Harrild Hede og Nørlund Plantage
Introduktion
Næsten 30 km² udgør den statsejede Nørlund Plantage og den smukke, naturfredede Harrild Hede. Her kommer kun få besøgende, og det er synd, for heden er en af de smukkeste i landet og spiller smukt sammen med den store plantage.
Helt omkranset af Danmarks største plantage, Gludsted Plantage, ligger Kolpendal Hede, som en kæmpemæssig lysning – lyngklædt og åben.
Det monotone indtryk af nåletræsplantage brydes, når man kommer til heden – og der er fornem udsigt og åben adgang til arealet, der byder på spændende landskab, planter og dyr.
Et af de hedearealer, som tidligere dækkede det meste af Midtjylland. Foto: Karsten Andersen
Som et kæmpe lyngklædt muldvarpeskud, rejser Isenbjerg Bakkeø sig brat mere end 30 meter over den omgivende hedeslette.
Rig på både natur og historie byder Isenbjerg på vandreture med fin udsigt. På vej til toppen passeres en oldtidshøj og på nordsiden findes en mindesten for modstandsfolkenes indsats, der under besættelsen benyttede Isenbjerg som nedkastningssted.
Om sommeren kan man tilmed plukke velsmagende tyttebær og blåbær.
Isenbjerg kan både være et pragtfuldt sted men også blæsende. Foto: Karsten Andersen
Landskabet
Indlandsisen lå lige øst for hede- og plantageområdet, og jordbunden er derfor præget af sand, aflejret af smeltevandet der løb mod vest i forbindelse med isens afsmeltning.
Hede og plantage ligger på gamle indsande, hvor sandet havde frit løb efter istiden. Siden indvandrede planterne, men på grund af overgræsning og hård hugst af træer hærgede sandflugten igen området i perioden fra 1500 til 1800.
Derfor begyndte staten at beplante de to bakkeøer, så man kunne fiksere sandet. På den nordlige Nørlund Bakkeø blev sandflugten bremset af den nye, store plantage, og syd for den nuværende Harrild Hede blev bakkeøen ved Holtum Å beplantet. Bakkeøerne er de områder der under den næstsidste istid ikke blev dækket af isen.
Med et enkelt skridt kan man her spænde over omkring 90.000 års geologisk udvikling. Mens Isenbjerg er en morænebakke fra næstsidste istid for cirka 100.000 år siden, er den flade hedeslette en smeltevandsslette, som er dannet af aflejringer fra en kæmpe smeltevandsflod under sidste istid for cirka 10.000 år siden.
Isenbjerg er en del af Gludsted Plantage, der omkranser stedet fra tre sider med nåleskov. Mod sydvest er der mere åbent landskab med udsigt til Nørlund Plantage i baggrunden.
Der er vid udsigt fra toppen. Bemærk udsigtskilen.
Foto: Karsten Andersen
Plantelivet
Harrild Hede er domineret af hede- , rosmarin- og klokkelyng , revling , tyttebær , hede-melbærris , gråris , guldblomme , soldug og vibefedt alt afhængig af hvor fugtig jordbunden er. Flere steder ses ener på hedefladen, men ellers er hedefladen forholdsvis upåvirket af træer.
Dog er heden under indvirkning af blåtop på de mere våde hedearealer og bølget bunke på de tørre. Endvidere er hedelyngen ved at blive “gammel” og skal forynges, hvis lyngen fortsat skal dække store arealer.
Dyrelivet
Heden udgør sammen med Nørlund Plantage en vigtig fuglelokalitet.
På heden yngler sortstrubet bynkefugl, rødrygget tornskade , dobbeltbekkasin , stor regnspove og engpiber . De få par af tornskader sidder ofte i toppen af de solitære træer på hedefladen.
Duehøge og musvåger søger føde fra de nærliggende plantager, hvor rederne findes. I skovene træffes bl.a. vendehals, stor flagspætte , hedelærke, rødstjert , misteldrossel , munk , rødrygget tornskade , grønsisken , gråsisken , lille korsnæb, dompap samt de øvrige almindelige skovfugle. Både natugle og skovhornugle yngler med 1-2 par hver. Sortspætte er under indvandring. Desuden findes der 2-3 par stor tornskade i de åbne områder.
