Staunings Ø
Introduktion
Den ene af to store, langstrakte halvøer med lave klitter, der ligger spændt ud under en stor lys himmel, som forvoksede revler i Køge Bugt, der skaber en rolig lagune ind mod land. Med myldrende rigt fugleliv og god plads til traveture, badning og afslapning. Det er interessant at se, hvordan nye plantearter efterhånden kommer til med vind, fugle og haveaffald fra nærliggende villakvarterer, og forvandler de nøgne sandrevler. Og hvordan nye revler vokser frem i den lave bugt.
Gode adgangsforhold, parkeringsforhold, badeforhold, legeforhold, fuglekiggeforhold og vid udsigt over Sjællands østkyst og skibstrafikken i Øresund. Kiosk og toilet fra 15/4 – 15/10.
Den beskyttede lagune giver gode muligheder for vand- og vadefugle. Foto: Bjørn Petersen
Landskabet
Selve Staunings Ø er en ca. 2 km lang halvø (barriereø), skabt af vandrende materiale i bugten, der lægger sig parallelt med kysten som en lang revle eller odde, og skaber en afskærmet lagunesø, som langsomt gror til med rørskov, og i det lange løb vil blive til sø, og senere mose (ligesom den fredede Karlstrup Mose lidt længere mod nord).
Processen er allerede så langt, at store tagrørholme bugter sig ud i det lave vand. Det ser smukt ud, og giver bunde, man kan gå på, ad små labyrintiske gange mellem tagrørene: Børnespor.
Mellem sandstrand og lagunesø løber en række lave klitter. Desværre ikke kun med hjælme, marehalm og andre klitplanter, men også rynket rose, der arbejder målrettet på at dække alt.
Inde i land, mellem lagune og parcelhuse, løber en anden smal strimmel af fredningen med grussti og en del rørskov iblandet buskadser af rynket rose, japan-pileurt og andre, mere eller mindre indførte arter. En udmærket spadseretur med mulighed for at krydse lagunen på hele 3 broer.
Der er også forbindelse ind i land til Strandvejen – bl.a. via Jersie Strandpark, som er et område med blandet skov med brombær i bunden. Og med ganske små rester af lynghede og sandet overdrev. Her er også store parkeringspladser, toiletter og kiosk. Og nogle vældig gode informationstavler.
Lige syd for fredningen er det hele nærmest spejlet. I en dobbelt så stor revle med lagune, og med nogle mere eller mindre græssede strandenge på det meste af landsiden. Denne revle hedder Ølsemagle Revle, og var sammen med strandengene på landsiden med i fredningen i 9 år. Nu er den naturreservat i stedet, men regnes i praksis stadig for fredet, f.eks. på skilte i området. Der er dog forskel: I fredningsbekendtgørelsen var naturpleje udtrykkelig nævnt.
Reservatbekendtgørelsen giver ikke myndighederne udtrykkelig hjemmel til at pleje de engang botanisk værdifulde strandenge, som nu gror til.
Hele lagunesøen og et stort stykke af Køge Bugt udfor barriereøerne er også ”reservatfredet” med bestemmelser om jagt og færdsel.
Hele det særprægede kystlandskab udvikler sig dynamisk ved at havets bølger og strømme lægger materiale til, og vejr, vind og åer flytter rundt med det, mens plantevækst fastholder det og lægger mere til. Barriereøerne bliver både bredere, længere og højere, og lagunesøen sumper mere og mere til, og fyldes langsomt op til først sø, siden mose, og med mindre vandstanden stiger, eller der sker andre kursændringer, ender den vel en gang som skov.
Sandet flytter sig ved blæst, så øen er hele tiden i forandring. Foto: Bjørn Petersen
Plantelivet
Store arealer er domineret af tagrør og strand-kogleaks isprængt forskellige andre rørskovs-arter. Særlig synligt nogle høje flotte kær-svinemælk .
