Maglemosen
Introduktion
For 7000 år siden var Vedbæk Maglemose en lavvandet fjord med rige bopladser langs bredden og på små holme. Stenaldermanden kunne fiske både i fjorden og i Øresund og gå på jagt og samle nødder og bær i de omkringliggende skove. Temperaturen var 2-3 grader højere end i dag, og talrige gravsætninger og køkkenmøddinger vidner om, at det var et godt sted at bo.
På grund af den endelige afsmeltning af isen i Nordamerika, Norge, Sverige mm skete der dog i de år en stadig stigning i vandstanden i fjorden og sundet på ca. 1m pr generation således, at bopladser og gravpladser blev oversvømmet, og man måtte etablere nye. Denne oversvømmelse bidrog stærkt til bevarelse af de efterladte bopladser.
En meget flot og rig gravsætning er udstillet på Gl. Holtegård, men andre venter endnu på at blive udgravet. Derfor er mosen fredet med forbud mod dræning, så resterende mosefund bevares. Og vi, der lever i dag, kan få oplevelsen af at færdes i en rigtig tilvokset mose med store, åbne vidder blot 20 km nord for København.
Forår i mosen. Foto: Marianne Villumsen
Landskabet
Da isen endelig trak sig tilbage fra Østdanmark omkring 10.000 f.Kr. efterlod den et landskab med tunneldale og moræneaflejringer og skrænter efter det voldsomme ishav, der opstod under isens afsmeltning. Da Ertebølle-kulturen for 7.000 år siden blomstrede ved Vedbækfjorden, var vandstanden ca. 5 m højere end i dag, så fjorden har strakt sig fra Øresund ved Vedbæk Havn og mod vest til Caroline Mathilde-stien. Siden er der sket en landhævning, og fjorden blev afsnøret til en langstrakt sø, der langsomt groede til som rørsump og tørvemose med spredt pilebevoksning. Mod nord og syd ser man de skovklædte skrænter i den gamle smeltevandsdal.
Et af fredningens formål er netop at bevare dette landskabspræg.
Vest for Caroline Mathilde-stien er lavningen i højere grad drænet og giver plads til marker, frugtplantager og bebyggelse, men fredningen strækker sig helt til Sandbjerg i vest. Der er åbne engareler, der afgræsses af får eller er groet til med pilekrat, og der er smukke søer efter tørvegravning. På skrænterne nord for engene begynder Sandbjerg Østerskov, som går over i Folehaven. Lige øst for Sandbjerg Østerskov ligger et smukt afgræsset engareal, der engang var en nord-sydgående sidegren til Vedbækfjorden. Også dette areal er fredet. Fra skrænterne er der smuk udsigt mod syd.
Plantelivet
Engarealerne omkring mosen har i perioder været drænet og dyrket, men nu søger man at nedsætte dræningseffektiviteten, så i hvert fald de store mosearealer i det tidligere fjordareal mod øst får vandmættet jord. Store arealer er tilgroet med tagrør, høj sødgræs og lidt bredbladet dunhammer og stiv star, hvor der er åbent, og med øer af pilekrat, tjørn, LM. hyld, slåen mv. Længst mod øst mod Vedbæk Station er der små ”vilde” skove omkring tørvegrave med bl.a. rød-el i malerisk vildnis. Mod Henriksholms Allé er der plantet et levende hegn af slåen, vrietorn, benved, tørst, hæg, kvalkved med flere, der effektivt skærmer mod civilisationen.
Hvor der er knap så vandmættet vokser lodden dueurt, stor nælde, alm. mjødurt, fredløs, angelik og kær-tidsel med flere og i de senere år er der kommet en invasion af sildig gyldenris, mens der kun er relativt få eksemplarer af kæmpe- bjørneklo, som gennem 20 år er blevet bekæmpet med fårehold.
Dyrelivet
Det store naturområde har et rigt dyreliv og tjener også som spredningskorridor mellem de omkringliggende naturområder.
