Agger og Harboøre Tanger
Introduktion
Nord og syd for Thyborøn Kanal ligger de flade Agger og Harboøre tanger omgivet af diger og beskyttet af høfder mod Vesterhavet. Mellem digerne er der udstrakte strandenge vekslende med lavvandede laguner omgivet af rørskove. Tangernes åbne landskab er et eldorado for mange svømme- og vadefugle, der året rundt yngler og raster her. Når tangernes fugleliv er så rigt, skyldes det også, at området ligger på fuglenes trækrute langs den jyske vestkyst. Fra både havdiger og fjorddiger er der vide udsigter over havet, Limfjorden og de smukke morænelandskaber mod nord og syd.
Harboøre Tange er fuglebeskyttelsesområde. Foto: DN Lemvig
Landskabet
Agger og Harboøre tanger er – som tangerne ved Nissum og Ringkøbing Fjorde – dannet sand og grus som, Vesterhavets strøm og bølger har ført med sig. Fra naturens hånd havde tangerne tidligere klitter mod havet og brede strandenge ind mod de rolige fjorde. Enkelte steder – som på Rønland – lå der gårde omgivet af dyrkede marker. Under stormfloder kunne havet bryde gennem klitterne og skylle ind i fjordene – men snart blev hullerne igen lukket af sand og grus, som strømmen langs havet førte med sig.
De sidste 200 år er tangernes natur helt ændret, da der er bygget diger både langs havet og langs Limfjorden. Digerne beskytter nu de tidligere strandenge og lavvandede vige, der lå ind mod fjorden. Nu består landskabet af fladvandede søer omgivet af rørskove, sumpe og enge. Dyrkningen er for længst hørt op, og græsningen på strandengene, der har stor betydning for fuglelivet fortsætter kun pletvis.
På digerne på begge tangerne ind mod Limfjorden ligger landeveje – på Harboøre Tange også en jernbane. Fra disse diger er der muligheder for at opleve det rige fugleliv på lagunerne og på strandengene.
I Plet Enge øst for Harboøre kan man opleve de naturtyper, som fandtes på tangerne, før de blev ændret ved byggeri af diger og høfder. Vestligst i området ligger stadig klitter og østligst ud mod Limfjorden kan man stadig opleve naturlige strandenge, der har åben forbindelse med fjorden og er gennemskåret af tidevandsrender – kaldet loer.
Plantelivet
De vidtstrakte strandenge rummer mange steder zoner af strandengsplanter, der tåler at blive oversvømmet af saltvand. Yderst mod lagunernes sandflader vokser kveller, herefter annelgræs og strand-asters . Længere inde på engene dominerer kryb-hvene , harril , strand-trehage og vejbred . På de højeste partier, som ikke oversvømmes, findes revling og pil .
Strandengenes smukkeste plante er purpur-gøgeurt , der ofte vokser sammen med den lille bregne slangetunge .
Den lille kurveblomst firkløft , der oprindelig kommer fra Sydafrika, er indslæbt af mennesker og trives godt på saltpåvirkede mudderflader.
Firkløft er sjælden og findes på dyndede strandenge – kendt fra Thyborøn, Lemvig og Nissum Fjord. Foto: Biopix /Jens Chr. Schou
Dyrelivet
Tangerne og Plet Enge rummer et rigt fugleliv ikke mindst forår og efterår hvor titusinder af svømme- og vadefugle raster på vej til ynglepladser og vinterkvarterer.
Flokke af gråand , krikand og pibeand – og om efteråret også taffeland og hvinand holder til i de lavvandede laguner. Også flokke af knopsvane , pibesvane og sangsvane holder til her. Om foråret ses kortnæbbet gås og knortegås .
Vadefuglene bruger også strandengene og lagunernes flade kyster. Her ses flokke af hjejle , vibe , strandskade , almindelig ryle , stor og lille regnspove og dobbeltbekkasin .
I yngletiden er der ikke så store mængder af fugle, men alligevel er der mulighed for at se nogle af de svømme- og vadefugle, der yngler i områderne – f.eks. knopsvane, gråand, gravand , spidsand og blishøne . Af vadefugle yngler engryle, strandskade , klyde , rødben , brushane og stor kobbersneppe . Engryle har den femtestørste bestand i Danmark på Agger Tange (51 ynglepar i 2008). Brushanen har dog dårlige yngleforhold, da græsningstrykket fra kreaturer tilsyneladende har været for højt.
