Skærsø
Introduktion
Som en fin rund perle lidt gemt af vejen syd for Egtved, ligger Jyllands østligste lobeliesø Skærsø.
Sammen med Nørremose, der strækker sig fra den østlige søbred, og som angiveligt er en tidligere højmose, byder området på flere sjældenheder, hvad både fugle, planter og svampe angår.
Grågæs letter ved Skærsø. Foto: Karsten Andersen
Landskabet
Skærsø og Nørremose er tilbageværende dele af et større, nu opdyrket, østjysk hedeområde.
Søen var indtil slutningen af 1980’erne en meget næringsfattig sø med et lavt kalkindhold på sandet jordbund, hvor der var grundlag for en helt særlig flora af vandplanter.
Som følge af næringsstoftilførsel fra omkringliggende landbrugsarealer, har det unikke plantesamfund, trods omfattende naturpleje, de sidste tyve år været i fare.
Det nærliggende område, Nørremose, er hovedsaglig af naturtypen hedemose, som typisk er dannet over dødishuller efter sidste istid. Flere steder har mosen hængesæk, og har tidligere haft præg af højmose.
Plantelivet
I Skærsø findes blandt andet tre forskellige arter af grundskudsplanter – rødliste-arten sortgrøn brasenføde og gulliste-arterne tvepibet lobelie og strandbo .
Man bedømmer kvaliteten af lobeliesøer ud fra forekomsten af disse tre sjældne plantearter, og i Skærsø har de været i tilbagegang i en årrække.
Indtil 1987 var Skærsø en meget klarvandet næringsfattig sø. Men så skete der en forringelse af søens tilstand, som følge af udledning af næringsstoffer fra omkringliggende gårde og marker.
Selvom undervandsvegetationen blev trængt tilbage og rørskoven blev tættere på grund af dårligere sigtbarhed, er de tre sjældne arter dog stadig til stede i søen.
Der gøres en stor indsats for at skabe bedre grobund for planterne.
Nørremose fremstår tættest Skærsøs østlige bred som hedemose. Her vokser blandt andet almindelig månerude , klokke-ensian , blærerod , liden ulvefod og for svampeinteresserede den meget sjældne kromgul vokshat.
Længere mod Nørremoses østlige ende, afløses den fugtige hedemose af et gyngende tæppe af forskellige sphagnum-arter (hængesæk). Plantesamfundene består her af arter som rund-bladet og liden soldug , tranebær , klokkelyng , hvid næbfrø , hedelyng og revling , der alle findes på ægte højmose.
Den smukke og sarte tvepibet lobelie. Foto: Biopix /Nils Sloth
Dyrelivet
Det fredede områder er en rigtig god fuglelokalitet. Der findes ynglende traner i Nørremose, og om efteråret er der en del rastende grågæs og andefugle i Skærsø.
I alt er der registreret 96 forskellige fuglearter ved Skærsø.
Blandt insekter er der mulighed for at iagttage 17 forskellige arter af guldsmede og næsten lige så mange arter af dagsommerfugle.
Bille-arten Lys skivevandkalv, som er tidligere var almindelig, men de sidste 10 år kun er fundet tre steder i Danmark, findes ved Skærsø.
Kulturhistorie
Under anden verdenskrig foregik der omfattende tørvegravning i Nørremose, hvilket efterlod områder med tørveskærshuller og -flader. Disse afgravede områder har siden fået lov til at passe sig selv og gro til.
Efter fredningen i 1977 er området dog blevet afgræsset, således at buske og træer er holdt nede.
Ture og seværdigheder
Download kort og turforslag (PDF-fil)
Der er etableret tre parkeringspladser nord, øst og vest for søen, og man kan gå af en fin afvekslende sti rundt om søen. Det meste af året er gummistøvler nødvendige, hvis man vil tager hele turen rundt om søen – en tur på omkring 2,5 kilometer.
Det er tilladt at færdes på stierne og de udyrkede arealer, der ikke er indhegnede. Ridning er ikke tilladt, og hunde skal føres i snor.
Vejbeskrivelse
<p> Fra Egtved kører man sydpå ad Søndergade. I udkanten af byen drejer man til højre ad Baskærvej. Man følger Baskærvej gennem Egtved Skov indtil man kommer til Skærsøvej. Man følger Skærsøvej først til højre og derefter til venstre cirka en kilometer før man kommer til den nordlige parkeringsplads.</p><iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&msa=0&t=h&msid=109072133245204789761.00047645bd1bffd89e76c&ll=55.60182,9.296494&spn=0.067885,0.120163&z=12&output=embed" width="350"></iframe><br/><small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&msa=0&t=h&msid=109072133245204789761.00047645bd1bffd89e76c&ll=55.60182,9.296494&spn=0.067885,0.120163&z=12&source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left"> Skærsø </a> på et større kort</small>
Fredningen og dens pleje
Fredningen af den næringsfattige sø Skærsø med det tilhørende hedemose-område Nørremose på i alt 70 hektarer blev gennemført 1977.
Formålet var at beskytte en af landets meget få survandede og næringsfattige søer udenfor de vestjyske hedeegne.
På trods af fredningen har eutrofiering af søen fundet sted, og der er gjort flere forsøg på at genoprette søens naturlige tilstand.
Blandt andet er næringsstoftilførslen, der var skyld i eutrofieringen, nu stort set fjernet ved beplantning eller braklægning af omkringliggende arealer.
Der er også opfisket mange tons skaller og brasen fra søen.
Nørremose plejes ved rydning af træer og buske og afgræsning med får og geder.
Link til fredningskendelse
Skærsø , 1977
Yderligere information
DN Vejen
Mogens Kjær Poulsen
Torpet 103
6682 Hovborg
Email vejen@dn.dk
web: www.dn.dk/vejen
Om fredningen og dens bestemmelser:
Kolding Kommune
Axeltorv 1
6000 Kolding
Tlf: 75501500