Tøndermarsken og Magrethekog
Introduktion
Tøndermarsken er dét danske landskab, der på fornemmeste vis illustrerer sammenhængen mellem menneskelig udnyttelse og mangfoldig natur. Ikke mindst den nyeste kog, Margrethe Kog, viser udviklingen i naturen. Samspillet mellem hav, land og kultur er enestående. Området indgår i Nationalpark Vadehavet.
Saltvandssøen ligger som en blå lagune i et landskab, der er præget af landbrugets virke. Foto: Jan Kofod Winther
Landskabet
Tøndermarsken er flad – og ligger allersydligst i den danske del af Vadehavet, hvor området grænser op til landegrænsen. De inddigede havområders silhuet brydes kun af enkelte træer og af de værfter, forhøjninger, hvor marskgårdene blev anlagt for at undgå oversvømmelser om vinteren og under stormfloder.
Igennem området løber Vidåen fra Rudbøl Sø og Magisterkogen i sydøst til Højer og Vidåslusen i nordvest. Syd for Vidåens udløb begynder det nyeste af de mange kog i marsken, Margrethe Kog. Vidåen afvander stort set hele Sønderjylland og en del af Nordtyskland (i alt 1400 km²) og er landets tredjestørste vandløb. Før digerne blev opført, løb åen ud gennem et stort delta ved Rudbøl.
Fra åen hentes vand til Danmarks eneste marskbevandingsanlæg. 400 kilometer vandkanaler anvendes for at føre vandet væk fra engene om vinteren og bevande området om sommeren. Området er opdelt i små fenner (græsningsarealer omkranset af afvandningsgrøfter). Dermed undgås indhegning af de mange græssende dyr, især får. I de gamle koge sydøst for Højer er kanalerne kastet til og marsken opdyrket.
Udenfor det yderste dige, Margrethediget, eller ”Det fremskudte Dige” som diget fra 1981 mindre prosaisk kaldes, ligger Vadehavet, og der dannes til stadighed land søværts diget.
Bag diget ved Vidå-slusen ses de lavvandede vader.
Foto: Biopix/Jens Chr. Schou
Plantelivet
Selv om hovedindtrykket er græs, græs og atter græs, er der en righoldig flora, ikke mindst ved de mange kanalers bredder. Her vokser smukke arter som brudelys med de rødlilla blomster, gul iris , pilblad , vandrøllike og vand-klaseskærm samt adskillige arter af vandplanter, f.eks. vandstjerne og vandaks . Ved Margrethesøen, der også kaldes Saltvandssøen, er det salttålende planter som kveller , strand-asters , sandkryb og kødet hindeknæ , der falder i øjnene.
Der er kun få træer, der især vokser omkring gårdene.
Kveller findes ved saltenge og vader, da den er meget salttollerant. Foto: Thomas Eriksen
Dyrelivet
Fuglene dominerer. I de ydre koge findes stadig rimelige bestande af ynglende engfugle, selv om arter som vibe , stor kobbersneppe og rødben er gået stærkt tilbage. Også gråand , skeand , og gul vipstjert nyder de store engområder i Margrethe Kog. Brushanen , hvor hannen opfører en af de mest spektakulære danseopvisninger, har ynglet her, men foretrækker brakvand med lav saltholdighed, så derfor tilstræber man at skabe gode forhold, så brushanen igen bliver en talrig ynglefugl her.
I Magisterkogen og Rudbøl Sø ses rørdrum , rørhøg , hedehøg , skeand , atlingand, sortterne, og småfugle som savissanger , græshoppesanger og skægmejse holder til i rørskoven, hvor hundredtusinder af stære raster forår og efterår. I Saltvandssøen yngler de smukke sort-hvide klyder til i en koloni, og mange par viber yngler i Margrethe Kog.
I træktiden slår store flokke af gæs , ryler , viber , hjejler , regnspover , ænder og svaner sig ned på engene.
Rådyret trives også i dette fuldstændigt åbne landskab, og det er ikke ualmindeligt at se større flokke.
