysten mod vest til Ulvshale. Her er strømmen aftaget i styrke, så stenene gennem mange år er blevet aflejret. Strandvoldene kan ses ikke blot omkring de store græssede engarealer på den nordlige del af Ulvshale men også langt inde i Ulvshaleskoven.
Syd for Ulvshaleskoven ligger en lille hede, en landskabstype, som er meget usædvanlig for landsdelen.
Øen Nyord består af en opdyrket moræneknold, hvis højeste punkt ligger 15 meter over havet. Landsbyen Nyord By ligger ud til vandet på sydsiden af denne knold. Øst for moræneknolden ligger udstrakte områder med strandenge og rørsumpe. Strandengene på Nyord er dannet af mudderaflejringer fra havet og er nogle af de største i det østlige Danmark.
Plantelivet
I skoven på Ulvshale, der nogle steder har karakter af naturskov, vokser Danmarks største og sundeste bestand af småbladet lind . Også et anden af vores mere sjældne træer findes flere steder i skoven – tarmvrid-røn . Men ellers består skoven mest af eg , avnbøg , ask og skov-fyr . Omkring gangstien til Gåsesøen findes en meget fin ellesump, hvor det våde terræn overskues bedre end de fleste andre steder.
På den lille hede syd for Ulvshaleskoven domineres vegetationen af hedelyng og ene , og i de fugtige lavninger kan man finde kæruld og den insektædende rundbladet soldug .
På stranden ud for P-pladsen umiddelbart vest for campingpladsen står en flot bestand af den ualmindelige filtet hestehov .
Strandengene på Nyord har en meget rig flora, men er ikke tilgængelige. Blandt de karakteristiske planter kan nævnes nogle få som strandarve , harril , strand-trehage og strand-asters . Strand-siv , som er karakteristisk for Danmarks sydlige strandenge, danner nogle steder store bestande.
Strand-kogleaks danner store bestande i strandrørsumpen.
Foto: Biopix /Nils Sloth
Dyrelivet
Fuglelivet på Ulvshale begrænser sig hovedsageligt til kyststrækningerne. Især kan man se mange vandfugle på Ulvshale Nordstrand og på vandfladerne ud for stranden. Her raster en del vadefugle i fuglenes træktid, for eksempel flere arter af ryler , og ofte ligger der mange ænder og ikke mindst svaner i farvandet ud for stranden. Engfuglene har det ikke godt på Ulvshale, hvor især prædation fra ræv og krage samt tilgroning med birk, tagrør og buske er årsager. Endvidere er manglende fugtighed en årsag.
I den lille Gåsesø fouragerer en del ænder, blandt andet krikand , skeand og den sjældnere knarand .
Fuglelivet på Nyord er dog langt rigere end på Ulvshale, og Nyord er en kendt fuglelokalitet. Mængder af ænder, gæs og vadefugle fouragerer på strandengene året rundt, og flere af dem yngler også. Den mest karakteristiske ynglefugl blandt vadefuglene er den store kobbersneppe , der her har et af sine sidste holdepunkter i det østlige Danmark. Endvidere strandskade , klyde , vibe , rødben , engryle og gul vipstjert ses blandt engfuglene. Store flokke af grågås , bramgås og canadagås holder til i området i vinterhalvåret, og farvandet ud for strandengene er tæt besat med blandt andet pibeand og knopsvane . De mange fugle lokker også rovfugle til, og regelmæssigt ses der havørn og vandrefalk på jagt efter noget at æde. I vinterhalvåret er man næsten sikker på at se musvåge , fjeldvåge og blå kærhøg ved et besøg på Nyords enge. En helt særlig attraktion er de mange svaler af forskellig art, der samles i Nyord By i sensommeren. Her sidder de i mængder på tråde og andre udsigtspunkter.
Ved siden af fugletårnet ved Nyord er der nu opført en lille platform med en rampe, så kørestolsbrugere har mulighed for at se ud over fuglene på engene.
På Nyord er der gode muligheder for at høre den fløjtende lyd fra grønbroget tudse , som har gode betingelser på strandengene.
Stor kobbersneppe er en karakteristisk vadefugl på strandenge. Foto: Klaus Malling Olsen
Kulturhistorie
Strandvoldene på Ulvshale består mest af flint. Langt de fleste flintesten er blevet formet til runde kugler af havet, og denne såkaldte kugleflint har været udnyttet til maling af cement. Kugleflinten på Ulvshale blev udvundet indtil 1974, hvor stålkugler afløste flintekuglerne i produktionen. Rester af udgravningen kan stadig ses omkring broen til Nyord.
Nyord By er en af Danmarks bedst bevarede landsbyer. Under udskiftningen i 1800-tallet, da man lagde marklodder sammen til rationelle større enheder, flyttede man mange gårde fra landsbyerne ud i nærheden af markerne. Men på Nyord lod man gårdene blive liggende i det gamle landsbyfællesskab. Derfor er den hyggelige Nyord By i dag et af de få steder i landet, hvor man kan få en fornemmelse af, hvordan en landsby så ud før i tiden. Bemærk det overkalkede bindingsværk i husene.