Ude i klitterne vokser naturligvis klitplanter såsom marehalm , hjælme , sand-star og sandskæg . Og desværre alt for meget rynket rose .
Også en del arter, man normalt ikke forbinder med klitter. F.eks. skræppe , gederams , pastinak og vild kørvel . Foruden pilebuske , røn og små egetræer . Et enkelt æbletræ , og ganske enkelte bjerg-fyr , men mærkeligt nok ingen havtorn . Bregnen engelsød er der en del af.
Som ungt land, er Staunings Ø i stadig forandring: Medmindre rynket rose, tagrør og strandkogleaks udkonkurrerer al anden plantevækst, vil det være interessant at følge successionen.
Strandparken ind mod parkeringspladsen ved Strandvejen er egentlig en nåleplantage, men efterhånden udgør blandet løv; især birk , ahorn , røn og hassel er hovedparten af træerne. Mange brombær i bunden.
Der er ganske små arealer med lyng under tilgroning og sandet overdrev med bl.a. tormentil , djævelsbid , sandskæg og smalbladet høgeurt .
Strand-kogleaks kan stå i tætte bestande.
Foto: Biopix/ Nils Sloth
Dyrelivet
Bugtens lavvandede sandflader og den brakke lagunesø er herlige spisekamre og rastepladser for forskellige svømmefugle og vadefugle året rundt. F.eks. knopsvane , gråand , pibeand , krikand og gravand , troldand , taffeland , hvinand , ederfugl , blishøne , ryle , klyde , rødben , vibe , hjejle , strandskade og diverse spover , snepper og klirer som hvidklire . Der yngler nogle små bestande af stor præstekrave , havterne , vibe og rødben .
Man kan også være heldig at se sjældnere arter – f.eks. fiskeørn , kjove, dværgmåge, sortterne, odinshane og rovterne.
Også selve spisekammeret er et zoologisk studie i krebsdyr, orme, snegle, muslinger, småfisk insekter osv. Både mere ferskvandskrævende og mere brakke.
På stranden kan man se opskyllede skaller af blåmuslinger – men især af brunalger: Særligt fedtemøg, som Køge Bugt er berygtet for.
Om sommeren er der mange sommerfugle i de tørre, varme biotoper.
Storspove er letgenkendelig på sit næb. Foto: Klaus Malling Olsen
Kulturhistorie
Navnet Staunings Ø knytter sig til en socialdemokratisk epoke i Danmarkshistorien under ”Landsfaderen” Thorvald Stauning, hvor det moderne velfærdssamfund blev grundlagt, og hvor naturfredning og friluftsliv fik stor værdi i arbejderkulturen (bl.a. vandrebevægelsen). De bynære kystlandskaber syd for storbyen København var populære udflugtsmål for især arbejderklassen og middelklassen, som på cykel, rutebil eller måske i egen bil tog på teltlejr, eller sparede sammen til en sommerhusgrund, og senere et selvbyggerhus.
Tættere på København findes store gennemplanlagte og delvist kunstigt opbyggede kystlandskaber som Køge Bugt Strandpark og Valbyparken, der betjener store antal brugere fra lokale boligområder; bl.a. med marinaer, kunstmuseer, restauranter, windsurfingsøer og meget andet godt.
Staunings Ø (og Ølsemagle Revle) ligger lidt mere afsides, og er lidt mere naturlige dele af det samme velfærdssamfundslandskab. Der er gode befæstede og skiltede stier i området, og solide broer over lagunen. Og rigtig gode informationstavler.
Også de nærliggende parcelhushaver i land præger naturen på landsiden af lagunen – bl.a. med eksotiske planter forvildet fra haveaffald, og med sjovt paddehatformet beskårne egetræer. Det passer fint i dén sammenhæng, at man fra øen ikke bare har udsigt til Solrøds villaer, men også Avedøreværket, Middelgrundens vindmøllepark, industriområder i Køge, og beboersiloer i Ishøj-Vallensbæk (foruden kystlinjen ned til Stevns).