Mod syd starter Trørødskoven, der har åben forbindelse ned til Jægersborg Hegn. Mod nord dækker de gamle træer, der heldigvis er fredskov, for det, der tidligere var Forsvarskommandoens bygninger. Øvelsesterrænet nord for bygningerne er nu blevet fredet, så Maglemosen ligger i en grøn kile, der strækker sig helt nede fra Dyrehaven og kommer til at gå op i Folehaven og Rungsted Hegn mod nord.
Også engene omkring Caroline Mathilde-stien virker som spredningskorridor til Sandbjerg Østerskov. Den benyttes af mange rådyr, hvoraf nogle holder til i pilekrattet i mosen og bruger de nærliggende villahaver til vinterfouragering.
I toppen af et bøgetræ i Sandbjerg Østerskov er der en musvågerede, og musvågerne ses ofte kredsende ude over engene. Også tårnfalk og spurvehøg lever i området, og om vinteren kan man træffe rastende rovfugle.
I tørvegravssøen ved Caroline Mathilde-stien kæmper en svanefamilie om dominansen med en flok grågæs. Blishøns, Grønbenet rørhøne og gråænder lever også der, og en sjælden gang ses fiskehejre. Søen er ved at være helt overgroet med åkande, men fra bredden kan fiskes haletudser om foråret.
I pilekrattet er der ikke længere så mange småfugle, men længere mod øst i mosen, hvor pilebuskene endnu står spredt, er der et rigt liv af sangfugle anført af nattergal, tornsanger og munk med flere.
Lærkesang og engpiber hører man også. Vibe og dobbeltbekkasin er set, men er sjældne nu.
Maglemoserenden er målsat til gydevand for ørred, og ved elektrofiskeri blev der i okt. 2009 fundet to 0-årige ørreder foruden hundestejler, ål, skrubber og gedder. Ikke mange i betragtning af, at åen for nylig er restaureret og delvis har fået genskabt sit naturlige fald og er forsynet med gydebanker med grus. Problemet er regnbetingede spildevandsudslip, som stadig nedprioriteres af Rudersdal Forsyning på trods af, at de landsdækkende vandområdeplaner kræver, at der gøres en indsats for at forbedre vandmiljøet i Maglemoserenden inden 2021 og på trods af, at de har stået på Kommunens spildevandsplaner siden 2013. Hvor man i 2011 kunne finde vårfluelarver, guldsmedelarver, døgnfluelarver og vandkalve på bunden, ser man i dag et lerplumret, livløst vandløb. Motorvejsbyggeriet har sat sit spor og desværre nedprioriteres en indsats selv i kommunens oplæg til den nyeste spildevandsplan for 2017.
Kulturhistorie
Det ældste stenredskab, der er fundet i mosen, viser, at her allerede for 11.000 år siden levede mennesker. Det må have været nogle af de første efter isens afsmeltning. Der er noteret over 40 bopladser fra forskellige epoker – lige fra Kongemosetiden over ertebøllekulturen til bondestenalderen. Amatørarkæologer var derfor meget opmærksomme, da der omkring 1975 blev gravet ud til Vedbæk Skole på Bøgebakken ved Vedbæk Station. Det lykkedes dem at få standset bulldozeren og byggeriet længe nok til, at den 7000 år gamle gravplads med 22 grave kunne blive udgravet korrekt.
Som man vil se på den spændende udstilling i Gl. Holtegårds ladebygning, havde folket dengang en høj kultur. Bjørnetænder tyder på handel med Skåne. Okker er drysset i gravene. Et spædbarn er lagt på en svanevinge ved siden af sin moder, som har hvilet på et blødt skind med indsyede bjørnetænder. Andre er begravet på en hjortetak. Affaldslagene afslører hvilke dyr og planter, der var i området og hvilke fiskeredskaber og våben, man brugte. I smukke panoramaer har man genskabt de miljøer, der må have været ved skoven, fjorden og sundet. Man synes at genkende dem.
Også fra den senere bondestenalder for 4000 år siden har man fundet krukker og værktøj. Men på den tid var fjorden blevet til en sø, der groede til, og bonden rykkede lidt væk fra det sumpede terræn og ryddede skov ved svedjebrug. Man dyrkede korn og holdt kvæg, svin, får og geder.
