Sjælsø Øst
Introduktion
Langs den østlige del af Sjælsø ligger en stor fredning i et stærkt kuperet landskab med flotte udsigter over søen. Her er naturskov tæt på søen, helligkilde, kildevæld, vandløb, bakker og dale, foruden et fint stisystem til glæde for beboerne i Ravnsnæs og de andre, små bysamfund nær ved søen. Næbbegård har tidligere været højskole, og området omkring stedet fører tankerne hen på et godslandskab.
Sjælsø set fra sydøst. Foto: Bo Madsen
Landskabet
Fredningen er en del af et morænelandskab, hvor højtliggende bakkeområder afvandes gennem de lavtliggende vandløb, Usserød Å, Blårenden der er rørlagt og Gedvadrenden, men hvor især Usserød Å er meget markant.
Især ved de nordvendte skråninger i den sydlige del ved Nebbegård Plantage mod de lavtliggende områder er der mange kildevæld. Det er en helt usædvanlig naturskov med åben bøgebevoksning og en meget righoldig urtevegetation i skovbunden. Den har stort set ligget uberørt hen i næsten 200 år, hvilket giver skoven dens unikke karakter. De skovbevoksede skrænter ned mod Sjælsø hører til blandt de smukkeste steder ved Sjælsø.
I den vestlige del af området op mod motorvejen oplever man et brat fald ned mod Usserød Å. De mange kildevæld sydfra gør området tæt på Usserød Å meget sumpet.
Stenalderen
I stenalderen så landskabet anderledes ud og kan måske bedre forklare, hvorfor dette landskab er så vigtigt også i en kulturhistorisk sammenhæng. I jægerstenalderen 4000-6000 år f.Kr. var Nivå Bugt en fjord, hvor Usserød Å løb som en bredere flod ind til Sjælsø. Langs ådalen og Sjælsøs nordside havde stenalderfolket sommerbopladser, hvor de jagede kronvildt, mens de havde mere permanente bopladser ude ved fjordudmundingen.
Plantelivet
Det fredede område er markant ved at være et stort, åbent landskab. Der er dog mindre skove og moser i fredningen.
I den nordvestlige del af fredningen er løvtræsbevoksninger, der skal bevares så længe som muligt. Store dele af fredningen rummer arealer, der tidligere har været anvendt til kreatur- og hesteafgræsning. Kildebakken, der ligger tæt på motorvejen overfor kolonihaveområdet, er en skov med overvejende rød-el , tjørn , hyld og fuglekirsebær . I skoven er også mange sumpplanter som pilekrat og hvidtjørn . Kulturgræsserne er blevet udkonkurreret af stor nælde , lodden dueurt , burre-snerre og ager-tidsel .
Dyrelivet
Sjælsø, der er en lavvandet og meget næringsrig sø, har tidligere modtaget store mængder af spildevand. Der er kun bredvegetation i søens østlige ende, men mod vest er en pæn bestand af toppet lappedykker , hættemågekoloni og den sjældne fjordterne . Fiskeørn raster ind imellem i denne del af søen.
Også rørhøgen kan ses, især når den flyver rundt over markerne, konstant søgende efter føde på de åbne områder. På de mere åbne arealer ses og høres sanglærke , engpiber og andre småfugle.
Rørhøgen søger føde langs kysten. Foto: Klaus Malling Olsen
Kulturhistorie
Ved den østlige del af søen, altså i denne fredning, fremtræder landskabet som et karakteristisk åbent godslandskab med store dyrkede markenheder med alleer, haveanlæg, småskove som Sjælsø Lund og Næbbegård Plantage, og den skovbevoksede sø-bræmme.
Næbbegård Plantage er en såkaldt erstatningsskov, dvs. at en lodsejere har fået tilladelse til at ophæve fredskovspligten på et andet skovområde mod at der rejses en erstatningsskov for den der fældes.
Næbbegårds Plantage gemmer også på en dramatisk historie fra anden verdenskrig, hvor en SOE-mand, Hans Henrik Nielsen, blev dræbt i 1943 af modstandsbevægelsen, efter sigende fordi han var alt får åbenmundet. Englænderne nedkastede ham med faldskærm over Bistrup Hegn.
I Sjælsø Lund findes mange gravhøje fra stenalderen, da det i stenalderen var et ydet jagtsted for Vedbæk-stenalderfolket at sejle ind i den dengang åbne fjord og jage i de store skove der dækkede Nordsjælland.