I kanalerne er vandet meget rent, og det er landets bedste levested for ferskvandssnegle. Af fisk findes gedder og ørreder , hundestejler og ål . I Vidåen holder den sjældne laksefisk, snæbelen , til.
Den grønne frø er meget almindelig overalt.
Viben er en karakterfugl for det danske landskab, men er i stærk tilbagegang. Foto: Biopix /Niels Sloth
Kulturhistorie
De første diger opførte friserne allerede for 1000 år siden. De var ganske lave og skulle sikre sommerafgræsning og bjergning af hø. I 1156 blev det højere dige mellem Højer og Rudbøl anlagt.
Landevejen løber på diget i dag. I 1692 blev Gammel Frederiks Kog inddiget, i 1861 Ny Frederikskog, og efter en voldsom stormflod i januar 1976 blev gamle planer om et fremskudt dige taget op af skuffen. De blev vedtaget af Folketinget i 1977 og diget indviet i 1982.
I 1970’erne rasede en heftig debat om, hvorvidt det eksisterende dige skulle forstærkes eller om der skulle bygges et nyt. Meget fuglerige forlandsarealer gik tabt mellem det gamle og ny dige.
Vest for det fremskudte dige skabes ikke i samme grad forland som ved de ældre, østligere diger, og dermed forringes et levested, der tiltrækker titusinder af rastende og trækkende fugle. For at råde bod herpå, blev Saltvandssøen anlagt. Til den pumpes havvand fra Vadehavet.
Tøndermarsken er landets eneste, beboede marskområde, og mange af de gamle gårde ligger på værfter, forhøjninger, i det flade land. Byerne Rudbøl, Tønder og Møgeltønder rummer adskillige bevaringsværdige huse.
Den særlige driftsform med afgræsning og det særprægede bevandingsanlæg har medført en særegen organisation af jordejerne, der har etableret sig med digegreve og kogsinspektører, og med regler for den enkeltes pligter i forhold til fællesskabet. Også det er af kulturhistorisk interesse.
Efter Genforeningen blev marsken afvandet i årene 1925 – 1930. Pumpestationer sendte vand fra engene ud i Vidåen, der blev forsynet med diger ved begge bredder. Naturen i området blev forarmet.
Lige nord for Tøndermarsken, fra Emmerlev Klev i syd til Ballum i nord, finder man det eneste sted i Vadehavet, hvor det ikke er nødvendigt med diger for at holde havet ude. På denne kyststrækning når Hjerpsted Bakkeø – sønderjyderne kalder det en geest – helt ud til havet. En skrænt danner afslutning mod havet, og nedenfor blotlægges store sandflader ved ebbe. Geesten er fra næstsidste istid, og på den ligger mange bronzealderhøje, hvad der ellers ikke er almindeligt i Vadehavsområdet.
Landskabet er meget åbent. Der er langt mellem de levende hegn omkring de marker, der ofte går helt ud til kanten af skrænten.
Ture og seværdigheder
Download kort og turforslag (PDF-fil)
Der er mange muligheder for at køre rundt i Tøndermarsken og gå på digerne. To markerede ture fører til dele af marsken. Man kan gå med telt og rygsæk ad diger fra Møgeltønder til Rudbøl og/eller Højer. Der er primitiv overnatningsplads på Pokkenbølgård.
Ved Højer Sluse (N 54º 57′ 16.70″ E 8º 41′ 26.89″) begynder en 6 km lang tur i Ny Frederikskog. Ved P-pladsen (N 54º 53′ 45.09″ E 08º 44′ 58.95″) lige nord for landegrænsen i Rudbøl går en knap 4 km lang tur ud i den østlige del af Gamle Frederikskog og følger bl.a. landegrænsen.
Når du nu er på denne egn, så kør også mod nord ad rute 419. Kør gennem Emmerlev til kroen. Herfra begynder Margrethe Diget, der blev anlagt efter en stormflod i 1976. Det slutter i Tyskland ved dæmningen til øen Sild.
