Rødme Svinehaver
Introduktion
Otte kilometer nordvest for Svendborg ligger et paradis af et lille overdrev. Mellem skove og dyrkede marker er Svinehaverne placeret allerøverst på en bakkekam. Her er smukke udsigter, græssende kreaturer, mange planter og ingen trafikstøj overhovedet. I et tæt opdyrket land er sådanne overdrev desværre blevet en sjældenhed – og her ligger et af Fyns flotteste!
Landskabet
Svinehaverne ligger på toppen af Egebjerg Bakker, der er den østlige del af De fynske Alper. Kerneområdet Rødme Svinehaver på 7 ha blev fredet 1939. Der er fri færdsel på overdrevet og en fantastisk udsigt ud over Det Sydfynske Øhav. I nærheden er Naturrum Egebjerg Mølle også et besøg værd.
Det var her det sidste isfremstød fra sydøst blev splittet op i to tunger. Den ene skød op mod Storebælt og den anden mod Lillebælt og Horne Land. Knækket mellem tungerne lå ved stationsbyen Stenstrup nord for Svinehaverne.
Lillebæltstungen skabte en randmoræne, Egebjerg Bakker, og Storebæltstungen en randmoræne lidt østligere. Nord og vest for Svinehaverne lå en kæmpe isklump fra den tidligere istid. Dødisens grænse mod syd og øst var randmorænerne og mod nord og vest dødisen. Efterhånden som isen smeltede, blev her skabt Stenstrup Issø, Danmarks næststørste smeltevandssø. Fra Svinehavene ser du ned over den flade bund fra issøen, der for længst er tømt gennem smeltevandsdale ud i det nuværende Sydfynske Øhav. Bunden er plan, og isen efterlod meget ler. Du kan stadig se skorstenen fra den store teglværksindustri, der har udfoldet sig på denne egn. Engang var der 15 teglværker, nu er der kun et tilbage. Ser du nærmere efter på et kort, vil du også opdage at talrige lergrave i dag udgør et virvar af småsøer.
I Svinehaverne er du på toppen af randmorænen i over 100 meters højde. Området er kuperet og meget sandet. De store sten, der stikker op overalt, har ligget urørt i årtusinder. Dog er der fjernet en del sten, til Lilletorvet i Svendborg. Og tyskerne brugte området til øvelsesterræn under sidste verdenskrig.
Svinehaverne er et meget sandet område, med mange naturtyper, og det har aldrig set skyggen eller skæret fra en plov. Kreaturer afgræsser i stedet overdrevet.
Plantelivet
Den sandede jord har givet plads til en rigdom af planter der trives bedst i næringsfattige omgivelser.
Den sjældne plante guldblomme har i bakkerne sit eneste voksested uden for Jylland. Fra hederne i Jylland fortrænges den af tilgroning, men her på det sydfynske overdrev overlever den. Guldblommens gamle danske navn er ”Volverlej”, og det er en op til 50 cm høj plante med store gul-orange blomster.
Her er også mange orkideer. Gøgeurter, bakke-gøgelilje, skov-gøgelilje, skov hullæbe og den insektædende plante soldug , for blot at nævne nogle af de mere spændende. I alt er registreret over 150 forskellige arter.
I foråret er overdrevets blomstrende hvidtjørn synlig og velduftende på lang afstand. Om efteråret komme sjældne svampe, overdrevsarter af vokshatte.
Den sjældne guldblomme er i tilbagegang og findes nu kun i vestjyske egekrat, på heder og lyngbakker.
Foto: Biopix /Jens Chr. Schou
Dyrelivet
Den rødryggede tornskade , der ikke er almindelig på Fyn, ses jævnligt i Svinehaverne, hvor den også yngler nogle år. Ellers er det småfuglene der danner lydkulissen: Munk , løvsanger , gærdesanger, gulspurv , bogfinke , sangdrossel, solsort, havesanger og jernspurv kan høres på en junidag.
Flere steder på overdrevet stikker små forhøjninger op. Det kan ligne sten, der gennem årene er blevet overvokset med græs og særlig vegetation, men det er tuer fra den gule engmyre. De har underjordiske gange omkring tuen, på soleksponerede steder.
I de små søer, der er i Rødme Svinehaver, lever grøn frø , springfrø, butsnudet frø , markfirben og såvel stor som lille vandsalamander .
Gule engmyrer kommer ud af deres bo. Foto: Bjørli
Kulturhistorie
Rødme Svinehaver er et overdrev. Det var tidligere en meget udbredt naturtype. Overdrev er tørre enge som er så næringsfattige og ofte svært tilgængelige fællesarealer, som det ikke har kunnet svare sig at opdyrke.
De lå ofte længst væk fra gårdene (”ude på overdrevet”) og tit på grænsen af landsbyens jorder, hvor de så stødte til nabolandsbyens overdrev. For blot 50 år siden fandtes stadig mange overdrev, men mekaniseringen af landbruget har medført, at mere og mere kom under plov. I dag er der kun overdrev på 0,6 procent af Danmarks areal. Det lille overdrev i Egebjerg Bakker er et af de få tilbageværende på Fyn.
I år 2000 købte det daværende Fyns Amt nogle af arealerne tilhørende Bakkelundgården, og i alt 41 hektarer er i dag ”Natura 2000”-udpeget“. Tidligere dyrkede marker og enge skal nu over tid ændres til overdrev der stadig er en sjælden og truet naturtype i Danmark.
Ture og seværdigheder
Download kort (PDF-fil)
Da der kan være græssende dyr og hegnet, kræver det hensyn fra publikum at bese overdrevet og den meget flotte udsigt ud over Det Sydfynske Øhav.
Syd for overdrevet går også vandreruten Øhavsstien, som giver mulighed for at gå eller cykle til Svendborg eller Faaborg.
Vejbeskrivelse
<p> Der er adgangsvej fra Svendborgvej i Ollerup, ad Nordgade og Alpevej. Drej til venstre ad Tørvelong, til P-pladsen efter nr. 16.</p><p> Du kan vandre eller cykle ad markvejen, der går mod syd lige øst for gården med husnummer 33. Her bor ejeren af overdrevet.</p><p> Der er fri færdsel på overdrevet og en fantastisk udsigt ud over Det Sydfynske Øhav.</p><iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&msa=0&t=h&msid=109072133245204789761.0004764518f07f15e642c&ll=55.106315,10.503187&spn=0.017185,0.030041&z=14&output=embed" width="350"></iframe><br/><small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&msa=0&t=h&msid=109072133245204789761.0004764518f07f15e642c&ll=55.106315,10.503187&spn=0.017185,0.030041&z=14&source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left"> Rødme Svinehave </a> på et større kort</small>
Fredningen og dens pleje
Rødme Svinehaver, fredet 1939, 7 ha.
Rødme Svinehaver blev fredet på initiativ af Danmarks Naturfredningsforening. Det skete, da naturfrederne opdagede, at ”Motorcykleklubben Svendborg” var begyndt at anlægge en motorbane og havde planeret en del af overdrevet. I fredningsafgørelsen kan man læse, at stedet skal blive liggende som det er. Der må ikke opføres bygninger, og der skal stadig gå kreaturer på området. Ejeren af overdrevet fik 3000 kroner i erstatning, og var tilfreds med det.
Link til fredningskendelse
Rødme Svinehave , 1939
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser:
Erik Brejninge Andersen
medlem af DN Svendborg
tlf 62244802
Læs også:
Miljøministeriet: Natura2000-området Rødme Svinehaver