Fægangen
Introduktion
I 1974 blev det stykke af Fægangen, der ligger mellem Rosenhaven/Lægehuset og bygrænsen fredet.
Fredningen skal sikre, at vejsiderne bevares med et udseende, som ligner et skovbryn. Derfor må træer og buske ikke beskæres eller udsættes for anden form for behandling, der kan skade helhedsindtrykket. Der skal være en ”overetage” af eg, ær, ask, fuglekirsebær, bøg, (vortebirk, som ikke må genplantes) og lind, og en underetage, ”fodpose”, bestående af alm. hvidtjørn, gråpil, alm. hyld, abild hunderose, hassel og alm. røn.
Der må ikke bygges nærmere end 30m fra vejmidten, undtaget er dog de eksisterende huse i kolonihaverne.
Landskabet
Skovområdet omkring Filosofgangen er specielt ved, at skoven har fået lov til at henligge som en slags naturskov i mange år, og skoven rummer mange forskellige slags træer.
Engarealet Flommen var oprindeligt en arm på Sorø Sø. Sorø lå tidligere omgivet af vand på næsten alle sider. Men i 1700-tallet og 1800-tallet sænkede man i flere omgange vandstanden i Sorø Sø og inddæmmede til sidst Flommen. Samtidig anlagde man Fægangen, den store vej, der fører tværs over Flommen. I dag græsses det meste af Flommen af kvæg og heste, så området ikke vokser til, og så det kan bevare sin karakter som eng med enkelte større enligt stående træer. Nogle steder er engen dog vokset kraftigt til med især pil.
Kulturhistorie
I 1808 fik borgerne i Købstaden Sorø tilladelse til at benytte en græsgang, der lå øst for byen til deres køer (fæ), deraf navnet. På begge sider af vejen var der plantet træer med en underplantning, der skulle lukke af for at forhindre dyrene i at løbe ud på de tilgrænsende marker.
Områderne omkring Fægangen
Markjorderne nord og syd for Fægangen var indtil 1965 ejet af Sorø Akademi, hvor de blev købt af Sorø Kommune.
Området mod nord blev udlagt til sportsområdet ”Grønningen” med sportshal og sportsbaner. Mod syd lå Dyrskuepladsen, Holbergsvej, det senere Sorøparken og Fægangskolonihaverne. Dyrskuepladsen er igennem årene blevet bebygget, så der nu er under en tredjedel tilbage (”cirkuspladsen”). Kolonihaverne er reserveret til eventuel udvidelse af Sorø Ny Kirkegård, som siden er taget ud af drift, og kan ifølge skødet fra 1965 ikke udlægges til andet formål.
Landbrug i Købstaden
I årene fra 1638, hvor Sorø af Christian d. 4. tildelte Sorø købstadsrettigheder og indtil for omkring 100 år siden, var det en helt anden byoplevelse. Byens hyrde samlede hver morgen, efter morgenmalkningen, byens køer og drev dem ud til græsning og om aftenen vendte han hjem og afleverede dyrene ved bygrænsen, hvorefter de selv fandt hjem til staldene i baghusene inde i byen.
Der blev holdt køer, grise, får, høns, ænder, gæs og heste, og det har holdt gaderne noget tilsølede, og har fra tid til anden givet problemer med brøndene i Vestre- og Østre Brøndstræde, de nuværende Vestergade og Østergade, der husede byens brønde sammen med den centrale brønd på torvet.
Ved optælling i 1837/38 var der i Sorø købstad:
• 20 får og lam
• 44 heste
• 4 plage og føl
• 103 køer
• 20 stude og tyre
• 104 svin
Der blev dyrket korn på købstadsjorderne:
• 5 tdr. byg
• 2 tdr. hvede
• 2 tdr. rug
• 4 tdr. vinterraps
I 1834 boede der 727 personer i Sorø Købstad.
Indtil 1842 lejede byen græsningsrettigheder i Hjortnæs Skov på vestsiden af Sorø Sø. Det var græslodder i skovene med gærder af slettede hasselgrene, og der kan stadig ses rester af de jordvolde, som de var sat op på. På længere sigt blev dyrenes belastning på skovene for stor, så de græsgange blev opgivet.
I 1808 blev Fægangen anlagt af Sorø Akademi ud til de nye græsgange, som byen lejede hos Store Ladegård. Vejen blev udelukkende anvendt til at drive kvæget frem og tilbage. Vejen gik oprindeligt kun til skovbrynet efter Stensbøg Skov. Hyrden skulle altså hele vejen fra byen, gennem Sorø Stræde (Alléen) og ad Fægangen gennem Flommen og Stensbøg Skov frem til engene, der ligger mellem skoven og Store Ladegårdsvej.
I 1842 fik Sorø by arvefæsteskøde til jorden for en årlig afgift på 50 rdl. Til gengæld måtte byen så afstå fra græsningsretten i Hjortnæs skov.
