Skallerup Indlandsklitter
Introduktion
Der er noget månelandskab over Skallerup Indlandsklitter, som ligger i området mellem Hjørring og Skagerrak. Som forvoksede muldvarpeskud ligger her et utal af lave, kegleformede klitter afvekslende med slettearealer. Stedet er lige smukt i maj-juni, når de nikkende kobjælder blomstrer og længere hen på sommeren, når sletterne er gule af græsset vellugtende gulaks.
Stedet er formet af sandflugten, som for 400 år siden lagde flere landsbyer og sogne øde i det vestlige Vendsyssel.
Bemærk de små klittoppe i landskabet.
Foto: Eigil Torp Olesen
Landskabet
Skallerup Indlandsklitter er et særegent sandflugtslandskab, der blev dannet i 15-1700-tallet, da sandflugten hærgede langs vestkysten og på de lettere jorder længere inde i landet. Et stort antal små og kegleformede klitter veksler med slettepartier og mindre plantager. Ind imellem findes større og mere ”normalt” udseende klitpartier.
Området afgrænses mod vest af Grønne Klitvej og mod syd af Nørremøllevej. Nord for det fredede område ligger store sammenhængende naturområder. Det drejer sig om Skallerup Klit, området ved Liver Å’s udløb og Tornby Klitplantage.
Indlandsklitterne går mod nordvest ud til Lien, som er den gamle kystskrænt mod Stenalderhavet. Neden for Lien ligger store sommerhusområder på Stenalderhavets hævede havbund. Derimod er det det senglaciale Ishavs hævede havbund, der danner underlaget for indlandsklitterne oven for skrænten. Efter isens forsvinden fra Vendsyssel for 14-18.000 år siden har landet her hævet sig op til 20-30 meter over havets overflade
Som regel regner man med to typer årsager til sandflugtens opståen og udvikling: klimaændring og menneskets uforstand (der er ikke meget nyt under solen!). Den ene handler om en relativt kold periode på kloden i 1500-tallet, ”den lille istid”. I denne periode sank vandstanden i havene, fordi havvandet blev bundet som is ved polerne. Fra den vigende kyst kunne sandet tørre og blæse ind i landet. Den anden årsag er datidens befolknings overudnyttelse af arealerne. Foruden afgræsning af for stort husdyrhold blev plantevæksten i stort omfang anvendt til brændsel, tagdækning m.m. Når den lette jord først var blottet, havde vinden frit spil.
Plantelivet
Store dele af indlandsklitterne afgræsses af kvæg, hvilket fremmer den åbne overdrevs- og grønklitvegetation. Man skal i øvrigt ikke lade sig kyse af de ret nysgerrige dyr; i fredningskendelsen er der forbud mod tyre og uvane dyr i området!
Krat af havtorn , tjørn , hyld og ene findes spredt.
Typiske arter for området er alm. røllike , blåklokke , gul snerre (”jomfru Marias sengehalm”), vellugtende gulaks , alm. mælkeurt , smalbladet timian , engelskgræs og alm. kamgræs . Frem for alt kan man glæde sig over en stor bestand af nikkende kobjælde .
Dyrelivet
Af det åbne lands fugle møder man tornsanger , gulspurv , sanglærke , tornirisk og tårnfalk . Skovpiber og rødrygget tornskade er begge karakterfugle for et landskab som dette, hvor åbne partier, krat og enkeltstående træer afløser hinanden. I nåletræsbevoksningerne findes stor flagspætte , musvåge og spurvehøg , og vandhullerne midt i området er ind imellem rasteplads for forskellige vade- og andefugle. Her findes også løgfrø, som er en truet art i Danmark.
Både ræv , grævling og rådyr hører til i indlandsklitterne. Mange sommerfuglearter er repræsenteret pga. den varierede klit- og overdrevsflora, bl.a. randøjer , blåfugle og perlemorsommerfugle .
De lave tuer, der ses overalt mellem indlandsklitterne, bebos af engmyrer . De er kendt for at holde husdyr: på rødderne af de planter, der vokser på tuerne, sidder masser af rodlus. De udskiller sukkerholdige ekskrementer, som myrerne lever af. Engmyrerne sørger for de bedst mulige fugtigheds- og temperaturmæssige betingelser for lusene ved at flytte dem fra sted til sted.
