Kappelhøjkilen og Bakkestien
Introduktion
Frederiksværk Kommune har formået at sikre grønne kiler og gode adgangsmuligheder i det trange terræn mellem Roskilde Fjord mod vest og Arresø mod øst. Dermed er byen blevet langt mere attraktiv at færdes i. Et stisystem fører fra bykernen ud i de fredede arealer syd for byen. Stien fører forbi flotte, imponerende udsigter ud over såvel Roskilde Fjord som Arresø.
Landskabet
Kappelhøjkilen, som blev fredet for få år siden, er et landbrugsområde der sikrer sammenhængen mellem Arrenæs og Roskilde Fjord. Området er stærkt kuperet, og det højeste punkt, Store Maglehøj, ligger 70 m over havet. Fra højen er en enestående panoramaudsigt.
Sammen med Arrenæs udgør Kappelhøjkilen et sammenhængende landskab, som forbinder Roskilde Fjord med Arresø. Området kan sammen med kanalerne i byen sikre faunapassage til Roskilde Fjord.
Plantelivet
Landskabet syd for Frederiksværk ud mod Roskilde Fjord er tæt bebygget med sommerhuse. Det er fortrinsvis fra de fredede kiler, at der er udsigter ud over hav og sø. Sommerhusområderne er ofte forholdsvis tæt bevoksede med et mylder af forskellige træarter.
I de mere lysåbne kiler kan ses en større artsrigdom. Den samme natur, som byder på specielle levevilkår for insekter, giver også levemulighed for en række planter, som er sjældne i Halsnæs Kommune. Der kan nævnes nikkende kobjælde på overdrevsarealerne, ager-kohvede og svaleurt langs nogle af skrænterne; blåtoppet kohvede på Halsnæs og grenet edderkoppeurt langs Roskilde Fjord.
Orkideer, som generelt er truet, kan også findes rundt om i naturlommerne. Maj-gøgeurt er en art, der findes i små grupperinger.
Nikkende kobjælde træffes på skrænter og overdrev.
Foto: Biopix /Jens Chr. Schou
Dyrelivet
Kilerne åbner mulighed for et rigt fugleliv som det ses andre steder på dyrkede marker og overdrev. Sanglærke fylder luften i sommerhalvåret, men også engpiber , løvsanger , gransanger og ”det levende hegns” karakteristiske art, gulspurven , er at høre, når den sidder og tæller en, to, tre, fire, fem, seks, syyyvvvv.
Mange sjældne og rødlistede insektarter har, takket være det tørre og specielle mikroklima langs såvel Roskilde Fjord som Kattegat, kunnet overleve og trives. De er dog dybt afhængige af, at den oprindelige natur bevares.
Løgfrøen søges bevaret ved etablering af vandhuller, der er dedikeret denne art.
På økologisk dyrkede marker er gulspurv mere almindelig end på traditionelt dyrkede marker. Foto: Biopix /Jens Chr. Schou
Kulturhistorie
Frederiksværk er Danmarks første industriby. Langs med den gravede kanal fra Arresø til Roskilde Fjord etableredes fra 1728 blandt andet kanonstøberi og krudtværk og siden en række jernindustrier, der alle brugte Arresøens vand enten som energikilde eller som råvare eller kølevand.
De over 10.000 sommerhuse i den nye Halsnæs Kommune (fra 2007) sætter også deres præg på byen. Landliggerne og turisterne er et vigtigt underlag for handelslivet omkring byens centrum. Sommergæsternes store antal skyldes især kommunens oplagte rekreative kvaliteter, herunder de mange varierede kyststrækninger og de fredede områder Asserbo Plantage og Arrenæs, men gennem 1990’erne har kommunen suppleret med flere kulturelle aktiviteter, bl.a. med udgangspunkt i den genopførte Gjethusbygning, en tidligere kanonstøberihal.
Flere steder langs Bakkestien og Kappelhøj-fredningen ses rester af denne aktivitet. På bakkekammen ved Bakkestien har ligget synlige rester af de tidligere kanonhuse, og fredningen giver mulighed for, at de kan genopføres, ligesom der er fredet kiler, der sikrer at antallet af sommerhuse ikke vokser yderligere og dermed ødelægger almenhedens mulighed for at nyde storslåede udsigter og vandreture.
