Lille Hareskov, fredninger ved
Introduktion
Hareskovene er nogle af Danmarks ældste skove. Her har været skov lige siden istiden sluttede. Det er mægtige og prægtige skove ejet af staten. Enge og overdrev er også interessante naturtyper i skovene.
Syd for Lille Hareskov og op til kommunegrænsen ind mod Ballerup Kommune, ligger Ravnehus-fredningen, der sikrer en lille, åben plet.
Vest for Lille Hareskov ligger Vangmose-fredningen, der ligeledes sikrede moseområdet mod bebyggelse. Ord som Mosehuset og Djævlemosen er knyttet til moseområdet. Det lyder mere uhyggeligt end det er. Men faktisk er det muligt at følge en udmærket sti, der går mod øst fra Ballerupvej og ind i mosen.
Landskabet
Det er sjællandske morænelandskaber, der præger skovene. I Lille Hareskov er der flere markante bakkedrag, der er dannet i slutningen af sidste istid for ca. 13.000 år siden. Isen bevægede sig sydfra og skrabede derved den store flade slette, vi i dag kender som Hedeboegnen. Isen stoppede ved sit sidste fremstød lige ved Ballerup og havde foran sig det afskrabede materiale – moræne, som er en usorteret blanding af sten, sand, grus og ler. Derved opstod det foldede landskab, hvor Hareskovene nu ligger. Mod syd er skovbrynene ved Lille Hareskov stejle skrænter ned mod et af de store, brede, karakteristiske dalstrøg. I kilderne vældede vand tidligere op i store mængder, men den omfattende vandindvinding til hovedstadsområdets befolkning har udtørret flere af kilderne.
Plantelivet
I Lille Hareskov er der muldjord, og det giver levesteder for hvid anemone , miliegræs , skovmærke , skovstjerne , majblomst , skovsyre og flitteraks . I de vådere moseområder ses blåbær , bittersød natskygge , ørnebregne , vandrøllike og krebseklo . Selve skoven er domineret med bøg i store bevoksninger og med enkelte spredte ege . Der er også store granbevoksninger, ikke mindst med rød-gran , sitka-gran og douglas-gran .
I Lille Hareskov er mange gamle træer. ”Gisselfeldegen”, ”Skrædderen” og den 700 år gamle eg, ”Grenaderen”. Skrædderen er det største træ. Træet er delvist hult men lever og ser sundt ud. I skoven findes også en større lindebevoksning.
Flere steder i Lille Hareskov er de såkaldte ”hø-enge”. Her kunne man høste hø og skære kviste af træernes top og bruge det som vinterfoder til kreaturerne.
I dag er der frivillige folk der i ”le-laug” et par gange om året tager ud og slår engen.
Dyrelivet
I Lille Hareskov yngler den store sortspætte , foruden misteldrossel , skovsneppe, musvåge , duehøg og spurvehøg . Der er også en række af de almindelige skov-fuglearter som skovskade , træløber , stor flagspætte og kernebider . Rådyr er så almindelige, at der hvert år skydes en del af Naturstyrelsen.
Som et kuriosum kan det nævnes, at man i 1912 fandt vildtlevende fugleedderkopper i Hareskovene. Siden 1929 har man dog ikke iagttaget arten.
Kulturhistorie
Der har aldrig været en plov i disse skove. Mange steder er stenlægninger og enkeltstående sten, der har ridser, tegn og riller. Der er tale om indgraveringer fra ”før-kristen” tid. Flere af disse stenanlæg med deres tragtformede gruber peger med statistisk sikkerhed på solopgang ved sommer- og vintersolhverv og også på jernalderens europæiske højtider.
I Lille Hareskov er mange flotte eksempler på hulveje. De har fra gammel tid været transportveje, og de fører ned mod bakkehæld og til vadesteder ved søer og vandløb. Når en vej var slidt ned anvendte man parallelveje, som på den jyske hærvej. Derfor kan der ses flere hulveje ved siden af hinanden.
Det var ved Ravnehus, at skovfoged Thomsen den 16. marts 1866 af tre krybskytter blev skudt og døde. Der er rejst en mindesten på det sted, hvor det skud faldt, som skovfogeden senere døde af.
Lige syd for det gamle træ kaldet Skrædderen, tæt op ad Skovlystvej, ligger den gamle hængeplads. Her lod man henrettede personer dingle i galgen til skræk og rædsel for andre med kriminelle tilbøjeligheder og til glæde for ravne og krager.