Kulturhistorie
Under Skallerup Indlandsklitters sand findes spor af muld og pløjemarker, som viser, at dette engang var landbrugsland. Hele landsbyer er forsvundet i sandflugtsperioden. Skallerup, Ajstrup, Torstrup og Nørlev findes i dag kun i gamle optegnelser eller som underordnede stednavne, men var før sandflugtskatastrofen levende landsbysamfund på denne egn.
En halv kilometer sydvest for klitterne ligger Skallerup Kirke. Det er en stor og flot landsbykirke, men i dag har den ingen landsby at betjene. Et tilsvarende eksempel findes syd for Råbjerg Mile, hvor landsbyen Råbjerg forsvandt under sandflugten og efterlod Råbjerg Kirke alene tilbage i ødemarken. Stendiget omkring Skallerup Kirke er et andet vidnesbyrd om sandfygningen. Det er bygget i to omgange; først som et kampestensdige, der senere er blevet forhøjet med mindre marksten, da sandmasserne dækkede diget. Senere er sandlagene uden for diget blevet gravet væk igen.
Ved Klithuse er der sket en vis genopdyrkning efter sandflugten.
Ture og seværdigheder
Download kort og turforslag (PDF-fil)
En med gult afmærket vandrerute kan følges rundt i klitområdet med udgangspunkt i P-pladsen ved Grønne Klitvej. Hvis man forvilder sig væk fra afmærkningen, kan man hele tiden orientere sig efter den centralt beliggende plantage, som turen går rundt om. Der er også P-plads ved Nørlev Strandvej, hvorfra en sti fører ind til ruten. Endelig er der fra den gule rute stiforbindelse til den fredede skrænt Lien og videre til Skallerup Ferieby.
Det kan anbefales at besøge det nærliggende Lønstrup. Det er en charmerende lille by med mange kunsthåndværkere og gallerier.
Vejbeskrivelse
<p> Med udgangspunkt i Hjørring køres ud ad vej 35 mod Løkken. Efter 5-6 km tages vejen til højre mod Lønstrup. I Vennebjerg følges Grønne Klitvej til højre. Ca. 1 km efter Skallerup Kirke er der P-plads med indgang til fredningen.</p><p> Ovenstående GPS-koordinater viser til P-pladsen.</p><p> <iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&msa=0&t=h&msid=109072133245204789761.00049411c0b43dc242e89&ll=57.495719,9.8592&spn=0.032286,0.060081&z=13&output=embed" width="350"> </iframe> <br/> <small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&msa=0&t=h&msid=109072133245204789761.00049411c0b43dc242e89&ll=57.495719,9.8592&spn=0.032286,0.060081&z=13&source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left"> Skallerup Indlandsklitter </a> på et større kort </small></p>
Fredningen og dens pleje
Skallerup Indlandsklitter er fredet i 1963. I alt ca. 140 ha.
Klithuse fredet 1984. I alt ca. 70 ha.
De særegne indlandsklitter blev fredet for deres rekreative værdi og for at sikre friarealer til de sommerhusbebyggelser, man forventede ville komme oven for indlandsskrænten Lien. De er dog kun realiseret i beskedent omfang, mens arealerne neden for skrænten er intensivt udnyttet som fritidsområde. Området, der kaldes Klithuse, blev ikke fredet i første omgang, men kom med i 1984 for at binde de tidligere fredede arealer (Skallerup Indlandsklitter og Lien) sammen til en landskabelig og rekreativ helhed.
Almenheden har ret til færdsel og ophold i området.
Link til fredningskendelser
Skallerup Indlandsklitter , 1963
Klithuse , 1984
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser
Hjørring Kommune
Nørregade 2
9800 Hjørring
Tlf.: 72333333
Læs også
Hjørring Kommune har udgivet folderen: ” På tur i Skallerup Indlandsklitter .”
Nordjyllands tidl. amt har også udgivet en folder, der omhandler indlandsklitterne, men også Liver Å og Kærsgård Strand .