I den nordlige del, omkring et tidligere afbrændt område, er en af landets allerbedste lokaliteter for natravne . Der yngler mellem 15 og 25 par. Natravnen er en brun, nataktiv fugl der har en sang, der lyder som når man forsøger at starte en knallert uden held. Fuglen yngler på jorden og er næsten umulig at se på grund af sine gode camouflagefarver, men i skumringen kan den ses og så kan den høres natten igennem om foråret og forsommeren.
I de fugtige kær og søer træffer man krikand , gråand , vandrikse , dobbeltbekkasin , bynkefugl og rørspurv .
Syd for heden – i plantagen ved Holtum Å – yngler grønspætte , bjergvipstjert og af og til isfugl og halemejse . Vandstæren , der ellers er en sjælden sommergæst, har et år ynglet i en opsat redekasse.
Krondyr , rådyr , ræv og grævling er heller ikke sjældne. I Holtum Å træffes odderen .
Duehøgens byttedyr er duer, skovskader og krager.
Foto: Klaus Malling Olsen
Kulturhistorie
Som de andre midt- og vestjyske hedeområder er Kolpendal et kulturlandskab, der er dannet over mange århundreder. De oprindelige skove, der voksede op på smeltevandssletterne efter sidste istid, blev gradvist erstattet af mere lysåbne skove og sidenhen store åbne arealer på grund af skovrydning. I bondestenalder og tidlig jernalder, var der nemlig brug for græsgange til husdyrene.
På disse områder indfandt heden sig. Skovhugst, afbrænding og forsøg på opdyrkning fortsatte og større og større områder sprang i hede.
Fra slutningen af 1800-tallet og frem blev der anlagt plantager på mange hedeområder. Gludsted Plantage, som er Danmarks største med 3424 hektar skov, blev anlagt fra 1877 og frem. Plantagerne og senere et meget stort antal læhegn blev anlagt dels fordi at hedejorden ikke kunne opdyrkes på daværende tidspunkt, og dels fordi at der var store problemer med sandflugt.
Efterhånden som sandflugten kom under kontrol og kunstgødning og sprøjtemidler blev almindelige, blev store hedeområder opdyrket.
Isenbjerg Bakkeø samt en lille bræmme rundt om bakken er bevaret som lynghede. Oldtidshøjen, der ligger midt på bakken, vidner om at mennesket har kendt Isenbjerg gennem flere tusinde år. Der er desuden fundet to grave fra enkeltgravsfolket fra ca. 2.500 år f.Kr.
Hyrdefolket, som man også kalder dette folk, var oprindeligt en stamme fra Sydeuropa, der ved overgangen mellem bondestenalder og bronzealder ankom til Midt- og Vestjylland. De overtog mange fattige jorde, som efter et par års dyrkning, var blevet udpint og opgivet og derefter sprunget i hede.
Under besættelsen 1940-1945 var Isenbjerg nedkastningssted for våben fra de allierede tropper. Når der var: ”Hilsen til Abraham,” i radioen, tog de lokale modstandsfolk til Isenbjerg for at indsamle de nedkastede kasser med våben.
I 1996 er der rejst en mindesten på nordsiden af bakken til ære for modstandsfolkenes indsats under krigen.
Isenbjerg fungerer som trigonometrisk station, hvilket vil sige et varigt afmærket opmålingspunkt til især landmålingsmæssige formål. Punktet, der er placeret på toppen, er støbt ned i beton.
Harrild Hede var i mange år ejet af godsejer Axel Castenschiold, Harrildgaard, og han gik med til at frede heden i 1934, da Naturfredningsforeningen foreslog det. Fredningen blev hurtigt gennemført af det lokale fredningsnævn, da et fond havde lovet at støtte fredning med 1.000 kroner – såfremt den blev gennemført inden nytårsaften 1933! Det blev den, og godsejeren fik i erstatning 4.000 kroner for fredning af sine 167 ha hede.
Der er tale om en traditionel hedefredning, der er gennemført for at undgå, at heden springer i busk og ender som skov. Karakteristisk for Harrild Hede er de mange kulturspor, der findes på den.
Et eksempel er langs Holtum Å, ved landevejen mellem Fasterholt og Arnborg, hvor bønderne gennem årtier har etableret og passet store bevandingsanlæg, der ledte det næringsrige åvand ud over de nærliggende enge. I takt med kunstgødningens indførelse, der gav mulighed for at dyrke foderafgrøder til køerne på markerne forsvandt engenes betydning. I dag er det dambrug, der præger åen, selv om de største er nedlagt.