I historisk tid har mosen ligget hen som mere eller mindre ufremkommelige mosestrækninger. De højereliggende områder har dog været brugt til græsning og høslæt. Hvor Sandbjergvej går gennem Sandbjerg Østerskov vidner det gamle stengærde på vejens nordside om Sandbjerg Fægyde, som bønderne i Sandbjerg brugte til at drive deres kreaturer til græsning øst for skoven.
Efter udskiftningen i 1700-tallet har de forskellige landsbyers ejerlav haft adgang til hver sit stykke jord i lavningen. Det fremgår stadig af matrikelnumre og kommunegrænser.
Engene er blevet drænet og forsøgt dyrket. Nogle steder har man drænet så kraftigt, at der kan dyrkes korn. Andre steder er dyrkning og høslæt opgivet igen i takt med, at man gik væk fra husdyrhold, og det omgivende område blev en gartnerizone. Sådanne halvt drænede enge gror let til med pilekrat og småtræer – og bjørneklo, som stadig bekæmpes. Kun den egentlige mose er urørt. Tørvegravning har fundet sted, men har ikke været udbredt. Dog blev der under 1. og 2. verdenskrig gravet en del af de huller, der i dag fremstår som søer.
Ture og seværdigheder
Download kort og turforslag (PDF-fil)
Et udgangspunkt for en tur kan være P-plads ved Vedbæk Idrætsanlæg. På den modsatte side af Gøngehusvej er der etableret en sti, der fører gennem Maglemosens østlige del til Henrikshave. Følg denne vej mod vest til der kommer en sti efter 100 m, Kostien til Gøngehusvej. Hvis man færdes udenfor stierne skal man huske, at det hele er mosejord, og at man kan komme til at sidde fast, når der er vådt. Det er på eget ansvar, man færdes uden for stierne! Man bør ikke gå alene!
Hvis man ad Gøngehusvej går længere mod vest kommer man til Caroline Mathilde-stien. Når man har passeret gartneriet ved Caroline Mathildestien kommer man til den smukke Svanesø, som er en tørvegrav fra 2. verdenskrig. Der går en sti rundt om søen. Der er en ridesti forbi Haveforeningen og Rideskole til du igen støder på Gøngehusvej, som du kan returnere ad til udgangspunktet.
Andre ture
Fra Caroline Mathilde-stien kan man fortsætter til sydkanten af Sandbjerg Østerskov og følge en skovsti mod vest og komme op på Sandbjergvej længere mod vest. Men det er svært at krydse ned over det fredede område igen, fordi private ejere blokerer de stier, der var engang. Man må nyde turen i den smukke kuperede skov. og kan følge den mod nord over mosen til Sandbjergvej og Sandbjerg Østerskov.
Hele turen kan også starte i Sandbjerg Østerskov, hvor der er en parkeringsplads ved Caroline Mathilde-stien, hvor den skærer Sandbjergvej ved det tidligere skovløberhus. I murstenene på skovløberhuset (der nu er udflytterbørnehave) ser man indridsede navne fra de mange skovgæster, der i tidens løb har nydt søndagskaffen her. P-pladsens GPS-koordinater er: N 55 o 51.388’ E 12 o 31.830’.
Vejbeskrivelse
<p>Fra Vedbæk Strandvej (Strandvejen) kører man ad Gøngehusvej og parkerer ved Vedbæk Idrætsanlæg. Her er fredningens sydøstligste hjørne med sti. Hvis man kommer fra Helsingørmotorvejen, så drej af mod Vedbæk.</p><p> <i> GPS-koordinater <br/> </i> P-plads ved Vedbæk Idrætsanlæg: N 55° 50.994', E 12° 33.515'</p><p> <iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?hl=da&ie=UTF8&t=h&msa=0&msid=213685801281432675902.00049f9d3e5504050bd8f&ll=55.85277,12.548704&spn=0.016863,0.030041&z=14&output=embed" width="350"> </iframe> <br/> <small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?hl=da&ie=UTF8&t=h&msa=0&msid=213685801281432675902.00049f9d3e5504050bd8f&ll=55.85277,12.548704&spn=0.016863,0.030041&z=14&source=embed" style="text-align: left; color: #0000ff"> Maglemosen </a> på et større kort </small></p>
Fredningen og dens pleje
I 1982 rejste Naturfredningsforeningen et fredningsønske for hele den 216 ha store lavning, og den 7. marts 1986 stadfæstede overfredningsnævnet den nugældende fredning, hvis formål er at sikre de betydelige landskabelige, arkæologiske og geologiske værdier, der er i området.