Også måger og terner har kolonier på tangerne.
Når man færdes langs Limfjordskysterne – og særlig hvis man tager færgen over Thyborøn Kanal – har man gode muligheder for at opleve spættede sæler . Sælerne holder til på sandbanker og rev i Limfjorden. Fra færgen kan man ofte se flokke af sæler – sammen med flokke af skarver – hvile sig på sandbankerne øst for færgens rute.
Stor kobbersneppes sangflugt kaldes også “tosseflugt”, da den vipper fra side til side i flugten. Foto: Klaus Malling Olsen
Kulturhistorie
Tangerne mellem Vesterhavet og Limfjorden har haft en omskiftelig og til tider dramatisk historie.
For tusind år siden kunne vikingerne mødes i den vestlige Limfjord og sejle herfra på togt mod England. I århundrederne herefter lukkede sand og grus som havstrømmen førte med sig for åbningen ind til fjorden. Naturens kræfter skabte en næsten 20 kilometer lang tange mellem de høje morænebakker i Thy mod nord og ved Bovbjerg mod syd.
Ved stormfloder blev tangen flere gange afbrudt, men hurtigt lukket igen af havstrømmens sand og grus.
I 1825 brød havet gennem tangen lige syd for Agger, men hullet blev igen lukket af strømmen i havet. En stormflod i 1869 slog hul i tangen lige nord for Thyborøn. Her kunne havstrømmen ikke lukke hullet igen – og Limfjorden fik herefter en åben forbindelse til Vesterhavet. Den åbne forbindelse mellem hav og fjord ændrede fjordens natur katastrofalt. Indtil da havde Limfjorden kun udløb til Kattegat og fjordens vestlige del var næsten fersk. Da det salte vesterhavsvand strømmede ind i fjorden gennem Thyborøn Kanal blev alle de planter og fisk, der levede i det næsten ferske vand slået ihjel – og en ny flora og fauna tilpasset det salte vand kom først til efter flere år.
Naturen kom sig igen, men den åbne forbindelse til Vesterhavet betød, at engene omkring Limfjorden ofte blev oversvømmet til skade for landbruget. Til gengæld fik søfarten til og fra Limfjordens havnebyer nu meget bedre vilkår.
Gennem mange år blev det diskuteret, om Thyborøn Kanal skulle lukkes igen, men efter anden verdenskrig blev det besluttet at holde kanalen åben og samtidig sikre tangerne – og ikke mindst Thyborøn By – med diger og høfder både mod havet og mod Limfjorden.
Mens Agger Tange ligger hen som rent naturområde, er Thyborøn Tange præget af de moderne tider. I 1950’erne blev der på Rønland midt på tangen bygget en kemisk fabrik, som siden har udviklet til et af Danmarks store kemiske anlæg Cheminova. I fabrikkens første år inden opmærksomheden på miljøbeskyttelse rigtig blev vakt gav udledningerne fra den kemiske produktion anledning til store problemer.
Omkring Cheminova ligger en vindmøllepark med nutidens største møller.
Ture og seværdigheder
Man kan køre til Plet Enge ad Stausholmsvej. Fra den tidligere lille havn for enden af vejen fører stier dels mod øst langs fjorden dels mod vest mod Harboøre Tange. Begge stier går langs småklitter og strandenge, hvor man har mulighed for at opleve fuglelivet. Fra stierne er der vide udsigter over Nissum Bredning mod Thy og Thyholm. I naturreservatet er der adgangsforbud i fuglenes yngletid fra 15. april til 15. juli.
Thyborønvej (vej 181) følger fra lidt nord for Harboøre Limfjordskysten helt til Thyborøn. Fra vejen er der vide udsigter ind over Nissum Bredning og mod Thy og Thyholm. Der kan næsten altid ses mange vadefugle i det lave vand tæt på vejen. Vejen passerer Rønland med Cheminova – en af Danmarks største kemiske fabrikker. Mellem Rønland og Thyborøn domineres udsigten af en gruppe kæmpestore vindmøller.
