Tibirke Bakker og Ellemosen
Introduktion
Tibirke Bakker er et landskab ved østkanten af Tisvilde Hegn nord for Arresø i Nordsjælland. Bakkerne består af store, bølgede moræneskråninger med græs, lyng, lidt trævækst og få huse. ”Udsigten”, 57 meter over havet, er bakkernes højeste punkt, og det hæver sig over Ellemosen mod syd og øst. I begyndelsen af 1900-tallet opførtes spredt sommerbeboelse i de dengang lyngklædte bakker, og billedkunstnere og forfattere som bl.a. Johannes V. Jensen søgte hertil.
I bakkerne går en sti fra Arresøs nordbred til Tisvildeleje. Der er skiltet til ”Udsigten” fra vejen, og herfra er en fremragende udsigt over hele området.
De sandede Tibirke Bakker byder på flot natur. Foto: Thomas Eriksen
Landskabet
Tibirke Bakker er et gammel sommerhusområde anlagt på de flyvesandsklitter, der var resultatet af de sandflugtsperioder, Danmark har gennemlevet. Fra man begyndte at bekæmpe sandflugten, til man fik nogenlunde kontrol over sandet, gik der omkring 100 år.
Sandsynligvis er det skovens udnyttelse, der har været afgørende for sandflugtens omfang. Dels tog kreaturernes græsning i skoven hårdt på bevoksningen, dels har befolkningens skovhugst på de magre, kystnære arealer medført en overudnyttelse af ressourcerne.
Fra “Udsigten” med kig mod Ellemosen. Foto: Thomas Eriksen
Plantelivet
Det sandede, kuperede område rummer stadig en del lyng og græs, men også træer. Det overdrevsagtige område har et rigt og mangfoldigt planteliv. Kornet stenbræk , mælkebøtte , hulkravet kodriver og knold-ranunkel er blandet nogle af arterne.
Kornet stenbræk har navn efter små yngleknopper ved jordoverfladen, der ligner små sten. Foto: Biopix /Nils Sloth
Dyrelivet
Der er flere fuglearter, der trives allerbedst på overdrevene. Hedelærken og den rødryggede tornskade er blandt de karakteristiske overdrevs-arter. Spurvehøg og musvåge yngler i Tibirke Bakker sammen med gråsisken , kærnebider og ravn .
I de mere våde fredninger Ellemosen og Holløse Bredning er ynglende atlingand, skeand , rørhøg , dobbeltbekkasin og pungmejse . I forbindelse med et naturgenopretningsprojekt er mosen blevet gjort mere fugtig. I de nu druknede buskvækst ses mange skarver .
Der er i 2009 blevet udsat bævere i Holløse Bredning.
Skarven tørrer sine vinger. Foto: Biopix /Nils Sloth
Kulturhistorie
Velhavere og kunstnere købte grunde i Tibirke Bakker i starten af det 19. århundrede, fordi de var betaget af områdets skønhed. Tibirke Bakker ejes stadig af private, og er omfattet af en fredning. Det er tilladt at færdes på veje og stier, som bl.a. fører til et storslået udsigtspunkt midt i området. Fra “Udsigten” kan man se Arresø, en stribe vand fra Roskilde Fjord og Gribskov.
I Ellemosen ligger en ca. 100 m lang oldtidsvej. Den er solidt bygget: en 3 m bred og 60 cm tyk brolægning af marksten med kantrækker af store sten. Hele vejen hviler på et fundament af grus, sand og trærafter, der har stabiliseret vejen gennem mosen. Formentlig har der altid været et overfartssted her. I stenalderen var her en lille saltvandsfjord med en lille beboet ø. I bronzealderen var mosen blevet til en sø. I dag ved man ikke hvor vejen har ført hen.
Oldtidsvejen syner ikke meget i landskabet, men stenene ligger der! Foto: Thomas Eriksen
Ture og seværdigheder
Download kort og turforslag (PDF-fil)
Ellemosestien er på 20 kilometer, og den går forbi mange af fredningerne. Man kan eventuelt starte og slutte ved Tibirke Kirkes P-plads eller på den store P-plads i Tisvilde Hegn lige nord for landevejen. Ruten går over moserne Ellemose og Holløse, Ramløse, Bækkebro, langs Arresøs nordbred og gennem skoven tilbage til kirken.
I Tibirke Bakker går en sti fra vejen mod vest til ”Udsigten”, der er det flotteste sted at nyde Tibirke Bakker fra. Bemærk den spøjse skiltning uden pile, men hvor skiltet er sat “ulige” med vægt mod gåretning – ikke så brugervenligt. Flere andre småveje fører rundt i bakkerne til sommerhusene, bl.a. Johs. V Jensensvej, der fører til forfatterens hus (privat). Der er ingen gode P-muligheder i selve Tibirke Bakker, så vær klar til en længere vandretur fra kirken eller medbring cykel.
Syd for Tibirke Kirke er markeret en særskilt vandretur ned over enge og græsningsarealer. Den går til Oldtidsvejen (1), men man må returnere ad samme rute på tilbagevejen, hvis man ikke vil følge hele Ellemosestiens 22 km rundt. Fra bronzealderhøje (2) Attershøje kan man se vidt omkring. I Tibirke Bakker må man ikke snyde sig for at gå op på udsigten (3) og ikke mindst slå et smut omkring de mange smukke sommerhuse (4) i bakkerne.