I 1888 blev vejen så forlænget frem til St. Ladegårdsvej, med den lille kuriositet, at den på det allersidste stykke drejede mod nord, for at følge skellet, der afgrænsede byens græsgange. Denne , oprindelige vejføring eksisterer stadig, selv om vejen nu er ført lige frem til St. Ladegårdsvej.
Det var vigtigt for byens indbyggere, at have adgang til egne afgrøder og ikke mindst frisk mælk, da der ikke var nogen mælkemand, slagter eller anden måde at skaffe sig disse varer.
Ture og seværdigheder
Download kort og turforslag (PDF-fil)
Et godt udgangspunkt for at se Flommen er Fægangen, den sti der løber langs hele vestsiden af Flommen. Filosofgangen nås let fra Ingemannsvej, som er en sidevej til den gennemgående gade Rolighed. Der er parkeringsmulighed på Ingemannsvej. Flere veje og stier fører over engen. Især kan det anbefales at følge vejen, der går ud øst for Sorø Kirkegård. Nogle steder er der opstillet kort, som orienterer om den videre forbindelse til afmærkede stier længere borte fra Sorø.
Et andet godt udgangspunkt er Fægangen, den eneste bilvej, der fører over Flommen. Fægangen udgår fra den nordlige del af hovedgaden i Sorø, hvor denne hedder Alléen.
Man kan parkere umiddelbart efter, at man har passeret bygrænsen (N 55º 26.168′ E 011º 34.353′) og herfra gå ad Filosofgangen.
I 50 år er der hvert år i løbet af maj måned afviklet en Nattergaletur, Danmarks ældste kontinuerligt afholdte nattergaletur. Turen afvikles med start for enden af Ingemannsvej i den tidlige morgenstund (03:30) og starter med at nattergalens sang beundres og beskrives. Der har gennem alle årene været 3-4 nattergale, som har sunget på Flommen. Turen fortsætter ind til Runde Mose og deltagerne returnerer til udgangspunktet efter at have nydt fuglenes opvågnen og solopgangen kl. 06:00. Se mere i dagspressen.
Vejbeskrivelse
<p> Fægangen, der er den eneste bilvej, der fører over Flommen. Fægangen udgår fra den nordlige del af hovedgaden i Sorø, hvor denne hedder Alléen.</p><p> GPS-koordinater ovenfor viser til P-plads og herfra kan man gå ad Filosofgangen.</p><p> <iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&t=h&msa=0&msid=109072133245204789761.000473d54303de6e5d9f6&ll=55.433883,11.569118&spn=0.017044,0.030041&z=14&output=embed" width="350"> </iframe> <br/> <small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&hl=da&t=h&msa=0&msid=109072133245204789761.000473d54303de6e5d9f6&ll=55.433883,11.569118&spn=0.017044,0.030041&z=14&source=embed" style="text-align: left; color: #0000ff"> Flommen </a> på et større kort </small></p>
Fredningen og dens pleje
Den almindeligste skade, der har været konstateret siden fredningen blev vedtaget, er at store træer er til sidst døde som følge af ”traktose”, jorden omkring træernes rødder er blevet mast sammen, så de hverken får luft eller kan optage vand i tilstrækkelige mængder. Det går især ud over de gamle egetræer, men alle træer er truet. Disse skader er opstået, fordi, der siden 1974 dels er kommet flere og tungere biler, dels fordi der er en øget anvendelse af sportspladserne på Grønningen, der ligger på nordsiden af Fægangen. Samtidig er der stadig flere af de, der har kolonihaver i Fægangskolonien, der vælger at køre i bil til haven.
Plejeplan
Formålet med plejen er at sikre, at fredningsbestemmelserne opfyldes således:
• at genskabe og fastholde Fægangens tilstand bestående af en overetage af træarterne eg, ær, ask, fuglekirsebær, bøg, vortebirk og lind samt,
• at genskabe og fastholde en underetage (en såkaldt fodpose) bestående af almindelig hvidtjørn, gråpil, almindelig hyld, abild, hunderose, hassel og almindelig røn således,
• at fægangen bevarer sin skovbrynsagtige karakter og,
• at fægangen ikke bringes i traditionel allétilstand ved kraftig behandling og regulering.
Beliggenhed
Fægangen strækker sig fra Alléen i vest til St. Ladegårdsvej i øst. Fredningen, der omfatter begge sider af vejen, udgør en strækning i den vestligste ende af Fægangen på ca. 625m.
Administrative oplysninger
Fægangen er beliggende på matr.nr. 7000g, Ll. Ladegård Hgd. Sorø Jorder.
Fredningsoverenskomst tinglyst d. 17. januar 1975.
Ejer: Sorø Kommune.
Skovtilsynet: Der afholdes årligt en besigtigelse af Fægangen og der udarbejdes i den forbindelse en tilstandsrapport.
Fredningsbestemmelser for Fægangen, 1974.
Områdets anden fredning, Flommen, 1977, kan læses her.
Yderligere information
Om fredningen og dens bestemmelser
Sorø Kommune,
Rådhusvej 8,
4180 Sorø,
Tlf: 57876000
Læs også
Miljøministeriet Natura2000-område: Sorø Sønderskov