Høje Møn
Introduktion
”Måske det største naturklenodie i Danmark”, er der nogen, der siger om Høje Møn og ikke mindst Møns Klint, som danner Høje Møns afslutning mod havet. Noget må der være om snakken, for mindst 200.000 mennesker besøger årligt området og dets hovedattraktion Møns Klint. Men det er langtfra alle, som når at opleve landskaberne, der ligger bag ved klinten. De hører til nogle af de mest særprægede i landet og byder på masser af gode og usædvanlige naturoplevelser og ikke mindst nogle af de bedste udsigter, man kan få i Danmark.
Møns Klint er betagende på alle årstider. Foto: Mikkel Jungersen
Landskabet
Høje Møn er et stort bakkelandskab, der rejser sig på det østlige Møn. Ser man bakkerne fra vest, virker de efter danske forhold meget høje, ikke mindst fordi de mod vest afgrænses af den såkaldte Borrelavning, der indtil for få hundrede år siden var en lavvandet fjord. Høje Møn består i stor udstrækning af kridt, som blev skubbet op af isen under sidste istid. Isen pressede så voldsomt på, at nogle vandretliggende lag næsten kom til at stå lodret. Det stærkt kuperede landskab er mange steder skovklædt, men ind imellem ligger også store overdrevsområder og opdyrkede arealer. Oven over det hele knejser Møns højeste punkt Aborrebjerg på 143 meters højde. Rundt omkring på Høje Møn findes en række store dybe huller, hvor der blandt andet er dannet flere søer. Tidligere troede man, at disse huller var såkaldte jordfaldshuller, steder hvor kridtet var blevet opløst, så der var dannet en underjordisk hule, hvis tag så var faldet sammen. Nye undersøgelser viser, at der i stedet er tale om dødishuller, som er opstået ved, at en stor klump is har ligget på stedet, efter at istidens gletsjere trak sig tilbage.
Møns Klint står som en bar væg ud mod havet, og her kan man se skrivekridtet og også se, hvordan isen har presset og formet kridtet. Lag af flint i kridtet tydeliggør lagdelingen. Skrivekridtet i klinten er rester af små coccolit-alger, der levede i kridttidens have for omkring 75 millioner år siden. De højeste dele af Møns Klint når op i 128 meters højde.
Jydelejet nord for Klinteskoven er en dal, der ligger hen som afgræsset overdrev. Spredt på overdrevet står buske og træer og giver landskabet en parklignende karakter. Aborrebjerg ligger i tilknytning til Jydelejet.
Den sydvendte bakke Høvblege syd for Klinteskoven ligger også hen som overdrev. Floraen her er kendt for at være helt speciel dels på grund af den kalkholdige jord og dels på grund af mikroklimaet. Bakken ligger eksponeret for solen, og det giver et steppeagtigt miljø, som passer en del sjældne plantearter.
Plantelivet
Høje Møn er kendt for sin usædvanlige flora. Her vokser mange kalkelskende planter, ikke mindst orkidéer. Ikke færre end 18 forskellige orkidéarter er fundet i området. Den mest almindelige er skov-gøgeurt , som står adskillige steder. Men den orkidé, man måske lægger mest mærke til, er stor gøgeurt , der er Danmarks største orkidé. Stor gøgeurt vokser kun to steder i Danmark, og Høje Møn er det ene – og her er den endda ret almindelig. En anden bemærkelsesværdig orkidé er horndrager , der ikke findes andre steder i Danmark end i Jydelejet. Her har man lavet en indhegning for at beskytte den, men nu er arten begyndt at vokse udenfor indhegningen også.
Overdrevsbakken Høvblege er kendt for en række sjældne planter. Her findes blandt andet østrigsk hør og esparsette , to planter som i sin tid er indslæbt med foder. Her findes også gul reseda , merian og mælkeurt og andre planter, som trives i det steppelignende mikroklima.
Mange steder på Høje Møn finder man vores tre arter af gule kodrivere – storblomstret , fladkravet og hulkravet kodriver . Men området er også kendt for, at de mange steder krydser sig og danner blandingsformer. Også skov-svingel , strand-limurt , sandkarse , rank hjørneklap og vår-potentil kan findes.
Bøgetræerne i Klinteskoven står lysegrønne hele sommeren i modsætning til andre steder, hvor de efterhånden bliver mørkere. Det skyldes den kalkrige jord, som mangler jern, der indgår i træernes grønne klorofyl.
Horndrager er en flot plante, der lever i skovenge og overdrev med kalk i jordbunden. Foto: Biopix /Jens Chr. Schou
Dyrelivet
Klinteskoven huser alle de almindelige skovfugle, og også et par enkelte sjældnere arter som lærkefalk og ravn yngler formentlig i skoven. De åbne overdrevsområder tiltrækker en art som rødrygget tornskade . Møns Klint har i nogle år været yngleplads for et par vandrefalke og var en overgang det eneste sted i landet, denne art ynglede. Området omkring redepladsen, der skifter engang imellem, afspærres i yngletiden, og reden bevogtes af lokale fuglefolk.