Sandflugtsmonumentet ligger nær Tisvilde Hegn. Fortsætter man fra monumentet af veje mod syd, når man frem til skovveje, der fører en rundt i hele Tisvilde Hegn.
Skiltet til Udsigten – Tibirke Bakkers bedste udsigtspunkt. Foto: Thomas Eriksen
Vejbeskrivelse
<p> Man passerer så godt som alle fredningerne ved at køre fra Frederiksværkvej – mellem Ramløse og Asserbo/Frederiksværk - mod nord ad Bækkebrovej. Der er skiltet til Tisvildeleje.</p><p> <i> GPS-koordinater: </i> <br/> Koordinater for P-plads i skoven: N 56º 01.274' E 012º 04.700' <br/> Koordinater for P-plads ved Tibirke Kirke: N 56º 02.463' E 012º 06.409'</p><p> <iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&t=h&msa=0&msid=109072133245204789761.000489854f0b422c1ed0c&ll=56.033787,12.106934&spn=0.016784,0.030041&z=14&output=embed" width="350"> </iframe> <br/> <small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&t=h&msa=0&msid=109072133245204789761.000489854f0b422c1ed0c&ll=56.033787,12.106934&spn=0.016784,0.030041&z=14&source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left"> Tibirke Bakker </a> på et større kort </small></p>
Fredningen og dens pleje
Her omtales kort ni fredede områder, der alle ligger nær Tibirke Bakker:
Tibirke Bakker, 75 ha., fredet 1957.
Bakkerne blev fredet for at sikre, at området ikke blev totalt tilplantet. Fredningen blev udvidet til at omfatte hele Tibirke Bakker. Fredningen indebærer, at bakkernes karakter skal sikres som bakker. Enhver form for nybeplantning er forbudt. Sommerhusejerne skal fjerne al selvsået bevoksningen, undtaget, enebær, der ikke må fjernes.
Ellemosen, fredet 1949.
Fredningen sikrer udsigten fra Tibirke Bakker ud over Ellemosen. Der må ikke opføres bygninger, og der må kun plantes lavstammede træer. Det er forbudt at anlægge veje og stier.
Ellemosen, fredet 1963.
En ejer ville udstykke sin grund og bygge 17 sommerhuse. Fredningsankenævnet stadfæster et afslag. Herefter krævede ejeren, at det rejstes en fredningssag for hans jord. Området fredes, således at arealerne udelukkende kan anvendes som landbrugsområder som hidtil.
Bækkekrog Allé, fredet 1956.
Det var et ønske at frede begge sider af landevejen fra Tibirke til Bækkebro. Der stod en række birketræer på den del af vejen, der går gennem Tisvilde Hegn. Alléen fremtrådte som et smukt skue. Fredningsnævnet fredede alleen, hvorfra nogle af birketræerne stadig kan ses.
Bækkekrog, fredet 1962 .
Gårdejer Einar Hansen fredede sin jord uden krav om erstatning. Dermed er et område syd for vejen sikret fra sommerhusinvasion. I stedet er der en smuk udsigt over Arresø.
Rumpen, fredet 1951.
Fredningen koncentrerer sig om et sandflugtsdige, der kunne holde sandet på afstand. Der må ikke opføres bygninger af nogen art nær ved diget.
Tibirke syd, fredet 1962.
En person accepterer at et areal fredes som status quo-fredning (ingen ændringer). Fredningen gennemføres.
Præstebakkegård, 17 ha., fredet 1964
En gårdejer ville udstykke sin jord til sommerhuse, men fredningsnævnet siger nej. Det fredede område kan ses, når man holder på P-pladsen ved Tibirke Kirke. Det ligger på den anden side, altså øst for vejen.
Tibirke Kirkegård.
Den vestlige del af kirkegården er fredet.
Tibirke Oldtidsvej i Ellemosen, fredet 1949.
Nationalmuseet kontaktede Fredningsnævnet for at få en oldtidsvej fredet. Gårdejeren afgav sin jord for 500 kr. Ved landevejen er opsat et skilt, der viser vej til oldtidsvejen. Der må ikke bygges eller beplantes på området.
Den stenbelagte vej er tre meter bred og 60 cm tyk og består af store sten. Fundamentet er grus, sand og trærafter. En trædesti løber ved siden af vejen. To bronzesmykker er fundet ved udgravningen. De er fra før-romersk jernalder, fra 300-150 år før vor tidsalder. Vejen er fra samme tid. En træbro, fra bronzestenalderen, 5000 år gammel, har tidligere ligget på samme sted. Oldtidsvejen fører over mosen på mosens smalleste sted.
Link til fredningskendelser
Tibirke Bakker , 1957
Ellemosen , 1949
Ellemosen , 1963
Bækkekrog Allé , 1956
Bækkekrog , 1962
Tibirke Bakker , 1951 (Johs. V. Jensens ejendom)
Tibirke Bakker , 1973 (1 parcel)
Rumpen , 1951
Tibirke syd , 1962
Præstebakkegård , 1964
Tibirke Kirkegård , 1924 og 1953
Tibirke Oldtidsvej i Ellemosen , 1949
Yderligere information
Om fredningerne og deres bestemmelser
Gribskov Kommune
Rådhusvej 3
3200 Helsinge
Tlf: 72496000
Læs også
Folder – Ellemosestien
Folder udgivet af Naturstyrelsen: Tisvilde Hegn
Miljøministeriet Natura2000-område: Arresø, Ellemosen og Li. Lyngby Mose