Fra Rønland station udfor Cheminova fører en grusvej mod vest til den gamle landevej mellem Harboøre og Thyborøn og til havdiget ved høfde 42. Fra vejen kan man opleve fuglelivet i lagunerne og på strandengene. Den tidligere jernbane langs den gamle vej er udlagt som en del af den nationale cykelrute langs den jyske vestkyst.
Øverst på dæmningen langs vej 181 går jernbanen mellem Lemvig og Thyborøn. En tur med jernbanens skinnebus byder på nogle af Danmarks flotteste togudsigter.
På Agger Tange går vej 181 fra færgelejet ved Thyborøn Kanal til Agger by. Også fra denne del af vej 181 er der vide udsigter, dels over Nissum Bredning mod Thy, dels over tangens laguner og strandenge. På begge sider af vejen er der gode muligheder for at se mange fugle – særlig i træktiden forår og efterår.
Fra vej 181 lidt nord for færgelejet og fra Agger by fører veje ud til parkeringspladser ved havdiget.
Er særlig seværdighed er turen med færgen over Thyborøn Kanal. Fra færgens dæk kan man ofte opleve sælerne og fuglene på sandbankerne i Nissum Bredning.
Vejbeskrivelse
<p> Landevej 181 fra henholdsvis Harboøre og Agger til færgen over Thyborøn Kanal går langs begge tangerne. Herfra kan der køres dels til Stausholm øst for Harboøre dels til parkeringspladser langs havdigerne.</p><iframe frameborder="0" height="350" marginheight="0" marginwidth="0" scrolling="no" src="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=109072133245204789761.000475b73df15999c3964&ll=56.70639,8.286438&spn=0.131922,0.240326&z=11&output=embed" width="350"></iframe><br/><small> Vis <a href="http://maps.google.dk/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=da&msa=0&msid=109072133245204789761.000475b73df15999c3964&ll=56.70639,8.286438&spn=0.131922,0.240326&z=11&source=embed" style="color:#0000FF;text-align:left"> Harboøre og Agger Tanger </a> på et større kort</small><p> Harboøre Tange og Plet Enge kan også nås med jernbanen mellem Lemvig og Thyborøn, der standser i Harboøre. Jernbanen medtager også cykler.</p>
Fredningen og dens pleje
Agger og Harboøre tanger ejes af staten og er i 1984 fredet ved bekendtgørelse udstedt af miljøministeriet. Bekendtgørelsen fastsætter regler for driften af landbrugsarealer, strandenge og rørskove. Adgangen til områderne er begrænset i fuglenes yngletid. På lagunerne er der forbud mod sejlads undtagen ved Thyborøn by.
I 1984 er der efter forslag fra Danmarks Naturfredningsforening fredet ca. 200 ha overvejende privatejede arealer, Sønderholme og dele af Plet Enge. Fredningens formål er at bevare landskabet og sikre livsbetingelserne for ynglende og rastende fugle i området. Der er forbud mod færdsel på arealerne i fuglenes yngletid. Der er dog adgang til kørende færdsel frem til Hårum Havn og til gående færdsel ad stier fra Harboøre Tange mod øst til Limfjorden.
For begge fredninger gælder at arealerne må plejes for at forbedre forholdene for fuglene. Plejen vil først og fremmest bestå i græsning og høslæt på strandengene, så de ikke gror til med tagrør. Endvidere har oversvømmelser og dermed øget saltpåvirkning haft negativ indflydelse på engfuglenes manglende ynglesucces. Derfor søges der en forbedret regulering af sluse og opstemninger for at forhindre fremtidige oversvømmelser af ynglestederne.
Link til fredningskendelser
Agger og Harboøre Tange , 1996
Sønderholme og Plet Enge , 1985
Yderligere information
DN Thy
Poul Alstrup
Fuglebækvej 14, Boddum
7760 Hurup Thy
Tlf. 97959027
thy@dn.dk
Om fredningerne og deres bestemmelser:
Lemvig Kommune
Rådhusgade 2
7620 Lemvig
Tlf. 96631200
Læs også:
På www.lemvigmuseum.dk findes yderligere oplysninger om området.
Naturstyrelsen om Agger Tange
Miljøministeriet Natura2000-området Agger Tange, Nissum Bredning