I Lille Hareskov ligger ”Syvstjernen”. Et lille område der er erhvervet af Danmarks Naturfond. Her mødes mange lige skovveje. Det nuværende vejsystem i Lille Hareskov er 300 år gammelt og blev anlagt i Kronens Skove for at kunne bruges i den såkaldte parforce-jagt, det vil sige jagt på kronhjort fra hesteryg og uden brug af skydevåben. Når hjorten dødtræt og efter lang tids forfølgelse af jægere og hunde standsede af udmattelse, stak jagtens hædersgæst sin hirchfænger i dyrets hjerte.
Ture og seværdigheder
Download kort og turforslag (PDF-fil)
Lille Hareskov er statsskov, og det giver mange muligheder for færdsel og overnatning. Har man en folder over skoven med, kan man kombinere mange ruter og følge dem, som man har tid og lyst til. Vil man på en længere vandretur i Lille Hareskov, kan man vælge en seks kilometer lang vandrerute, der er markeret med gule prikker.
På kortet som kan downloades ovenfor er et forslag til en tur, der kommer forbi de fredede områder samt Naturfondens areal Syvstjernen. Og så kan turen afsluttes med et besøg på restaurant Skovlyst.
Vejbeskrivelse
<p> <i> Ravnehus <br/> </i> Fra Hillerød-motorvejen drejes af ved afkørsel 8 ad Kollekollevej mod vest. Efter ca. 400-500 meter drejes til venstre ad Skovløbervangen, der går mod sydøst. Vejen hedder også Fægyden. Idet man kommer ind i bymæssig bebyggelse, drejes til højre af Skovlystvej gennem skoven. Her på hjørnet ligger ”Syvstjernen” – Naturfondens areal. Efter 700 meter har man Ravnehusvej på venstre side. Her ligger Ravnehus og på det modsatte hjørne ligger Restaurant Skovlyst.</p><p> GPS-position for Ravnehus: N 55º 45.738' E 12º 23.021'</p><p> <i> Vangmosen <br/> </i> Fra Farum køres til Værløse ad Fiskebækvej gennem Værløse by og fortsæt ad vejen, der nu hedder Ballerupvej til fredningen ved GPS-positionen N 55° 45.953', E 12° 22.124'</p><p> GPS-position for P-plads ved Syvstjernen: N 55º 46.341' E 12º 23.186'</p><p> Kortet herunder viser til Ravnehus/Restaurent Skovlyst.</p><p> <iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&msa=0&t=h&msid=109072133245204789761.00049202d29ff7aa3a70c&ll=55.76373,12.380261&spn=0.008451,0.01502&z=15&output=embed" width="350"> </iframe> <br/> <small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&msa=0&t=h&msid=109072133245204789761.00049202d29ff7aa3a70c&ll=55.76373,12.380261&spn=0.008451,0.01502&z=15&source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left"> Hareskov, fredninger ved </a> på et større kort </small></p>
Fredningen og dens pleje
Ravnehus, fredet 1945.
Ejendommen ligger i et åbent areal i Lille Hareskov. Fredningen var nødvendig for at hindre yderligere bebyggelse i det åbne område. Danmarks Naturfredningsforening ønskede så stort et areal som muligt friholdt for bebyggelse.
Resultatet blev at staten købte en væsentlig del af ejendommen, Ravnehus, der tidligere havde været skovriderbolig. Til gengæld fik ejeren lov til at udstykke en del af grunden, der nu er blevet til kvarteret ved Skovdalen. En anden forudsætning var, at statens erhvervede arealer blev fredet.
Vangmosen, 17 ha., fredet 1968
I 1968 blev der på grunden, der ligger i Vangmosen indgået en fredning om at der bl.a. ikke måtte opføres boder og skure eller ske opfyldning af mosehuller. I 1989 ansøges om lov til opførelse af en is-grillbar og et ridehus i det lille, fredede område i forbindelse med et evt. salg af ejendommen. Hverken kommune, skovrideren eller Naturfredningsforeningen syntes det var en god ide. Et ridehus ville påvirke og øge færdselstrykket i skoven. Fredningsnævnet voterede og afviste ansøgningen.
Jonstrup Vang, 1939
En lille fredning af en del af Vangmosen, hvor ejeren gennem fredning forpligtes til ikke at opfylde mosen, henkaste affald, foretage udstykning eller ændre på beplantningen i mosen.
Link til fredningskendelser
Ravnehus , 1945
Vangmosen , 1968
Jonstrup Vang , 1939
Jonstrup Vang, 1939
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser
Furesø Kommune
Rådhustorvet 2
3520 Farum
Tlf: 72354000
Læs også
Naturstyrelsens foldere: Hareskovene