Nivå ådal
Introduktion
En stor landskabskile baner sig vej fra rute 229 mod øst til Øresundskysten. Den er det smukkeste eksempel på værdien ved at friholde de kystnære arealer for bebyggelse. Ved kysten ligger noget så sjældent som strandenge, og det er en god fuglelokalitet. Der er mange turmuligheder i Nivå ådal-fredningen.
Stien ud til fugletårnet ved strandengene ved Nivå. Foto: Thomas Eriksen
Landskabet
Den nordlige del af den store Nivå-fredning er præget af mange søer. Det er tidligere teglværksgrave, der har skabt dette landskab.
Nord og syd for Nivå er i undergrunden marint forland dannet siden stenalderen. Efter den afsluttende fase med nedisning i Danmark trængte havet ind i Øresund, og dødis blev søsat som isbjerge og flød ud i Kattegat. Forsteninger af ringsæl og polartorsk i issø-aflejringer er fundet ved Nivå.
Syd for Nive Å, på toppen af de store bakkedrag, er der en storslået udsigt over den nordlige del af Øresund. Længere mod vest finder vi Usserød Å, der løber i en snæver dal – engang en sidegren til stenalderens Nivå Fjord. Åen har sit udspring i Sjælsø. For få år siden blev den genslynget, blandt andet for at skabe et smukkere landskab, hvilket i høj grad er lykkedes. Går man langs åen kan man føle ensomhed, også selv om kystbanen kun er nogle få hundrede meter borte.
Før i tiden havde Nivåbugtens strandenge en betydeligt større udstrækning, end de har i dag. Indtil 1940’erne, da den nye Strandvej blev anlagt, strakte de sig ind mod Gl. Strandvej. Lyngebækgårds sortbrogede og Nivaagaards røde malkekvæg gik frit og græssede. Den nye vej blev bygget på en dæmning, der begrænsede de jævnlige saltvandsoversvømmelser til området øst for vejen.
I Nivå Bugt er Øresundskysten under udvikling mod en barrierekyst med barreøer. Det er den eneste kyst af denne type på Sjælland, og området er derfor af Skov- og Naturstyrelsen udpeget som et kystlandskab af national betydning.
Plantelivet
Det er fortrinsvis dyrkede marker, der præger landskabet. De fredede strandenge viser en begyndende tilgroning med buske og træer, og der foregår samtidig en søværts tilgroning med tagrør, og det medfører på grund af plantedelenes langsomme nedbrydning i et iltfattigt miljø et øget tørvelag og en niveauhævning
Dyrelivet
Det er det åbne lands fugle, der præger agerlandet i fredningens vestlige del. I løvskovene Kalvehave og Kirkeskov ses ynglende musvåge , stor flagspætte og flere forskellige mejsearter.
Men der er et rigt fugleliv ved kysten og på strandengene. Her har Fugleværnsfonden etableret et fuglereservat, hvorfra man bl.a. kan observere trækfugle, der slår sig ned for en stund eller flyver forbi. Vibe , alm. ryle og stor regnspove er blandt de fleste. Men også troldænder , hvinænder , blishøns , ederfugl , hav- og fjordterner ses på vandet vinter eller sommer.
Fiskeørn og rørhøg ses ofte raste i ved strandengene i kortere eller længere tid. I området yngler musvåge , spurvehøg og tårnfalk . Især tårnfalken ses ofte musende i luften over strandengene.
Vadefuglene trækker mod syd allerede fra juni måned og nogle måneder frem, og bruger Nivå Bugt til at “tanke op” på den lange vej. Tidligt på foråret kommer de tilbage, på vej mod de nordlige ynglepladser.
Vel nok et af de flotteste fugletårne. Foto: Thomas Eriksen
Kulturhistorie
Fredningen udgør et særegent landskab i et område af Sjælland, der er under konstant pres i form af ønsker om yderligere udstykninger, øget bebyggelses, flere vejanlæg etc. Nivå Ådal er den største og smukkeste af kystkilerne nord for København.
Der har boet mennesker ved Nivå i mere end 8000 år. I jægerstenalderen, mellem 6.000 og 4.000 år f.Kr., var vandstanden i havet omkring Danmark højere end i dag, og strandengene og de lavtliggende områder omkring Nivåen, herunder Langstrup Mose, udgjorde en lavvandet fjord, der gik ca. fire kilometer ind i landet. I stenalderen padlede stenalderjægerne år efter år til Sjælsø, hvor de slog sig ned i midlertidige bopladser på søens nordside. Transporten foregik i kanoer ad Usserød Å, som forbandt Sjælsø med stenalderfjorden ved Nivå. De permanente bopladser lå ved Nivåfjorden, som i dag er tørlagt.
Allerede i middelalderen har man udnyttet de store og let tilgængelige aflejringer af forholdsvis rent ler på Nivå-egnen til produktion af teglsten i mindre skala, men i 1701 opføres et større teglværk, som producerede sten til opførelsen af Hørsholm Slot.