Ture og seværdigheder
Download kort og turforslag – Harrild Hede (PDF-fil)
Download kort – Nørlund Plantage (PDF-fil)
Harrild Hede
Der er tre anbefalede og markerede vandreture i området. På rute 439 er skiltet til Harrild Hede og en lang grusvej – ”Skovlyvej” fører til en P-plads i hedens sydvestlige del.
Herfra starter og slutter en otte km lang tur, der kan kortes to steder. Man kommer forbi oldtidsagre og fra Store og Lille Langbjerg er smukke udsigter over lyng og hede og til slugten, hvori Kvindebækken løber. Stien fører også ned i denne dal.
Der er en kortere vandretur ved Holtum Å (her er fri campering), og syd for landevejen mellem Ejstrup og Fasterholdt går en tur gennem en plantage til heden med kunstige gravhøje for ejeren af Harrildgaard, Axel Castenschiold og hans bror Sigismund.
Ved denne turs begyndelse ligger en skovlegeplads. Begge pladser er skiltet.
Nørlund Plantage
P-plads ved vejen mellem Ikast og Ejstrupholm 2-3 km. syd for Isenvad. Skovvejen, der begynder her, hedder Midtervej.
Bjerregård ligger i hjertet af Nørlund Plantage og nås enten ved at fortsætte mod øst ad Voulundgårdvej eller ved fra vejen mellem Ikast og Ejstrupholm at dreje mod vest ad Bjerregårdvej.
I plantagen ligger smukke, fredede områder hvor hede og skov deles om arealet.
Der er ingen afmærkede ruter, men mange skovveje i plantagen.
Vejbeskrivelse
<p> <i> Harrild Hede: <br/> </i> Fra Ikast køres mod syd ad Brandevej til Fasterholtvej. Drej til venstre ad denne til stor p-plads ved <span class="eniro-gps-value eniro-gps-gps-value"> N 56° 0.212', E 9° 10.195'. </span></p><p> <i> <span class="eniro-gps-value eniro-gps-gps-value"> Nørlund Plantage: <br/> </span> </i> <span class="eniro-gps-value eniro-gps-gps-value"> Fra Ikast køres mod syd ad Isenvadsvej, rute 185. Drej ad Bjerregårdvej, hvor der kan kantparkeres f.eks. ved <span class="eniro-gps-value eniro-gps-gps-value"> N 56° 1.627', E 9° 11.717'. Herfra kan man gå mod nord til det fredede område. </span> </span></p><p> Kortet herunder viser til en P-plads ved Isenvadvej/Ikastvej, hvorfra man også kan komme ind i plantagen. <br/> <iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&msa=0&t=h&msid=109072133245204789761.000476d30335bb3bdef5b&ll=56.014985,9.166374&spn=0.033584,0.060081&z=13&output=embed" width="350"> </iframe> <br/> <small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&msa=0&t=h&msid=109072133245204789761.000476d30335bb3bdef5b&ll=56.014985,9.166374&spn=0.033584,0.060081&z=13&source=embed" style="text-align: left; color: #0000ff"> Harrild Hede og Nørlund Plantage </a> på et større kort </small></p>
Fredningen og dens pleje
Harrild Hede og et areal i Nørlund Plantage, i alt 910 ha, fredet i 1934 og 1954.
Et af argumenterne for at frede heden var, at ”fredningen har betydning for hele landet”, og at ”heden er et fristed for en kraftig bestand af urfugle”. I dag er urfuglen uddød i Danmark.
Fredningen indebar også, at staten skulle fælde de træer, der voksede op på heden, så man skabte så gode betingelser for urfuglen som muligt. Men altså forgæves.
Fredningen gav alle lov til at færdes frit over heden. I 1948 overtog staten den fredede hede. Fredningen fra 1954 er en fredning af en række af statens arealer og indbefatter også to arealer i Gludstad Plantage – Isenbjerg og et areal ved Kolpensig.
Link til fredningskendelser
Harrild Hede , 1934
Harild Hede, 1937
Nørlund Plantage , 1954
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser
Ikast-Brande Kommune
Rådhusstrædet 6
7430 Ikast
Tlf: 99604000
En lille del af fredningen ligger i Herning Kommune
Herning Kommune
Torvet
7400 Herning
Tlf: 96282828
Læs også
Naturstyrelsens vandretursfolder: Harrild Hede
Miljøministeriet Natura2000-område: Harrild Hede, Ulvemosen og heder i Nørlund Plantage