Men det er især i fuglenes træktid forår og efterår, at man kan opleve mange fugle på Høje Møn. Store flokke af traner trækker over området på deres vej mellem Tyskland og Sverige og rovfugle som musvåger og hvepsevåger flyver forbi i stort tal sammen med for eksempel rød glente . Også småfugle som forskellige sangere passerer over Høje Møn, og mange af den raster i området et stykke tid, før rejsen går videre. En af de mere usædvanlige trækfugle, er ringdroslen, som om foråret kan ses meget mere almindeligt i de åbne områder end de fleste andre steder i Danmark.
Høje Møn huser flere forskellige specielle insekter. Det mest kendte er sommerfuglen sortplettet blåfugl , der har sit eneste levested i Danmark på Høvblege. Nu forsøger man at genindføre den til Jydelejet, hvor den tidligere fandtes. På Høvblege kan man også se den sjældne timiankøllesværmer . Men i det hele taget er de østmønske overdrev gode levesteder for adskillige arter af sommerfugle.
Langs kysten af det sydøstlige Møn finder man en af landets tætteste bestande af hugorm . Kommer man langs stranden en tidlig forårsdag i solskin, kan man næsten ikke undgå at se hugorme ligge og sole sig.
På de åbne marker og overdrev lever der en usædvanlig stor bestand af rådyr og hare .
Sortplettet blåfugl har skinnende, blå vinger med sorte pletter og sort kant bag på vingen. Foto: Biopix /Jens Chr. Schou
Kulturhistorie
Det østlige Møn var i oldtiden et rigt område, og det afspejles blandt andet i de mange oldtidsminder. Spredt rundt omkring i landskabet ligger mange gravhøje fra bronzealderen, nogle enkelte langdysser fra bondestenalderen og også resterne af en skibssætning fra vikingetiden.
I løbet af 1800-tallet tog turismen fart på Møn. Videnskabsfolk og kunstnere fattede interesse for Møns Klint. Siden kom borgerskabet sejlende fra København for at lade sig forevige ved foden af Sommerspiret og andre sagnomspundne kridtformationer. Der kom traktørsted og i 1895 blev Pavillonen bygget og i 1910 kom Hotel Store Klint. Hotellet blev lukket i 2000.
Sidenhen arbejdede man med planer om etablering af et museumslignende aktivitet, Geocenter, der indeholder stor udstilling om klintens geologi, naturvejledning, undervisningslokaler, kiosk og restaurant. Planerne om et opføre et naturcenter på Møns Klint er over en årrække udviklet i et samarbejde mellem Naturstyrelsen, Danmarks Naturfredningsforening, Friluftsrådet, Storstrøms Amt, Turisme Region Syd, Team Møn (lokalt turist- og erhvervsudviklingsselskab) og Møn Kommune. Geocenteret blev indviet 2005.
I baggrunden Høvbleges sydvendte skråninger, der skaber det særegne mikroklima for planterne på den kalkholdige jord. Foto: Thomas Eriksen
Ture og seværdigheder
Download kort og turforslag (PDF-fil)
Jydelejet
Fra Magleby køres i retning mod Møns Klint. Efter knap 3 kilometers kørsel går en vej fra på venstre hånd i retning mod Liselund. Drej til venstre her og fortsæt nogle få hundrede meter til en P-plads (N 54º 58’ 56.53” E) på højre hånd. Fra P-pladsen kan man gå ind i overdrevsområdet Jydelejet. Følg vejen til kysten, hvor der er en flot udsigt over Møns Klint og havet. Ved kanten af klinten gås til venstre og snart efter ned ad en trappe til stranden. Fra stranden har man et meget flot kig på store dele af Møns Klint. Tilbageturen går ad samme vej, men midtvejs i Jydelejet kan man eventuelt lave en afstikker på højre hånd og herfra gå tilbage til P-pladsen.
Geocenter
Fra P-pladsen køres tilbage til vejkrydset ved Møns Camping, og her drejes til venstre ind gennem Klinteskoven. Fortsæt gennem skoven til P-pladsen (N 54º 57’ 56.48” E 12º 32’ 50.98”) ved Geocenter Møns Klint. Her må man betale afgift for at parkere. Fra P-pladsen fører en trappe ned ad Store Klint (497 trin!). Fra stranden er der godt udsyn til de højeste dele af Møns Klint. Man kan følge denne trappe op igen eller gå til venstre på stranden knap en kilometer og følge trappen ved Røde Udfald op her. Oppe igen følges kanten af klinten tilbage til P-pladsen. Besøg eventuelt Geocenter Møns Klint som har åbent fra påskeugen til 31. oktober.
