Jyllinge Syd og Odstenen
Introduktion
Et par små fredninger befinder sig i området, som i øvrigt byder på en dejlig rask spadseretur med både fugletårn, marker, flora, strand, kreaturer, stilhed, følelsen af at være lidt på afstand – og en kæmpestor fredet sten, Oddestenen, der ligger markant langt ude på sin ensomme odde.
En vandretur langs kysten er en god måde at opleve Roskilde Fjord på. Foto: Bjørn Petersen
Landskabet
Stængelsehøj ligger markant på en bakketop ca. 20 m over fjorden, dér hvor plateauet mellem Jyllinge og Gundsømagle ”brækker over” og falder ned mod Roskilde Fjord. Man kan se langt, og højen har været et stærkt signal til søfarende om lokal magt på egnen.
Mod syd strækker en vig sig ind mod ejendommen ”Vigensdal” østligst (og bag den ser man Risøs vandtårn, og længere sydpå Roskilde). Mod vest ses selve fjordens hovedløb med Eskildsø og Hornsherred bagved, og nordpå ligger Jyllinge – ikke rigtigt synlig, men en anden oldtidshøj, Spraglehøj træder frem, lidt højere i terrænet, men mere tilbagetrukket.
Endelig er der en tredje høj tættest på vandet, nemlig Sildehøj.
Der er langt ned til fjorden, og på vejen ligger flere ejendomme med marker, hegn og små træbevoksninger. Man kan godt ane, hvordan Roskilde Fjord oprindelig var en meget stor floddal, som skar sig dybt ned i landet.
Der er øde langs kysten. Foto: Bjørn Petersen
Plantelivet
Plateauet og skråningerne er præget af landbrug. Det er mere helt nede ved stranden, og henne ved fugletårnet, at floraen er varieret.
På turen langs stranden skifter nogle ret forskellige bevoksningstyper med kort afstand, afhængigt af verdenshjørne, fugtighed, naturpleje og forhistorie. Lange stræk har været kraftigt befængt med kæmpe-bjørneklo , som nu efter flere års indsats fra kommunens side er kraftigt reduceret. Nogle steder går man gennem fugtig strandsump, andre på tør stenet sandbund; nogle steder dominerer tagrør ; andre steder kan lavere strandengsplanter komme frem. På visse dyndflader pibler kveller frem, men de risikerer at dynges fuldstændig til af opskyllet ålegræs og tagrør-førne.
På nogle tidspunkter kan man plukke de små, koriander-agtigt smagende blade af strand-trehage ; til andre tider eksploderer stranden i gule kløverblomster eller hylles helt ind i snerler .
Fugletårnet står ovenfor et lille krat (tidligere vildtremise), som passer sig selv og er vokset tæt til med små træer og alskens uigennemtrængeligt krat.
Iflg. kommunens naturafdeling kan området generelt også byde på arter som bl.a. strand-tusindgylden , mat potentil og fliget vejbred , og sågar et enkelt sted strand-karse .
Champignon plejer der at være godt med her og der, og andre almindelige græslandsarter som f.eks. kæmpetragthat. På den anden side af Frederiksborgvej voksede der i 2008 en lille flok kegle-vokshatte på et par kvadratmeter græs.
Dyrelivet
Det er især fjordens fugle, der giver bevægelse i landskabet. Det er muligt at se store gåseflokke , men også gravænder , blishøns , skarver , fiskehejrer og svømmeænder ses.
Havørnen har et foretrukkent udgået træ på Eskildsø, som er meget synligt fra Sværdagerparken / Strandpromenaden lige syd for Jyllinge lystbådehavn. Ellers er der svaner , terner , måger , klyder , strandskader , stære og hvis man er heldig en vandrefalk!
Kulturhistorie
Ikke kun gravhøjene, men også markvejenes forløb, gårdenes beliggenhed i terrænet, markskel og andre dyrkningsspor (og de usynlige fund under jorden) viser, at området er gammelt kulturlandskab.