Længere mod nord bør du køre gennem landsbyerne Hjerpsted og Ballum. Det er gamle byer, hvor gårdene aldrig er flyttet ud. I Hjerpsted er anlagt lave diger om haverne for at mildne klimaet. Begge byers kirker kan ses viden om og bruges som sømærker for skibsfarten. Ballum ligger på nordkanten af bakkeøen. De mange stråtækte huse ligger tæt sammen, og flere af dem har frisiske træk. Ballum Kirkes omgivelser er fredet, i alt 42 ha. I 1983 og året efter blev 300 ha af landskabet omkring Hjerpsted fredet på DN’s initiativ.
Er du i området fra september og oktober ud er det værd at gøre ophold ved vestenden af Rudbøl Sø. Op til en halv million stære skaber her begrebet ”sort sol”, når de i kæmpeflokke fejer rundt i luften over søen og til sidst sætter sig i rørskoven for at overnatte.
Vejbeskrivelse
<p> Vidåslusen, der ligger ved havdiget vest for Højer, er et godt sted at begynde besøget. Her er naturformidling og cafeteria. Fra slusen kan man i visse perioder gå fire km mod syd ind i Margrethe Kog langs indersiden af havdiget.</p><p> <b> GPS-koordinater <br/> </b> Ovenstående GPS-koordinater viser til Vidåslusen.</p><p> Nord for Højer Kanal ligger den nordlige, mindre del af kogen. Her er fri adgang.</p><iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=109072133245204789761.0004760817d7eeac55498&ll=54.973673,8.681774&spn=0.034484,0.060081&z=13&output=embed" width="350"></iframe><br/><small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=109072133245204789761.0004760817d7eeac55498&ll=54.973673,8.681774&spn=0.034484,0.060081&z=13&source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left"> Tøndermarsken </a> på et større kort</small>
Fredningen og dens pleje
1245 ha af Margrethe Kog med marsk, fersk eng, sø og å, fredet 1985.
Tøndermarsken blev ved lov fredet i 1988 (dækker Ny og Gammel Frederiks Kog, Rudbøl Kog, Magister Kog og arealer langs Sønderå).
Fredningens formål er at skabe en bedre fremtid for fuglelivet i denne del af Tøndermarsken. Derfor er der adgangsreguleringer og kun adgang i Margrethe Kog nord for kanalen, der fører Vidåens vand ud til slusen.
Det har medført mange diskussioner om, hvordan man kunne give fuglene bedre vilkår. Man blev enige om, at området ud til havdiget skulle være vådere. Derfor pumpes der vand ind i sommerhalvåret, men praksis i forbindelse med denne indpumpning af vand er forskellig, alt efter om det er ejernes interesser (produktion af hø) eller fuglefolkets interesser (gode betingelser i yngletiden), der har været vigtigst.
Såvel Danmarks Naturfredningsforening som Dansk Ornitologisk Forening har været bekymret for udviklingen, der siden fredningen har betydet markante tilbagegange for fuglene. Viben er gået 94 procent tilbage, stor kobbersneppe 66, rødben 80 og spidsand 100 procent. Den er altså helt forsvundet.
I de senere år har fødevareministeriet givet ekstra store tilskud til en landbrugsdrift, der tager store hensyn til fuglene. Tilskuddene vakte bøndernes interesse, og i 2005 var godt halvdelen af arealet omfattet af ordningerne. Fuglene har fået det lidt bedre, men nu udløber aftalerne og landmændene kan igen sænke vandstanden.
Frivillige aftaler kan derfor være problematiske. I stedet kunne staten købe hele området eller f.eks. foreslå en ny fredning, der helt præcist beskriver hvor meget der skal bevandes og hvornår.
Der har altid været politisk uenighed mellem lokalbefolkningen i dette område og ”administrationen” i Miljøministeriets Naturstyrelse. Den ene part har ikke forstået den anden og vice versa.
Link til fredningskendelser
Margrethe Kog , 1986
Tøndermarsken , 1988
Yderligere information
Om fredningen og dens pleje:
Tønder Kommune
Kongevej 57
6270 Tønder
Tlf: 74929292
Læs også:
Miljøministeriets Natura2000-område: Tøndermarsken og Magrethekog.
Tønder Kommune: Tøndermarsk-loven