Ture og seværdigheder
Download kort og turforslag (PDF-fil)
Når man har passeret campingpladsen på Ulvshale, kan man dreje til højre. Her ligger en P-plads (N 55º 2’ 26.30” E 12º 16’ 46.94”). Denne P-plads er et godt udgangspunkt for en gåtur på Ulvshale Nordstrand, der ligger lige ud for P-pladsen.
Fortsæt ad vejen gennem Ulvshale Skov. På et tidspunkt passerer man en hedestrækning på venstre hånd. Parkeringsforholdene her er dårlige, men det er en god oplevelse at gå gennem den røde låge og en tur på heden.
Lidt længere fremme ad vejen er der en P-plads (N 55º 2’ 44.15” E 12º 15’ 31.36”) ved Ulvshale Naturcenter. Herfra kan man følge en sti til Fugletårnet ved Gåsesøen. Kom først på dagen, da der ellers er modlys! P-pladsen er også udgangspunkt for to afmærkede vandreture på Ulvshale.
Fortsæt ad vejen indtil den når broen til Nyord. Her er der en P-plads (N 55º 2’ 56.34” E 12º 14’ 39”) hvor man kan gøre et holdt for at se ud over Ulvshale Løb mellem Ulvshale og øen Nyord.
Kør videre over broen til Nyord og hold godt øje med fuglelivet på Nyord Enge. Midt på engene står et fugletårn ved en mindre P-plads (N 55º 2’ 55.00” E 12º 13’ 4.20”), hvorfra der er god udsigt over engene. Rampe for kørestolsbrugere.
Fra fugletårnet kan man fortsætte til Nyord By.
Vejbeskrivelse
<p> I Stege køres i retning mod Ulvshale. Vejen fører langs Stege Bugt, hvor nogle af de fredede kyststrækninger ligger på venstre hånd. Efter nogle kilometers kørsel, slår vejen en skarpt sving til venstre, og nu er man på Ulvshale. Se nærmere under Turforslag og seværdigheder.</p><p> <b> Offentlig transport <br/> </b> Bus 62 fra Vordingborg st. mod Stege. Derefter Bus 630 mod Ulvshale.</p><iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=109072133245204789761.00047568c675609c947c6&ll=55.046319,12.237053&spn=0.068843,0.120163&z=12&output=embed" width="350"></iframe><br/><small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=109072133245204789761.00047568c675609c947c6&ll=55.046319,12.237053&spn=0.068843,0.120163&z=12&source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left"> Ulvshale og Nyord </a> på et større kort</small>
Fredningen og dens pleje
Størstedelen af halvøen Ulvshale er fredet (629 hektar), og kun et par sommerhusområder ligger som øer i det fredede landskab. Fredningen er blevet gennemført over fem gange, og ved den femte fredning kom også nogle af de tilknyttede kystområder syd for Ulvshale med.
Den første fredning skete allerede i 1929, hvor Ulvshaleskoven blev fredet. I 1947 fulgte så fredningen af heden og de fugtige områder Vedelen og Luddeholme. Siden kom turen til strandfællederne nord for Ulvshaleskoven, som blev fredet i to omgange, nemlig i 1972 og 1974. Endelig kom den sidste fredning i 1980, hvor strandengsområdet Horsnæs og kysten syd for Ulvshale kom med. Fredningerne skete for at bevare den særprægede natur i området og også med henblik på at standse den sten- og grusgravning, der truede med at ødelægge væsentlige dele af halvøen.
På øen Nyord er 478 hektar fredet, og det er kun selve Nyord By og kirkegården, som ikke er med i denne fredning. Fredningen kom i 1975.
Knap halvdelen af de 400 hektar strandeng på Nyord ejes af Fugleværnsfonden under Dansk Ornitologisk Forening. Fonden har siden 1971 opkøbt parceller med henblik på at sikre fuglelivet på engen bedst muligt.
Store områder på både Ulvshale og Nyord plejes for, at de ikke skal vokse til. Engene nord for Ulvshaleskoven afgræsse permanent for, at græsset ikke skal blive for langt, så vadefuglene ikke befinder sig godt. Det samme sker på strandengene på Nyord, hvor græsningen dog kun finder sted i sommerhalvåret. Større områder af den lille hede på Ulvshale er i flere omgange blevet ryddet for træer og buske, så landskabet er blevet mere åbent, og her har i en del år gået får for at holde vegetationen nede.
Ulvshale og Nyord ligger i et Ramsarområde og er EF-fuglebeskyttelsesområde. De omgivende vandområder er vildreservat.
Link til fredningskendelser
Ulvshale , 1980 (delvist erstattet af nyere fredning, revideret fredning Ulvshale Skov, 2016)
Nyord , 1975
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser:
Vordingborg Kommune
Valdemarsgade 43
4760 Vordingborg
Tlf. 55363636
Læs også:
Folder om Ulvshale Skov – sansestien (PDF-fil)
Miljøministeriets Natura2000-område: Havet og kysten mellem Præstø Fjord og Grønsund
Naturstyrelsen Vildtreservatet Ulvshale-Nyord
Miljøministeriet om Ulvshale og Nyord