Rigtig gang i teglværkerne i Nivå kom der i anden halvdel af 1800-tallet, hvor flere teglværker producerede sten, som ikke mindst gik til København, der var i stærk vækst i denne periode. Tangen syd for Nivåen er oprindelig en mole, hvor man udskibede produktionen fra teglværket i pramme og småskibe.
I midten af 1700-tallet blev Nivå tiltænkt en vigtig militær betydning, da man besluttede at indføre galejer i den danske flåde. Galejer, der bliver roet frem, blev ellers ikke anset for velegnede til danske forhold, men da svenskerne anlagde en galejhavn i Landskrona, besluttede man, at Danmark skulle have samme skibstype. Sverige var stadig arvefjenden, og de to lande havde været i krig så sent som i 1720.
Nivå blev udpeget som havn for den påtænkte galejflåde, og et meget stort og imponerende befæstet havneanlæg blev planlagt. Havnebyggeriet begyndte i 1753, men blev aldrig gjort færdig og blev endelig opgivet i 1767. Der blev bygget nogle få galejer til den danske flåde, men de fik aldrig militær betydning.
Ture og seværdigheder
Download kort og turforslag (PDF-fil)
Utallige veje fører gennem fredningen og der er mange turmuligheder i det store, fredede område.
Et besøg på ”Tangen” øst for Nivågård i den nordlige del af fredningen er kulturhistorisk interessant. Tangen er en smal, kunstig odde med store sten og frodig vegetation. Den er anlagt i 1800-tallet som Nivågårds Teglværks anløbsbro til udskibning af teglsten. Den er anlagt i forbindelse med resterne af den galejhavn for flådens galejer, som blev bygget midt i 1700-tallet. Her holder også Fugleværnsfonden til.
Et andet besøg kan være til Nivaagård, der er kunstmuseum.
Endvidere kan man vælge at køre ad de nationale cykelruter, hvoraf en går fra Nivå til Fredensborg (Langstrup-stien) og en anden fra Nivå til Hørsholm (Usserød-stien).
Ovenstående turforslag er for en stor dels vedkommende på cykelstier, men enkelte strækninger er for gående. Hvis du cykler, så må du holde dig til vejene (fra Møllevej til Nivågaard).
Vejbeskrivelse
<p> Fra Helsingørmotorvejen, E47/E55, drejes mod Nivå ved afkørsel 6. Kør mod Nivå Havn. Syd for havnen ligger en strandpark.</p><p> Følg Strandvejen mod syd og man passerer nogle gode strandenge og fuglelokaliteter. P- plads på højre side af vejen.</p><p> Længere mod syd ad Strandvejen findes en rasteplads, hvor Gl. Strandvej og senere Møllevej fører tværs gennem fredningen forbi Nivå Mølle og Nivå Kirke.</p><p> Kortet nedenunder viser til Fugleværnsfondens arealer.</p><p> <iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&msa=0&t=h&msid=109072133245204789761.00048496e27cc1e4bb9ad&ll=55.929779,12.514629&spn=0.016829,0.030041&z=14&output=embed" width="350"> </iframe> <br/> <small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&msa=0&t=h&msid=109072133245204789761.00048496e27cc1e4bb9ad&ll=55.929779,12.514629&spn=0.016829,0.030041&z=14&source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left"> Nivå Ådal </a> på et større kort </small></p>
Fredningen og dens pleje
Nivå og Usserød ådale, 302 ha., fredet 1990
Fredningen har til formål at bevare de landskabelige, kulturhistoriske og naturhistoriske værdier, der knytter sig til området, samt at fastholde offentlighedens ret til færdsel.
I 1987 foreslår Danmarks Naturfredningsforening at området fredes. Det er området omkring Usserød ådals nedre løb og Nivå-bugtens strandenge. Der er også mange ukompromitterede arealer, ikke mindst i skovene og de dyrkede landbrugsarealer. Den grønne landskabskile mellem bebyggelserne Niverød og Kokkedal er et af de sidste steder, hvor det åbne land strækker sig helt ud til Øresundskysten.
Det er en af de sidste strækninger på Strandvejen, hvor man har det helt store og flotte udsyn, såvel over Nivå-bugten som ind over land. Der er tale om et bredt område ud mod Sundet. Strandengene er med sine 32 ha langt det største, man kan finde ved Øresundskysten.
Ved Fugleværnsfondens arealer slås rørskoven, så strandengsarealerne med lav vækst igen kan komme til sin ret. DN Fredensborg har modsat sig at der opsættes et fugletårn i området, som er imod fredningens bestemmelser om skæmmende anlæg.
Link til fredningskendelser
Nivå og Usserød ådale , 1990
Nivågaard jorder , 1950, 1990
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelse
Fredensborg Kommune
Egevangen 3B
2980 Kokkedal
Tlf: 72565000
Læs også
Fugleværnsfonden om Nivå Bugt strandenge
Folder om Langstrup-stien
Folder om Usserød Å-stien
Nivågaard Malerisamlings hjemmeside