Nylars Plantage
Introduktion
Agersporene fra jernalderbøndernes dyrkning er stadig synlige i skovbunden i Nylars Plantage. Plantagen er, som navnet antyder, en tilplantning, som skete i 1868. Indtil da, lå området udpint efter de dyrkningsmetoder, som jernalderbonden benyttede – hvilket vil sige i omkring 1400 til 1500 år. Og overgangen til skovdrift er den direkte grund til, at agersporene stadig i dag er tydelige, og ikke som så mange andre steder, er blevet ødelagt af intensiv skovdrift eller moderne landbrugsredskaber gennem det seneste århundrede.
Plantagen fylder cirka 65 hektar, ligger et par kilometer øst for Rønne, og rundt om i skovområdet kan man finde mange spor fra jernalderen. Blandt andet bopladser, gravhøje, oldtidsagre, stenvolde og bautasten. Skoven giver et unikt blik ind i verden, som den så ud mellem yngre bronzealder og vikingetiden, men samtidig er det også muligt at nyde skoven.
Landskabet
Landskabet er præget af sandstensjorden, oldtidsminder og plantagen. Jorden har ligget mere eller mindre udpint i langt over 1000 år. Det har ikke kunnet betale sig at dyrke jorden, men man fandt alligevel i 1868 frem til, at man kunne tilplante området med træer. Mellem disse træer er det så i dag muligt at finde mange rester af områdets fortidscivilisationer, som frem til vikingetiden beboede området. Her er bautasten, som står i skovbunden, ligesom stengærder og gravhøje fortsat er synlige. Det samme er oldtidsagre og bopladser.
På den måde er den udpinte jord og træerne med til at beskytte fortidsminderne.
Plantelivet
Skoven domineres af nåleskov, som udgør cirka 72 procent af Nylars Plantages samlede areal på 44,9 hektar. Løvskov udgør 24 procent, og de ubevoksede arealer udgør fire procent. Skoven blev i sin tid plantet i et lyngområde, som er en del af Blemmelyng, som udgør resten af fredningens 20 hektar – det er dog ikke hele Blemmelyng, som er omfattet af fredningen. Området er, som vist ovenfor, primært dækket af skov.
Dyrelivet
Skoven har et rigt dyreliv med bland andet en række sjældne fugle, som vendehals, gulirisk, skovsneppe og rød glente, som alle yngler i skoven. Desuden er der observeret huldue, ravn, trane, stor tornskade og lille flagspætte.
Kulturhistorie
Jorden under Nylars Plantage er så mager, at det, selv da øens befolkning voksede eksplosivt i 1800-tallet, ikke blev opdyrket. Det kunne simpelthen ikke svare sig. Undergrunden er af sandsten, og den afslører hurtigt, at det engang har været dyrket og nu er udpint. Men det var helt tilbage i jernalderen, at jorden blev dyrket så hårdt, at det nu ikke længere er givtigt nok, at forsøge igen.
Oldtidsbondens udpining af jorden skabte et landskab, som sprang i hede og stort set kun egnede sig til lyngslet og græsning. Det er først fra 1868, at området er tilplantet og blevet til skov.
Det specielle ved dette landskab er, at historien er ualmindelig godt bevaret, med bautasten, gravhøje, røser og stenkanter. Området er spækket med arkæologisk information. Bopladser, gravhøje, oldtidsagre, stenvolde, røser og bautasten som er skabt fra yngre bronzealder og frem til ældre jernalder i tiden 1100 år før vor tidsregning og frem til 400 år efter, har ligget beskyttet af plantagen, som blev plantet og dermed har bevaret oldtidssporene.
Læs hele afgørelsen her: Udsendt afgørelse om fredning
Ture og seværdigheder
Plantagen blev fredet på grund af sine kulturhistoriske værdier, og netop disse er der mulighed for at finde og se nærmere på, ved et besøg. Der er spor efter bopladser, gravhøje, stenvolde, bautasten og meget andet, efter de jordbrugere, som levede i tiden fra yngre bronzealder og frem til ældre jernalder. I nærheden findes også Nylars Kirke, som er en af Bornholms karakteristiske rundkirker.
Vejbeskrivelse
Kør mod Plantagevej 2a, 3700 Rønne - eller koordinaterne 55.083512, 14.759633. Kommer du fra Rønne via Åkirkebyvej, kan du dreje til venstre ad Plantagevej, og ved golfklubben kører du modsat ind ad en stikvej, som også hedder Plantagevej. Herfra er der direkte adgang ind i plantagen.
<iframe src="https://www.google.com/maps/d/embed?mid=zZNA0Hms9F7o.kiCTzXpzBGuU" width="320" height="240"></iframe>
Fredningen og dens pleje
Fredningen har hovedsageligt til formål at sikre områdets kulturhistoriske værdier og fortidsminder. På tidspunktet for fredningssøgningen havde Bornholms Regionskommune besluttet at sælge området til private. Men Natur- og Miljøklagenævnet stadfæstede fredningsnævnets afgørelse, så området fremover vil være underlagt en restriktiv beskyttelse selv med private ejere: Skovdriften skal foregå meget ekstensivt, og nær fortidsminderne må der kun køres med maskiner, der er nødvendige til skovning, og kun når jorden er frossen eller i tørre perioder så skovarbejdet ikke skader fortidsminderne.
Fredningen af Nylars sikrer også at en del af området skal plejes med græssende dyr eller høslet, så man bevarer en åben skovbund, hvor kultursporene er tydelige. Og der skal anlægges en ny sti langs et meget smukt stendige, så det bliver lettere for besøgende at komme rundt i området og opleve kultursporene og de store naturværdier, som skoven også byder på.
Fredningen beskytter mod stensprængning, stødrydning med videre, ligesom reglerne for udslæbning og kørsel af træ forhindrer, at agerryggene og fortidsminderne sløres eller skades. Fredningsbestemmelserne giver også kommunen mulighed for at foretage naturpleje med nænsom rydning af områder i skoven, der fremmer en åben skovbund, hede og overdrev. Det vil give en nødvendig og sammenhængende beskyttelse af de kulturhistoriske interesser, udvikle de botaniske interesser i området samt skabe mulighed for en formidling af områdets værdier.
Læs hele afgørelsen her: Udsendt afgørelse om fredning
Kællingehøje, 1959
I nærheden af selve Nylars Plantage ligger flere fredninger, blandt andet Skovgård og Skovgård Klippelykke, som begge udgør fredninger i og omkring plantagen. Skovgård er fredet for at beholde området i naturtilstand, mens Skovgård Klippeløkke er fredet på grund af klipperne.
Blemmelyng, 1967
Yderligere information
367ture har skrevet en lille guide til Blemmelyng, hvor Nylars Plantage befinder sig. Læs den her.
Nylars Plantage kan eventuelt besøges på cykel. Cykelguide til Bornholm.
Bornholm har ikke altid været tilplantet med skov. Læs her, hvordan det gik til, at øen blev til et af landets med skovdækkede områder.