Ture og seværdigheder
Download kort og turforslag ved Kappelhøj (PDF-fil)
Ønsker du at færdes i Kappelhøjkilen , kan du følge stien fra Magleblik Skole og gå mod øst til den store bronzealderhøj, Maglehøj, 70 meter over havet, og med storslået udsigt. Turen er 4,3 km lang.
Bakkestien udgår fra turistbureauet i Gjethuset og er fem kilometer lang. En tur frem og tilbage fører forbi flere af de udsigtspunkter, gravhøje, m.v. som ligger til grund for fredningen.
Vejbeskrivelse
<p> <i> Kappelhøjkilen: </i> <br/> Fra Hillerødvej i nordgående retning drejes inden rundkørsel til venstre ad Sportsvej. Parkér for enden af vejen. P-plads ved Magleblikskolen: GPS-koordinater N 55 <sup> o </sup> 57.590' E 12 <sup> o </sup> 01.653' <br/> Herfra går vandresti/cykelsti mod syd gennem området til Kappelhøjvej.</p><p> <i> Bakkestien: <br/> </i> F.eks. fra Hillerødvej i nordgående retning drejes inden rundkørsel til venstre ad Sportsvej – herfra drejes ad Duevej – hvor der parkeres for enden af vejen. <br/> Flere andre veje fører fra Sportsvej til Bakkestien. P-pladser ved: Sandskåret, Bjørndalvej og Unholtvej.</p><p> <i> Maglehøj: <br/> </i> Hvor Hillerødvejen (rute 16) i nordgående retning kører ind i rundkørsel i Frederiksværk, drej da mod øst mod Arrenæs /Brederød ad Karlsgavevej. Efter ca. 900 meter er der på højre side en P-plads. Herfra kan man gå ca. 600 meter til Maglehøj. <br/> GPS-koordinater: 55.96502,12.037808</p><p> Nedenstående kort viser til p-mulighed ved Havtornvej:</p><iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=109072133245204789761.0004878da3a876cff3296&ll=55.961453,12.036982&spn=0.016815,0.030041&z=14&output=embed" width="350"></iframe><br/><small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=109072133245204789761.0004878da3a876cff3296&ll=55.961453,12.036982&spn=0.016815,0.030041&z=14&source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left"> Kappelhøj </a> på et større kort</small>
Fredningen og dens pleje
Kappelhøjkilen, 128 ha, fredet 2005
Fredningen omfatter det åbne land syd for bykernen og udgør en sammenhængende kile fra fjord til sø. Fredningen sikrer, at der fortsat er åbent land dette sted. Området blev blandt andet foreslået fredet, da man ellers frygtede, at arealerne kunne blive bebygget i dette område, der fortrinsvis ejes af Halsnæs Kommune og staten.
Den fredede gravhøj, Maglehøj, ligger nordligst i området (se særlig omtale).
Fredningen blev gennemført og har blandt andet som formål at sikre drikkevandsforsyningen, der er sårbar, at bevare området som et bynært og rekreativt område, der skal sikre de gode udsigter, sikre bedre levevilkår for dyre- og planteliv, sikre landskabsformer og de natur- og kulturhistoriske værdier samt sikre og forbedre offentlighedens adgang og ophold. Der skal også skabes sammenhæng til de øvrige fredede områder i nærheden.
Bakkestien, 20 ha, fredet 2005
Stien er fem kilometer lang og udgår fra Turistbureauet i Gjethuset. Det var Naturfredningsforeningen, der ønskede Bakkestien fredet. Den ligger på en markant bakkekam op til 50 meter over havet. Den er delvis træbevokset. Bakkestien indgår som en del af Fjordstien, der har sammenhæng med de regionale og nationale ruter.
Fredningen omfatter selve Bakkestien og nærliggende, åbne arealer. Også skovbevoksede arealer indgår i fredningen. Bakkestien går fra byen i fredede områder på toppen af bakkerne mod syd til Bjørnhoved, Hvide Klint og Grævlingehøj.
Bakkestien blev fredet dels for at modernisere en ældre fredning fra 1942, dels for at give adgang til sti og udsigter.
Link til fredningskendelser
Kappelhøj , 2005
Bakkestien med omgivelser , 2005
Bakkestien , 1943
Yderligere information
Om fredningerne og deres bestemmelser
Halsnæs Kommune
Rådhuspladsen 1
3300 Frederiksværk
Tlf: 47784000
Læs også
Folder om Bakkestien, Halsnæs Kommune
Folderen Fjordstien 3