Det kunne man se meget mere om i Fjordmuseet i Jyllinge, som desværre er blevet lukket. Deres interessante bøger kan nu findes på Roskilde Bibliotek.
Den ene fredning freder simpelthen en mark mod at blive bebygget, og foreskriver at den fortsat skal dyrkes. Så vigtigt er landbruget for egnens identitet – og så tæt var Jyllinge på at gå helt over sine bredder.
Ture og seværdigheder
Download kort og turforslag (PDF-fil)
Området er en del af Fjordstien, som på denne strækning kræver lidt terrængående temperament. Den går fra Stængelsehøj ad markveje og strandbredder til Jyllinge. Med forskellige mulige afstikkere:
– Til et fugletårn med stort udsyn til vig, fjord marker, strandenge og himmel. (1)
– Til den imponerende Oddesten. (2) Der kan være vådt, så brug smart fodtøj eller kreative trin.
– For at undgå enten våd og tæt rørsump ud for Sildehøjgård og en trampesti, der til tider kan være dækket af tang, kan man i stedet følge den gamle kirkesti, der fører ind over markerne fra Oddestensgården længere mod syd og forbi gravhøjen Sildehøj over markerne til Snekkevej.
– En helt anden form for tur er at padle i kajak langs kysten, f.eks. fra lystbådehavnen.
Vejbeskrivelse
<p> Fra Roskilde kører man til Jyllinge og kan f.eks. parkere ved Jyllingecenteret (Jyllinge Parkvej) eller ved lystbådehavnen (Strandpromenaden). Gå langs stranden til fredningen.</p><p> Man kan også tage Bus 600S eller 358 ved Margretheskolen og stå af ved Oddestensvej og følge Oddestensvej til Stængelsehøj.</p><p> En anden mulighed er at starte og slutte ved Jyllingecenteret, hvor busserne 600S og 358 har stoppested nær butikker, P-pladser, Fjordmuseet, den smukke kirke og det hyggelige havnemiljø.</p><p> GPS-koordinater til Jyllingecenteret: N 55º 44' 23.55" E 012º 05' 25.81"</p><p> <iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=109072133245204789761.00047dbd4e0cd11e54f16&ll=55.736051,12.114058&spn=0.016913,0.030041&z=14&output=embed" width="350"> </iframe> <br/> <small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=109072133245204789761.00047dbd4e0cd11e54f16&ll=55.736051,12.114058&spn=0.016913,0.030041&z=14&source=embed" style="text-align: left; color: #0000ff"> Oddestenskysten </a> på et større kort </small></p>
Fredningen og dens pleje
Områdets to fredninger er ganske små, og yder slet ikke landskabet retfærdighed. Men det er nok heller ikke nødvendigt, da det meste ligger indenfor strandbeskyttelseslinjen.
Den ene fredning er fra 1977 og hedder ”Jyllinge Syd”. Den freder den lille firkantede mark på 10,3 ha lige nordvest for Stængelsehøj. Marken skal forblive dyrket mark, og det lille husmandssted må blive liggende. Fredningen var for at hindre bebyggelse.
Den anden fredning er fra 1935 og hedder ”Odstenen”. Den freder simpelthen den store granitsten, Oddestenen (12 m i omkreds; 5 m lang), der ligger flot på en lille odde mellem Vigensdal-vigen og Sildehøjgård-stranden.
Stenen må ”ingensinde udsættes for nogen Behandling, hvorved den ødelægges, deles eller fjærnes”.
Link til fredningskendelser
Jyllinge Syd , 1977
Odstenen, 1935
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser
Roskilde Kommune
Postboks 100
4000 Roskilde
Tlf: 46313000
Læs også
Roskilde Fjord Portalen http://roskilde-fjord.dk/
Naturperler i Roskilde Kommune ( Naturperler Roskilde)