Høvblege
Fra P-pladsen ved Geocenter Møns Klint fortsættes videre frem ad vejen gennem skoven til et vejkryds, hvor der drejes til højre mod Mandemarke. Vejen fører forbi bakken Høvblege på højre hånd. Her er der en P-plads overfor Gurkebakken (N 54º 57’ 37.66” E 12º 30’ 34.81”). Følg stien op i bakkerne og lav en rundtur efter behag. Udsigten er storslået, og på klare dage kan man for eksempel se til Rygen i Tyskland.
Fortsæt til Mandemarke og herfra til godset Klintholm og derpå til Magleby, der var turens udgangspunkt.
Ud over de nævnte ture kan der laves adskillige andre på Høje Møn, for eksempel omkring Møns Fyr, Busene Have, Mandemarke Have og Karensby Bakker. Vandretursfolderen med kort fra Skov- og Naturstyrelsen er et godt hjælpemiddel, hvis man ønsker at gå tur i disse områder.
Store dele af Høje Møn ejes af staten, men der er også en del privatejede områder. Især i Klinteskoven kan det være svært at finde ud af, om man befinder sig i statsskov eller i privat skov. Man bør derfor rette sig efter reglerne for færdsel i private skove, med mindre man er sikker på at være på et statsejet areal (for eksempel kan man anvende kortet i Naturstyrelsens vandretursfolder for at se områdets status).
Vejbeskrivelse
<p> I Stege køres i retning mod Møns Klint. Efter omkring 14 kilometers kørsel når man frem til Magleby, som er udgangspunkt for den beskrevne bil-/cykelrundtur til vandreture på Høje Møn.</p><p> <iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=109072133245204789761.00047568cf937a0f2509b&ll=54.966775,12.514114&spn=0.06898,0.120163&z=12&output=embed" width="350"> </iframe> <br/> <small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=109072133245204789761.00047568cf937a0f2509b&ll=54.966775,12.514114&spn=0.06898,0.120163&z=12&source=embed" style="text-align: left; color: #0000ff"> Høje Møn </a> på et større kort </small></p>
Fredningen og dens pleje
I tidens løb har der været gjort flere forsøg på at frede Høje Møn på grund af områdets helt specielle karakter. Men det lykkedes først på et meget sent tidspunkt at få gang i fredningen. Landbrugsarealerne syd for Klinteskoven blev fredet i 1980.
Formålet med denne fredning var at bevare det åbne landbrugsareal og småskovene langs kysten og at undgå yderligere bebyggelse. Samtidig forhandlede staten med Klintholm Gods om at købe dele af Klinteskoven og Møns Klint. Det lykkedes samme år at få en aftale i stand, således at staten købte i alt 445 hektar. Derpå fulgte en fredning i 1983 af ikke blot de statsejede arealer, men også af de privatejede områder i Klinteskoven og dens omgivelser, alt i alt 1270 hektar. I forbindelse med fredningen købte staten også Jydelejet. Sammenlagt er omkring 2100 hektar af Høje Møn nu fredet.
Fredningen sikrer blandt andet, at landskabet, herunder ikke mindst Møns Klint og overdrevene, bevares på den bedst mulige måde. I dette tilfælde vil det sige, at naturen på klinten får lov til at udvikle sig uden påvirkning, og at overdrevene plejes, som de kulturlandskaber, de nu er. Samtidig har fredningen og statens køb af arealer sikret offentlighedens adgang til store dele af området.
Klinteskoven er EF-fuglebeskyttelsesområde.
I de senere år er der iværksat en intens pleje af overdrevsområderne på Høje Møn, ikke mindst fordi en bevilling fra EU har muliggjort en række plejeforanstaltninger. Jydelejet og Høvblege var i fare for at vokse til med buske og træer, men er blevet ryddet med maskiner, så der nu er betydelig mere lysåbent end tidligere. Samtidig har man justeret græsningen på områderne, og i Jydelejet er græsningen blevet overtaget af en lokal græsningsforening, hvis kvæg ejes af interesserede borgere.
Link til fredningskendelser
Høje Møn , 1983
Østmøn , 1983
Klintholm stengærde og hegn , 1947
Busene , 1963
Møns Klint
Hundevængsgård, 2013; https://www2.blst.dk/nfr/08159.00.pdf
Yderligere information
Om fredningen og dens pleje:
Vordingborg Kommune
Valdemarsgade 43
4760 Vordingborg
Tlf. 55363636
Læs også:
Naturstyrelsens vandretursfolder: Høje Møn
Visit Møn: Vandretur på Møn – Mandemarke og Høvblege
Visit Møn: Vandretur på Møn – Busene Have, Møn Fyr, Møns Klint
Visit Møn: Natur og kultur – Møns geologi, landskaber og kyster
Naturstyrelsen: Oplev blomsterne og bevar planterne på Møns Klint
Geocenter Møns Klint: http://www.moensklint.dk/
Miljøministeriet Natura2000-område: Klinteskoven