Ridebanen – Hørsholm Kirke
Introduktion
Hørsholm By har enestående naboomgivelser i form af store, historiske bygninger, som i dag benyttes af Jagt- og Skovbrugsmuseet og til beboelse samt et arboret, der ligger syd for Slotshaven. På en ø omgivet af Slotssøen ligger Hørsholm Kirke idyllisk. Lange, høje alleer af træer og grønne plæner gør området ganske unikt. I forlængelse af Slotshaven ligger mod nord Ridebanen.
Slotshaven er rig på træer og indbyder til, at borgerne bruger dette store grønne og historiske opholdssted. I 1700-tallet lå her Hirschholm Slot.
Forårsstemning ved Slotssøen. Foto: Bo Madsen
Landskabet
Parken omkring Hørsholm Kirke bærer stadig præg af, at området oprindelig blev anlagt som have til Hirschholm Slot. I midten af 1700-tallet kunne man her nyde et sirligt, smukt barokanlæg, bygget op omkring en nord-sydgående akse. I haven var der et par større lysthuse, pavilloner og terrasser og et større antal springvand og kaskader. Naturstyrelsen har siden 1993 restaureret haven for at genskabe en del af symmetrien i det gamle barokke haveanlæg.
Hørsholm Kirke og Ridebanen ligger op til Jagt- og Skovbrugsmuseet mod øst og statsskoven Folehaven mod sydøst. Syd for Slotshaven ligger dammene Springdam og Ubberød Dam.
Det er sirlige og rette linjer af alleer, der markerer parkarealerne ved Slotssøen, kirken og Ridebanen. Den store grønne plads har navnet ”Ridebanen”, fordi den blev brugt som øvelsesplads for husarer, der var indkvarteret i Hørsholm fra 1784 til 1866.
Alleen på Slotsøen. Foto: Bo Madsen
Slotssøen og Ridebanen. Foto: Bo Madsen
Plantelivet
Det er de mægtige kastanjetræer, der er de mest karakteristiske i og omkring Slotssøen og Ridebanen. På kort, mere end 200 år gamle, ser man tydeligt placeringen af de store træer. Fredningens formål er først og fremmest en kulturhistorisk fredning, som træerne er en stor synlig del af. Træerne er overvejende hestekastanjer og lindetræer . På grund af sygdom er træerne omkring Ridebanen fældet.
Staten ejer arealet, der er fredet. Det ligger hen som en bypark. En del kastanjetræer er dog ved at være svagelige, så der hele tiden skal være opsyn med syge træer. Linden er en af Danmarks oprindelige arter af træer. I modsætning til kastanjen er lindens grene ikke så skøre, og de brækker derfor ikke så let af.
Hestekastanje med sin karakteristiske blomsterstand.
Foto: Biopix /Jens Chr. Schou
Dyrelivet
Arealerne omkring Ridebanen er en god lokalitet for især fugle. Spætter holder til i de store træer. Jo ældre træerne bliver, jo flere spættehuller. Småfugle, som mejser og musvitter holder til i buskene og i det stille og store område kan man være heldig at se spurvehøg og tårnfalk .
Grævlingen kan også ses med lidt held, ligesom rådyr ved nattetide besøger Slotshaven.
Kulturhistorie
Siden middelalderen har der på den holm, hvorpå Hørsholm Kirke er beliggende, været placeret forskellige borg- og slotsanlæg. I 1200-tallet var borgene i privat eje og fra 1382 i Kronens eje.
Det mest kendte slotsanlæg er Hirschholm Slot tegnet af hofarkitekten Lauritz de Thurah (1706-59) der blev taget i brug i 1739 under Christian VI og dronning Sofie Magdalene som et sommerslot. Slottet var et stort trefløjet barokanlæg. Pragtfuldt indrettet og skabt til at imponere gæster og omgivelserne. Udover kongen og dronningens gemakker var der over 200 beboelsesrum. I alt 400 mennesker skulle huses på slottet – foruden det løse, der blev indkvarteret privat. Godset strakte sig over Hørsholm, Birkerød, Blovstrød og Karlebo sogne.
Springdam er ikke en almindelig skovsø. Men en delvist kunstig sø, der blev skabt i slutningen af 1740’erne for at lave et vandreservoir til alle de springvand, der dengang var i haven til Hirschholm Slot. Der var 48 springvand og ”kaskader” (kunstige vandfald), fordelt rundt om i haven.
Slottet fik ikke nogen lang pompøs tid. Kongen døde to år efter det stod færdigt. Enkedronningen brugte det kun indimellem. Senere kom Christian VII til sammen med den unge dronning Caroline Mathilde. Efter Struensees fald og Caroline Mathildes forvisning til Celle i Tyskland forfaldt slottet, da kongefamilien ikke længere ønskede at bebo det. 30. november var sidste gang hoffet brugte slottet. I 1810 blev slottet nedrevet og stenene bl.a. brugt til Christiansborg Slot. I praksis var slottet begyndt at slå revner, fordi det var bygget på sumpet jord og det ville være alt for dyrt at reparere det. Resterne af en læsserampe ses SV for kirken.