Et informationsskilt nær broen ved kiosken fortæller kort, men inspirerende om 3 vrag ud for øen, på 2-3 m dybde.
Bondesamfundets kultur er der derimod ikke mange synlige spor tilbage af. Tidligere græssede strandenge gror desværre i stor stil til med tagrør, strand-kogleaks og rynket rose.
Ture og seværdigheder
Download kort og turforslag ( PDF-fil)
Vil man spadsere en 5-6-7 km, kan man stå af S-toget på Solrød Station og via den fredede Solrød Strandpark og stranden gå ud på Staunings Ø (som nu er en halvø) og vælge en af de 3 broer ind i land; evt. efter et vend nær sydenden, hvor der ofte er flest fugle at se. For så at slutte af på Jersie S-station. Eller ved bus 121s stoppested på strandvejen (Køge-Valby).
Andre muligheder er at gå lidt længere på stranden fra Trylleskoven eller Mosede Fort. Eller lidt kortere: Direkte fra Jersie Station via strandparken til den store bro og kørestolsstien.
Eller kombinere med et besøg på Ølsemagle Revle i Køge Kommune lidt mod syd. Her er gangafstanden og fugletætheden lidt større, og der er et fugletårn tæt ved P-pladsen. Men bemærk: Man skal hele vejen indenom, da der ikke er bro mellem de 2 barriereøer, og da der er færdselsforbud på Staunings Øs sydspids og Ølsemaglerevles nordspids fra 1/4 til 15/7.
Hunde må aldrig løbe uden snor, og 1/4 til 31/8 må de slet ikke medtages på øerne. På øerne må hverken heste eller motorkøretøjer medtages, og åben ild er forbudt.
Bemærk til gengæld også at der er handicapegnet (kørestolsegnet) sti hele vejen fra p-pladsen i Jersie Strandpark helt ud til sandstranden.
Vejbeskrivelse
<p> Kommer man ikke nordfra ad stranden, vil den nemmeste adgang være via Jersie Strandpark, (Jersie Strandvej 51; GPS N 55° 31.114', E 12° 12.631'). Her er stor parkeringsplads, og ganske kort afstand fra bus 121s stoppested (Køge-Valby), og under 500 m til Jersie S-togsstation.</p><p> <iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=109072133245204789761.000485d4384fbdf50247e&ll=55.51556,12.213278&spn=0.017009,0.030041&z=14&output=embed" width="350"> </iframe> <br/> <small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=109072133245204789761.000485d4384fbdf50247e&ll=55.51556,12.213278&spn=0.017009,0.030041&z=14&source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left"> Staunings Ø </a> på et større kort </small></p>
Fredningen og dens pleje
Siden 1999 har fredningen omfattet Staunings Ø og kystarealet Jersie Strand lige overfor den + småøer og Jersie Strandpark. I alt op imod 60 ha.
Fra 1990 til 1999 var også Ølsemagle Revle + landarealet udfor den (i Køge Kommune) + hele den samlede lagunesø + et pænt stykke af Køge Bugt udfor barriereøerne med i en samlet fredning ved bekendtgørelse. Samlet inkl. den nuværende fredning i groft overslag 7-800 ha.
De dele, der blev taget ud i 1999, er dog stadig beskyttet. Nu blot gennem en reservatbekendtgørelse, som i øvrigt også dækker de stadig fredede arealer (her gælder nemlig atter en fredningskendelse fra 1969).
Formålene er at sikre fuglelivet på den vigtige raste-lokalitet for især efterårstrækket; de naturlige landskabsprocesser og den rekreative adgang.
Tilsammen regulerer fredningen og reservatstatussen færdsel, sejlads, jagt og andre aktiviteter, og forbyder de fleste forudsigelige ødelæggelser og forstyrrelser. På små dele af arealet er der færdselsforbud i fuglenes yngletid fra 1/4 til 15/7 (nemlig spidserne af de 2 halvøer, der hvor de støder op til renden, hvor ferskvandet strømmer ud – og brakvandet ind ved højvande), og overalt er der hundeforbud fra 1/4 til 31/8, samt hesteforbud hele året.
