Knudshoved – Fyn
Introduktion
Knudshoved er Fyns østligste punkt og brohoved for Storebæltsbroen. Her findes en rig og varieret natur omkring Østerø Sø, som er ynglested for ande- og vadefugle. Her er udstrakte rørskove, strandenge med strandvolde, vandhuller og skov med gamle træer. På Slipshavn, der danner den yderste spids mod Nyborg Fjord ligger Marinehjemmeværnet samt et skanseanlæg fra svenskerkrigene i 1600-tallet.
Der er fine muligheder for naturvandringer fra P-pladser for enden af Fyrvej og Slipshavnsvej. Knudshoved blev fredet i 2004 og fredningen dækker 210 hektar.
Syd for den gamle havn ligger dette flotte strandengsområde. Foto: Torben Gang Rasmussen
Landskabet
Landskabet på Knudshoved syd for Storebæltsbroen var i jægerstenalderen et lavvandet havområde præget af enkelte moræneholme. Siden er der sket en landhævning, som har skabt en sammenhængende halvø hvor erosion, materialetransport og aflejringer har dannet et smukt system af strandevolde og strandsøer. På kysterne ud mod Storebælt findes mange forskellige strandsten. Langt de fleste er flint, granit, gnejs, sandsten eller kalksten. Stenene har engang været en del af de nu nedbrudte klinter på kyststrækningen mellem Knudshoved og Slipshavn.
Selvom om landskabet i dag er stærkt forandret af anlæg, golfbane, Storebæltsbro, forladte færgelejer og marinehjemmeværnets moler kan de autentiske landskabsformer endnu iagttages på Knudshoved.
Knudshoved Fyr, hvor det gamle vippefyr med fyrkurv er bevaret.
Foto: Torben Gang Rasmussen
Plantelivet
Den varierede natur på Knudshoved giver plads til en ganske artsrig flora. På de stenede strande vokser strand-mælde , strand-bede , strandkål , lugtløs kamille samt strandformen af stinkende storkenæb . Mellem Østerø Sø og Slipshavn findes en bred strandeng med strandvolde. Her dominerer i foråret engelskgræs iblandet kornet stenbræk og graciøse arter af mælkebøtte . Den sjældne tangurt forekommer. I juni blomstrer nikkende limurt , gul snerre og sand-løg . En seværdighed er sensommerfloret af strand-nellike , slangehoved og soløje-alant . På de højeste dele af strandengen findes hedelyng og revling . Tagrør danner rørskove mod Østerø Sø og langs Nyborg Fjord.
Dyrelivet
Den lavvandede Østerø Sø omgivet af rørskov og strandenge er ynglested for flere ande- og vadefugle. Blandt ynglefuglene kan nævnes vibe , grågås , strandskade , klyde , fjordterne og gravand . I efterårsmånederne er Østerø Sø rasteplads for flokke af grågås . Området kan bære en bestand på ca. 300 gæs. Når græsset er spist op søger fuglene mod Sydfyn og Langeland. I vintermånederne gæstes området af snespurv , sangsvane , blishøne og gråand . Det meste af året ses tårnfalk muse over strandengen. Af padder forekommer strandtudse , springfrø og spidssnudet frø . Endelig huser Knudshoved en hare bestand.
Hættemåge og grågås
Op gennem 1980’erne og ind i 1990’erne fandtes en stor hættemågekoloni i rørskoven ved Østerø Sø. Der en i dag borte. Samtidigt er bestanden af grågås øget betydeligt. Dette kan bl.a. ses i sammenhæng med den øgede færdsel på Knudshoved og Slipshavn. Mens hættemåge synes at være følsom overfor forstyrrelser er grågås mere robust.
Kulturhistorie
Knudshoved er spækket med både historiske og moderne anlæg. Særlig markant i landskabet er Storebæltsbroen og den nu nedlagte Knudshoved Færgehavn. Syd for den gamle færgehavn har DSB indrettet et kursuscenter i den gamle isbådsstation, som var i funktion i isvintrene midt i 1900-tallet. På den yderste spids står Knudshoved Fyr, og tæt ved fyret er det gamle vippefyr med fyrkurv bevaret. På Slipshavn findes Marinehjemmeværnets kursusbygninger med kajanlæg til fortøjning af militærfartøjer. I den vestlige del af fredningen ligger Sct. Knuds Golfklub.
Ture og seværdigheder
Download kort og turforslag (PDF-fil)
Den bedste naturvandring starter fra P-pladsen ved DSB’s kursuscenter, hvor en afmærket vandresti fører ud til fugletårnet ved Østerø Sø (1). Herfra er der mulighed for at gøre en smuk naturvandring i et fuglerigt område og langs kysten af Storebælt. Ved Knudshoved Fyr (2) står det gamle vippefyr.
Man kan også parkere helt ud til Storebælt for enden af Slipshavnsvej tæt ved Marinehjemmeværnets kursuscenter.
Vejbeskrivelse
<p> Knudshoved ligger øst for Nyborg. Følg først Slipshavnsvej og siden Fyrvej til P-pladsen ved DSB’s kursuscenter (GPS N 55º 17.695' Ø 10º 50.779').</p><p> <iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=109072133245204789761.00047eca352defe4c6f1b&ll=55.295929,10.839214&spn=0.034207,0.060081&z=13&output=embed" width="350"> </iframe> <br/> <small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=109072133245204789761.00047eca352defe4c6f1b&ll=55.295929,10.839214&spn=0.034207,0.060081&z=13&source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left"> Knudshoved - Fyn </a> på et større kort </small></p>
Fredningen og dens pleje
Fredningssagen om Knudshoved ved Nyborg blev afsluttet i Naturklagenævnet i 2004 og mundede ud med en moderne og særdeles detaljeret kendelse. Under forhandlingerne, som strakte sig over 10 år, blev både stat, amt, kommune, interesseorganisationer herunder Danmarks Naturfredningsforening samt områdets jordejere involveret.
Det fredede område dækker 210 hektar og omfatter Sct. Knuds Golfklub, Slipshavn samt Knudshoved med de gamle færgeanlæg. I korte træk er fredningens formål, at forbedre områdets landskabelige og historiske oplevelsesværdi, at skabe mulighed for naturpleje samt at regulere den offentlige adgang. Jagt er tilladt på de private jorder og indenfor lovgivningens rammer. Der er udbetalt erstatninger til de berørte jordejere.
Link til fredningskendelse
Knudshoved-halvøen , 2004
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser
Nyborg Kommune
Torvet 1
5800 Nyborg
Tlf: 63337000
Læs også
Miljøministeriet Natura2000-område: Østerø Sø