Slotskapellet fik byens få indbyggere lov at bruge, ellers var nærmeste kirke Birkerød Kirke. I 1823 bygges Hørsholm Kirke omtrent midt i den gamle slotsgård. Kirken er tegnet af C.F. Hansen, der også tegnede Københavns Domkirke.
Ture og seværdigheder
Download kort og turforslag (PDF-fil)
Stierne i området og især slotshaven er gode til småture, ikke mindst i selskab med mindreårige børn. Der er parkering mod nord. I Slotshaven er markeret en vandretur på 1,5 kilometer. Følg de gule mærker på træerne. Turen kan forlænges og er også egnet for gangbesværede og kørestolsbrugere.
Der er en række informationstavler, der formidler Slotshavens historie. Ved Springdam kan man gå mod øst og komme ind i stisystemet i Folehave Skov. Folehaven er en god skovlokalitet, domineret af bøg med ynglende hvepsevåge, skovsneppe, huldue, natugle og sjagger. Sortspætte ses lejlighedsvis yngle.
Ellers kan man på Folehavevej besøge det nærtliggende aboret, der er en samling af træarter. Også Jagt- og Skovbrugsmuseet er et besøg værd.
Vejbeskrivelse
<p> Fra Helsingør-motorvejen, afkørsel 9, drejes ad Frederiksborgvej, rute 207 mod øst, og lige efter Hørsholm Kongevej drejes til højre ad Folehavevej mod Hørsholm Kirke. Der kan f.eks. parkeres mellem Ridebanen og Slotssøen på GPS-position: N 55º 52.643' E 12º 29.983'.</p><p> <iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?hl=da&ie=UTF8&msa=0&t=h&msid=213685801281432675902.000499ce1af5d34f84b99&ll=55.875768,12.501884&spn=0.008354,0.01502&z=15&output=embed" width="350"> </iframe> <br/> <small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?hl=da&ie=UTF8&msa=0&t=h&msid=213685801281432675902.000499ce1af5d34f84b99&ll=55.875768,12.501884&spn=0.008354,0.01502&z=15&source=embed" style="text-align: left; color: #0000ff"> Ridebanen og Hørsholm Kirke </a> på et større kort </small></p>
Fredningen og dens pleje
Ridebanen, Hørsholm Kirke, arealer vest for Springdam og Ubberød Dam, fredet i 1932, 1944 og 2002.
Springdam, 1944 (se selvstændig beskrivelse af Springdam)
Det er arealer vest for Springdam og Ubberød Dam, der er fredet. Statsministeriet anmodede Fredningsnævnet om at påbegynde en fredningssag. Man ønskede at frede et 25 meter bredt bælte langs med den anlagte offentlige sti, der går langs vestsiden af dammene og ud til Kongevejen, således at det daværende gartneri ikke opførte bygninger ved søernes vestbred.
Fredning af Hørsholm Kirke, slotshaven og Ridebanen, fredet 1951, 2001 og 2002.
Hørsholm Kirke, der indgår i fredningen, er et lille mesterværk og en af Danmarks få landkirker opført under empiretiden. Kirken ligger på en holm i slotssøen. Her stod før det mægtige Hirschholm Slot, opført af Lauritz de Thurah i 1730’erne og 40’erne som Danmarks svar på Versailles, og nedrevet i 1810-1812.
I 2001 blev man enige om en ny fredning af arealerne ved Ridebanen og kirken. Den tiltagende trafik havde i stigende omfang påvirket området. Det var derfor nødvendigt dels at fælde en række af store træer som mistrivedes og nyplante andre lidt længere væk fra vejene i området.
Fredningen blev gennemført, og der sikres en fortsat mulighed for rekreativ anvendelse af arealet, de store alleer og grønne arealer. En tillægskendelse fra 2002 præciserer belysningsforhold og placering af nye træer.
Alletræer i Hørsholm, 1932
Det var Danmarks Naturfredningsforening, der ønskede at sikre de majestætiske træer i alleerne fredet, da man i 1930’erne var begyndt at fælde træer for at skabe plads til den omsiggribende trafik med automobiler. DN ønskede at frede træer ved Folehavevej til Kavallérgangen. Kohavealleen fra Hovedgaden mod Rungsted Hegn, træerne omkring Ridebanen samt alleen på Sdr. Jagtvej. Sidenhen er en del af disse træer fældet efter delvis ophævelsen af fredningen.
Link til fredningskendelser
Springdam , 1944
Ridebanen , 2002
Alletræer i Hørsholm , 1932
Hørsholm Kirke , 1951
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser
Hørsholm Kommune
Ådalsparkvej 2
2970 Hørsholm
Tlf: 48490000
Læs også
Naturstyrelsen: Folehaven-Hørsholm . Vandretursfolder nr. 25.
Jagt- og Skovbrugsmuseet www.jagtskov.dk
Aboretet: turfoldere