Denne fredning afløste tidligere mindre fredninger bl.a. af Sanddalen længst mod vest. En fredning, som ejerne af parcellerne i 1966 havde pålagt deres ejendomme ”for at bevare et storslået og karakteristisk morænelandskab og ligeledes bevare hhv. reetablere den karakteristiske magre sandvegetation og den frie udsigt over Øresund”.
Fredningen indebærer, at arealerne i hovedtræk skal bevares i den tilstand, de havde i 1986. Der må ikke foretages terrænændringer eller afvandes yderligere, og som hovedregel hverken bebygges eller beplantes – dog med visse nøjere beskrevne undtagelser. Der må heller ikke opstilles anlæg og skilte o.l. der kan skæmme landskabet. Og ikke anlægges nye veje og stier.
Inden strukturreformen var det amterne, der var pålagt en række opgaver indenfor det fredningsmæssige område nemlig fredningsplanlægning, fredningsadministration og naturforvaltning. Naturforvaltning indebærer naturovervågning, naturpleje /genopretning og naturformidling.
I 1994 udgav Københavns Amt en Plejeplan for Maglemosen 1994 med det formål at belyse mulighederne for at sikre og genskabe de landskabelige værdier samt gennemføre forbedringer af de naturmæssige og rekreative muligheder. Det sidste punkt udmønter sig i nogle forslag til stianlæg, så folk kan bevæge sig ud i mosen uden gummistøvler. Èn af de stier er etableret med dispensation efter fredningskendelsen.
Amterne har også bidraget til bekæmpelse af den vidt udbredte kæmpe-bjørneklo ved at opsætte hegn til fårehold på private parceller. I december 1990 kunne en lokalt oprettet forening til Maglemosens naturpleje udsætte de første får, som siden med stor succes har spist de nyspirede bjørneklo og været et tilløbsstykke, når fårene læmmede og skulle klippes. Foreningen har ikke længere hyrder og kan derfor ikke holde får, men har oprettet bjørnebander, der hjælper parcelejerne med bekæmpelsen. Efter strukturreformen har Rudersdal Kommune vedtaget en indsatsplan mod bjørneklo, så parcelejerne nu bliver pålagt selv at udføre bekæmpelsen.
Ellers er plejen i vid udstrækning overladt til de private parcelejere. Nogle parcelejere har selv etableret fårehold. Hvor parcelejerne har bolig på parcellen, har engstykkerne ofte fået præg af park med store plæner.
I 2011 overlod Forsvarskommandoen øvelsesarealerne nord og syd for Henriksholm til Rudersdal Kommune, som udformede en ny plejeplan. I januar til april 2015 blev der gennemført en omfattende rydning af især pilekrat på 12 ha og rydning af gyldenris og tagrør mm. Intentionen er at bevare området som et lysåbent naturområde med høj biodiversitet. Derfor er der de første år focus på bekæmpelse af invasive arter og kendte problemarter. Bekæmpelsen sker dels manuelt, dels ved hjælp af køer af forskellige engelske racer og deres kalve. I 2015 og 2016 har de græsset tæt, fordi de kun spiser f.eks. gyldenris, når de er meget sultne.
Foreningen “Maglemosens Naturpleje” har indgået et 5-årigt samarbejde med kommunens folk, for at sikre, at der dels sker en registrering af planter, ynglefugle og natsommerfugle i området og dels gives bedst mulig rådgivning til den fortsatte pleje. Det er besluttet i år at frahegne et område, som har været tilholdssted for 2 vibepar, og som ikke rummer invasive arter. Vi håber, at de engplanter, der er blevet registreret i 2016 på området, nu får en chance for at udvikle sig, mens resten af arealet stadig græsses tæt de første par år.
Link til fredningskendelser
Maglemoserenden , 1986
Maglemose , 1986
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser
Rudersdal Kommune
Øverødvej 2
2840 Holte
Tlf: 46110000