Ture og seværdigheder
Download kort og turforslag (PDF-fil)
Her er forslag til to ture:
Nebbegård Plantage og Høsterkøb
Parkér på lille P-plads hvor Ravnsnæsvej mødes med Nebbegård Plantage på Herman Bangs Vej. Herfra fører stier dels rundt i plantagen, dels ned til vandet, hvor stien følges mod øst til det gamle vandværk, hvor der er borde og bænke. Gå til Nebbegårds Allé og drej til højre mod Ravnsnæsvej. Følg denne vej gennem den gamle landsby Isterød ca. 200 m, hvorefter der på højre hånd er en sti, der løber op og følger motorvejen ca. 1 km. Ved rastepladsen følger man stien mod Høsterkøb, som bliver til Kirsebærvej. Her er dejligt med græssende heste og god udsigt. Vejen ender i Høsterkøb Byvej, som følges mod vest forbi dammen til Høsterkøbvej. Denne følges ca. 100 m til lille stikvej, hvorfra Skolestien kan følges i et læbælte ned til Høsterkøbvej, hvorfra der kun er ca. 200 m til P-plads. Samlet tur 6 km.
Nebbegård og Sjælsølund
Parkér ved Nebbegård, der også hedder Isterød Højskole. Herfra kan du først gå en lille afstikker ad Nebbegårds Allé ned til Usserød Å og videre ned til det gamle vandværk, hvor der er borde og bænke. Tilbage ad samme vej. Tilbage ved P-plads følges nu Søvej langs nordsiden af Sjælsø ind i Sjælsø Lund. Tag nogle afstikkere ned til vandet, hvor det er muligt og nyd udsigten. Tænk på, at netop her holdt stenalderfolket til, når de tog på sommertogt fra deres faste bopladser ved Nivå. Gå ind i skoven, der dog har lidt plantagekarakter. Kravl evt. op på Rævebakken, der er 46 m høj. Nyd den store lysning i skoven ved Højskolen. Tilbage til P-plads.
Der er anlagt et mountainbike spor i Sjælsølund, der er åbent for alle.
Vejbeskrivelse
<p> Fra Helsingørmotorvejen (E47/E55) drejes fra ved afkørsel 9. Fortsæt ad rute 207, Ravnsnæsvej, der løber mellem Isterød og Birkerød. Efter at have kørt cirka 600 meter drejes til højre ad Nebbegårds Allé, hvor der kan parkeres nær Nebbegård. Alternativt fortsættes ad Ravnsnæsvej til Herman Bangs Vej, hvor der ligeledes kan parkeres.</p><p> GPS-koordinater for P-plads ved Næbbegård: N 55º 51.711' E 12º 28.023'.</p><p> <iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?hl=da&ie=UTF8&msa=0&t=h&msid=213685801281432675902.000499ce2919fbbe2ea09&ll=55.874011,12.467937&spn=0.016709,0.030041&z=14&output=embed" width="350"> </iframe> <br/> <small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?hl=da&ie=UTF8&msa=0&t=h&msid=213685801281432675902.000499ce2919fbbe2ea09&ll=55.874011,12.467937&spn=0.016709,0.030041&z=14&source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left"> Sjælsø Øst </a> på et større kort </small></p>
Fredningen og dens pleje
Fredning af den østlige del af Sjælsø, 500 ha., 2006.
Der er tale om en fredning, der dækker den østlige del af søen. Det var det daværende Frederiksborg Amt og Danmarks Naturfredningsforening, der satte sagen i gang i 2002.
Formålet med denne store fredning er at sikre de landskabelige, kulturhistoriske og naturhistoriske værdier i den østlige del af landskabet ved Sjælsø. De skal bevares og forbedres, så det storslåede sø-landskab også fremover vil fremtræde som en landskabelig helhed, med naturmæssig og rekreativ kvalitet. Endvidere skal offentlighedens adgangsmuligheder forbedres gennem et stisystem og ved udlæg af opholdsarealer samtidigt med, at den fortsatte landbrugsdrift af arealerne sikres.
Der må ikke ske ændringer af terrænet og ny bebyggelse må ikke opføres. Grisefarme, pelsdyrfarme, dambrug, hestestutterier eller ridehaller må ikke opføres.
En del af fredningsarealerne skal holdes beplantet med hjemmehørende, løvfældende arter, eksempelvis ask, eg, røn, rød-el, hvidtjørn, hassel, navr, vildribs eller vildsolbær. Denne beplantning skal ske indenfor ti år efter fredningens gennemførelse. Dermed sløres en skæmmende udsigt til et vandværk.
Næbbegård Plantage, en lille, urørt naturskov, ligger helt ud til søbredden på sydsiden af søen og er naturhistorisk meget værdifuld. Den består af bøg og eg, der er over 200 år gamle.
Link til fredningskendelse
Sjælsø Øst , 2006
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser
Hørsholm Kommune
Ådalsparkvej 2
2970 Hørsholm
Tlf: 48490000
Læs også
Mountainbikerute i Sjælsølund