Historien om fredningssagen på stedet er lang, omfattende og lidt indviklet. Den første fredningsdeklaration blev vedtaget i 1954 efter 19 års tilløb, og siden suppleret og justeret flere gange; sidst i 1999 med miljøministeriets reservatbekendtgørelse.
I 1962 og ’69 blev 1954-fredningen suppleret, bl.a. fordi den naturlige vækst af landterritoriet (”opgrødearealer”, som det hedder med et sjældent ord) kunne gøre det uforudsigeligt, hvordan det offentlige og de lokale grundejere skulle deles om rettighederne til færdsel på de fremtidige strandenge. Det var ganske kompliceret, og blev løst i form af et større puslespil, med bl.a. protester, ublu erstatningskrav, omfattende landmåling, botanisk fastlæggelse af strandzonens grænse og erstatning til en masse enkelte lodsejere. Og med behandling i Fredningsnævnet i 1960 og ’66 og i Overfredningsnævnet i 1962 og ’69.
Med en fredningsbekendtgørelse i 1990 faldt der midlertidig ro over sagen: Miljøministeriet skar igennem og lagde nogle klare og forholdsvis enkle bestemmelser ud over det hele.
Med reservatbekendtgørelsen i 1999 blev det igen lidt mindre klart og enkelt: Den ophævede nemlig fredningsbekendtgørelsen – men dermed trådte fredningskendelsen fra 1969 automatisk tilbage i kraft. Og den gælder altså kun de nordlige arealer.
Og i modsætning til fredningsbekendtgørelsen fra 1990 rummer hverken 1969-fredningen eller 1999-reservatbekendtgørelsen bestemmelser om naturpleje. Om det får praktisk betydning, er svært at sige: Bestemmelsen var ikke en ”skal”-bestemmelse, men ”kan”.
Og da hele det reservatbeskyttede barrierelandskab, både inden- og udenfor fredningsgrænsen er udpeget til Natura 2000-område som habitatområde nr. 130, er det i virkeligheden en fremtidig naturplan, der i givet fald skal foreskrive naturpleje for at give naturtyperne en ”gunstig bevaringsstatus”. I skrivende stund (forår 2010) er det endnu ikke klart, hvornår denne EU-bestemte naturplan vil træde i kraft, og hvad den vil indeholde.
Gennem tiden har der været givet forskellige mindre dispensationer; f.eks. til at transportere vinterfoder ud til svanerne (1981), sætte informationstavle op (1985) og vejvisertavle (1993), fælde beplantning (1986 (og i den forbindelse opfordrede myndighederne ejeren til at plante Rosa rugosa; den nu så frygtede invasive art ”rynket rose”!), plante ”buskroser” (1987), lave offentlig sti (1987), erstatte dæmning med stibro (1989), lave halvtag til ishus (1992), forskønne p-plads (1998) og retablere vendeplads (2000), mens der i 1992 blev givet afslag på at lave sti tæt på nogle småsøer.
Link til fredningskendelse
Staunings Ø
Reservatfolder – Ølsemagle Revle
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser
Solrød Kommune
Solrød Center 1
2680 Solrød Strand
Tlf: 56182000
Læs også
Kystarkiv.dk er en særdeles inspirerende hjemmeside om strandens natur, som den udformer sig langs Køge Bugt i Solrød, Greve og Køge. Trylleskoven, Jersie Strandpark, Stauning Ø og Ølsemangle Revle. Med smukke billeder, letlæst tekst og gode links.
Miljøministeriet Natura 2000-område: Ølsemagle Revle og Staunings Ø
Folder for naturreservatet Ølsemagle Revle
En spændende rapport fra 2003: ” Ølsemagle Revle. Undersøgelser og forslag til naturforvaltning ” fra Roskilde Amt. Af Eigil Plöger.